Podium-verslagen Festivaria Sven Van der Linden: Ludo

 The wizard of Oz

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Omhoog
The wizard of Oz
Camelot
West Side Story
Annie
The King and I

 

Omhoog 

Van 23 augustus tot 7 september 2013 wil Festivaria  - opnieuw - toveren op het Donkmeer, dit keer met 'The wizard of Oz'. Het verhaal van Dorothy met de rode schoentjes bij een storm uit een dorpje in Kansas naar een sprookjesomgeving wordt gevlogen is alom gekend, onder meer door de film uit 1939 met Judy Garland.

Voortgaande op wat tijdens de persconferentie (8 augustus) werd gezegd en getoond, zal het er aan het Donkmeer niet minder sprookjesachtig aan toegaan. "In de traditie van Festivaria. We gaan ter land, ter meer en in de lucht", besloot regisseur Frank Van Laecke de bijeenkomst met de pers, voor als ervaren gids uitleg te geven bij een bezoek voor en achter het podium.

De productie begon bijna stormachtig. Na de vele jaren met Frank Van Laecke als regisseur, wou deze dit keer de eer aan iemand anders overlaten. De keuze viel op Marnik Baert. Frank hielp wel bij de voorbereiding, onder meer bij de vertaling van de oorspronkelijke tekst en bij de regie van de klankband. Een week voor de repetities moesten beginnen, werd Baert echter dringend opgenomen in het ziekenhuis. Daarop sprong Frank in. "Omdat ik toch op de hoogte was. Het betekent wel enkele weken pendelen tussen het Donkmeer en Amsterdam, waar ik ook aan een nieuwe productie werk. Gelukkig is er hier een hele ploeg waarvan ik weet wat ik er aan heb. En dat geldt zowel voor de mensen voor als achter de schermen."  Die ploeg maakt nu ook zelf de meeste kleren, ontworpen door de eigen Inge Coleman. Frank gebruikte de week tot het begin van de repetities om, samen met regieassistente en choreografe Ingrid Coppieters, enkele eigen accenten te leggen, tot het wijzigen van de plaats van enkele gebouwen toe.

Maar eerst over de acteurs. Voor de titelrol, de tovenaar, kon men Marijn Devalck strikken. "Een goede vriend die ik heel wat hebben laten zeggen toen ik in de beginjaren van De Kampioenen mee het script schreef", leidde Frank hem in. Marijn vond het alvast een hele belevenis hier te mogen meedoen, in wat tevens zijn laatste podiumdeelname zou kunnen worden: hij gaat zich meer toeleggen op zijn ambt van schepen voor Cultuur in Brakel. "Ik was hier al eens komen kijken, naar Camelot. Toen men me meer dan een jaar geleden vroeg, zei ik onmiddellijk ja. Het was wel even aanpassen. Maar het is vooral genieten als men met zo een enthousiaste ploeg kan werken." De andere acteurs werden ingeleid als plaatselijke BV's. Marijn was daar niet mee eens. "Het zijn verdorie allemaal klasse-acteurs. Ze zeggen me wat nederig dat ze enkel bij de 'amateurs' toneel spelen. Maar dat zijn juist de mensen die nog met liefde op het podium staan. Dat vindt men niet meer bij alle beroepsacteurs! En dan die overgave waarmee hier mensen dag in, dag uit komen helpen, en het risico dat ze nemen om hier dertien keer in openlucht te durven spelen. Echt, het is uniek in Vlaanderen. Ik ben blij dat bij het einde van mijn carričre nog te mogen meemaken en wil nu al zeggen: wie dit nooit heeft gedaan, weet niet wat hij mist."

De rol van Dorothy is voor Florence Van Laecke, dochter van. Ze speelde eerder al een grote rol in 'West Side Story" en was ook in de musicalversie van 'Ben X'. "Toen ik als jong meisje mocht meespelen toen 'Oz' in Antwerpen werd opgevoerd, zei ik al dat ik graag eens deze rol zou doen. Toen bleek dat Festivaria het wou brengen, droomde ik er dan ook van om de rode schoentjes te mogen dragen. En nu is het zo ver." Dat haar vader regisseert vindt ze niet erg. Zelf zei Frank ontroerd te hebben geluisterd toen Florence 'Over the rainbow' inzong. Toen was nog niet geweten dat hij zou regisseren. "Als regisseur zal je dan bijna automatisch strenger zijn", beantwoordde hij de vraag hoe het is je eigen kinderen te regisseren.

De andere hoofdrollen zijn voor Jef Coppieters (Stroman), Bob De Schutter (Blikke), Rik Coppieters (Leeuw), Livia Vernimmen (miss Gulch en boze heks), Milčne Van der Aa (tante Em en Glinda), Luk Vernimmen (oom Henry en wachter), Rudy Suwyns (meier en wetsdokter en ...) en Geert Van Peteghem (Nikko). Daarnaast doen nog zo'n kleine 200 figuranten mee, waaronder vele dansers.

Het decor, 75m breed en bijna over de hele pontondiepte, is ontworpen door Marc Cnops. Het bevat weer gebouwen die zeer snel van plaats verwisselen, zelfs naar omhoog worden gehesen. De grote rots dient tevens als projectiescherm. De gebruikte kleuren helpen om duidelijk te maken of de acteurs in Kansas of in Oz zijn, of de sfeer vrolijk dan weer grimmig is.  Het gebruik van licht (regie: Jaak Van de Velde), muziek (onder leiding van Geert Baetens) en rekwisieten (Ingrid De Schrijver), en de gepaste kostumes (Inge Coleman), grime en haartooi (Ingeborg Van Eetvelde) zal die gevoelens nog verscherpen. "Een Festivariaproductie is immers spektakel, maar ook emotie, spanning en humor", zei Frank hierover.

Intussen was op het podium de repetitie begonnen. Ingrid Coppieters bekeek een groep dansers die Dorothy, Blikke, Leeuw en Stroman omsingelde. Zelfs zonder de eigenlijke kostumes - "Met vreesaanjagende maskers", zei Ingrid - kon je de sfeer al voelen. En vooral Rik was al volop in zijn sas.

Voor Festivaria is dit intussen al de 15de productie. Men heeft hiermee een vaste plaats verworven in de Vlaamse musicalwereld, met als bijzonderheid dat steeds in openlucht wordt gespeeld, met de grotere mogelijkheden voor decor, maar ook met de grotere afhankelijkheid van het weer. En dat zonder grote overheidssteun. "Ook hierin zijn we een buitenbeentje in Vlaanderen", zegt Gaby Six van de vzw Pretoria, de producent. Zij moeten vooral rekenen op het enthousiasme van de medewerkers die hun vrije tijd zo maar willen opofferen. Want de crisis heeft ook gevolgen voor sponsoring, terwijl de kosten stijgen. Zo diende men dit jaar voor camerabewaking te zorgen om vandalisme te vermijden. In het verleden  kreeg men steeds een groot aantal kijkers. "We hebben intussen inderdaad een trouw publiek opgebouwd. Maar dat volstaat niet. Steeds moeten er ook andere mensen worden overtuigd om te komen kijken." Om er voor te zorgen dat Festivaria ook in de toekomst kan blijven 'toveren'.

Voor foto's en kaarten.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 23/05/13. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.