Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

januari 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

januari 2005

31 januari 2005

Jeugd stelt tien geboden voor
Een verslag van de nieuwjaarsreceptie van de jeugdraad (van gisteren).

 

31 januari 2005

Uit het politierapport

bullet

Onder invloed tegen rotonde
Zowel in Zele als aan de Klappel werden de rotondes de voorbije dagen aangereden door mensen die te veel hadden gedronken. In Overmere gebeurde dat vandaag om 0.15 uur. R.S. (26) uit Lokeren reed tegen de boordsteen, waarop haar wagen kantelde. Ze werd met haar 5-jarig dochtertje naar het ziekenhuis van Lokeren gebracht. Haar rijbewijs werd voor twee weken ingetrokken.

bullet

Schoorsteenbrand
Zaterdag kort voor drie uur in de namiddag ontstond brand in een woning aa
n de Waterhoek in Berlare. De brand ontstond aan een steunbalk van het plafond. Blussen was niet nodig.

bullet

Inbraken

bullet

Bij de inbraak aan de Heikantstraat bedroeg de buit €9.800. De dieven hadden een achterdeur geforceerd en daarna een kluis uitgebroken.

bullet

Ook dit weekeinde kwamen dieven langs in het ACV-lokaal aan de E.Hertecantlaan. Ze drongen binnen via de tuin van een aanpalende woning. Er werd gezocht in het kantoor, maar er is blijkbaar niets gestolen.

Voor beide inbraken kwam de technische recherche naar mogelijke sporen van de daders zoeken.
 

30 januari 2005

Verenigingen verjaren

Zowel KAV-Berlare (75) als fanfare Sint-Pietersvrienden Uitbergen (70) vierden feest vandaag.

Bij KAV was dat met een misviering en een receptie, waarop onder meer voormalig nationaal voorzitster Diane Van Den Abbeele het woord voerde. Ondertoon van alle toespraken was de nood om de dalende trend in het aantal leden tegen te gaan, door nieuwe wegen te bewandelen, eventueel door met andere verenigingen meer samen te werken.

De fanfare hield een academische zitting in het gemeentehuis. De geschiedenis, met de opmars tot in de hoogste Fedekam-muziekregionen - waar ze in die ereklasse zelfs nationaal kampioen zijn, werd er ruim belicht. Uiteraard kwam daarbij ook de rol van 'meester' René De Lausnay aan bod, zonder de inzet van de verschillende dirigenten (met Willy Dauwe en Guy Audenaert als laatsten), muzikanten en andere medewerkers te vergeten. Burgemeester Van Sande noemde de fanfare nog steeds de ziel van de kleinste deelgemeente. Francis Pieters (hier vooral bekend van het vroegere radioprogramma In de kiosk, maar vooral nationaal en internationaal gewaardeerd als recensent van fanfaremuziek) schetste hoe fanfares een rol speelden en nog hebben in het sociale en culturele leven. Hij prees Uitbergen omdat het niet in de val van het commerciële trapte, maar een eigen originele plaats kon verwerven als blaasorkest. Zoals Van Sande beklemtoonde het belang van het muziekonderwijs, dat reeds vele jongeren niet alleen hielp bij de uitbouw van hun persoonlijkheid, maar ook om beroepshalve in de muziekwereld kansen te benutten. Dat de groep nog ambitie heeft, bewijzen de deelnames aan de provinciale kampioenschappen (die de kans bieden om zich opnieuw aan te bieden voor het nationaal kampioenschap) en de inschrijving voor het wereldkampioenschap in Nederland (nog wachten op uitnodiging).

 

30 januari 2005

Pastoor Redant in Buggenhout

Dit weekend werd Paul Redant, de vorige pastoor in Berlare, tot pastoor in Buggenhout aangesteld.

 

30 januari 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: SK Berlare - KAVD Dendermonde: 6-2. De thuisploeg blijft hierdoor uiteraard leider.

bullet

3de prov.: Sint-Gillis - SKV Overmere: 3-2. Geen punten dit keer, maar voortgaand op de uitslag, toch ook geen wedstrijd waarin men echt onder lag.
De ploeg is nog altijd kanshebber op de titel 'voetbalsite van de maand'. Stemmen kan nog hier tot maandagavond.
En SKVO komt maandagavond een beetje op Ketnet: Lotte Meulewater, de jongste scheidsrechter, is te gast bij Karrewiet.
Er is ook minder goed nieuws: tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag werd een eigen 'rolwagen' die nabij het terrein stond, door vandalen vernield. De daders worden nog gezocht. Meer nieuws op hun site.

bullet

Volley

bullet

JTV Brigand b - Volley Hizo Zottegem: 3 - 0. Deze overwinning zou de ploeg toch nog een kans op behoud bieden.

