Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Wereldreis John en Stef

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Mensen in het nieuws
Ik ben fier op ...
Onze emigranten

 

Omhoog

informatie zoeken bekroonde websiteKayapo-indianen
kwislaatste voorbereidingen

 John en Stef willen de wereld zien

 Op 2 oktober beginnen John Van Langenhove (34) en Stéphanie (Stef) Peeters (30), sinds twee jaar inwoners van Overmere, aan hun grote avontuur: een reis van 14 maanden die hen in 19 landen in drie continenten zal brengen. Een avontuur dat hen nu al meer dan een jaar in de ban houdt want zoiets begin je het beste niet onvoorbereid. Om ook anderen van hun ervaringen te laten meegenieten werkten ze bovendien een website uit én hopen ze een bijdrage te kunnen leveren aan een hulpproject voor de Kayapo-indianen uit Brazilië, waar Rob Vanaudenhove met, toen nog, minister Dua naar toe trok. 

Vooral John, een geboren en getogen Zelenaar, heeft het reizen al langer in het bloed. Tot zijn grote spijt kon hij bij het leger niet bij de marine, wat hij later compenseerde met enkele trektochten onder meer in Azië. Stef, afkomstig uit het Mechelse, kreeg het eigenlijk maar goed te pakken na een reis in oktober 2002 naar Azië, met John. Daar groeide ook het idee om aan een echte wereldreis te beginnen. Het was dat of in 2003 doorgaan met de bouwplannen. “En toen werden de mogelijkheden van tijdskrediet bekendgemaakt. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Het gaf ons wat financiële ruimte en ook de zekerheid dat we onze job niet zouden verliezen”, zegt John. “En bouwen kunnen we later nog, een dergelijke reis komt er meestal niet meer van als het huis moet afbetaald”, voegt Stef er aan toe. De beide werkgevers – John werkt bij Bayer en Stef bij Esprit – bleken helemaal geen bezwaar te hebben en de collega’s volgen de voorbereiding heel enthousiast . 

Zoektocht naar informatie

De beslissing was genomen, de voorbereiding kon beginnen. Eerste grote vraag: de reisroute. Enkele bekende plaatsen eens in het echt zien, natuur en cultuur uit andere continenten ontdekken, ervaren hoe andere mensen leven, dat werden de uitgangspunten. Vooral op aanraden van de naaste familie werden enkele gevaarlijke gebieden vermeden. Hun reis start in China en leidt dan via Australië naar Latijns-Amerika, in totaal meer dan 62.000km. “Het valt op bij vele van de wereldreizigers dat Afrika wordt gemeden. Er gebeurt daar altijd van alles. Noord-Amerika laten we links liggen omdat het er zo duur is.” 

Dan: de financiën. Het tijdskrediet geeft niet alleen de mogelijkheid om langere tijd je werk te onderbreken, je krijgt er ook gedurende die periode een financiële tegemoetkoming voor. Dat bedrag wil het duo gebruiken voor de dagelijkse kosten. “We zullen het met €35 per dag moeten doen. Waar het met minder kan, sparen we voor de duurdere landen”, legt Stef uit. De andere kosten, zoals de vliegtuigreizen, en wat voor wat rustpunten om te duiken of een andere plaatselijke rondreis, legden ze samen door de verkoop van hun moto’s, nochtans een passie, een wagen en met het vakantiegeld dat ze nog te goed hebben. John: “We hebben onze vakanties opgespaard, en zelfs alle mogelijke dagen gewerkt om zo meer dagen aan de reis te kunnen besteden.” Dat meer werken betekende onder meer enkele maanden zeven dagen op zeven ! Tegelijk sparen ze op kosten door het huurhuis en verschillende verzekeringen te kunnen opzeggen. “En er was ook wat sponsoring: kortingen bij aankopen onder meer.”, dankt Stef. Toch wordt het hele avontuur op zo'n € 25.000 geraamd. "Dat is niet niks, maar als je alles rekent wat je anders op een jaar uitgeeft, en daar een vakantiereis aan toevoegt, kom je wellicht ook wel in die buurt", relativeert Stef. 

En dan begon het zoeken naar informatie, over landen, mogelijke problemen, de goedkoopste vliegtuigtickets, te veel om op te noemen. Maar ook een heel aantal praktische zaken vroegen om een oplossing. Te beginnen met de huiskat. Daarvoor gaf een vriend zich als kandidaat op om hem tijdelijk in huis te halen. En visa. Spoedig bleek dat China, en dan vooral Tibet een probleem zou kunnen zijn. Er zat uiteindelijk niets anders op dan met een georganiseerde reis mee te gaan. “Maar na dat eerste deel, trekken we zelf ons plan. Ook al om zo te trachten meer kontakt met de plaatselijke bevolking te krijgen. Eigenlijk zouden we nog het liefste bij gezinnen verblijven”, zegt Stef. Waar ze onmiddellijk aan toe voegt, om mama tevreden te houden: “Natuurlijk zullen we goed opletten waar we gaan en gevaarlijke omgevingen vermijden. Er is ons gezegd dat we moeten proberen niet op te vallen.”

 Tijdschriften, het internet maar ook ervaringen van anderen hielpen enorm. Uiteraard is niet alles van hier uit te voorzien, maar onze avonturiers zijn er redelijk gerust in: ze zijn op veel voorbereid. Wat ondermeer het muskietennet, allerlei medicamenten en spuiten in de rugzak aantonen. En om zich aan het eten aan te passen willen beiden teruggrijpen naar vroegere meer vegetarische gewoonten. Maar vinden ze een geschikt voertuig om in Australië rond te toeren ? En hoe zit het met de busverbindingen in enkele andere landen ? 

