Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

september 2003

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

september 2003

30 september 2003:
Jeugdraad viert 10de verjaardag

Op de avond van, een overigens zonnige en met veel volk gevierde, jaarmarkt de tiende verjaardag vieren van de jeugdraad, het was gewaagd. Toen op het geplande startuur nog weinig volk in de parochiezaal was, begon voorzitter Steven Baeyens dan ook wat te panikeren. Het oponthoud veroorzaakt door het opstellen van de enorme technische installatie van de groep The Bridge was dan ook eigenlijk welgekomen. Toen ze klaar waren, was de zaal praktisch volgelopen. De aanwezigen kregen een mooi, maar door het lawaai in de zaal niet echt tot zijn recht gekomen optreden van Yime, bijna onverstaanbare toespraken van jeugdfunctionaris Amber Vande Winckel ("Kom naar de werkgroep voor het jeugdwerkbeleidsplan") en van voorzitter Steven Baeyens ("De jeugd zet zich enorm in, niet alleen voor de eigen vereniging" en "Geef de jeugd alle kansen !" lees ook de column hierover), een poging tot verantwoording van het jeugdbeleid door schepen Verhofstadt ("Er komt in alle deelgemeenten ruimte om te fuiven, meer speelruimte en ook nog meer subsidies") en uiteindelijk dan ook The Bridge, die bewezen stilaan goed op elkaar te zijn ingespeeld.

Aanvulling: Amber wijst er ons op dat zij jeugdconsulente is en geen jeugdfunctionaris.

30 september 2003:
Ray of Hope: enkel nog dossiers afwerken

Minister Byttebier heeft geen verlenging toegestaan voor de licenties die Ray of Hope nodig heeft om adopties te beleiden. Enkel nog bestaande dossiers begeleiden tot een nieuwe organisatie ze kan overnemen is nog toegelaten. Lees er meer over in het persbericht van de minister. Reacties zijn hier mogelijk. Lees ook het reisverslag van een Ray of Hope- voorstander en geef je mening over adoptie.

29 september 2003
Paul Cammermans studeerde bij Kazan

Vnadaag raakte bekend dat Elia Kazan is overleden. Deze wordt als een van de beste filmregisseurs beschouwd en leidde in zijn Actor's Studio heel wat latere filmgrootheden op. Ook Berlarenaar Paul Cammermans volgde er ooit een stage en zou achteraf in de VS kunnen blijven, maar verkoos terug te keren.

29 september 2003:
Uit het politieverslag

Druggebruiker gevat
Vrijdagavond omstreekst 23.40 uur pakte de politie aan het toegangshek van het Nieuwdonkdomein de 26-jarige J.M. uit Moerbeke-Waas op. Hij wou een joint opsteken en bleek ook al een dosis heroïne op te hebben.

En mogen we het goed nieuws noemen dat er geen meldingen zijn van problemen tijdens de kermis in Berlare !

28 september 2003:
Kermis voor iedereen

Kermis zorgt voor een speciale sfeer. Toch is het niet meer als vroeger, ook al omdat mensen eigenlijk elk weekeinde aan speciale activiteiten kunnen deelnemen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Enkele bedenkingen in de column van deze week.

28 september 2003
Sportuitslagen

zaterdag
volley - 1ste landelijke: JTV Brigand-Maldegem 0-3 zie hier.
handbal - Elita Lebbeke-Berlare: 36-9
zondag
voetbal - SK Berlare White Boys: 4-3 zie hier.

Dit zijn uitslagen die we op sites van clubs vonden of die zijn gemeld. Andere clubs kunnen ook altijd resultaten laten weten. We houden het voorlopig wel enkel bij de uitslagen van seniorenploegen. 

28 september 2003:
Al 10 opdrachten voor Overmeerse wereldreizigers

Jo en Stef, de inwoners uit Overmere die donderdag aan een wereldreis van meer dan 62.000km en 14 maand beginnen, hebben al tien opdrachten ontvangen die ze onderweg moeten uitvoeren om geld in te zamelen voor hun project ten voordele van de Braziliaanse Kayapo-indianen. Lees er hier meer over.

28 september 2003:
Het onderwijsdebat

Het debat vorige donderdag in Zele, met onder meer Karel De Gucht en zuster Monica Van Kerrebroeck, gaf een goed overzicht van wat in de onderwijswereld gebeurt. Het verslag is hier te lezen, als onderdeel van het discussiethema over onderwijs.

