Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

10-6-07: voorbereiding

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

verkiezingen 10-6-07
Verkiezingen 8-10-2006
Verkiezingen 13-6-04
Verkiezingen 18-5-03
CD&V nieuwjaar
VLD nieuwjaarsreceptie
sp.a nieuwjaar
vb  nieuwjaar

 

Omhoog

Op deze pagina komen randverhalen in de voorbereiding naar de federale verkiezingen van 10 juni 2007: verslagen van meetings, nieuws uit de verschillende folders (als we ze hebben gekregen), reacties van lezers enz.

 

10 juni 2007 (12.30 uur)

De Gucht: "goed geslapen"

De verkiezingen verlopen vlot. "De computers startten goed, zelfs beter dan vorig jaar", zei men in Zele, de hoofdplaats van het kanton. Wel werden hier en daar wat kaarten geweigerd, zelfs na het stemmen, zodat mensen met een nieuwe kaart een tweede keer het stemhokje in moesten. In Berlare vroegen velen zich af waarom ze naar de Gaver moesten gaan, terwijl ze dichter bij de gemeenschapsschool woonden, of omgekeerd. De uitleg is allicht dat men al wie normaal in Stroming laat stemmen, nu naar de school stuurde, en wie ook vroeger naar de Gaver moest, dat ook nu moest doen.

Vader en zoon De Gucht stemden zowat een uur geleden in lokaal 16, in de gemeenschapsschool. Karel De Gucht gaf een duidelijk ontspannen indruk. "Ik ben goed uitgerust", klonk het ondanks een toch wel intensieve campagne. Hij is overtuigd dat het Open VLD-resultaat in het kanton Zele opnieuw dicht bij de 30% zal eindigen. "En ook in de provincie verwacht ik een heel wat betere uitslag dan in de peilingen." Over wat nadien gaat gebeuren, is hij ook zeker: "Het wordt zeker augustus-september voor men er uit is over een mogelijke coalitie. En dan is er nog geen regeringsploeg." Of een regering zonder Verhofstadt, maar met De Gucht mogelijk is ? "Verhofstadt heeft duidelijk gezegd dat hij enkel terugkomt als hij opnieuw premier is." Of Europees Commissaris een optie is ? "Die kans zou bestaan, maar ik ga dat wellicht niet doen". En dan gaat het naar het wat verborgen  gelegenheidscafé om er aan te schuiven bij familie en vrienden.

Zoon Jean-Jacques wil uit de uitslag van vandaag afleiden wat zijn politieke kansen in de toekomst zijn. "Mijn vader zit hier in de gemeenteraad, dus hier kan ik niet opkomen om te zetelen. Na vandaag word ik wellicht wijzer over wat ik nationaal waard ben." Zijn hoop voor vandaag is dat de partij de 20%-kaap haalt.

 

9 juni 2007

Uitslagen in een keer

Vermits in kanton Zele met de computer wordt gestemd, zijn er geen tussenuitslagen. Alles wordt ingebracht en dan wordt in een bewerking het resultaat berekend. Dat zal er dan ook pas ten vroegste om 17 uur zijn. Kort nadien krijgt u hier dan de uitslagen voor het kanton.

 

9 juni 2007

Nog cafés

Een verkiezingsdag is ook goed voor de verenigingen en organisaties die in de nabijheid een gelegenheidscafé kunnen openen. Dit keer is het toch wat anders dan anders. Omdat Stroming al voor 10 juni was gereserveerd toen die dag als verkiezingsdag werd bepaald, diende men voor verkiezingslokalen in deelgemeente Berlare uit te wijken van daar naar de gemeenschapsschool. De brandweer zal dus wellicht minder volk kunnen aantrekken. Het Rode Kruis mag nabij de vroegere school aan de Gaver, waar de andere stemlokalen zijn, een drinkstand zetten. In de gemeenschapsschool zag het er lang naar uit dat men niets mocht doen in de refter van de school wegens 'te dicht bij de stemlokalen'. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden door het iets moeilijker te maken om in de refter te geraken: wie er wil zijn moet daar wat moeite voor doen. Ook in Overmere en Uitbergen zijn er wellicht gelegenheidscafés.

