Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

januari 2004

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

januari 2004

31 januari 2004:
Sport

Volley: 
Beker van Oost-Vlaanderen: JTV Brigand (2de prov.) - PNV Waasland D: 3-2

30 januari 2004:
Franky Frans doelman af bij Hamme

Kanaal 3 meldt vandaag dat derdenationaler Hamme het contract met doelman Franky Frans heeft opgezegd, nadat eerder deze week een andere doelman werd aangekocht. Wat Frans, die in Berlare woont, gaat doen is niet duidelijk. Dit weekeinde krijgt hij voor de wedstrijd wel een huldiging.
Aanvulling: zaterdagmorgen stond in verschillende kranten dat Franky naar vierdenationaler Temse gaat.

29 januari 2004:
Kabellegger bekroond door Trends

Kabelleggersbedrijf Elgeka uit Berlare kreeg gisteren, samen met drie andere bedrijven, de trofee van Beste Groeibedrijf van het weekblad Trends. Dat terwijl in Zele onlangs nog een dergelijk bedrijf in faling ging. De zaakvoerder, De Corte, zegt in Het Laatste Nieuws dat het succes grotendeels te wijten is aan de goede contacten die met nutsbedrijven zijn gelegd.

 

29 januari 2004:

Uit het politieverslag
Wagen gestolen - Niet-verzekerde aangeslagen
In Zele werd gisteren een wagen gestolen toen de eigenaar even in een winkel binnenstapte en de motor had laten aanstaan.
De politie blijft verder streng zoeken naar wagens die niet-verzekerd in het verkeer komen. De motivatie is dat bestuurders van dergelijke wagens na een ongeval sneller vluchtmisdrijf plegen. Gisteren werden in Zele weer drie wagens aangeslagen.

 

28 januari 2004:
Meer over Europese verkiezingen

In het dossier over de Europese verkiezingen is begonnen met een persoverzicht uit de verschillende lidstaten en met nieuws, ook over wat enkele huidige Vlaamse EP-leden zoal doen. Wordt regelmatig bijgewerkt.

 

27 januari 2004:
Sterren behouden

De plaatselijke restaurants "'t Laurierblad" en "Lijsterbes" behouden ook in 2004 hun Michelinster. Er zijn weinig gemeenten die mogen zeggen twee ster-restaurants op hun grondgebied te hebben !

 

27 januari 2004:
Meer dan 400 lopers

De veldloop in Uitbergen, vorige zondag in een echt droomweer voor zo een sportmanifestatie, lokte meer dan 420 lopers. "In bijna elk van de 22 crossen deden ook atleten uit Uitbergen of Overmere mee", meldt voorzitter Roger Rogiers van AC Uitbergen. Bij de deelnemers ook enkele die zich op de crosscup van volgend weekeinde voorbereidden.

 

27 januari 2004:
Dicussiethema's: reageren kan nog altijd

Wat denk je van het vreemdelingenstemrecht en het dragen van een hoofddoek ? Heb je een oplossing voor het Midden-Oostenprobleem ? En wat met de lokalen voor de plaatselijke jeugd ? Lees de discussiethema's en reageer !

 

26 januari 2004:
Leest De Standaard deze site ?

Vanmiddag stond als snelbericht op de site van krant De Standaard  dat Karel De Gucht in Oost-Vlaanderen de lijst trekt. "Dat heeft hij gezegd tijdens een nieuwjaarsreceptie in zijn thuisbasis Berlare.", stond er. Dat was gisterenmiddag hier al te lezen. En vermits  nkb informatief bij de toespraak van De Gucht nog als enige pers aanwezig was, zou je al moeten afleiden dat die krant het hier heeft gelezen ...

 

25 januari 2004:
Dossier Europese verkiezingen

Omdat de meeste media wellicht vooral aandacht zullen schenken aan de Vlaamse verkiezingen, zal hier de verkiezing van de Vlaamse vertegenwoordigers voor het Europese Parlement meer aan bod komen. De start is vandaag gegeven. Informeer je, geef je mening !