27 september 2003:
Verkeersactie E.Hertecantlaan krijgt vervolg

Was er geen massale medewerking voor de 50km-actie in de E.Hertecantlaan, de actie zal zeker weerklank vinden. Er was de persbelangstelling met veel fotografen, maar ook, er komt een interpellatie in de gemeenteraad.
Iets na 10 uur vanmorgen namen een twintigtal personen enkele strategische plaatsen langs de straat in met verzorgde borden om  aan te duiden dat er slechts 50 mag worden gereden. Het was niet de bedoeling het verkeer op te houden, wel automobilisten regelmatig attent te maken op de maximum snelheid. "Er is immers een duidelijk gebrek aan borden. Wie de gemeente inrijdt ziet enkel het bord dat de bebouwde kom aangeeft", zegt sp.a-voorzitter Wim Arbijn. Die partij was ook duidelijk aanwezig tijdens de actie en Arbijn zal tijdens de volgende gemeenteraadszitting enkele voorstellen formuleren. "Voor meer 50km-borden of geschilderde aanduidingen op de straat, om fietspad en parkeerplaatsen om te wisselen, voor veiligere oversteekplaatsen, voor het eindelijk invoeren van de eenrichtingslus in de straten die op deze straat uitkomen. Andere partijen mogen zich zeker aansluiten. Verkeersveiligheid is geen monopolie voor een partij", zegt hij. De VLD liet aan initiatiefnemer Lucien De Vriese deze week schriftelijk weten het initiatief te steunen. En ook het ACW wil steunen. Hun vroegere meer infrastructurele voorstellen kregen geen uitvoering omdat het gewest de weg beheert. Het gemeentebestuur reageerde op de jongste actie daarom enkel dat men om die reden niets kan doen. "Ook niet aandringen of minstens zorgen voor het veilig en proper houden van het voetpad ?", vraagt De Vriese, die zich overigens aan geen partij wil binden, zich af. Hij was alvast tevreden over het aantal huizen waar een affiche hangt. Hij hoopt ook dat de actie een vervolg krijgt in andere straten en op overleg met de andere deelgemeenten. In Overmere hangen al sinds de zomer 'Graag traag"-affiches.

27 september 2003:
Muzikaal Berlare toont zich

Dat muziek (opnieuw) een belangrijke plaats inneemt in de Donkgemeenten wordt steeds duidelijker. Steeds meer jonge (maar ook niet meer zo jonge) mensen leren een instrument bespelen en treden op, zowel in het klassieke genre, fanfare of harmonie, en in meer hedendaags klinkende stijlen. Dat blijkt ook tijdens de kermis in Berlare. Gisteren opende Joko haar vernieuwde podium met optredens van The Bridge en Nixon, vandaag geven de gefusioneerde fanfare De Vriendenbond-Volharding (nog geen fusienaam) en leerlingen van de gemeentelijke academie een concert in Stroming en dinsdag zijn er nog optredens van The Bridge en van een groepje dat ontstond n.a.v. de voorbije 11-juliviering.

27 september 2003:
Berlare in de 19de eeuw

Bij de opening van de tentoonstelling over 'tussen Rond Huis en Schuurputstraat' en over het veer, werd ook het nieuwste boek van de Heem- en Oudheidkundige Kring voorgesteld. Tony Van Dender, Theo Roels, Cyriel De Bruyne en Luc De Bruyne herwerkten een boek dat Edmond Van Den Breen had geschreven over de gemeente in de 19de eeuw. Het geeft een overzicht van het officiële maar ook van het dagelijkse leven tussen 1800 en 1900. 

27 september 2003:
Volleyclub JTV Brigand rekent op Berlare

Eind vorig seizoen beslisten de Berlaarse volleyclubs The Thunderballs (heren) en VC Berlare (dames) en het Zeelse Juvenes een fusie aan te gaan. Gisteren werden de ploegen aan het Berlaarse publiek voorgesteld. Paul De Vos (ondervoorzitter van de nieuwe club): "Het was de enige mogelijkheid om een goede jeugdwerking aan te houden, nodig om op termijn de seniorenploegen sportieve resultaten te laten halen. Beide zijn noodzakelijk: de ene om een financieel haalbare doorstroming van nieuwe spelers te krijgen, het andere om de aandacht voor de club te vergroten. De fusie geeft ook kansen om de omkadering voor trainers en spelers te verbeteren." JVT Brigand start alvast met in totaal zo'n 250 spelers en speelsters. De ploeg wil zeker de band met Berlare niet verliezen. "De hoogste damesploeg (1ste provinciale), de tweede herenploeg (2de provinciale) en enkele jeugdploegen spelen en trainen in Berlare en zijn wat spelers betreft sterk Berlaars getint."

27 september 2003:
Opening Brielplein

Gisteren werden het vernieuwde Brielplein en Beukendreef officieel ingewandeld en de gedenksteen onthuld. Burgemeester Van Sande zei dat het project was genomineerd voor een prijs voor openbare groenplaatsen.

25 september 2003:
Dubbeldekker in Dendermonde-station

Vanavond werd in het station van Dendermonde een dubbeldek-trein opgemerkt. Komt er toch meer zitplaats voor de pendelaars naar Brussel ? In Schoonaarde werd vorige week via de micro een treinvertraging aangegeven. Dat zou kunnen wijzen op een sluiting van het station...

