U
kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. |
|
De Festivaria-productie in 2007 zou een geactualiseerde versie worden van 'West Side Story', naar de musical van Leonard Bernstein (muziek), Arthur Laurents (tekst) en Stephen Sondheim (liedteksten) die in 1957 op Broadway in première ging. De musical, duidelijk gebaseerd op Romeo en Julia, werd later nog verfilmd en kreeg toen 10 Oscars. Festivaria brengt hiermee een stuk dat duidelijk geëngageerd is. Dat mag al als een verdienste worden beschouwd. Hier staan de indrukken na een repetitie, de gebeurtenissen rond de problemen met het auteurrechtenbureau, en - maar dan pas midden volgende week -, een verslag van de nieuwe versie. Uw reacties op versie 1 en 2 en op de hele toestand zijn uiteraard welkom en komen hier. 29 augustus 2007 Ook tweede versie beklijft, maar toch ... Vanavond de tweede versie gaan bekijken. Het moet gezegd dat wie de eerste versie niet zag, het zeker een beklijvende versie zal vinden. Het is een goed verhaal, de melodieën zijn gekend en blijven hangen, de choreografie is wervelend, het decor, het licht en de speciale effecten helpen om de juiste sfeer weer te geven, kortom, de hele enscenering is af. En toch, zelfs al werd de eerste versie nog zoveel mogelijk bewaard, toch mist de tweede versie veel van de nabijheid van de eerste. Die was nog herkenbaarder en dus de boodschap veel scherper en duidelijker. Maar gezien de problemen die op korte termijn dienden te worden overwonnen, is dit zeker geen kritiek, integendeel, want wat de hele groep heeft verwezenlijk is enorm.
25 augustus 2007 Almo reageert Niet rechtstreeks maar via een bericht dat vandaag in enkele kranten verscheen, kregen we dan toch antwoord op de vragen die we eergisteren aan het auteurrechtenbureau hadden gesteld. De zaakvoerder zegt dat men enkel akkoord was met een 'vervlaamsing' van de vertaling die door de Amerikaanse eigenaars was erkend, en dat een verdere bewerking - door Festivaria inderdaad aangevraagd - was geweigerd. Nadien zou Almo niet meer zijn ingelicht over de wijzigingen die de regisseur wou aanbrengen. Dat men pas na de vierde voorstelling optrad zou te wijten zijn aan het te laat indienen van het programma. Almo vond het haar plicht om op te treden. Het bureau ontkent dat er een andere reden dan het beschermen van de auteurs achter hun beslissing zou liggen. Almo zegt verder dat men eventueel een goedkeuring van de eigenaars had kunnen krijgen indien Festivaria tijdig over de uiteindelijke plannen had ingelicht. (Laat dit een opening om Frank's versie toch nog ooit eens te spelen ? nkb) Nu reageerden die blijkbaar heel principieel. Volgens de zaakvoerder wilden ze zelfs de hele productie laten stoppen, maar kon Almo bekomen dat men nog de oorspronkelijke versie mocht brengen.
24 augustus 2007 Frank Van Laecke krijgt steeds meer steun Er komen in de nationale media dan toch steeds meer reacties op het verbod om de versie van Frank Van Laecke te spelen. Vanavond gaf David Davidse Frank op Radio 1 nog eens de kans om zijn verhaal te doen. In De Standaard noemt hij het voorval een duidelijke aanval op de democratie en kondigt aan "te blijven roepen tot ze me horen". Ook in de Donkgemeenten hoor je heel wat steun, maar vooral mondelinge.
23 augustus 2007 Frank Van Laecke neemt ontslag Vanmiddag bevestigde Frank Van Laecke dat hij ontslag nam als regisseur van West Side Story. "Wat nu op de scène komt is niet meer mijn project", gaf hij als reden. Hij voegde er aan toe vorig jaar bij de besprekingen met Alno al te hebben aangekondigd een geactualiseerde versie te willen brengen. "Waarom doet men ons dan pas na de vierde voorstelling stoppen ?" Frank zegt wel de mensen die voortdoen al het beste toe te wensen en roept iedereen op om toch te gaan kijken.
Het afgelasten van de voorstelling van gisteren zorgde er voor dat velen tevergeefs naar het Donkmeer waren gekomen: mensen die men niet kon verwittigen, of die al vroeg waren vertrokken om eerst langs het meer iets te gaan eten. Sommigen namen het nog goed op, anderen minder. Om dat grotendeels te vermijden is het nodig op dergelijke ogenblikken nog beter de communicatiekanalen te gebruiken.