 

30 januari 2005

Vandalisme in Eendenkooi

In de Eendenkooi is de voorbije dagen heel wat vandalisme gebeurd. De dieren werden uit de kooien gehaald, een haan doodgeslagen en ingebroken in het huisje vooraan het terrein. De boot van de opzichters dreef los op het Donkmeer. Er zou nog geen spoor zijn naar de daders. Overigens werd er ook gisteren weer ergens ingebroken. Ditmaal in de Heikantstraat, vermoedelijk tussen 19 en 24 uur, tijdens de afwezigheid van de bewoners.

 

30 januari 2005

JZN niet blij met krantenartikel

Jeugdhuis Jongeren Zagen Niet uit Overmere is niet blij met de column 'Koffie met croissant' die vorige week in Het Nieuwsblad verscheen. Daarin beschreef de columniste hoe ze per ongeluk in Overmere verzeild raakte en er in 'jeugdhuis Plectrum' een 'honderddagenfuif' meemaakte. Het hele verhaal is verzonnen - in JZN zijn er bovendien geen dergelijke vieringen - maar werd toch in de boerenkrijggemeente gesitueerd. JZN betreurt dit en hoopt dat het geen afbreuk zal doen aan hun goede naam.

 

29 januari 2005

Nieuwdonk even centrum van toeristisch Scheldeland

Vanmorgen kwamen de toeristische verantwoordelijken uit het hele Scheldeland (Oost-Vlaanderen en Antwerpen) in het Nieuwdonkdomein voor een eerste ontmoetingsmoment na de ondertekening, midden vorig jaar, van een samenwerkingscharter. Ze maakten er de voorstelling van een bekende 'meter', een brochure, promotiemateriaal en een website mee. Een verslag.

 

28 januari 2005

Uit het politieverslag

Ongevallen

bullet

Op het kruispunt Dendermondsesteenweg-Heikanstraat botste Petrus D.L. uit Zele gisteren kort voor 17 uur met zijn wagen tegen bromfietser Björn M. (17) uit Overmere. Deze werd hierbij zwaar maar niet levensbedreigend gewond. Een dokter die toevallig voorbijkwam, bracht de eerste zorgen toe, waarna hij naar Lokeren werd gebracht.

bullet

Vanmorgen omstreeks 5 uur was de politie toevallig getuige van een aanrijding op de Keltenlaan (Zuidelijke Omleiding) in Zele. Er was enkel stoffelijke schade. De aanrijdende wagen trachtte weg te vluchten maar werd snel tot stoppen gedwongen. De bestuurder was Jos P. (42) uit Berlare. Hij bleek gedronken te hebben. Het parket gelastte de intrekking van zijn rijbewijs voor 14 dagen.

 

27 januari 2005

Een kruis nabij de Waterhoek

Zondag, tijdens de receptie van de cultuurraad, was er sprake van het plaatsen van een kruis tussen Hogeweg en Waterhoek. We kregen intussen meer informatie hierover.

Het kruis werd in 1804 in de Weepse (velden aan de Waterhoek) geplaatst, ter nagedachtenis van boer Emanuel Abeel, die daar moet zijn vermoord. Het granieten monumentje stond er jarenlang verkommerd bij, omdat blijkbaar niemand het echt belangrijk vond.  Naar verluidt zou een tuinaanlegger uit Zele het meegenomen hebben als "onderdeel van steengruis om de weg te versterken", maar uiteindelijk in zijn tuin hebben geplaatst. Vorig jaar was al tevergeefs voorgesteld om het in het kader van de Monumentendag terug te zetten. Nu komt er blijkbaar een nieuw. Onze correspondent vindt dat een nieuw niet de historische of de 'romantische' waarde van het origineel kan vervangen.