25 september 2003:
Uit het politieverslag

Poging tot inbraak
Vanmorgen omstreeks 6.20 trachten dieven in te breken in een woning aan de Kerkstraat in Overmere. Aan twee achterdeuren probeerden ze het cylinderslot af te breken. De bewoners werden gewekt door het lawaai. Ze zagen een witte auto met defect achterlicht wegrijden naar het centrum van Overmere. 
Begin van brand
Een electrisch fornuis zorgde vanmorgen bijna voor brand in een woning aan de Pastoor Christiaensstraat. Door onmiddellijk de electriciteit uit te schakelen konden de bewoners verder onheil voorkomen. De brandweer bracht het fornuis naar buiten. Een defecte thermostaat zou de oorzaak zijn geweest.

24 september 2003:
Berlare-kermis in opbouw

Na Uitbergen, de Donk en Overmere is het de beurt aan Berlare om te kermissen. Het dorpsplein staat sinds vandaag bijna volledig vol. De aanzet wordt vrijdag gegeven met de officiële openstelling van het wandelpad op het Brielplein-Beukendreef, de voorstelling van de Berlaars-Zeelse volley-fusieploeg JTV Brigand (zaal De Hauwere), de opening van de tentoonstelling van de Heem- en Oudheidkundige Kring, dit keer over 750 jaar Veer en de weg van het Rond Huis naar de Waterhoek, maar ook met de vorstelling van hun boek 'Berlare in de 19de eeuw (in het gemeentehuis).

23 september 2003:
Karel De Gucht over de partij, de parlementen en Berlare

Lees het eerste interview in de reeks over "onze verkozenen". En reageer !

P.S. Nu donderdag is er in Zele een groot onderwijsdebat met onder meer Karel De Gucht en zuster Monica, vanaf 20 uur in het Gildenhuis. Lees ook in dit verband het discussiethema op deze site.

23 september 2003:
E.Hertecantlaan ijvert voor 50km/uur

Vanmorgen vonden de inwoners aan de E.Hertecantlaan een kleine affiche in de bus met als tekst:'Ik rij 50. U ook ?'. Het is de aanzet van een actie die eigenlijk al bij de jongste verkiezingscampagne begon. Lucien De Vriese zette toen het bord met 'Ik stem 50' in zijn tuin (E.Hertecantlaan 103). Van dat bord is nu 'Ik stem' vervangen door lichtjes, om de boodschap ook 's avonds duidelijk weer te geven aan wie de gemeente inrijdt. Met een affichecampagne en een manifestatie op zaterdag 27 september krijgen ook de andere bewoners uit deze drukke straat de kans om het initiatief te steunen. Lucien De Vriese hoopt tussen 10 en 11.30 uur zoveel mogelijk mensen op het voetpad verspreid te kunnen zetten met 'Ik rij 50'-borden en zo autobestuurders tot trager rijden aan te zetten. De affiches hangen alvast aan vele huizen. De Vriese: "En we hopen dat het daar niet bij stopt. Ook in Overmere en Uitbergen willen we dergelijke acties opzetten." Het initiatief startte eigenlijk na samenspraak met enkele buren. Hij zocht ook steun bij de politiek maar kreeg blijkbaar voorlopig enkel bij sp.a medewerking. 

22 september 2003:
Stroming: vlotte kaartenverkoop

Tot vandaag zijn al meer dan 2400 kaarten verkocht voor het nieuwe programma in Stroming. Daartussen zitten ook 270 abonnementen (telkens voor 5 kaarten), wat zeker niet slecht is: de verkoop startte pas een maand geleden.

22 september 2003:
Meer fietsdiefstallen in zone Berlare-Zele

Tijdens de zitting van de politieraad werden vanavond cijfers gegeven over fietsdiefstallen in de zone. Dit jaar zijn er duidelijk meer: tot eind augustus al 209 of al meer dan tijdens heel 2002.  Dit aantal ligt wel lager dan tijdens de jaren negentig, waar telkens meer dan 240 diefstallen met gemeld, met pieken in 1992 (bijna 350) en 1998 (270),  maar het nieuwe decennium toonde tot nu een sterke daling, tot zo'n 160 vorig jaar. Om deze opwaartse trend tegen te gaan is de politie van plan acties te ondernemen.  In Zele zijn de meeste aangiften gebeurd (155). De meeste aangegeven diefstallen waren er in januari (28), maart (25) en vooral juli (48). Opmerkelijk is ook dat de meeste diefstallen op een vrijdag en op een dinsdag gebeuren, het minste op woensdag en zondag. 

22 september 2003:
Het Karel-De-Guchtinterview ...

is wellicht dinsdagavond op deze site te lezen.