 

9 juni 2007

Verjaardagen geen aanleiding tot verkiezingsuitspraken

Vandaag werden de 30- en 60-jarigen in het gemeentehuis ontvangen. Het volledige schepencollege was daarbij aanwezig. Maar niemand die zich uitsprak over de mogelijke gevolgen van de verkiezingen. Toch kunnen die er zijn. Als Karel De Gucht geen minister is na de verkiezingen en onderhandelingen over de nieuwe regering, dan wordt hij de enige burgemeester, is Katja Gabriëls niet langer waarnemend, en verliest er iemand zijn of haar schepenzetel. Indien dat Tom Temmerman wordt (die men er als schepen bijnam omdat Katja Gabriëls waarnemend burgemeester werd en er dus ruimte was voor), verliest Uitbergen zijn schepen. Of hoe een slechte VLD-uitslag toch hier voor 'moeilijke regeringsonderhandelingen' zou kunnen zorgen.

 

5 juni 2007

Jong CD&V voorziet verkiezingscafé

(Jong)CD&V plant alvast een café op verkiezingszondag, samen met en in het CD&V-lokaal van Zele. Vanaf 18u kan men terecht in het Gildenhuis (Kloosterstraat), waar de binnenkomende uitslagen op een groot scherm kunnen worden gevolgd.

 

4 juni 2007

Zelfs palingen belangrijk in verkiezingsperiode

Mensen met een slecht karakter vermoeden dat politieke tegenstanders van VLD er voor zorgen dat de paling misschien als bedreigde diersoort wordt erkend. Want als middel om het toerisme aan het Donkmeer wat meer inhoud te geven, werkt de huidige VLD-schepen voor toerisme aan een menuboek met typische Donkmeergerechten. Op de gemeentesite staat een oproep om daar aan mee te werken. De tegenstanders kregen zelfs Het Laatste Nieuws - dat naar verluidt nog een eitje te pellen heeft met bepaalde VLD-topmensen - zover om de aankondiging van die opname als bedreigde diersoort eerst te brengen ...

Voor alle duidelijkheid: al in 2005 werd in Europa de alarmbel geluid omdat veel jonge paling naar Azië werd getransporteerd. De EU-ministers spreken zich volgende week uit over maatregelen om dat tegen te gaan.

 

4 juni 2007

Rusthuiswerken gestart

De eerste spadesteek voor het nieuwe OCMW-rusthuis gebeurde nogal strategisch vorige vrijdag. De plechtigheid kreeg extra aandacht in de weekendbijlage van De Standaard, dat vrijdag de campagne van minister De Gucht volgde. Hij bevestigt in het artikel de nieuwbouw mogelijk werd dank zij de alternatieve financiering, en voegt daar onmiddellijk bij dat hij het Vlaamse regeerakkoord schreef. Wellicht daarom dat minister Vervotte niet op de plechtigheid aanwezig was, als ze al was uitgenodigd ... Of was ook CD&V tegen haar aanwezigheid omdat zij in 2005, ondanks een bezoek ter plaatse, het rusthuis in Berlare wat lager op de wachtlijst had gezet ? Dat leidde er dan wel toe dat Yves Leterme tijdens de nieuwjaarsreceptie begin vorig jaar het toenmalig schepencollege uitnodigde om het dossier in Brussel te komen bespreken, en dat hij kort nadien al persoonlijk toenmalig OCMW-voorzitter Van Malderen meldde dat Berlare bij de eerste rusthuizen zou zijn die van dit nieuwe systeem gebruik zouden kunnen maken.

 

31 mei 2007

De Gucht <--> VB dag

Vandaag was het duidelijk 'De Gucht tegen het VB'-dag. Vanmorgen debatteerde hij op Radio 1 in 'Voor de dag'  met Annemans over het buitenlands beleid, en vanavond is er het debat met Dewinter in het VTM-laat-journaal.

Beide kunnen op de respectievelijke websites opnieuw worden beluisterd/bekeken.

 

29 mei 2007

"Paars breken, eerst en vooral in Oost-Vlaanderen" (met aanvulling 30/5)

Dat was de hoofdboodschap die de aanwezigen van lijsttrekker De Crem meekregen, vanavond tijdens de CD&V-meeting voor Berlare en Zele in Stroming. Hij dacht dat dit zeker mogelijk was, zeker nadat hij vorige week dinsdag tijdens Terzake 07 'De Gucht veel kalmer had gekregen". De aanwezige kandidaten mochten zich voorstellen aan het honderdvijftigtal aanwezigen die uit zowat de hele regio kwamen.