 

27 januari 2005

Uit het politieverslag

Het patrouilleren gisterennacht was niet tevergeefs. Omstreeks 2.50uur werd in het centrum van Overmere een verdacht want te snel rijdend voertuig verplicht te stoppen. De bestuurder,Ronny D.S. (38 jaar) uit Wettere,  bleek niet teruggekeerd van zijn penitentiair verlof en zal nu zijn volledige straf moeten uitzitten. In zijn wagen werd bovendien een hoeveelheid speed en een (verboden) zakmes gevonden. De andere inzittende bleek een adreswijziging niet te hebben opgegeven.

 

27 januari 2005

130 bloedgevers

De Rode-kruisoproep naar bloedgevers heeft resultaat opgeleverd. Er waren vanavond 130 bloedgevers, 15 meer dan verwacht en bovendien enkele nieuwe donors. Namens het Rode Kruis: bedankt.

 

26 januari 2005

Bloeddonors A+ dringend gezocht

Het Rode Kruis roept inwoners van Berlare op om naar de inzameling op donderdag 27 januari (17-19.30 uur in de foyer van Stroming) te komen. Vooral mensen met bloedgroep A+ zijn nodig om een tijdelijke hoge nood te kunnen opvangen.

 

26 januari 2005

Concentratiekampen ...

De wereld herdenkt morgen dat 60 jaar geleden het concentratiekamp van Auschwitz werd bevrijd. Ook uit Berlare ondergingen enkele mensen dat lot, zij het in andere kampen. We vroegen Arthur Merckx om daar iets over te schrijven. Hier vindt u zijn verhaal. Opdat het nooit meer zou terugkomen, die periode.

 

26 januari 2005

Kapel wordt ingewerkt
Het kapelletje op de hoek van de Brugstraat met de Pastoor Christiaensstraat wordt afgebroken, maar nadien weer opgebouwd. Een en ander is het gevolg van de verkoop van de uitgebrande herberg op dezelfde hoek. Daar komen appartementen. Het OCMW, dat eigendom is van het kapelletje, stond toe dat het in de appartementsblok wordt geïntegreerd, met de voorwaarde dat het nooit mag verdwijnen.

 

Overigens heeft, volgens burgemeester Van Sande, de enorme toename van appartementen gevolgen voor de sociale woningbouw omdat ze een groot stuk opnemen van het contingent woongelegenheden dat door het structuurplan aan Berlare zal worden toegezegd. Dat is trouwens ook de reden waarom de vierde faze in het Kerkveld, een DDS-project, nu al wordt opgestart, waar men oorspronkelijk pas binnen twee jaar wou beginnen. Men vreest dat men door de vele appartementprojecten tegen dan geen toelating meer zou krijgen.

 

26 januari 2005

Nieuwtjes uit de gemeenteraad

Lees meer ...

 

26 januari 2005

De politie waakt !

De vorige nacht mochten we ondervinden dat de politie waakt in de Donkgemeenten. Nogal laat terug van de gemeenteraad, moesten we nog even binnen bij een buur. Omdat het maar even zou duren, was de voordeur blijven openstaan. Plots stopt een auto, twee mannen met een armband, gekend van Heterdaad en Flikken, stappen uit en kloppen aan. "Wie zijn jullie en waarom staat deze deur open ?", klonk hun kordate, maar beleefde vraag. Nadat we hadden aangetoond wie we waren, legden ze uit dat ze het verdacht hadden gevonden om dat uur een deur open te zien staan en twee mannen door een kamer te zien lopen. Wat verder in de straat zagen we ze nadien een winkelparking oprijden.  Laat dit een waarschuwing zijn voor wie met minder goede bedoelingen door de gemeente trekt.

 

24 januari 2005

Sterrestaurants behouden ster

Vanmiddag werd de nieuwe Michelinlijst van restaurants met sterren bekendgemaakt. 'Onze' twee restaurants, 't Laurierblad en Lijsterbes, behielden hun ster en blijven zo verder bijdragen tot de bekendheid van het Donkmeer en omgeving.

 

24 januari 2005

Cultuur voor verdraagzaamheid

Gisteren had in cc Stroming de nieuwjaarsreceptie plaats van de gemeentelijke Cultuurraad. Naast de huldiging van tien cultuur-genomineerden, wegens een bijzondere cultuurprestatie vorig jaar, was dit de gelegenheid om even stil te staan bij de waarde van cultuur en de perspectieven voor het nieuwe jaar te schetsen. Drie van de vroegere Elegasten brachten enkele oude liederen. Een verslag.