22 september 2003:
Uit het politieverslag

Alcohol- en drugscontroles
Tijdens de nacht van zaterdag op zondag hield Politiezone Berlare - Zele een grootscheepse controle op het sturen onder invloed van alcohol of drugs en op het bezit van drugs. Deze controles behoren tot de prioriteiten van het Zonaal Veiligheidsplan. Naast de reguliere interventieploegen zette men nog 15 extra politiemensen in. Eerst werden gerichte controles uitgevoerd op het verkeer dat naar het uitgaanscentrum aan het Donkmeer reed. De politie schreef 6 PVs voor drugsbezit en 2 voor verboden wapendracht. Twee bestuurders werden geverbaliseerd wegens sturen onder invloed. Later gebeurde een meer algemene controle in de buurt van het uitgaanscentrum. Hierbij kregen nog eens 3 bestuurders een PV wegens sturen onder invloed. Van twee bestuurders liet het parket onmiddellijk voor 15 dagen het rijbewijs intrekken.

21 september 2003:
Berlaarse spelen ?

Zijn Olympische Spelen goed voor Vlaanderen en heeft het gevolgen voor Berlare ? Dat is het onderwerp van onze column.

21 september 2003:
SK Berlare alleen leider

Door de eigen 4-1 overwinning tegen Oudegem en het verlies van andere kampioenskandidaten staat SK Berlare nu alleen op kop van de rangschikking. Lees hier het verslag.

21 september 2003:
OCMW wint eerste volley-wisselbeker

Na het optreden van de fanfare en de ereronde door de reuzen uit de verschillende deelgemeenten werd de volleybalwedstrijd tussen gemeente en OCMW voor velen wellicht het echte hoogtepunt van de dag. Schepenen, raadsleden, secretarissen en personeel zetten hun beste beentje voor. Het OCMW won uiteindelijk na vier spannende sets met 3-1 en mocht dus de nieuwe wisselbeker in eigen lokaal houden. 's Morgens was er al een kaarting met een 40-tal deelnemers en 's middags een eetmaal met 450 inschrijvers.
Bart Van Malderen bezorgde de gegevens voor dit kort verslagje. Wellicht is binnenkort meer te lezen op de OCMW-website.

19 september 2003:
Feest in OCMW-rusthuis in Overmere

Met een academische zitting startte vanavond de viering van de 150ste verjaardag van het OCMW-rusthuisgebouw in Overmere. De viering wordt zondag verdergezet met een opendeurdag en allerlei activiteiten, en maandag met een optreden van Garry Hagger. Tijdens de zitting stelde de plaatselijke Heem-en Oudheidkundige Kring haar jongste tijdschrift voor, volledig gewijd aan de geschiedenis van het OCMW en haar voorgangers en van het gebouw. Het OCMW heeft nu ook een eigen website (was vanavond nog niet bereikbaar). Maar vooral werd uitgekeken naar de plannen van het nieuwe rusthuis dat het huidige, dat niet echt meer voldoet aan de eisen, zal vervangen. Het wordt een imposant gebouw met een gevelbreedte van meer dan 110m en 120 kamers naast allerlei andere lokalen, onder meer een cafetaria, winkel en kapper. De raming bedraagt € 10 miljoen, waarvan ongeveer de helft zou kunnen worden gesubsidieerd. Van die subsidies hangt ook de start van de werken af. Men hoopte op 2004, maar naar verluidt zou ook dat te optimistisch kunnen zijn.

19 september 2003:
Galgenbergstraat vernieuwd

Vandaag kregen de Galgenbergstraat en de Fabriekstraat in Berlare een nieuwe asfaltlaag. 's Avonds reden de wagens er al weer op.

18 september 2003:
Ruimer verslag gemeenteraad

Lees hier een ruimer verslag van de gemeenteraad.

18 september 2003:
Uit het politieverslag

Verkeersongeval met gekwetste
Aan het Sint-Annaplein in Berlare botsten gisterenavond omstreeks 18.30 uur een bromfietser en een motorrijder tegen elkaar. Zowel bromfietser M.L. (16 jaar) uit Dendermonde als motorfietser P.M. (43 jaar) uit Berlare raakten gekwetst. M.L.werd overgebracht naar het hospitaal te Lokeren maar mocht na verzorging al naar huis.

17 september 2003:
Relatief rustige gemeenteraad

Het werd een lange (58 punten) maar al bij al nog rustige gemeenteraadszitting waarbij meerderheid en oppositie uiteindelijk op bijna alle punten ja-stemden. Het voorgestelde pakket begrotingswijzigingen kreeg van VLD en sp.a een 'neen', vooral dan wegens de aanpassingen als gevolg van onderschatte ramingen. Het boerenkrijgmuseum zorgde, zoals steeds als dit punt ergens ter sprake komt, voor de meeste animositeit. Ditmaal zelfs drie keer: bij de bespreking van de startnota van het gemeentelijk structuurplan, bij het aanduiden van de provinciale vzw Ename Expertisecentrum om gratis een ontwerpdossier voor de inrichting te maken, en bij de voorstelling van het cultuurbeleidsplan 2004-07. De VLD herhaalde dat men nu moet toegeven dat er geen geld voor de inrichting is, zeker nu de gemeente zich zonder dat al in een slechte financiële situatie bevindt. De oppositie kon zich achter het door allen geprezen cultuurbeleidsplan scharen maar herhaalde de vraag om tot een coherenter toerismebeleid te komen. In het cultuurbeleidsplan staat vermeld dat de losse activiteiten meer gecoördineerd zouden moeten gebeuren. En ook dit: een delegatie van het Heikantstraatcomité hoorde hoe de raad aanvaardde dat er een parkeerverbod komt langs de Dendermondsesteenweg, van het rond punt aan de klappel tot 50m voorbij hun straat. Deze maatregel komt er vooral omdat geparkeerde vrachtwagens vooro nveilige situaties zorgen. Op termijn hoopt men met de aanleg van een parking aan de Klappel voor een definitieve oplossing te zorgen. Maar blijkbaar wordt dit nog door hogere instanties tegengehouden.
Meer morgen.