 

Er werd vooral uitgekeken naar de 'optredens' van Peter Leyman en Pieter De Crem. De eerste gaf aan hoe hij door Yves Leterme was gevraagd om op de lijst te komen. "Ik wou toch al iets anders doen want als je job routine wordt  en de creativiteit daalt, dan moet je weggaan. En zo een trein komt wellicht maar een keer langs." Indien gekozen wil hij zich vooral voor sociaal economische dossiers inzetten, waarbij vooral aandacht zal gaan naar KMO's, "om de echte motor van de economie te activeren" want "over de tewerkstelling in grotere bedrijven wordt toch in het buitenland beslist". Hij wil er toe bijdragen dat men opnieuw durft te ondernemen, wat ook inhoudt dat men bij eventuele mislukking niet wordt uitgesloten, zoals nu dikwijls het geval is. Daarnaast wil Leyman nog ijveren voor een efficiënter overheidsapparaat. Nadien gaf hij nkb informatief onder meer nog te kennen goed begeleid te worden om niet dezelfde fouten te maken van  'nieuwelingen' in andere partijen, die blijkbaar zomaar 'voor de leeuwen worden gegooid'. Als grote verschilpunten in de verschillende partijprogramma's ziet hij de standpunten over kernenergie en over de federalisering.

Pieter De Crem, bijna als een echte stand-up comedian, kreeg het publiek op zijn hand, zeker als hij het over De Gucht had.  Oost-Vlaanderen "waar paars werd geboren en nu ten onder moet gaan" is voor CD&V blijkbaar de voornaamste strijdprovincie. Inhoudelijk hield hij het verder vooral bij 'de gevangenissen' en 'de oliefactuur'. Plaatselijk kandidaat Luc Vercruyssen zette hij extra in de verf omdat die zich toch kandidaat had gesteld "omdat anders deze hele regio zo maar aan paars zou worden overgelaten": in enkele omliggende gemeenten is er geen plaatselijk kandidaat.

Opvallend was ook Marc De Clercq, economieprofessor in Gent, die met zijn deelname wil aantonen "dat de Universiteit Gent niet alleen rode en blauwe (loge)professoren heeft, en dat men er mag tonen katholiek te zijn".

 

Nog dit: onder de aanwezigen zaten ook enkele leden van het plaatselijke NV-A-bestuur. De Crem had het wel regelmatig over het kartel, maar verder was die partner niet echt zichtbaar. En, na de gemeenteraadszitting kwamen ook de plaatselijke VB-verkozenen meeluisteren.

 

28 mei 2007

"The great push"

"Ze zijn toegekomen. Een onschuldig uitziende vrachtwagen is deze morgen van ver over de grens van Berlare tot hier gereden met daarin het materiaal voor het beslissende offensief. Slimme bommen voor de zware strijd. Een barrage van campagnevuur die de Oost-Vlaamse manschappen moet voorafgaan bij the great push van begin juni. “ Zo had Karel De Gucht het wat cryptisch omschreven, vorige week in zijn column in De Morgen. Vandaag werd duidelijk wat hij er mee bedoelde: een eigen communicatiecampagne met grote foto's van enkele markante ontmoetingen als minister. 

 

26 mei 2007

CD&V'ers: verkiezingsmeeting of gemeenteraad ?

Voor de CD&V-mandatarissen wordt het dinsdag een moeilijke keuze: gaan ze om 20 uur naar de eigen verkiezingsmeeting in Stroming, met o.m. Pieter De Crem en Peter Leyman, of toch naar de gemeenteraadszitting om 20.30 uur ? De datum van die raadszitting was tijdens de vorige zitting aangekondigd, na CD&V-klacht dat de datum slechts laat definitief werd. Of was het omdat ze toen al wisten dat de meeting ook op 29 mei was gepland dat CD&V, maar dan in de geheime zitting, vroeg om nu op hun vraag de datum te verleggen ?

 

25 mei 2007

Fotoherrie ...

