Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Cultuurraadreceptie 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Ken je gemeente
Met pen, computer ...
Officiele cultuur
Met verf, laspost, foto, ...
Op het podium
Met stem en instrument

 

Omhoog

23 januari 2005

Cultuur voor verdraagzaamheid, ook voor toerisme en natuur

Een oproep tot verdraagzaamheid en een knuffel; vreugde en verdriet bij de uitreiking van de cultuurnominaties; verwachtingen voor meer samenwerking tussen verenigingen maar ook tussen cultuur, natuur en toerisme; genieten van de liedjes van de drie terug samen zingende Elegasten; het zat allemaal in de nieuwjaarsreceptie van de cultuurraad. Een goede start voor een cultureel 2005 waar iedereen wat aan heeft ?

Cultuurraadvoorzitter Lieve Petrens was alvast tevreden over cultureel 2004, een jaar dat tien cultuurnominaties opbracht.  "Er is hier talent aanwezig", kon ze niet anders besluiten. En dat stemde haar hoopvol omdat cultuur aantoont de motor te zijn voor de ontwikkeling van creativiteit, van je eigen identiteitsvorming, maar ook van gemeenschapszin. Tenminste als ze aanzet tot samenwerking en verdraagzaamheid. Dat laatste omschreef de voorzitster niet als een doel, maar een begin, een aanzet tot juist meer cultuur, tot het leren begrijpen van andere culturen, en zo tot een verrijking. Zij hoopte dat in 2005 nog meer verenigingen ontstaan die zich achter deze ideeėn kunnen scharen, samen om zo sterker te staan. Die samenwerking zag ze niet beperkt tot louter 'culturele' verenigingen. Zij rekent op een beter overleg tussen alle adviesraden, zodat ook natuur, het toerisme en andere domeinen uit het gemeenteleven hierbij betrokken worden.

Vorig jaar gaf de Open Monumentendag, in het teken van 'Natuur, een monument' daartoe al een aanzet. Hugo De Backer kondigde Etienne Lebon aan als winnaar van de zoekwedstrijd die daarbij was gehouden.

De andere ondervoorzitter, Marc Van Gijsegem, legde uit waarom Steven Prengels, De Volkstuin, Panta Rhei, Walter Schelfhout, kerkfabriek Berlare, Julien Colman, Les Femmes Uniques, Joris Van Peteghem  en Suzanne Van Malderen een cultuurnominatie ontvingen. Jarenlange inzet, creativiteit op heel verschillende domeinen en deze gemeente erbuiten bekendmaken waren de voornaamste redenen. Het applaus was het grootste bij de uitreiking van het schilderijtje van Myriam Lacquičre aan de weduwe van de vorige week overleden Julien Colman.

Cultuurschepen  Luc Vercruyssen gaf aan dat Berlare van plan is het cultuurbeleidsplan verder uit te voeren, ondanks de besparingen van de Vlaamse regering. Hij somde ook de plannen voor de volgende maanden aan. Zo zijn de aankledingswerken in de Festivalhal gestart, mede mogelijk gemaakt door het voorschieten van tien jaar huurgeld door Festivaria. In Uitbergen starten met enige vertraging maar toch nog deze maand nog de werken aan het socio-cultureel centrum, dat men in het najaar nog wil openen. In de foyer van Stroming komt nieuwe verlichting en de lokalen aan de overkant (ballet, Sloeber, Rode Kruis) worden gerenoveerd. Er komt een nieuw herdenkingskruis voor een overleden Berlarenaar tussen Hogeweg en Veer. Het programma van tien jaar Stroming wordt verder uitgevoerd en tijdens de Waterfeesten zou er een culturele inbreng komen. Verder is er steun voor een fotografieproject over de stilte, treedt Berlare toe tot een cultuurdatabank en neemt men voor het eerst deel aan de week van de amateurkunstenaar.

Voor drie vroegere leden van de Elegasten, Herman, Paul en Ivan, werd deze gelegenheid een nieuwe ontmoeting met Berlare, nadat vorige maand een optreden in de Sint-Martinuskerk wegens ziekte diende afgezegd. Velen zullen blij verrast geweest zijn door de meerstemmige oude liederen die het trio bracht.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.