Bekroonde website

In contact blijven met de thuisbasis. Dat vormde vooral dan voor de familie, een groot probleem. John stelde daarop voor een website op te starten waarop ze regelmatig verslagen zouden kunnen zetten. Die website, opgezet met de hulp van een collega van John, is intussen uitgegroeid tot een werkelijke schat aan informatie, zowel voor wie zelf zo een reis wil organiseren als voor iedereen die iets te weten wil komen over de landen die John en Stef willen aandoen. Bezienswaardigheden, de godsdiensten, eetgewoonten, praktische informatie, het staat er allemaal op. En verbindingen naar andere sites van mensen die de reis al achter de rug hebben, er aan bezig zijn of voorbereiden. Het is niet onterecht dat de website al verschillende prijzen en hoge waarderingscijfers kreeg. 

Tijdens de reis zelf wordt de site het voornaamste verbindingsmiddel met de thuisbasis. Je zal er kunnen volgen waar ze zijn en wat ze al hebben beleefd. En, hoe de wedstrijd verloopt. Het is nu wel wat afwachten of ze overal de nodige internetverbindingen hebben.   

Kayapo-indianen

Al vrij spoedig nadat de reisbeslissing was genomen, groeide de wens om de reis te koppelen aan een goed doel. Nuttig, realiseerbaar en zekerheid dat het bijeengebrachte geld volledig terecht zou komen waren de uitgangspunten. Een collega van John bleek de broer te zijn van Gustaaf Verswijver, een antropoloog die al sinds 1974 gebruiken van de Braziliaanse Kayapo-indianen onderzoekt en er de vriend en tolk is van chief Raino, bekend van het bezoek van Vanaudenhove en Dua en van zijn tegenbezoek aan Vlaanderen vorig jaar. Verswijver vertrok onlangs opnieuw voor een verblijf van vijf jaar in het Amazonegebied. Na een gesprek met Gustaaf was het project gekozen. Met d opbrengst, die allemaal op een speciale rekening komt, hoopt het duo mee te helpen aan projecten voor het behoud van de Kayapo-tradities, voor de oprichting van een school, voor betere medische verzorging en voor economische projecten die de plaatselijke ecologie niet schaden maar de bevolking toch toelaten in hun behoeften te voorzien. 

Het project kan men op drie wijzen steunen: een kilometervergoeding geven, een voorstel doen voor een opdracht die de avonturiers tegen een bepaald bedrag moeten uitvoeren, of een bod doen voor een originele hoofdtooi van Raino zelf. Meer informatie is op de site te vinden. Voorstellen voor opdrachten zijn nog altijd welkom. John rekent daarvoor eigenlijk vooral op bedrijven. “Wie wil bij voorbeeld een foto van ons met een vlag van zijn bedrijf op het basiskamp voor Everest-beklimmers ?” 

Spijtiggenoeg kunnen ze zelf de Kayapo niet bezoeken. “We kregen een uitnodiging, maar om er te geraken, midden in de Amazone, zouden we nog een extra binnenlandse vlucht en bovenop een reis met een klein vliegtuigje moeten betalen en dat is in ons budget niet voorzien”, zegt John met duidelijke spijt. 

Kwis

En ook voor de websitebezoekers is er een wedstrijd, of beter een kwis. Vanaf midden september staat er elke week een nieuwe vraag op de site, over hun reis, over informatie die op de site te vinden is. Wie op het einde de meeste punten heeft behaald, wint een citytrip naar Parijs. Je kan nu al inschrijven.

 Laatste voorbereidingen

De omgeving lijkt alvast heel enthousiast, bij de familie, op het werk, maar ook de buren. “Sinds we met foto in enkele kranten stonden, worden we regelmatig belangstellend aangekeken. Toch wel vreemd om je zo als bekende Vlaming te voelen.”  Intussen zijn de moto’s en de auto van Stef verkocht, opgezegd wat men wou opzeggen, en de meeste vliegtuigtickets besteld. Dat er zenuwen komen, blijkt onder meer uit het aantal keer dat men de rugzak al heeft opnieuw ingepakt om te trachten weg te laten wat echt niet hoeft. Momenteel weegt die van John bijna 18 kg en die van Stef zo’n 15kg. De schoenen zijn ingelopen aan de Ardennen. Enkel voor visa’s is er wellicht nog wat loopwerk. Sommige zullen ter plaatse in orde moeten worden gebracht. Het duo kreeg intussen al wat vragen van mensen die een en ander zouden willen laten meebrengen, maar daar kunnen ze niet op ingaan.

 De verwachtingen groeien ook met de dag. Ze zijn er gerust in dat het een onvergetelijke ervaring wordt. Of ze contacten zullen hebben met anderen uit deze streek ? “In Australië komen we zeker Aster De Bock uit Berlare tegen. Ik ken hem nog van bij de chiro. En in Nepal ontmoeten we Nederlanders die we eigenlijk kennen via de website. We spraken af om ons daar te treffen.”

En wat na de reis ? “Het zal wellicht even aanpassen worden nadien”, zijn ze zich bewust. “Maar dat zien we dan wel… Eerst volop genieten.”

 Nico Keppens
30-8-03

Zoals steeds zijn reacties steeds welkom.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.