Op de eerste bladzijde van de CD&V-folder staat een foto van Luc Vercruyssen met een gemeenteambtenaar. Daar is de voorbije dagen al heel wat om te doen geweest. Een zelfde foto stond al in de verkiezingsfolders voor de gemeenteraadsverkiezingen, wat voor de ambtenaar nogal gênant werd toen de uitslag bekend werd. Maar ook zuiver informatief was de foto misleidend. Wie Chris Burm, echtgenote van Luc, niet kent dacht dat zij op de foto stond... Wat was er gebeurd ? CD&V-voorzitter Koen Bruynaert: "CD&V Direct wordt samengesteld door zowel een lokale als een nationale redactie. Het interview met Luc valt onder de verantwoordelijkheid van de lokale redactie en Luc heeft aan “Brussel” zijn fiat gegeven voor de inhoud van het artikel. Lay-out en fotowerk vallen echter (zoals de inhoudelijk van de nationale pagina’s) onder de verantwoordelijkheid van de nationale redactie. De foto’s geven wij meestal wel door, maar dit keer hoefde dit niet vermits men in Brussel al voldoende foto’s van Luc heeft om te kunnen publiceren. Groot was dan ook de verbazing van Luc toen die merkte dat men in Brussel deze foto … boven zijn persoonlijke gegevens nog wel, om te beginnen de naam zijn echtgenote…! Gelukkig kan die er smakelijk om lachen, en Luc dus ook wel. En de rest van het CD&V-gezelschap nog het meest !" CD&V heeft het gemeentebestuur ook laten weten dat de gemeenteambtenaar niet op de hoogte was. Burgemeester Gabriëls verzekerde haar alvast dat het schepencollege geen conclusies uit de foto trekt.

 

25 mei 2007

Groen!-folder

Deze partij moet het minder van hier gekende personen hebben. Veel aandacht dan ook voor de groene thema's, waarbij het behoud van de aarde voorop staat. Ook logisch met alle aandacht rond Al Gore. Toch gaat het grootste deel van de folder naar de lijsten en naar de voorstelling van enkele van de kandidaten. Het is niet duidelijk waarom naast diegenen die al nationale aandacht krijgen, nog zes anderen wat meer tekst en uitleg mogen geven. Omdat ze uit de streek zijn ? Hun gemeente is alvast niet vermeld. Piet Van Heddeghem is de gekendste omdat hij door de dubbele gemeenteraadsverkiezingen in Wetteren in het nieuws kwam. 

 

23 mei 2007

CD&V- en Open Vld-folders

Beide partijen gebruiken hun plaatselijke infobrochure om de plaatselijke en enkele andere kandidaten en enkele programmapunten voor te stellen.

bullet

CD&V-fractieleider en kandidaat op de kamerlijst,  Luc Vercruyssen, brengt op de voorpagina kritiek op het nog prille nieuwe gemeentebeleid: enkel belastingverlaging telde, geen langetermijnvisie.. De ondertoon is duidelijk: hier geen visie, dus ook in de federale regering niet. De OCMW-lening komt ook aan bod.

bullet

In de Open VLD-brochure stelt Karel De Gucht dan weer dat het land er na acht jaar paars beter voor staat dan voordien, en noemt daarbij enkele verwezenlijkingen waarmee de toekomst werd voorbereid. Waarnemend burgemeester Gabriëls en enkele schepenen geven de eerste plaatselijke verwezenlijkingen aan.

 

22 mei 2007

NV-A- en sp.a-folders

bullet

De NV-A-kandidaten op de kartellijst met CD&V stellen zich voor, leggen uit waarom het kartel verder gaat, en hoe zij vinden dat Vlaanderen sterker kan worden, ook binnen het ruimere Europese kader.

bullet

sp.a-Spirit brengen een JA-folder waarin de kandidaten - waaronder plaatselijk voorzitster Nancy Vercammen uit Overmere - positieve boodschappen voor de toekomst brengen.

 

Eind april 2007
NV-A Berlare stelt zich voor

De aanloop naar de federale verkiezingen is voor NV-A Berlare een gelegenheid om zichzelf aan de bevolking bekend te maken. De afdeling had daar tussen de oprichting in juli vorig jaar en de gemeenteraadsverkiezingen niet echt de gelegenheid toe gevonden. In een folder werd alvast het nieuwe bestuur voorgesteld en de voornaamste doelen op gemeentelijk vlak bekendgemaakt. Kandidaten voor de federale verkiezingen zijn er niet.

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

sport

 

Verkiezingen 10/06/07

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Er zijn nog copies van
het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 04/07/07. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2007 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.