 

24 januari 2005

Uit het politieverslag

bullet

Vogels gestolen
Zowel woensdag-, donderdag- als zaterdagnacht kreeg de politie oproepen in verband met vogeldiefstallen. Bij de twee eerste ging het om diefstallen in woningen aan de Wipakkerstraat, onder meer grasparkieten, zebravinken en ook enkele nestkastjes, zaterdag werden aan de Bosstraat kanarievogels weggenomen.

bullet

Ongeval
Vanmorgen, omstreeks 5.30 uur slipte een wagen juist voorbij de brug over de E17 in Overmere, en botste daarop tegen een elektriciteitspaal. De 25-jarige Z.M. diende door de brandweer uit de wagen bevrijd. Hij werd naar het ziekenhuis van Lokeren gevoerd.

 

23 januari 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: RC Wetteren - SK Berlare: 0-4. Door het puntenverlies van Lochristi is Berlare opnieuw leider.

bullet

3de prov: SKV Overmere - Moerbeke: 0-0. Een punt verder in het behoud.

bullet

Handbal

bullet

Berlare-Evergem: 15-25

 

23 januari 2005

Politieke nieuwjaarsrecepties

Zowel CD&V als, een half uur later, VLD hielden hun nieuwjaarsrecepties. Bij de CD&V stond de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in de kijker, de VLD had het vooral over de noodzaak om voor Berlare een ander beleid uit te werken, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

 

21 januari 2005

Kijk je lichten na

Na de BOB-campagne van de voorbije weken, kijkt de politie in zone Berlare-Zele tot midden februari vooral naar de verlichting van auto's en (brom)fietsen. In november-december hield de politie hiervoor meer preventieve acties, vanaf nu worden pv's uitgeschreven als de voertuigen niet in orde zijn.

 

21 januari 2005

Bijna 3000 ACV'ers in Donkgemeenten

Naar aanleiding van de viering van het 1000ste ACV-lid in Overmere - Melissa Van Eeckhout kreeg daarvoor tijdens de nieuwjaarsreceptie gisteren een geschenkenpakket - maakte de christelijke vakbond bekend dat er in alle Donkgemeenten samen vandaag 2926 leden zijn: 1518 in Berlare, 1007 in Overmere en 401 in Uitbergen.

 

20 januari 2005

Uit het politieverslag

bullet

Ongeval
Gisteren, kort na 17 uur, botste de wagen bestuurd door Veronique B. uit Berlare aan het kruispunt Gentsesteenweg-Kamershoek met de 60-jarige fietser Frederik V. uit Zele. Deze laatste werd naar het ziekenhuis van Lokeren overgebracht.

bullet

Controle van verdacht voertuig lijdt tot opheldering diefstallen
Bij de controle van een verdacht voertuig, dinsdag omstreeks de middag in de Sparrendreef in Berlare, ontdekte de politie de daders van nog enkele andere misdrijven. Een van de vier jongeren die nabij de wagen stonden, werd gezocht voor het betekenen van een rijverbod. In de wagen en aan de woning waar de auto voor stond, werden voorwerpen aangetroffen die de voorbije weken in de omgeving van Geraardsbergen waren gestolen, onder meer een digitaal fototoestel, een fiets en een bromfiets.

 

19 januari 2005

Gemeenteraad op dinsdag

De eerste zitting van de gemeenteraad in 2005 heeft niet op maandag, maar op dinsdag plaats. Op de agenda voor 25 januari (20 uur) staan onder meer de definitieve goedkeuring van een BPA Galgenberg, de princiepsbeslissing over de oprichting van een schoolraad voor de gemeenteraad in Uitbergen, het gebruik van trekkingsrechten voor de socio-culturele zaal in Uitbergen, de aanpassing van de vergoeding voor sportmonitoren en de aankoop van stoelen en tafels voor in de Festivalhal.

 

19 januari 2005

Dan toch geen Donkmeer-slachtoffer na tsunami

Een lezer bevestigde ons dat Buitenlandse Zaken geen weet heeft van een tsunami-vermiste die in Overmere zou wonen.