 

25 januari 2004:
VLD: Vlaanderen boven middelmaat brengen

De aanwezigen tijdens de VLD-nieuwjaarsreceptie kregen van minister-president Bart Somers een positieve boodschap mee en Karel De Gucht kondigde aan dat hij lijsttrekker wordt van de lijst in Oost-Vlaanderen voor de Vlaamse Parlementsverkiezingen in juni. Lees hier.

 

25 januari 2004:
Sport

voetbal:
White Boys - SK Berlare: 0-1
Berlare nadert tot vier punten van het leidersduo.

handbal: Berlare-Don Bosco Gent II: 16-10

volley:
Heren 1ste landelijke:
VTK Wevelgem - Bissegem - JTV Brigand: 2-3

Heren 2de prov.: JTV Brigand - Argos Waarschoot: 3-1
Dames 2de prov.: JTV Brigand - VC Nidak Nieuwerkerken: 1 - 3

 

21 januari 2004:
Cardijn wint ook tweede referendum

Tot spijt van wie het benijdt: Jozef Cardijn kon opnieuw het meeste aantal mensen aanzetten om hem als 'Grootste Vlaming' aan te wijzen. Hij haalde het voor Merckx en een groepje van vijf mensen. Zie hier de kandidatenlijst en het aantal stemmen.
Bedankt aan de 69 die stemden en de zoveel meer die de referendum-bladzijden bezochten en/of er over praatten, misschien toch wat kennis hebben opgedaan of helpen verspreiden, en vooral meehielpen om het doel te bereiken.

 

20 januari 2004:
Didier De Geest finalist Miss Belgian Travestie

Uit 40 kandidaten werden onlangs tien finalisten gekozen voor de Miss Belgian Travestiewedstrijd. Daarbij ook Didier De Geest uit Berlare. Hij was in november in Stroming (verslag) te zien met de groep Les Femmes Uniques, waarvan hij artistiek- en eindverantwoordelijke is. De finale heeft plaats op 15 februari in dancing The Lord in Schepdaal. Binnenkort is het gsm-nummer bekend waarop men steun-sms'jes kan sturen om hem te steunen. 

 

20 januari 2004:
De laatste kans...

... om nog iets te doen aan de stand van het 'Grootste Vlaming'-referendum !

 

19 januari 2004:
Geen echte nieuwjaarsgemeenteraad

De agenda van de gemeenteraadszitting leek weinig belangrijk en er was de aankondiging van een nieuwjaarsreceptie achteraf. Toch sloeg bijna onmiddellijk het vuur aan de lont met een discussie waarbij het woord 'leugens' enkele keren werd gebruikt. En aan het einde van de openbare zitting was het weer prijs. Toen was 'zeveren' het sleutelwoord. De receptie was dan ook niet voor iedereen zo vreugdevol. Zie hier meer.

 

19 januari 2004:
Beter parkeren aan Schoonaarde-station ?

Vanmorgen nam een werknemer van de NMBS foto's van de parkeerruimte aan het station van Schoonaarde. Hij legde uit dat een dossier wordt gemaakt om de parking te verbeteren. "Om de mensen met droge voeten naar het station te laten stappen", zei hij. Wellicht komt er al binnen enkele weken toch enige verbetering. 

 

19 januari 2004:

Nog twee dagen...
... om je stem uit te brengen !

 

18 januari 2004:
Nieuwjaarsrecepties cultuur en jeugd

Vanavond gaven zowel de cultuurraad als de jeugdraad een nieuwjaarsreceptie. Dit weekend gebeurde dat, maar meer intern, ook onder meer bij het Rode Kruis, het plaatselijke ACW (en niet het gemeentelijke zoals eerst gemeld) en de brandweer. De cultuurraad huldigde er de mensen die een cultuurnominatie hadden gekregen en Frank Van Laecke, die de cultuurprijs kreeg. Hoofdthema in de toespraken was 'gelukkig zijn'. (Meer hier, met de volledige toespraak van Frank) Bij de jeugdraad kreeg vooral de oproep tot positivisme de meeste nadruk. Na de korte toespraken was er Studio Zondag, met Stampen en Dagen. Het was letterlijk stampen en dagen om in het Cultuurcafé te geraken. (lees meer hier).

