U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

 

november 2003

30 november 2003:
Sport

voetbal 2de prov. C: SK Berlare-HO Kalken 4-1
volley 1ste landel.B: VK Aalst-JTV Brigand 3-0

30 november 2003:
Brand bij veevoedersbedrijf

De brandweer van Berlare werd gisterenavond opgeroepen om te helpen blussen in Zele. Bij veevoederbedrijf Baert in Huivelde was een silo aan het branden. Verschillende brandweerlui waren bij de oproep aan het zingen tijdens de Zangavond in het cultuurcafé van Stroming, zodat ze snel konden vertrekken. Pas na 3 uur daagden ze er weer op. 

29 november 2003:
Adenauer haalt het in Duitsland

Het is wel niet echt nieuws uit de Donkgemeenten, maar toch even vermelden dat Konrad Adenauer gisteren bij ZDF voor de Duitse versie van 'Grootste Vlaming' is verkozen. Meer dan 3 miljoen mensen brachten een stem uit. Adenauer haalde het voor Luther, Marx en Sofie en Hans Scholl (passieve weerstandsbeweging Weisse Rose tijdens WO2). Vanaf maandag kan ook voor de Grootste Vlaming worden gestemd !

27 november 2003:
Grootste Vlaming: kandidaturen

Nog drie dagen zijn er om eventueel een naam voor te dragen voor de kandidaten van de titel van 'Grootste Vlaming 2003'. Vooral voor socio-culturele of beroepsverenigingen is het een gelegenheid om iemand meer bekend te maken. Doen !
Vanaf volgende week verspreiden we de stemlijst.  Wil je daar aan meehelpen ?

25 november 2003: (eigenlijk al 26-11)
Verslag gemeenteraad
Wat later dan verwacht, maar hier is het ...

25 november 2003:
Uit het politieverslag

Inbraken in woningen
Vorige zaterdag drongen dieven binnen in een huis aan de Molenhoek. Ze konden binnen door aan de achterkant van het huis een rolluik omhoog te duwen. De buit bestond uit een draagbare PC, 55 Euro en enkele tijdschriften.
Wodca-controle
Zaterdagnacht werden bij een Wodca-actie 150 autobestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik. Bij drie bestuurders werd een te hoog alcoholgehalte vastgesteld, bij een ervan trok het parket het rijbewijs in. Bij de actie nam men twee wagens in beslag omdat de bestuurder geen verzekering kon voorleggen.

24 november 2003:
Gemeenteraad: over muziek, toerisme en website

De gemeenteraad had het in tijd vooral over het nut van een gemeentelijk toerismebeleid en over de website, en in kwaliteit over het succes van de muziekschool en over geplande verbeteringen aan de veiligheid in de Festivalhal. Het verslag komt er morgenavond.

24 november 2003:
Geen groter gemeentelijk aandeel voor OCMW

In tegenstelling tot Zele, waar personeelsvermindering en optrekken van tarieven toch een hoger gemeentelijk aandeel in de begroting voor 2004 noodzaakt, zal het OCMW hier het gemeentelijk aandeel praktisch gelijkhouden. Wat de tarieven betreft, wil men zich houden aan een aanpassing aan de index, zoals eerder afgesproken.

24 november 2003:
Overmeerse muzikanten gehuldigd

Gisteren huldigde koninklijke fanfare De Verenigde Vrienden 18 muzikanten en leden van de fanfare en de drumband voor hun jarenlange inzet. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest. Julien Colman (plaatselijk voorzitter) en Luc De Gelder (provinciaal voorzitter van Vlamo) mochten de eretekens opspelden. Uitschieter was Willy Bauwens, al 50 jaar muzikant en bestuurslid. Daarnaast waren er nog erkenningen voor 45 (André De taey, Herman Van Hee en Cyriel Bombeke), 40 (Dirk Van Hee), 35 (Freddy De Gucht en Patrik Van Den Steen), 25, 15, 10 en 5 jaar meespelen en/of besturen. De 35 fanfare- en 15 drumbandmuzikanten defileerden daarna o.l.v. hun dirigenten Steven Prengels en Wim De Geest door het Overmeerse centrum. 

