De Duitse schlager |
|
in Nederland en België |
DRAFI DEUTSCHER
°09.05.1946 - +09.06.2006
Drafi Deutscher, een man met vele gezichten, of moet ik schrijven, namen werd op 9 mei 1946 als Kurt Gebegern in Berlijn geboren. Zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven aan die mijlpaal uit 1965 in de geschiedenis van de Duitse schlager "Marmor, Stein und Eisen bricht". Deze compositie van Christian Bruhn, die zo veel wil zeggen als: "Marmer, staal en ijzer kunnen vergaan, maar onze liefde blijft bestaan". Het nummer zelf is al even onvergankelijk, als de daarin bezongen liefde. Drafi stond ermee in 1965 18 weken in de Belgische en Nederlandse hitparades. Hij zou dat succes later nooit meer kunnen herhalen, alhoewel ...
Drafi had in de 2de helft van "64 met "Shake hands" en begin '65 met "Cinderella baby" ook al zijn neus aan het hitparadevenster gestoken, zelfs in Nederland en België, maar wie denkt daar nu nog aan? Iedereen herinnert zich wel nog het zwarte gat waarin Drafi, door drank, drugs en rock and roll, viel na zijn reuzehit uit '65. Hij raakte in enkele (seks)schandalen verwikkeld en verloor het grootste deel van zijn fans. Toen in 1969 de ZDF-hitparade van start ging scoorde hij een paar hits, waarvan de bekendheid echter tot Duitsland beperkt bleef. Maar Drafi bleef aan de (schlager)weg timmeren. Hij componeerde muziek, ging hiervoor bij Christian Bruhn in de leer en begon ook platen op te nemen onder een aantal pseudoniemen, zoals Hektor von Usedom en Funkel, namen, die u waarschijnlijk niets zeggen. Hij ging ook platen producen voor Tina Rainford en schreef o.m. songs voor Peter Orloff. In 1975 nam hijzelf een Engelstalige single "Holiday" op, onder het pseudoniem Dave Bolan. Het zegt u waarschijnlijk allemaal niets. Maar ook Mr. Walkie Talkie is een van zijn schuilnamen en dat zegt ons al veel meer. Immers "Be my boogie woogie baby" stond in juli 1977 11 weken in de Beneluxhitparade en bereikte de 2de plaats. Op het einde van datzelfde jaar werd "Belfast" van Boney M een reuzehit en ook dat was een compositie van Drafi. Onder de meisjesnaam Renate Vaplus schreef hij voor de Italiaan Bino "Mama Leone", dat bij ons in 1979 10 weken in de hitparade stond. Het werd een Italiaanse evergreen. In 1982 liet Drafi opnieuw van zich spreken. Hij zong de verschillende stemmen in van de groep Masquerade voor "Guardian angel". Deze song had hij zelf geschreven zijn eigen naam Kurt Gegegern en het werd begin '84 een grote hit in België en Nederland. Nino de Angelo scoorde ermee in het Duits en het Italiaans, resp. Als "Jenseits von Eden" en "La valle del eden" en Dana Winner deed eind 1996 nog eens over in het Nederlands als "Ver weg van Eden". Drafi had de smaak te pakken, want samen met Oliver Simon (°14/05/1957 - + 31.07/2013) zong hij als het duo Mixed Emotions in 1985 "You want love (Maria, Maria)" naar de hoogste toppen van de Beneluxhitparades. Sindsdien werd het stiller rond hem. De vele pseudoniemen hebben wellicht te maken met belastingen, echtscheidingen of platenfirma's. Ook daarin brak Drafi records, hij heeft nl. onder al zijn verschillende namen platen opgenomen voor 12 verschillende platenlabels!
De drank, drugs en rock and roll begonnen op de duur echter hun tol te eisen. In mei 2006 kwam Drafi in het ziekenhuis terecht en belandde er in een coma als gevolg van een dubbele longontsteking en een ernstige bloedvergiftiging. Hij leed ook aan suikerziekte. In het ziekenhuis kreeg hij er nog een hartinfarct bovenop en op 9 mei 2006 stierf hij, 60 jaar en één maand oud, aan een hartstilstand. Als zelfs marmer, steen en staal vergaan, dan is het niet te verwonderen dat ook Drafi Deutscher na een "zwaar leven" zelf verging. Zijn muziek zal echter in onze herinnering blijven voortklinken! Hij ligt begraven op het Parkfriedhof in de Thunerstrasse in Berlijn.
Epiloog: Begin 2015 brengt de Vlaamse groep Swoop "Kom terug bij mij" uit, een Nederlandse cover van "You want love (Maria, Maria)". Zou Drafi dan toch niet dood zijn?