Aanvulling: er zou wel iemand uit Gent bij de nog vermisten zijn.

 

17 januari 2005

Berlare en Overmere treuren

Zowel Berlare als Overmere verloren de jongste dagen personen die veel voor het gemeenschapsleven hebben betekend.

bullet

In Berlare werd zaterdag Jules Blanquaert begraven. Jules was jarenlang voorzitter van de vereniging van vogelkwekers en drijvende kracht achter de vogeltentoonstelling. Daarnaast was hij actief bij het muziek. Maar vooral zijn toneelactiviteiten van de jongste jaren zullen hem wellicht onvergetelijk maken. Hij schitterde in 'Het gezin van Paemel'. En hij steunde met alle kracht de jaarlijkse kerstspelen op wat bijna 'zijn' Sint-Annaplein was.

bullet

Overmere verloor dit weekeinde Julien Colman. Velen kennen hem als voorzitter van de schuttersmaatschappij, maar wellicht nog meer als lid van fanfare De Verenigde Vrienden. Bij deze laatste werd hij in november nog gevierd voor 60 jaar lidmaatschap, waarvan de jongste 15 jaar als voorzitter. Om die redenen stond hij bij de mensen die volgende zondag een gemeentelijke cultuurnominatie krijgen. De begrafenis, zaterdag, is ook de dag van het nieuwjaarsconcert, in de kerk. Op vraag van de familie gaat die toch door.

 

17 januari 2005

Uit het politieverslag

bullet

Verkeersongeval
Aan de
Dendermondsesteenweg raakten zaterdag omstreeks 15:30 uur vier mensen licht gekwetst bij een zware aanrijding tussen twee personenauto’s. Een derde, geparkeerde wagen, werd eveneens beschadigd. De brandweer diende de bestuurder uit een van de betrokken wagens te bevrijden. Geen van de inzittenden was uit de Donkgemeenten.

bullet

Drugsvangsten
Z
aterdagavond en -nacht hield de politie controles in het kader van de acties voor drugspreventie en tegen het dronken sturen. Daarbij vond men xtc-pillen bij twee jongeren uit Sint-Pieters-Leeuw, die op weg waren naar een dancing aan het Donkmeer, en bij de inzittenden van een wagen met Franse nummerplaat. Bij de verkeerscontrole vond men twee bestuurders die positief in het zakje blaasden en werden bekeuringen uitgeschreven voor verschillende andere inbreuken, zoals het niet dragen van de veiligheidsgordel. 

 

16 januari 2005

Toch Donkmeer-slachtoffer in Zuidoost-Azië ?

Er zou iemand uit Overmere bij de personen zijn die nog worden vermist na de tsunami. En in Zele zouden er mensen juist aan de ramp zijn ontsnapt. Wie heeft hier meer gegevens over ?

 

16 januari 2005

Sport (2)

bullet

Voetbal

bullet

2de prov. SK Berlare-Schoonaarde: 2-1. Het werd heel wat spannender dan men in Berlare wellicht had verwacht: pas in de blessuretijd kon de thuisploeg, met een nieuwe trainer, het laken naar zich toe halen. Door deze overwinning, en het verlies van leider Kruibeke, komt SK opnieuw tweede, op een punt van de nieuwe leider Lochristi.

bullet

3de prov. WS Sombeke-SKV Overmere: 0-2. Een overwinning die zeker van belang kan zijn om in de reeks te blijven.

bullet

Volley

1ste prov H: VBC Sint-Laureins A - JTV Brigand B: 3-2. Brigand kon tot 0-2 uitlopen maar kon die voorsprong niet vasthouden. Het geeft toch aan dat er kwaliteit in de ploeg zit !

bullet

Handbal

Berlare-Groot-Bijgaarden: 15-39. Geen goede start na de nieuwjaarsstop...

 

15 januari 2005

Tsunami en de Donkgemeenten

Vlaanderen heeft zich blijkbaar heel solidair getoond met de door de tsunami getroffen bevolking. Zoals ook door anderen al gezegd, hopelijk zet dit aan tot een grotere en langdurige hulp aan al de gebieden in de wereld waar mensen nog niet dezelfde kansen hebben als hier. Wat de Donkgemeenten betreft, is de toestand wat onduidelijk. Slechts enkele initiatieven werden ons gemeld, wellicht zijn er nog andere geweest of nog gepland. Zie alvast de overzichtsbladzijde en meld de eventuele andere, en het resultaat. Alvast bedankt.