24 november 2003:
Bouwverbod op gronden met wateroverlast

Vanaf vandaag mag verbiedt de Vlaamse regering te bouwen op gronden waar kans op wateroverlast bestaat. Verkavelaars die dat toch willen doen, moeten zelf beschermingsmaatregelen nemen. Zou dat ook nog voor Uitbergen kunnen gelden ?

23 november 2003:
Les Femmes Uniques schitteren

Zaterdagavond gaf travestiegroep Les Femmes Uniques, met een Berlarenaar als creatief leider, haar eerste volledig optreden in Berlare. Een verslag.

23 november 2003:
Sport

Volleybal 1ste landelijke B (heren): JTV Brigand - Rollegem Kapelle: 3-1. De tweede overwinning op rij ! En de ploeg in 2de prov. leidt nog steeds.
Voetbal 2de prov C: E.Zele-SK Berlare: 3-2. Berlare geeft 0-2 prijs.

22 november 2003:
Evalueer het gemeentebestuur

Eind december is dit gemeentebestuur (= meerderheid en minderheid) drie jaar bezig, of halfweg deze legislatuur. Tijd voor een evaluatie, dus. nkb informatief is daar aan bezig, maar wil ook jouw mening kennen. Lees hier enkele vragen en stuur je reactie. 

21 november 2003:
Uit het politieverslag

Snelheidscontroles
De politie hield gisteren op vijf plaatsen in Berlare snelheidscontroles met radar. De controles in Donklaan gaf 18 bestuurders aan (op 540 controles) die te snel reden. In het Schuitje stelde men 34 overtredingen vast, op 121 gekontroleerde voertuigen. Voor de Baron Tibbautstraat in Overmere telde men
44 bestuurders in overtreding (op 542 gekontroleerde wagens). Controles in de A. De Grauwelaan bezorgde 2 bestuurders een proces verbaal (op 60 passerende auto’s) en tenslotte in de Koolstraat werden 7 overtredingen vastgesteld (op 141 gekontroleerde wagens).

20 november 2003:
Gemeenteraad: toegevoegd punt

De sp.a heeft een punt toegevoegd aan de gemeenteraadsagenda. Als gevolg van de '50-km'-actie van vorige maand, vraagt raadslid Arbijn om herinneringsborden te plaatsen en om het fietspad tussen voetpad en parkeerstrook te brengen.

20 november 2003:
't Meziek krijgt vorm

Vandaag kregen we het internetadres van muziekvereniging 't Meziek, de fusie van De Vriendenbond met Volharding. De site geeft een overzicht met onder meer historiek, kalender en bestuur. De groep krijgt dus ook steeds meer vorm, maar muzikanten blijven welkom. En er is blijkbaar nog geen voorzitter. 

17 november 2003:
Gemeenteraadsagenda

Tijdens de gemeenteraad van maandag 24 november (20 uur) krijgen de raadsleden onder meer de volgende punten ter goedkeuring:

bullet

de omvorming van het gebied rond het Donkmeer tot bebouwde kom:  nu mag in de zijstraten van de Donklaan nog 90 worden gereden;

bullet

het ontwerpdossier voor de verbouwing van de huidige polyvalente zaal in Uitbergen tot socio-culturele ontmoetingsruimte (raming €316.000);

bullet

het ontwerp voor een BPA Gaver, nodig om het sociaal woonproject te kunnen (verder ?)bouwen;

bullet

de toetreding tot vzw Toerisme Schelde- en Denderstreek, een vereniging waarin provincie, 15 gemeenten (van Hamme/Zele over Aalst tot Ninove en van Lebbeke over Dendermonde tot Wetteren), eventueel VVV's, uitbaters van toeristische attracties en nog andere geïnteresseerden in toerisme het toeristisch beleid onder meer voor het Donkgebied gaan uitwerken ...;

bullet

Aankopen voor de kunstacademie, speel-o-theek, bibliotheek, brandweer en technische dienst;

bullet

een hogere vergoeding voor de uitbouw van de gemeentelijke website (€300 per maand).

16 november 2003:
Laat je niet meeslepen ...

De aanslagen in Irak en elders zorgen er voor dat de wereld weer in groepen worden gedeeld. De column heeft het over de gevolgen van zo een 'wij-en-zij'-mentaliteit en over de nood om zichzelf te informeren. Reageren mag.

