Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

DDS afval 2002-1

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Afvalcijfers 2003
DDS - Verko
Structuurplan

 

Omhoog

afval in Berlare - DDS-regio

De afvalberg in de DDS-regio daalt maar ...

In het jaarverslag over de werking in 2002 van intercommunale Dender, Durme en Schelde (DDS) is te lezen wat in de Donkgemeenten aan afval is opgehaald en gerecycleerd. Spijtig genoeg is geen vergelijking met vorig jaar opgenomen. Er zijn wel enkele algemene conclusies voor de hele DDS regio in verband met de doelstellingen van het preventieplan. Samengevat komt dat er op neer dat de weg naar afvalpreventie is ingeslagen, maar dat er nog werk aan de winkel is.

Berlare

In totaal is meer dan 8169 ton opgehaald of door de inwoners naar het containerpark en naar de glasbollen gebracht.

bulletDe ophalingen van de grijze zakken zorgde voor 1620,7 ton afval.
bulletAan grof vuil werd in totaal meer dan 555 ton verzameld, het meeste in het containerpark (453,5 ton), maar ook de gemeente zorgde voor 100 ton.
bulletHet te composteren afval bedroeg in totaal 2595,7 ton. Het merendeel daarvan zat in de groene GFT-huiscontainers (1593,7 ton). De 335 ton snoeihout kwam van wat de inwoners naar het containerpark brachten (308 ton), van huis-aan-huisophalingen (11,6 ton) en van de gemeente (15,7 ton). In het containerpark kreeg men van de inwoners nog eens 391,7 ton groenafval binnen en ook de gemeente zorgde voor 274,9 ton.
bulletAan recyclagemateriaal kreeg DDS 3397,4 ton binnen. Grond en puin woog uiteraard het zwaarst (1144 ton). Papier komt op de tweede plaats: 760,2 ton bij selectieve ophalingen en 207,8 ton in het containerpark. Aan hout werd meer dan 370 ton verzameld, vooral in het containerpark (359,9 ton). Glas is nipt vierde met goed 360 ton, bijna gelijk verdeeld over gekleurd een goede anderhalve ton meer dan wit. De blauwe zakken (173 ton) en wat men aan petflessen, drankkartons en blikken dozen naar het containerpark bracht (17,4 ton) zorgden in totaal voor 190 ton zogenaamd PMD. Verder was er nog bijna 120 ton metaal, 93,7 ton keramiek en asbest, 71,6 ton boomstronken, 31 ton wit- en bruingoed (o.a. koelkasten, televisies, radio's en broodroosters), 26,8 ton klein gevaarlijk afval (KGA), 23 ton aan waren die in de kringloopwinkel nog konden worden verkocht (textiel niet inbegrepen), 4,8 ton textiel en verder nog wat isomo en autobanden. Er staat geen landbouwfolie bij omdat landbouwers dat direkt naar het containerpark in Appels brachten.

Regio-doelstellingen

Het jaarverslag vergelijkt niet per gemeente met voorgaande jaren maar geeft wel aan dat voor de hele DDS-regio de hoeveelheid opgehaalde niet-recupereerbare afvalstoffen sterk is gedaald: in 2001 nog bijna 30.000 ton, in 2002 24.779 ton. Maar toch is dat nog te veel.

bullet Het DDS-afvalpreventieplan streeft naar 101kg restfractie huisvuil per inwoner per jaar en momenteel brengt elke inwoner gemiddeld nog 108,32kg aan. 
bulletMet te verwijderen afval zit men met 149,54kg per inwoner per jaar dan weer wel onder het beleidscenario van maximum 170kg.
bulletIn de regio zijn nu al zo'n 8500 thuiscomposteerders of 2000 meer dan men zich als doel had gesteld. Toch brengen we als regio nog meer GFT in (98,12kg per persoon per jaar) dan verhoopt (82kg).
bulletIn de kringloopwinkels haalt men ongeveer wat men hoopte (2,5kg per inwoner uit de doelregio).  

De ophaling van verpakking blijkt wel een succes. Met glas (26kg per inwoner per jaar i.p.v. 24 kg), papier/karton (75,4 ipv 50kg) en PMD (13,23 ipv 11kg) haalt de DDS regio steeds meer dan wat bij de start van het Fost Plusproject als minimumhoeveelheid was gesteld. Vermelden we nog dat de verpakkingsindustrie 25% van de ophalingskost draagt en de gemeenten de rest.

Nico Keppens
4-6-03

Uw reacties:

Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten  worden geschrapt.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.