U
kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. 2007: 30 jaar fusie ! Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen. Lees hier meer. |
| Lees ook4 juli 2004:Cultuur als bijdrage tot de vrede ?Morgen gaan in het Palestijnse Ramallah de deuren open van een gloednieuw cultureel centrum. Het indrukwekkende gebouw - een schril kontrast met de verwoeste huizen in de omgeving en als het ware de muur uitdagend die het Palestijnse gebied al bijna volledig omsluit - wil een bijdrage zijn voor het behoud van de Palestijnse cultuur, de plaatselijke bevolking opnieuw eigenwaarde geven en zo ook een bijdrage zijn voor de vrede in het gebied. Cultuur als vredebrenger is ook de idee achter 78 speciale afleveringen van Sesamstraat. Bert en Ernie moeten de joodse en Palestijnse kinderen leren over de onderlinge verschillen en zo de onwetendheid wegwerken die dikwijls de vrede in de weg staat. Het is nu enkel te hopen dat de overheden, religieuze leiders en de bevolking in die regio de boodschap goed vatten en in praktijk willen/kunnen omzetten. Zelfvertrouwen en trots Het Ramallah Cultural Palace-project startte zes jaar terug. De Palestijnse Autoriteit, Japan en UNDP (de ontwikkelingshulporganisatie van de Verenigde Naties) hadden er bijna 5 miljoen voor over. Het gebouw omvat een grote zaal dat plaats biedt aan 736 personen, een conferentieruimte en verschillende tentoonstellingszalen. Zowel intimistische poezieavonden als filmvoorstellingen en grootse muziekspektakels kunnen er plaatsvinden. Nog volgende week loopt er het allereerste Palestijnse Filmfestival en later deze maand de eerste Palestijnse musical. Voor geļnteresseerden, het programma is te vinden in This week in Palestine.
In de Egyptische Al Ahram Weekly (Engels) geeft de Japanse vertegenwoordiger in de regio, Izuru Shimmura, aan hoe belangrijk het voor de regio is dat het rijke culturele erfgoed kan worden bewaard. Het centrum moet zo bijdragen tot de erkenning van de Palestijnse cultuur en ontmoetingen met andere culturen mogelijk maken, stelt hij. Bovendien kan het een symbool voor een keerpunt worden: de Palestijnen een uitzicht geven op een normaal leven.
Timothy Rothermel (UNDP) zegt dat het centrum tot de grootste verwezenlijkingen in de regio mag worden gerekend. "Men kan een bevolking inkomen, onderwijs en oogsten afnemen, maar niet de liefde voor muziek en kunst. Dit centrum kan de plaatselijke bevolking opnieuw een gevoel van trots en hoop op een betere toekomst bieden", stelt hij.
(toegevoegd op 17-7-04:) Zaterdag
besloot het International Film Festival in Jerusalem met de uitreiking
van de prijzen. Die van beste film ging naar "Atash-Thirst" van de
Palestijn Tawfik Abu Wael, over de invloed van een strenge vader in een Arabisch
gezin op zijn kinderen. In Cannes kreeg hij al die van de internationale
kritiek. De uitverkiezing, in Jeruzalem, is zeker een succes voor de Palestijnse
film, ook een stap naar meer wederzijds begrip ? The
Spirit of Freedom award ging naar twee films: Witnesses van Vinko Brezan, een
Kroatische film, over de Balkan oorlog; en
de Frans-Israelische documentaire "Mur", over de gevolgen van de muur
rond de Palestijnse gebieden.
Bart en Ernie zetten kinderen op weg naar vrede De Europese Unie beseft ook dat vrede in de regio wellicht vooral mogelijk wordt als men verhindert dat de nieuwe generaties elkaar bestrijden. Onwetendheid over 'de andere' is dikwijls een drempel om tot vrede te komen. Daarom startte de Unie - als onderdeel van het Meda Peace Programme samen met een Israėlische, een Palestijnse en een Jordaanse tv-zender en met Sesame Workshop - een project op dat kinderen tussen 4 en 7 tot meer wederzijds begrip moet brengen. Bert en Ernie en de andere Sesamstraatfiguren tonen in 78 afleveringen hoe joodse en Palestijnse kinderen leven, maar vooral dat het allemaal 'mensen' zijn. De uitzendingen lopen al in Israėl en later dit jaar ook in het Palestijnse gebied en in Jordaniė (waar veel Palestijnse vluchtelingen wonen).
Kans op slagen ? Zijn dit nu naļeve pogingen om vrede te brengen of is er een kans op slagen ? Kunnen dergelijke projecten de bevolkingen aanzetten om de wonden uit het verleden te negeren en samen een betere toekomst voor te bereiden ? En wordt hier genoeg in die richting gedacht en gewerkt om meer begrip voor elkaar op te brengen en een vreedzaam samenleven mogelijk te maken. Of verhinderen hogere belangen dat het werkelijk tot een oplossing komt ?
Laat anderen weten wat je hierover
denkt.
Lees ook:
|
Al eens naar
adressen uit
buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties
dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor
kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er
hier meer
over.
|
Deze pagina is het laatst gewijzigd
(of door ons geopend) op
03/12/06.
|