17 september 2003:
Discussiethema: adoptie van buitenlandse kinderen: hun enige hoop ?

Ray of Hope, een vereniging voor adoptie van buitenlandse kinderen met hoofdzetel in Berlare, staat volop ter discussie en dreigt de nodige vergunningen te verliezen. In Berlare blijkt de organisatie toch over heel wat verdedigers te beschikken. Een van hen stuurde een reisverslag uit Haiti, waar de organsatie een opvangtehuis financiert. Het is de start van een nieuw discussiethema. Geef je mening

17 september 2003:
Uit het politieverslag

Lokale drugsdealers opgepakt
Na een grondig vooronderzoek pakte de lokale recherche van de politiezone B.G. (21 jaar) en zijn vriendin S.K. (22 jaar), beiden woonachtig te Overmere, op wegens het dealen van drugs. De arrestatie had plaats in het station van Lokeren,  toen B.G. er per trein van Antwerpen  terugkwam. Hij was in het bezit van 8 gr heroïne. Bij het verhoor bekende verdachte dat hij en zijn vriendin onder andere heroïne dealen. Dit gebeurde deels om hun eigen druggebruik te financieren. Beiden werden vandaag bij de onderzoeksrechter van Dendermonde voorgeleid, die hun aanhouding bevestigde. Zij verschijnen vrijdag voor de Raadkamer.
Inbraken op bouwwerven
Zowel aan de Donklaan als aan de Bosstraat in Berlare werden diefstallen gemeld in woningen waar renovatiewerken bezig zijn. In de eerste woning bedroeg de buit voornamelijk materiaal voor electrische installatie. Een deel werd zelfs uit de muren getrokken. De waarde bedraagt ongeveer €5.000. Bij de tweede diefstal namen de daders naast materiaal voor electrische installatie ook enkele boormachines en een slijpschijf mee.

16 september 2003:
Startnota van gemeentelijk structuurplan

Morgen, woensdag, bespreekt de gemeenteraad de startnota voor de opmaak van een gemeentelijk structuurplan. Hier kan u al enkele gegevens uit dit dossier bekijken. De komende dagen wordt het nog aangevuld.

15 september 2003:
Uit het politieverslag

Gewelddiefstallen opgelost
In maart en april werden twee minderjarigen op de Scheldebrug in Berlare met geweld gedwongen hun gsm en game-boy af te geven. De rechercheploeg kon nu de 19-jarige dader, eveneens uit Berlare, oppakken.
Snelheidscontroles met radar en curvometer
In het kader van het aktieplan Handhavingsbeleid Verkeer werden op 18 en 19 augustus 2003 zowel in Zele als in Berlare snelheidscontroles gehouden. In Zele hadden de controles plaats aan de Dendermondebaan, Lokerenbaan, Veldeken en Gentsesteenweg. In totaal werden hierbij 113 bestuurders wegens overdreven snelheid geverbaliseerd. In Berlare werden de controles gehouden aan de Donklaan en Hoge Weg en in Overmere aan de Kerkstraat. Hier waren er in totaal 36 PVs voor overdreven snelheid.

En op 3 september, dus de eerste woensdagnamiddag na het begin van het nieuwe schooljaar, was er in beide gemeenten een controle op opgedreven bromfietsen. Van de 48 met de curvometer gecontroleerde bromfietsen konden er 19 harder rijden dan toegelaten. 7 bromfietsen werdeh “opgelegd”, wat wil zeggen dat de jongeren hun bromfiets pas na 30 dagen terugkrijgen met de verplichting de bromfiets op de correcte maximum snelheid af te stellen.

15 september 2003:
Meer kinderopvangplaatsen

Vrijdag maakte minister Landuyt bekend Oost-Vlaanderen geld bijkrijgt voor 150 extra kinderopvangplaatsen, verdeeld over 9 plaatsen. Ze zijn uitgekozen op basis van een lijst van Kind en Gezin die de witte vlekken in onze provincie in kaart brengt. Tekorten waren er ondermeer in Ninove, Eeklo, Wetteren, Berlare, Herzele, Erpe-Mere en Sint-Gillis-Waas. Met het geld kunnen 14 voltijdse of 28 halftijdse begeleiders aan het werk.

Gisteren is al gemeld dat het gemeentelijk beleidsplan voor Kinderopvang woensdag ter sprake komt tijdens de gemeenteraadszitting.