16 november 2003:
Sport

voetbal: SK Berlare- KAVD Dendermonde: 4-1
volley: JTV Brigand- Hebo Borsbeke-Herzele: 3-0 (zaterdag gespeeld)

15 november 2003:
Sport

Handbal: Berlare-Don Bosco Gent: 13-36
De thuisploeg kon niet echt op tegen een ploeg die in hogere reeksen heel wat ervaring vergaarde. Het doelpuntenverschil kwam vooral uit snelle tegenaanvallen en efficiënt afwerken, twee domeinen waar Berlare nog heel wat kan leren.

14 november 2003:
Kinderwelzijn officieel open

Sinds eind mei hebben de consultaties van Kind&Gezin (K&G) plaats in het vernieuwde gebouw aan de Molendreef. Vanavond gebeurde de officiële opening. En werd bevestigd dat K&G het centrum in Berlare erkent als vast bureau in de regio. Lees hier meer.

12 november 2003:
Uit het politieverslag

Diefstal in kasteel
Zondagnamiddag omstreeks 16.40 uur kreg de politie een inbraakmelding uit het kasteel in Berlare. De eigenaar en de conciërge van het kasteel hadden twee minderjarige daders kunnen grijpen, twee anderen konden na ondervraging van de eersten later worden gevat. De daders hadden de sloten van de staldeuren en enkele ruiten stukgeslagen. De bosmaaier en een bromfiets waren uit de stallingen gehaald toen ze werden betrapt.
Drugoverlast
Zondagnacht omstreeks 02.30 uur kon de politie, na een tip, twee meerderjarigen en een minderjarige oppakken die in een huis in aanbouw aan de Donklaan drugs wilden verhandelen. Aanvankelijk verklaarden de drie dat ze daar enkel waren om te plassen, maar uiteindelijk gaven ze toe drugs te willen gebruiken. De politie vond speed en 4 XTC tabletten.
Terugvinden gestolen voertuig
Vanmorgen vond de politie, na een anonieme tip, een gestolen voertuig terug. De Mercedes, op 21/06/03 in Berlare gestolen,  bevond zich op de parking van café Rosenberg in Waasmunster. Er werden geen sporen aangetroffen die naar de dader(s) zouden kunnen leiden.

11 november 2003:
Renaat Van den Hooff beheerder bij Amerikaanse Consumer Healthcare Products Association
De dood van Paul Janssen herinnerde er ons aan dat Renaat Van den Hooff via Janssens Pharmaceutica bij Johnson&Johnson terechtkwam, waar hij intussen opklom tot wereldwijd president van 'Johnson & Johnson · Merck Consumer Pharmaceuticals' dat vooral geneesmiddelen maakt waarvoor geen voorschrift nodig is. Die functie leidde in juni tot de toetreding tot de beheerraad van een organisatie die er op toeziet dat consumenten deze geneesmiddelen veilig kunnen gebruiken.

11 november 2003:
Bekroning voor Bernice Coppieters

Bernice Coppieters, de dochter van Overmerenaar Rik en van Hortense Van Wesemael, en al sinds 1991 sterdanseres van het Ballet de Monte-Carlo (Monaco) kreeg  in het Italiaanse Positano de 32ste  “Leonide Massine”-prijs voor danskunst. Zie meer op de website van het gezelschap.
Hier vind je ook nog andere vroegere inwoners die nu in het buitenland wonen. 

10 november 2003:
Is ontwikkelingshulp efficiënt ?

Naar aanleiding van 11 november en de vele ontwikkelingsprojecten, gaat de column in op de efficiëntie van al die projecten

10 november 2003:
Adoptie-reactie

De gebeurtenissen rond Ray of Hope zijn zeker nog niet verwerkt. Vandaag kregen we een reactie.  Lees hier het discussiethema en de reactie.

9 november 2003:
Sport

voetbal: VK Tielrode-SK Berlare: 0-4. Een gemakkelijke overwinning, zegt de SK-verslaggever van dienst.