 

14 januari 2005

Onthaalmoeders feesten

De landelijke onthaalmoederdienst van de KVLV, afdeling Berlare-Lede-Wichelen, vierde vanavond feest in Overmere. Aanleiding was de 15de verjaardag van de afdeling. 35 onthaalmoeders kwamen samen in de oude kapel voor een receptie en een eetmaal. Enkele werden voor hun jarenlange medewerking speciaal in de bloemen gezet. Negen moeders, waaronder vier uit Berlare en twee uit Overmere, zijn er al van bij het begin bij. Bij de andere gevierden waren nog  een moeder met 12 jaar en twee met tien jaar medewerking, allen uit Overmere.

 

14 januari 2005

Schoonheidsverzorging voor kankerpatiënten

De Belgische Federatie tegen Kanker geeft al tien jaar gratis schoonheidsverzorging aan mensen met kanker. Deze ervaring leerde het belang hiervan om de kankerpatiënten te helpen een positief zelfbeeld te behouden en om zich niet van de buitenwereld af te sluiten. Onlangs werd gestart met een campagne om deze verzorging ook in ziekenhuizen mogelijk te maken. In Oost-Vlaanderen schreven Sint-Blasius Dendermonde, het stedelijk ziekenhuis van Aalst, de stadskliniek van Lokeren en nog ziekenhuizen uit Gent, Sint-Niklaas en Ronse samen tien aspirant-consulenten in voor de eerste cursus, gegeven in het Provinciaal Centrum voor Volwassenonderwijs in Zele. Daar werden vandaag de getuigschriften uitgereikt, na een reeks van 40 lesuren. De actie wordt nu ook naar de andere provincies uitgebreid.

 

12 januari 2005

Berlare verandert

Voor wie niet meer in Berlare woont: aan de E.Hertecantlaan is vandaag de boerderij afgebroken die op het kruispunt met de Daal stond. Het is de bedoeling er huizen te zetten.

 

12 januari  2005

Nieuwe trainers bij SK Berlare

Zondagavond werd Bert Cluytens ontslagen als trainer van SK Berlare. Hij wordt opgevolgd door Stefaan Goossens, die eerder met succes Robur trainde. Met Cluytens was Berlare vorig seizoen nog tweede geworden en dit seizoen stond men bij de jaarwisseling als eerste in de reeks, ondanks heel wat kwetsuren tijdens de eerste seizoenshelft. Het verlies zondag tegen de nieuwe leider, Lochristi, deed hem de das om. Het bestuur stelt, aldus de SK website, dat de trainer het vertrouwen van verschillende spelers kwijt was. Nog nieuws: de keepers worden voortaan getraind door Yves Van der Straeten, eerste doelman bij eersteklasser SK Lierse, maar afkomstig van en woonachtig in Berlare. De jeugdkeepers behouden Rudy Kerre als trainer.

 

11 januari 2005

Pater Damiaan wint bij Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad is (na nkb informatief: zie 'Grootste' Vlaming ...) de eerste die in ons land liet bepalen wie men als belangrijkste persoon uit deze regio verkiest. Pater Damiaan haalde 40 % van de bijna 20.000 stemmen. Tweede werd Eddy Merckx (18,8%) en derde Paul Janssen (16,4%). Later dit jaar is er nog een gelijkaardig initiatief bij de VRT.

 

10 januari 2005

Nieuwsbrief voor de jeugd

De gemeentelijke dienst voor jeugd en vorming geeft voortaan een (minstens) tweemaandelijkse nieuwsbrief uit met gemeentelijk nieuws voor de jeugd en met een activiteitenkalender. De brief komt ook op de gemeentelijke website. Het gemeentebestuur wil zo de communicatie met de jeugd bevorderen.