14 september 2003:
Durven ... en mogen

Waarom zijn er geen kandidaten uit de Donkgemeenten in de Eurosong voor kids ? Durft de jeugd van hier haar kwaliteiten te gebruiken ? Waarom (niet)? Dit is het onderwerp van de column van deze week.

14 september 2003:
SK Berlare-FC Vrasene: 2-1

Berlare wint de tweede topper op rij en staat nu tweede in de rangschikking, met evenveel punten als leider Kalken. Zie verslag hier.

Ander sportclubs kunnen nog altijd hun uitslagen mailen of verwijzen naar een verslag op hun website.

14 september 2003:
Topweekeinde in de Donkgemeenten

Het uitzonderlijke goede weer droeg er wellicht toe bij dat de verschillende activiteiten vandaag zo veel succes kenden. De locaties die deelnamen aan de Open Monumentendag (OM) werden ruim bezocht en ook de ballon-oldtimermeeting zag een groot aantal mensen passeren. De fietstochten die zowel voor OM als door de 75-jarige KVLV waren opgezet, genoten mee van het goede weer. Maar ook de tentoonstellingen, van ikonen in de Sint-Martinuskerk en van werk van de zussen Laquière in Stroming, en de tweede editie van Het Woord, een initiatief van Bosquimano met onder meer Rick De Leeuw en Nigel Williams, kregen de verdiende belangstelling. 

14 september 2003:
Belangrijke gemeenteraadszitting

Op woensdag 17 september komt de gemeenteraad voor het eerst samen na de vakantie. En het is voor een lijvige agenda met enkele toekomstbepalende dossiers. Een goede reden om er eens naar toe te komen !
Uitschieters zijn allicht de bespreking van het cultuurbeleidsplan 2004-07 (zie ook hier), de startnota voor het gemeentelijk structuurplan, het doorgeven van de ontwerpopdracht voor de inrichting van het boerenkrijgmuseum aan de vzw Ename Expertisecentrum (zie ook hier), en het princiepsbesluit voor de oprichting van een gemeentelijke sportraad. De raad krijgt verder onder meer ter goedkeuring: het beleidsplan Kinderopvang 2002-04 en het voortgangsrapport 2002 van het Sociaal Investeringsfonds (Sif), de gevolgen voor Berlare en DDS van de verplichting tot afsplitsing van de afval-taken, de begrotingen van de kerkfabrieken, een lastenboek voor de levering van electriciteit en de huur van de VVV-loods.

14 september 2003:
Koenraad knap derde

Gisterenavond werd Koenraad D'heer derde in de finale van de 'Knapste Boer'-wedstrijd. "Een leerrijke ervaring waarbij ik heel wat vrienden bijmaakte. Maar toch ook gelukkig dat het voorbij is. De voorbije maanden is de boerderij een beetje  uit haar normale ritme geraakt", zegt Koenraad, die ook de mensen wil danken die hem hebben gesteund. Lees hier meer. 

13 september 2003:
Vrouwen met sigaren

Deze namiddag komen in Antwerpen 110 vrouwen samen die al eens een (echte) sigaar roken. Daarbij is ook Rosette Kerre, inderdaad, van de winkel uit de E.Hertecantlaan. Aanleiding is de 110de verjaardag van een groothandelbedrijf. Het opzet is het taboe doorbreken dat vrouwen geen sigaren lusten.

12 september 2003:
Finale van 'Knapste boer"-wedstrijd

Morgen, omstreeks middernacht, is bekend of Koenraad D'heer de 'Knapste boer" van Vlaanderen is. Dit zal blijken bij de finale nabij Deinze. In de praktische proeven, in augustus, deed hij het al schitterend met een derde plaats. Bij de voting op de website van de organisatoren doet hij het minder goed. Iets te weinig bekend gemaakt, misschien. Die voting is echter niet beslissend in de finale, zodat alles mogelijk blijft. We hopen zondag de uitslag te kunnen geven.

12 september 2003:
Eretekens bij Berlaarse bloedgevers

Morgen is er bij de bloedgevers de uitreiking van de eretekens aan de mensen die zich regelmatig als donor aanbieden. En dit jaar zijn er enkele grote donors bij. Uitschieter is Alfons Cooreman. Voor 120 bloedgiften krijgt hij een gouden medaille van verdienste. Dat gebeurt wel niet morgen, maar bij een speciale huldiging in Brussel. De kans is groot dat dan nationaal Rode-Kruisvoorzitter prinses Astrid de medaille opspelt. Voor 100 giften krijgen Antoon Blanquaert en Theo De Rouck een zilveren medaille van verdienste. Michel Van Der Haegen en Geert Van Der Snickt worden beloond met een gouden kenteken (80 giften) en Hedy Bracke, Maria De Decker, Lucien De Lathouwer, Willy Moeyersn, Willem Posse en Sammy Van De Wiele een zilveren (60 giften). Voor 15 donors ligt een bronzen kenteken klaar (40 giften) en voor vier een Pelikaan-diploma (20 giften)/