 

18 januari 2004:
Sport

voetbal:
2de prov: Oudegem - SK Berlare: 2-1

Door deze tweede nederlaag op rij staat Berlare nu op zes punten van het leidersduo Vrasene en SK Zele.

volley:
2de prov: Eekawa a - JTV Brigand: 2-3

Met deze overwinning tegen de tweede versterkt JTV de leidersplaats. Volgende zaterdag (sporthal Berlare 20 uur) is er een thuismatch tegen Waarschoot (derde in de stand). Supporters gevraagd !

handbal:
Berlare - Elita Lebbeke: 15-42

Berlare, dat vooral de jeugd liet spelen, had geen kans tegen de sterke leider.

17 januari 2004:
Nieuws van het Kinderfonds

De pagina's over het 'Fonds voor kinderen van bij ons' zijn veranderd en aangevuld. Lees meer over wat het Fonds doet.

17 januari 2004:
SKV Overmere heeft website

Na SK Berlare heeft nu ook 3de provincialer SKV Overmere alvast de aanzet tot een eigen website gemaakt. De 'drempel' werd overwonnen nadat op deze site een bladzijde werd aangemaakt. Volgen er nog verenigingen uit de Donkgemeenten ?

17 januari 2004:
Vergeet niet te stemmen !!!

16 januari 2004:
Uit het politieverslag

Niet-verzekerde auto in beslag genomen
De politie nam vandaag in de Bayaerdstraat in Overmere het niet-verzekerde voertuig van Peter G. uit Berlare in beslag. Men vermoedde al langer dat de bestuurder zijn wagen zonder geldige verzekering gebruikte. Dat werd bevestigd bij een verkeerscontrole. De wagen komt slechts vrij nadat de eigenaar een geldige verzekering heeft voorgelegd.
Verkeersthemaweken
In het kader van het actieplan 'Verkeershandhaving' wil de politie voortaan om de 14 dagen een ander verkeersthema extra aandacht schenken. VOor de eerste periode, van 15 tot 31 januari, gaat het om artikel 8.4 van het verkeersreglement:
“het is verboden een GSM te gebruiken die men in de hand houdt, behalve wanneer het bestuurde voertuig stilstaat of geparkeerd is”.

Ook nog dit: hier geraak je bij de powerpoint-presentaties van de politie over het veiligheidsplan voor zone Berlare-Zele.

15 januari 2004:
Uit het politieverslag

Dodelijk ongeval in Uitbergen
Omstreeks halfvijf vanavond overleed een motorrijder na een botsing met een lichte vrachtwagen op de afrit van de Scheldebrug in Uitbergen. De jongeman, uit Wichelen, kwam op het andere rijvak terecht. Volgens een eerste onderzoek gebeurde dat wellicht door een stuurfout in de bocht van de brug en zeker niet door onaangepaste snelheid. Hij was op slag dood. Zijn passagier, uit Uitbergen, werd zwaar maar niet levensbedreigend gekwetst naar het ASZ in Aalst gebracht.

14 januari 2004:
Remuze komt naar Festivalhal

Reeds twaalf keer organiseerde Remuze, ontstaan als vriendengroep die een eigenzinnige Zeelse versie van de Proms wilden brengen, concerten in Zele waarbij binnen- en buitenlandse artiesten een programma brachten begeleid door de plaatselijke harmonie Sinte-Cecilia o.l.v. Dirk De Caluwé en verschillende gastkoren. Omwille van het stijgende succes waren eerst het Zeelse markplein en nu ook de Topspin-zaal te klein geworden. Daarom is beslist om alvast de volgende editie, op 3 en 4 september, in de Festivalhal te houden. Waardoor die zaal een verdere stap zet in haar regionale betrachting. Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