 

10 januari 2005

Uit het politieverslag

Dief gepakt

In Overmere werd vrijdagavond een dief opgepakt kort nadat hij in een garage aan de Kerkstraat een fiets had gestolen. De fiets bleek defect. De man, ene Philippe V. uit het Franse Tourcoing, ging daarop de tuin in van een ander huis aan de Kerkstraat wellicht een ander voertuig te vinden. De eigenaar van de woning betrapte hem. De politie, die over de fietsdiefstal was verwittigd, kon hem in de Baron Tibbautstraat oppakken. Hij werd tot zaterdag vastgehouden om na te gaan of hij geen andere misdrijven had gepleegd. Dan mocht hij weg, met de verplichting om het land binnen de vijf dagen te verlaten.

 

10 januari 2005

ACV vraagt gemeentelijke dienstenbedrijven

Omdat de PWA-werking na de invoering van de dienstenchecks stilaan moet uitdoven vraagt ACV Berlare/Zele dat de gemeentebesturen zouden onderzoeken of men geen gemeentelijk dienstenbedrijf zou kunnen oprichten om mensen op te vangen die elders moeilijk aan het werk kunnen. In andere gemeenten uit het Waasland zouden dergelijke dienstenbedrijven al bestaan. Het ACV vreest dat er voor deze mensen anders geen andere uitweg overblijft dan interimbedrijven, "waar, zegt ACV-vrijgestelde Özgür Yurdaer, de nadruk ligt op flexibiliteit en niet op een duurzame tewerkstelling". Bovendien, aldus het ACN, worden de huidige PWA-tewerkgestelden dikwijls willekeurig naar openstaande jobs gestuurd, die ze moeten aanvaarden. Terugkeren naar het PWA-statuut is nadien niet meer mogelijk, zodat deze mensen dikwijls in de werkloosheid terechtkomen.

 

9 januari 2005

Sport (2)

bullet

Voetbal:

bullet

2de prov.: SK Lochristie-SK Berlare: 2-1. Naar verluidt een gelijkopgaande wedstrijd waarin een gelijkspel evengoed had gekund.

bullet

3de prov.: SKV Overmere-Verrebroek: 0-0. Een punt tegen de zesde in de stand laat toch een en ander verhopen om alsnog de redding te verwezenlijken.

bullet

Volley:
1ste prov.:
JTV Brigand b - Griffoenen Steenhuize: 2-3. Door deze nederlaag tegen de laatste in de reeks degradeert Brigand bijna zeker naar 2de. De thuisploeg kwam al snel 0-2 achter, maar kon toch nog een beslissende 5de set afdwingen. Daarin haalde Steenhuize het nipt met 14-16.

 

8 januari 2005

Sfeer bij kerstboomverbrandingen

Het initiatief van de zeven jonge nieuwe VVV-bestuursleden om een kerstboomverbranding te organiseren kreeg vanavond heel wat bijval. Er waren bomen genoeg om het vuur enkele uren aan te houden, maar misschien vooral: de bewoners van de Donkomgeving waren talrijk aanwezig en konden het initiatief smaken. Uiteraard speelde het al bij al goede weer een grote rol. De glühwijn, jenever, chocomelk, wafels (gebakken door de medewerkers aan het integratieproject voor gehandicapten) en de worsten zorgden voor de rest van de sfeer.

 

Aanvulling: Ook in de Gaver-Koolstraat-Schuurputstraat organiseerde de wijk zaterdagavond een kerstboomverbranding. En volgens aanwezigen zeker ook sfeervol.

 

8 januari 2005

Nieuwe VLD-voorzitter in Berlare

Er komt geen tweede ronde voor de verkiezing van de plaatselijke VLD-voorzitter. Luc Vande Meirssche heeft zijn kandidatuur ingetrokken, zodat Gunther Cooreman zijn opvolger wordt. Vander Meirssche : "Ik heb deze beslissing genomen ondanks aandringen van verschillende gemeenteraads- en bestuursleden. Het risico dat de sfeer in onze partij zou verzieken door een tweestrijd is echter te groot. Bijna 8 jaar heb ik de eenheid en de goede sfeer perfect kunnen handhaven. Er zijn in onze afdeling heel wat vriendschappen gegroeid. Het zou nu jammer zijn om dit op 21 maand voor de gemeenteraadsverkiezingen te zien verloren gaan. Onze tegenstrevers zitten niet in de VLD maar bij de andere partijen. Onze energie moet daar naar toe gaan." Overigens zou de tweede ronde niet vandaag maar op 22 januari hebben plaatsgevonden. Het nationale bestuur had dit uitstel opgelegd juist om de kandidaten tot overleg en bezinning aan te zetten, met alvast resultaat in de Donkgemeenten.