9 november 2003
Rode Kruis: brevetuitreiking

De plaatselijke Rode Kruisafdeling mocht vanmorgen in het gemeentehuis de brevetten uitreiken aan de 23 inwoners die de voorbije twee jaar een eerstehulpcursus hebben gevolgd. Voor de afdeling tegelijk een moment om duidelijk te maken dat men nog actief is. Voorzitter Vertonghen benadrukte het belang van cursussen, om zo veel mogelijk mensen zelf in staat te stellen onmiddellijk te helpen en om de eigen hulpdienst te versterken. Maar ook de sociale hulpverlening krijgt steeds meer aandacht. Van het hoofdbestuur van RK-Vlaanderen kwam Mieke Van Poucke een project in Mozambique uitleggen, dat de komende drie jaar steun van de afdelingen uit regio Dendermonde-Sint-Niklaas krijgt. 

8 november 2003:
Wereldreizigers in Myanmar

John en Stef vertrokken 39 dagen geleden uit Overmere voor een wereldreis van 14 maanden. Momenteel zijn ze in Myanmar, na een 'bezoek' aan China, Tibet, Nepal en India. De banner bovenaan is verdwenen, maar het interview met hen is hier te lezen en op hun site brengen ze regelmatig verslag, foto's en nuttige tips. Om de wedstrijd niet te vergeten en de resultaten van hun opdrachten, aanvaard om geld te verzamelen voor hun project voor Braziliaanse indianen.

8 november 2003:
Jagers en toerisme

De wildbeheerseenheid (of WBA) Donkmeer organiseert morgen (vanaf 10.45 uur) aan het Kapelleplein nabij het Donkmeer een Sint-Hubertusviering met openluchtmis, een jachthoorngroep, wijding van paarden en huisdieren, gratis bosduivensoep en voor de aanwezige ruiters een natuurwandeling. WBA's zijn groeperingen van jagers die het op zich nemen om hun jachtgebied ook zorg te dragen voor de natuur.

8 november 2003:
Bemoeial in Parochiezaal

Toneelvereniging Hand in Hand vraagt om te melden dat hun voorstellingen van 'Bemoeial' niet doorgaan in zaal Den Turfput, zoals gemeld in Infogem, maar in de Parochiezaal. Meer praktische details zie hier.

6 november 2003:
Je vereniging nog niet op het internet ?

In de nieuwsbrief van deze week hadden we het over te weinig informatie over de activiteiten van de verenigingen. Omdat het niet zo evident is om de stap naar het internet te zetten, - het is ook niet altijd interessant om als vereniging alleen een site uit te bouwen -, wil  nkb informatief ruimte ter beschikking stellen van verenigingen. Geïnteresseerd ? En je steunt er een van de sociale doelen mee waar deze site zich in de eerste plaats achterzet !

5 november 2003:
Nieuwsbrief nr.3

De jongste nieuwsbrief is intussen vertrokken, met dit keer onder meer enkele vragen over wat er schort aan het informeren van de bevolking over de activiteiten in de gemeente. Wie de brief nog niet krijgt, kan hem hier aanvragen.

5 november 2003:
Nieuwe Infogem

De gemeentelijke Infogem voor november-december zat in de bus. Met interessante gegevens van de politie en het OCMW, vele aankondigingen, enkele verslagen en veel contactadressen. De moeite om toch eens aandachtig te bekijken. En voor wie hem zou kwijt zijn, de electronische versie is ('binnenkort') te lezen op de website van de gemeente, reden ook waarom hier niet alle aankondigingen worden overgenomen.

4 november 2003:
Reacties op columns, discussiethema's

Voor wie nog niet echt thuis is op deze site, reacties op columns en discussiethema's zijn te vinden via de linkerkolom van de tekst waar ze bij horen. Lees hier nog eens de tekst over 'vreemdelingenstemrecht' en de eerste reacties hierop.

4 november 2003:
Berlare sociaal

In sociale studies blijken de Donkgemeenten het nog zo slecht niet te doen. Op de Berlare-sociaalpagina (onder zie ook) vindt u de links naar enkele ervan. De gegevens zijn intusen wel al een vijftal jaar oud, maar de trend is wellicht nog niet gewijzigd. Maar schijn bedriegt dikwijls. Ook hier is er verdoken armoede !