13 januari 2004:
Heikantstraat wil parkeerverbod voor vrachtwagens

Het buurtcomité van de Heikantstraat eist in een persmededeling dat er zo snel mogelijk verkeersborden komen om vrachtwagens te verbieden te parkeren in de nabijheid van het kruispunt van hun straat met de Dendermondsesteenweg. Die geparkeerde vrachtwagens hinderen het zicht bij het verlaten van de Heikantstraat en zorgden zo al voor verschillende ongelukken, gelukkig met enkel stoffelijke schade, aldus het comité. De buurt heeft zelf onderhandeld met minister Anciaux en daar, naar eigen zeggen, een akkoord verkregen. "En zo een doorbraak mogelijk gemaakt in dit al acht jaar durende conflict", zegt het buurtcomité. Zij rekenen er nu op dat de gemeente - dat wordt verweten niet genoeg te zijn ingegaan op eerdere klachten en petities - niet lang wacht met het plaatsen van de borden.
Tijdens de gemeenteraadszitting van september waarop dit punt werd behandeld, antwoordde het schepencollege op een VLD-vraag dat het ook liever een parking wou aan de Klappel, maar dat de provincie dat om ecologische redenen tegenhoudt.

13 januari 2004:
Donkgemeenten een beetje groter

Wat inwoners betreft groeien de Donkgemeenten nog licht aan. Eind december 2003 waren er 13.894, tegenover 13.827 eind 2002, of een stijging met 67. Uitbergen groeide het meeste (1828 inwoners, +43), Berlare (7685, +26) kende vorig jaar ook nog een stijging, Overmere daarentegen zag het aantal inwoners met 2 tot 4381 dalen. De stijging komt vooral door de 723 inwijkelingen (120 meer dan in 2002). Het aantal geboorten bleef gelijk (129 tegenover 130), er waren meer sterfgevallen (186 tegenover 150) en ook meer uitwijkelingen (599 tegenover 573). Ook het aantal mensen met een vreemde nationaliteit bleef zowat ongewijzigd: 110 tegenover 109. Ze zijn verdeeld over 27 nationaliteiten. Morgen meer details.

13 januari 2004:
Nieuwjaars-gemeenteraad

Op maandag 19 januari (20 uur) komen de gemeenteraadsleden voor het eerst dit jaar samen. Op de agenda onder meer de eindafrekening van de werken aan de Kerkstraat (€663.390 of zo'n €160.000 meer dan gepland, vooral door een groter aantal huisaansluitingen), het voorstel om in het deel van de Donklaan vanaf nr. 265 (en niet langs de Scheve Villa) een zijde gedeeltelijk parkeervrij te maken, en het aanbrengen van zabrapaden op de Donklaan aan de parkings Wandelweg en Donkmeer. Voor een bijkomende aan de Brielstraat moet de provincie zich nog uitspreken. In Uitbergen wil men wegmarkeringen aan het kruispunt Veerstraat-Scheldestraat. Ook nog: het geringe aantal verrichtingen in de deelgemeenten leidt tot het voorstel om het aantal zitdagen in de vroegere gemeentehuizen van Overmere en Uitbergen te beperken tot dinsdag en woensdag (telkens twee uur). En na de geheime zitting volgt de nieuwjaarsreceptie voor de aanwezigen.

12 januari 2004:
UIt het politieverslag

Inbraakpoging
Vannacht, iets voor drie, werden verdachte personen opgemerkt aan een woning aan de Blauwhofdreef. De bijgeroepen politie kon enkel vaststellen dat aan een ander huis een ladder was gestolen, vermoedelijk om in het huis te kunnen geraken.

12 januari 2004:
Brandweer in de weer

Het zware regenweer zorgde er voor dat ook de brandweer vandaag regelmatig nodig was. Maar het bleef gelukkig bij wat kleinere schade. Vanavond was alles gelukkig weer rustig. (Dit is vooral voor de mensen die niet in de gemeente wonen).

11 januari 2004:
Cardijn krijgt ernstige tegenstand

Er zijn nu al meer dan 60stemmen binnen. Cardijn blijft op zes, naast Damiaan hebben nu ook Jacques Brel, Eddy Merckx en Peter Piot er vier. Nog tot de 20ste om te stemmen...

11 januari 2004:
Sport:

handbal: Berlare-Denderbelle 2: 13-30 tegen de leider.
voetbal: KFC Vrasene-SK Berlare: 3-1, een nederlaag tegen een mede-leider.