 

6 januari 2005

15 jaar hulp aan Vîrtop

Vandaag 15 jaar geleden stonden zes mensen met een vrachtwagen vol hulpgoederen uit de Donkgemeenten voor het eerst in het Roemeense Vîrtop. Het werd een wat vreemde ontmoeting: zij wisten niet dat er hulp kwam, de 'delegatie' wist niet waar ze zouden terechtkomen. Na vele gesprekken - zelfs de dreiging terug te keren als men zou worden verplicht alles naar de provinciehoofdstad Craiova te brengen -  werd de vrachtwagen omstreeks 2 uur 's nachts in de plaatselijke school uitgeladen.

Ook die actie kwam er nadat beelden, maar dan wel juist voor kerstmis, hadden aangezet tot een grote golf van solidariteit. Ook daar bleek naderhand hoe moeilijk het is om de aandacht hier levend te houden én om voldoende uitgewerkte projecten in samenwerking met de bevolking ginder op te zetten. Maar de actie blijft bestaan en het intussen gespaarde geld beschikbaar om ginder een groter project te helpen meefinancieren. Het dispensarium, het schooldak, het gerestaureerde 'cultureel centrum' en het sanitair blok blijven er alvast bewijzen van wat in samenwerking mogelijk is.

Lees meer over de acties voor Vîrtop, maar ook het (onvolledig) overzicht van andere ontwikkelingsprojecten vanuit de Donkgemeenten.

 

6 januari 2005

Kanaal 3: "Van Sande blijft"

Op Kanaal 3 bevestigde burgemeester Van Sande dat hij aanblijft 'tot de eerste schepen (Luc Vercruyssen, nkb) klaar is om de sjerp te omgorden". Hij voegt er aan toe dat wie anders zegt, die geruchten uit eigenbelang verspreidt. De burgemeester had al begin vorig jaar aangekondigd zeker tot het einde van deze legislatuur (eind 2006) te blijven. Intussen blijkt echter dat ook bij de schepenen die wel toezegden op 1 april van dit jaar hun ambt over te laten, twijfel is gerezen. Wordt allicht vervolgd.

 

5 januari 2005

Eindejaarskwis: opbrengst naar KOTK én naar 12-12

De opbrengst van de eindejaarskwis van midden december zou naar Kom op tegen kanker gaan. Omwille van de gebeurtenissen in Zuidoost-Azië beslisten de organisatoren om de helft naar het rekeningnummer voor hulp aan de slachtoffers ginder te schenken. Beide hulpinitiatieven krijgen elk €350. Meteen de eerste namen op de overzichtbladzijde.

 

5 januari 2005

Bevolking stijgt

Volgens een eerste officieus bericht zouden er op 31 december in de Donkgemeenten samen 13988 mensen hebben gewoond, of 88 meer dan vorig jaar. Later volgen meer details.

 

4 januari 2005

SKV Overmere mikt naar website-titel

Vorig jaar werd de website van SK Berlare al eens uitgekozen om mee te doen aan de wedstrijd 'site van de maand'. Deze maand is de site van SKV Overmere aan de beurt. Men heeft minstens 800 stemmen nodig. Meedoen ?

 

3 januari 2005

bullet

Uit het politieverslag

Omstreeks kwart voor zeven in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag reed de 19-jarige Steven V.D.V. uit Wichelen in de Veerstraat in Uitbergen tegen een elektriciteitspaal. Steven en de 20-jarige Lies D., beiden uit Wichelen, werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis van Aalst gebracht. De brandweer diende de geknelde bestuurder wel eerst uit de wagen te halen.

bullet

Uit het brandweerverslag
De brandweer meldt op haar website een ongeval in de Overmeerse Molenstraat, eveneens tijdens de nacht van het oude naar het nieuwe jaar en ook van een botsing met een verlichtingspaal. Daarbij werd de bestuurder levensgevaarlijk verwond, een andere inzittende licht gewond.

bullet

Vuurwerk
Het vele vuurwerk, zeker in Berlare, op oudejaar kort na middernacht en nog eens rond half drie, zorgde voor zover gekend, voor geen verwondingen of brand.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.