9 september 2003:
Cultuurraad geeft gunstig advies voor cultuurbeleidsplan

De algemene vergadering van de cultuurraad, bijgewoond door vertegenwoordigers van een 25 verenigingen en enkele geïnteresseerde inwoners, gaf gisterenavond een positief advies aan een cultuurbeleidsplan voor 2004-2007. Dit plan, dat nog de goedkeuring van de gemeenteraad en vooral van de Vlaamse administratie moet krijgen, wil in die periode zeven doelstellingen (met verschillende onderliggende) verwezenlijken. In ruil zou de gemeente voor het cultuurbeleid naast de €62.000 voor werking en indienststelling van een cultuurcoördinator, nog jaarlijks €1 per inwoner bijkrijgen. Lees hier meer.

8 september 2003:
Uit het politieverslag

Autodiefstal verijdeld
Vannacht omstreeks 2 uur trachtten twee onbekenden op het dorpsplein in Overmere een wagen te stelen. Dat bleek uit later opgemerkte beschadiging aan het slot. Een omwonende werd door het lawaai gewekt en riep hen toe te stoppen, waarop ze vluchtten. De opgeroepen politiepatrouilles konden hen niet meer vatten.
Autoverzekering verplicht
De politie meldt ook nog dat speciaal wordt uitgekeken naar auto's die niet verzekerd zijn. In Zele werden de voorbije dagen enkele wagens aangeslagen.

7 september 2003:
Nieuwe column

Juli en augustus brachten heel wat ideeën voor columns, maar het warme weer (we zullen het maar daar op steken) verhinderde het uitschrijven. Vanaf deze week nemen we draad weer op. Met de hoop dat ze niet alleen worden gelezen (derde meest geopende pagina) maar ook reacties uitlokken, en waarom niet, een column van iemand anders. Deze week zoeken we het ver om bij jeugdverenigingen uit te komen. Lees hier.

7 september 2003:
Hulpgoederen naar Vîrtop

Volgende week vertrekt een vrachtwagen met hulpgoederen naar het door Berlare geadopteeerde Roemeense Vîrtop. De meeste goederen zijn door Moerbeke verzameld, Berlare geeft geld mee om een omheining rond het dispensarium te bouwen. Lees hier meer.

7 september 2003:
Handbal: Berlare-Evergem: 17-34

Berlare speelde een wedstrijd voor de Beker van België tegen het in nationale spelende Evergem. Een ongelijke strijd maar Berlare liet zich toch niet in de vernieling spelen. Of hield de tegenstander zich in ?

7 september 2003:
Voetbal: SV Melsele-SK Berlare: 1-4

Berlare diende haar wedstrijd gisterenavond al te spelen. Tegen titelkandidaat Melsele werd met 1-4 gewonnen. Lees hier het verslag.

6 september 2003:
Prins Laurent komt niet

Het aangekondigde bezoek van prins Laurent werd deze week afgebeld. Als reden is opgegeven dat 'The King and I' in Thailand nog steeds voor beroering zorgt. Het Belgische Hof heeft heel goede relaties met het Thaïse en wou niet voor een rel zorgen. Het bezoek was geen officiële aangelegenheid, maar zou gebeuren op uitnodiging van een bedrijf. Bij Festivaria betreurt men het afzeggen omdat de aanwezigheid van iemand van het Hof toch steeds een extra motivatie en erkenning is voor het werk van alle medewerkers.

Overigens is de eerste evaluatie bij Festivaria heel positief. "Een 600-tal kaarten meer verkocht dan bij Anatevka, goede kritieken op acteursprestaties, geluid, licht en ook wel decor, met het Oom Tom-gedeelte als uitschieter, en vooral een kalme productie", zegt algemeen coördinator Gaby Six. "De regen was twee keer vervelend, met regen in de zittribune en het vuur dat niet volledig ontstak, maar wat de kleren betreft, we dienden nooit naar een droogkuis om alles opnieuw bruikbaar te maken. Ook wat kleine ongevallen betreft, viel het mee: er viel wel een gebroken arm te betreuren." The King and I is aan zijn laatste weekeind toe.

6 september 2003:
Bespreking cultuurbeleidsplan 2004-2007

Op maandag 8 september  (Stroming 20 uur) bespreekt de algemene vergadering van de cultuurraad het voorstel voor een cultuurbeleidsplan voor 2004-2007. Dat plan is opgesteld na een grondige doorlichting van het bestaande culturele leven en behoeften in de Donkgemeenten en wil helpen om de komende jaren te stimuleren en te verbeteren waar nodig. Naast de leden van de algemene vergadering zijn ook andere geïnteresseerde burgers welkom, meldt voorzitster Lieve Petrens. Het plan ligt heel september ter inzage bij de cultuurdienst, wordt deze maand aan de gemeenteraad voorgelegd en moet voor 1 oktober bij de administratie van het Vlaamse Gewest zijn.