10 januari 2004:
Cardijn neemt de leiding

Dank zij de inzet van een trouwe lezer - waarvoor onze dank - is het aantal deelnemers aan het referendum vandaag bijna verdubbeld. Tegelijk nam Jozef Cardijn, ook al de winnaar bij de eerste editie, met zes stemmen (op 52) de leiding. Tweede staat Louis De Veuster (pater Damiaan) met 4. Dan volgen met 3 stemmen: het gemotiveerd bestuurslid, Jacques Brel, Adolf Daens, Fred De Bruyne en Pieter Paul Rubens. De volledige stand staat hier.
Er kan nog tien dagen worden gestemd, per e-mail of met een formulier. Wie formulieren wil verdelen bij de eigen omgeving of vereniging, kan die komen halen (E.Hertecantlaan 25, kloppen, aub).

8 januari 2004:
132 bloedgevers

Dat is het aantal mensen dat zich vanavond in Stroming kwam aanbieden voor de bloedinzameling. En vooral verheugend, er waren 20 nieuwelingen. De oproep van het Rode Kruis heeft dus zeker tot nadenken gestemd.

7 januari 2004:
Geef bloed !

Het Rode Kruis doet een oproep om bloed te geven. De eindejaarsfeesten en de griepepidemie heeft de voorbije weken blijkbaar voor een tekort aan donors gezorgd. Bloed geven kan morgen in cc. Stroming, tussen 17 en 19.30 uur.
En wie zelf eerste hulp bij ongevallen wil leren - kan heel nuttig zijn thuis of op het werk ! -, de volgende cursus begint op 27 januari, om 19.30 in het RK-lokaal (Dorp 96 achter het politielokaal). Enkel het cursusboek dient betaald. 

7 januari 2004:
Cultuurbeleidsplan aanvaard

De cultuurdienst laat weten dat minister Van Grembergen het cultuurbeleidsplan 2004-07 heeft ondertekend. Daardoor krijgt de gemeente een extra subsidie van €62.000 voor werking- en personeelskosten en nog €1 per inwoner voor cultuurwerking. Het plan werd vorig jaar voorbereid. Daarbij kreeg de bevolking heel wat inspraakmogelijkheden, en maakte daar ook gebruik van. Daardoor alleen al was het een uitzonderlijk iets. Een bespreking van het plan vind je hier, de volledige tekst op de site van de gemeente.

5 januari 2004:
Uit het politieverslag

Vannacht konden dieven via een ruitje de keukendeur van een huis aan de Quote openen. In de living namen ze ongeveer 2.500 euro uit een kast. Achteraf werd in de keuken een ledige pistoollader gevonden. De politie lichtte de buurtinformatienetwerken van Berlare en Zele in.

5 januari 2004:
Viruswaarschuwing
(ingestuurd door een lezer)
Er zouden gisteren twee zeer gevaarlijke virussen ontdekt zijn. Het ene wordt verspreid als een gratis Budweiser Frogs screensaver met als berichttitel: A virtual card for you. Niet openen, maar direkt verwijderen: het wist het centrale deel van je harde schijf uit zodat je nadien de computer zelfs niet meer kan openen. Het andere biedt zich aan als 'A virtual flower'. Het vernietigt alle .dll-bestanden (de zogenaamde bibliotheken). Ook dit direct verwijderen zonder te openen !

4 januari 2004:
Drugsbeleid

In de jongste Info-katern van de gemeente Zele staat een interview met zonechef De Rocker en met de Zeelse preventieambtenaar, Jan De Schrijver. U vindt het hier op pagina 9. Over de politiezone (begroting, veiligheidsplan ...) staat op deze site nog meer te lezen.

2 januari 2004:
Nieuwjaar met veel geluid ingezet

Zowat een halfuur duurde het vuurwerk dat vanuit verschillende tuinen het nieuwe jaar inzette. Er werd blijkbaar op geen euro gekeken.
De New Years Eve Party in Stroming zorgde daarna voor muzikaal geweld, hoewel, naar buiten was daar niet echt zo veel van te merken. Om halfacht werd het feest stopgezet. Vele honderden hadden er korte of lange tijd doorgebracht en konden zo op de eigen gemeente blijven, wat de kans op een ongeluk toch verminderde. Ook in Overmere was er een dergelijk initiatief.
Naar de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie zijn we niet geweest. Op zo een dag gaan familiebezoeken toch wel voor. Misschien beter wat later plannen om meer mensen te bereiken ?

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.