3 november 2003:
Uit het politieverslag

Vogels gestolen
Aan de Kleine Kouterstraat in UItbergen gingen dieven gisteren aan de haal met 17 kanaries en enkele vinken. Alle vogels waren geringd. Er is geen spoor van de dieven.
De politie van zone Berlare-Zele had het hele weekeinde te maken met inbraken, vooral dan in Zele. Vrijdag omstreeks 15.50 uur stal iemand de €50 die een meisje pas uit een geldautomaat aan het marktplein had gehaald. Eventuele getuigen kunnen zich melden via 052/44 40 14. Uit een bestelwagen werd een cd-speler gestolen. Zaterdagnamiddag betrapte iemand drie gemaskerde mannen rond de woning waar ze thuiswachtte. Ze ging niet in op hun aanmanen op de deur te openen, waarop de drie na enkele pogingen verdwenen. En in het industriepark trachtte men tevergeefs bij twee bedrijven in te breken.

2 november 2003:
Alles met het kaartje

Worden geldbiljetten en -munten weldra een zeldzaamheid in het betaalverkeer ? Enkele bedenkingen in de column van deze week.

2 november 2003:
Eerste verjaardag voor
nkb informatief 
Een jaar geleden startte deze website officieel en sinds dan worden ook de bezoekersstatistiek bijgehouden. Die statistiek en de reacties steunden ons de voorbije maanden om er mee door te gaan. Bedankt daarvoor.
Gisterenavond waren meer dan 11.620 bezoekers geteld, met een gemiddelde van 2,91 pagina's per bezoeker. Het bezoekersaantal steeg vooral sinds eind juli, met vorige maand al meer dan 2.200. Het dagelijks gemiddelde geeft 23 aan, maar de voorbije twee maanden ligt dat steeds boven de 60. Het aantal pagina's per bezoeker is wel gedaald. Enerzijds omdat velen vooral de nieuwspagina raadplegen en daar rechtstreeks naar toe gaan, anderzijds omdat mensen die hier via zoekfilters terechtkomen, enkel in een bepaald onderwerp zijn geïnteresseerd. 

2 november 2003:
Sport

voetbal: Kallo-SK Berlare: 0-1 Berlare weer vertrokken ?
volley: JTV Brigand-website blijkbaar niet bereikbaar, maar de divisieploeg zou met 3-2 verloren hebben.

1 november 2003:
Bank minder in Berlare

Het is sinds vandaag wat rustiger aan de E.Hertecantlaan. Reden: het verdwijnen van het Bacob-, nu Dexia-, kantoor en vooral, van de geldautomaat. Dat is zeker niet gebeurd omdat deze bank het consumeren wil verminderen, voor veel consumenten zal het wel moeilijker worden om aan biljetten te geraken. Of is dat een verdere stap om iedereen meer met 'een kaartje' te doen betalen ?

1 november 2003: (met aanvulling op 2-11)
Donkgemeenten en 50 jaar Vlaamse televisie

Gisteren tijdens de viering van 50 jaar televisie in Vlaanderen bracht Rik De Saedeleer hulde aan Fred De Bruyne. Hij erkende het belang van Fred's hulp en kennis van het wielergebeuren toen Rik als verantwoordelijke van de sportdienst de BRT-ploeg uitbouwde voor het volgen van wielerwedstrijden. Zondag sloten Eddy Merckx, Dirk Sterckx, Guy Mortier en Ben Crabbé zich bij die hulde aan in een programma van Jan Van Rompaey. Niet genoemde personen uit de Donkgemeenten die een bijdrage leverden in de Vlaamse televisiegeschiedenis zijn Paul Cammermans (in de beginperiode met o.m. de programma's in Congo, maar later ondermeer met 'Klein Londen, Klein Berlijn', waarin ook verschillene leden van de Overmeerse toneelgroep Panta Rhei meededen), en recenter Frank Van Laecke en Hilde Van Wesepoel. Nog mensen die bij de Vlaamse openbare omroep werkten zijn Chris Sacré (geluidstechnicus) en Sven Van Der Linden (stage). En Herman Van Molle, die toch een tijd aan het Donkmeer woonde, mogen we ook niet vergeten. Zijn er nog ? Laat het ons weten.

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.