22 augustus 2007 De ploeg wil er voor gaan ! De reactie van de dansers vanavond was unaniem: "Wij gaan er voor !" De voorbije nacht waren de meeste dansers en "sprekende" rollen al in de studio om nieuwe dansen aan te leren en om de nieuwe teksten in te spreken. En morgenvroeg zal iedereen er weer zijn om het verder af te werken en om er vrijdag weer te staan met een sterke productie. "De sfeer is enorm. Niemand spreekt er over dat we hier contractueel niet toe zijn verplicht. We doen het allemaal omdat we iets willen bewijzen." En dat bewijzen is vooral: "De boodschap van het verhaal dat Frank wou brengen was zo mooi, dat we hem nu niet in de steek willen laten". Want daar is iedereen het over eens: "Waarom zouden Amerikanen er tegen zijn dat men de boodschap die toch in West Side Story zit, in een hedendaagse vorm nog sterker wil brengen ?"
22 augustus 2007 Festivaria moet herbeginnen ... Het verdict was hard gisterenavond: de auteurrechtenvereniging ALMO, maar blijkbaar ook de echte (Amerikaanse) eigenaars van de rechten, wilden de versie die regisseur Frank Van Laecke van 'West Side Story' had gemaakt niet aanvaarden. Ook een poging - die de voorbije nacht was uitgewerkt - om af te stappen van de Vlaamse en Marokkaanse namen en verhaallijn was niet voldoende. Festivaria zag zich hierdoor vanmiddag verplicht om de opvoeringen van vanavond en morgen af te gelasten. Tegen vrijdag wil men het echt oorspronkelijke verhaal brengen, dat wel iets langer duurt. Het wordt dus eigenlijk vrijdag een nieuwe première. De nu weggevallen opvoeringen worden verplaatst naar volgende week dinsdag en woensdag. Het worden voor regisseur, acteurs en iedereen achter de schermen extra drukke dagen en wellicht nachten om teksten aan te passen en terug op te nemen (zang en woord), om kostuums aan te passen en nieuwe dansstukken te creëren en in te oefenen. Het verhaal dat Frank Van Laecke had gemaakt bracht het verhaal in een meer hedendaagse versie, die heel wat bijval kreeg (zie ook op de VRT-site de Rode Loper-reportage), en die nog duidelijker maakte hoe onbegrip tussen culturen tot zinloze drama's kan leiden. Hopelijk krijgt hij die boodschap ook in de 'oude' versie even sterk naar boven.
20 augustus 2007 West Side Story in Rode Loper Het Een-programma 'De Rode Loper' besteedde vandaag aandacht aan de West Side Story-opvoeringen van op het openluchttheater aan het Donkmeer. (de Rode Loper-reportage) Voor de première Aan het Donkmeer brengt regisseur Frank Van Laecke een versie waarbij meer hier herkenbare situaties worden gebracht. De rel gaat tussen autochtone blanken en allochtone Marokkanen (hoewel, van de tweede generatie). De regisseur toont de vooroordelen die over en bij beide groepen bestaan en schuwt geen ruwe scènes om aan te tonen waartoe dat kan leiden. De boodschap is snel duidelijk: het niet (willen) kennen van andere culturen leidt tot heel wat misverstanden die uiteindelijk voor drama's zorgen. En: ieder van ons draagt bij tot de sfeer van wantrouwen en haat, maar kan ook helpen om dat te veranderen. Voortgaande op wat tijdens een repetitie werd gezien, wordt het stuk vooral gedragen door dansers, die ook de meeste belangrijke rollen spelen. De choreografie, van Ingrid Coppieters die bovendien mee op het ditmaal nog groter gemaakte podium staat, mag er zeker zijn en vraagt uiterste concentratie van een hele groep jonge mensen. Over hun namen en herkomst is ook op de Festivaria-website spijtig genoeg geen informatie beschikbaar. Het is wel duidelijk dat verschillende van hen het nog ver kunnen brengen. Bij de niet-dansers vinden we enkele vertrouwde namen, mensen die in het verleden al hun kunnen hebben bewezen. En bij de figuranten behoren enkele ouderen die er al altijd zijn bij geweest. Zij zijn met de mensen achter de schermen de voornaamste band tussen Festivaria en de bevolking van de Donkgemeenten. Van Laecke vroeg en kreeg dat delen van het immense decor - een duistere achterbuurt - in die dans bijna meedoen. De geluidsweergave is weer van de kwaliteit van vorige producties. De klank komt weer perfect van de plaats waar de sprekende of 'zingende' personen staan. Toch blijken ook nu weer sommige zangstemmen minder verstaanbaar. Al kan dat ook aan onze oren liggen. Over licht en kledij, over mogelijke andere technische hoogstandjes kan pas na de première worden geoordeeld. Maar voortgaande op het verleden mag weer worden gerekend op heel wat verrassingen. Naar verluidt liep de kaartenverkoop heel vlot. En dit jaar mogen opnieuw heel wat gekende personen in de tribune worden verwacht. |
De activiteitenkalenders:
Meer
themanieuws
Al eens naar
adressen uit
buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties
dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor
kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er
hier meer
over.
|
Deze pagina is het laatst gewijzigd
(of door ons geopend) op
04/08/07.
|