6 september 2003:
Lift in bibliotheek

Al sinds de bouw van de bibliotheek was de grootste opmerking dat volwassenen die moeilijk te been zijn niet op de 1ste verdieping geraken. Sinds kort zorgt een lift voor de oplossing. Hopelijk zet dit minder mobiele mensen aan om eens zelf in de bibliotheek een boek te komen kiezen.

6 september 2003:
Aanstelling pastoor

Deken Willems van Zele heeft 19 oktober voorgesteld als datum voor de aanstelling van de nieuwe pastoor, Marc Van Steen.  

5 september 2003:
Verbroedering met Bregenz ?

In De Streekkrant gelezen: "Vorige week arriveerde een 45-koppige delegatie uit Bregenz (Oostenrijk) op uitnodiging van de gemeente Berlare. Ze kwam drie dagen verbroederen met de Berlaarse bevolking." U iets van gezien, op een vraag naar gastgezinnen in 'Infogem' na, enkele edities terug ? Maar ook in Bregenz lokt deze 'verbroedering' blijkbaar weinig emoties los. Het bezoek staat zelfs niet vermeld op de website (zie 'termine') van de Stadtmusik, de vereniging die Bregenz hier vertegenwoordigde. Reageren mag. Zie in dit verband ook het bericht over het werelderfgoed in Trebic (27 augustus).

4 september 2003:
Wie is de nieuwe pastoor ?

De kerkraad bezorgde nog wat gegevens over de nieuwe pastoor.
Marc Van Steen De nieuwe pastoor werd op 8 februari 1960 in Baasrode geboren. Na studies tot licentiaat wijsbegeerte en baccalaureus theologie volgde zijn priesterwijding, op 6 juli 1985 in Gent. Tot augustus 1998 was hij leraar aan het bisschoppelijke college van Dendermonde. Vier jaar was hij tegelijk pastoor van Zele-Durmen. Dan liet hij het leraarschap om ook pastoor van O.-L.-Vrouw van 7 Weeën (Zele-Kouter) te worden. Als pastoor van Berlare blijft hij lid van de pastorale equipe van het dekenaat Zele.

3 september 2003:
Filippijnse belangstelling voor King and I

De (internet)krant The Freeman uit het Filippijnse Cebu meldde gisteren dat hun burgemeester (met zijn echtgenote) voor een elfdaags bezoek naar België vertrok. Hij zou er vooral naar de opvoering van "The King and I" komen kijken. Het bezoek gebeurt op uitnodiging van "Straight from the Heart", de organisatie die in december de "Anatevka"-opvoeringen van Festivaria in Lommel herneemt. "Straight" wil van Cebu de uitvalsbasis voor producties in Azië maken. Eerder waren er hier al geruchten dat men de "Kuifje"-productie van Frank Van Laecke volgend jaar in Hongkong zou willen brengen. Lees hier het volledige (Engelse) artikel. Opmerkelijk: het artikel vermeldt dat het bezoek aan de stadskas niets zal kosten.

2 september 2003:
Nieuwe pastoor voor Berlare

Vanmorgen luidden de klokken van de Sint-Martinuskerk en werd de pauselijke vlag uitgehangen. Hiermee wou de kerkraad, zoals de traditie dat schijnbaar wil, aangeven dat de parochie binnenkort een nieuwe pastoor heeft. Marc Van Steen (43), momenteel pastoor voor de Zele-Kouterparochie, heeft de opdracht van het bisdom aanvaard. Wanneer hij begint, is nog niet geweten maar "het zal zeker geen drie maanden duren", denkt men bij de kerkraad. Onder meer de pastorij moet wellicht hier en daar wat worden opgeknapt na intussen al zeven maanden leegstand sinds het vertrek van pastoor Redant in februari.

2 september 2003
Eerste kampverslagen

De chirojongens uit Overmere zijn wellicht de eersten die een kampverslag kunnen voorleggen. Zie hier hun site, met foto's.

1 september 2003:
Kunst langs de Schelde

De Tekenacademie Wetteren (met ook filialen te Berlare, Kalken en Wichelen) en het cultuuroverleg Scheldeland (zelfde gemeenten) organiseren tijdens de zomer van 2004 een openluchttentoonstelling langs de Schelde. Tussen Wetteren en Schoonaarde kunnen de deelnemende kunstenaars een (weerbestendig !) werk zetten dat in het teken staat van 'wind'. Geïnteresseerde kunstenaars (die wel in een van de deelnemende gemeenten moeten wonen) worden verwacht op een infovergadering op maandag 22 september om 20 uur in cc De Poort in Wetteren.

1 september 2003:
Hoeveel leerlingen in de Donkgemeenten ?

In Vlaanderen gingen vandaag zo'n 53.000 kleuters, 96 lagere-schoolkinderen en 95.000 middelbare school leerlingen naar de klas. Wie weet hoeveel ervan in de Donkgemeenten de schoolpoort binnenstapten ?

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.