Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

aanvullingen

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

2007: 30 jaar fusie
'Open' begrafenissen ?
Godsdienstige Donkgemeenten ?
"Ons belastinggeld"
Ruimte voor jeugd
stemrecht vreemdelingen
Berlaars onderwijs
Vlaamse symbolen
Golfoorlog
Adoptie
Europa uitbreiden ?
Midden-Oosten
rioleringen verkopen ?

 

Omhoog

Amerikaanse tegenstandHet mag
Zele wel, toch twijfel over federale belasting - Hamme is eerst   
Dua doet schrikken
(aanvulling 6-3-03) - Succes
 Alle politieke strekkingen - Vlaamse regering
Risico's (aanvullingen 11-1-03)

Op deze bladzijde komen recente evoluties in dit dossier over de verkoop van rioleringen aan Amerikaanse investeerders.

24-3-04: Amerikaanse verkiezingen houden Cross Boarder tegen
Tijdens de gemeenteraadszitting in Zele werd gezegd dat de gemeente, en de andere gemeenten uit het Waasland die in een CBL-project wilden stoppen, de raad hadden gekregen om dat project enige tijd op een wachtlijst te zetten. In de VS werkt men aan een wetsvoorstel om dergelijke constructies te bemoeilijken en ook de democratische presidentskandidaat zou er tegen zijn. Bedrijven zouden nu lobbyen om het wetsvoorstel tegen te houden.

23-1-04 Het mag van Reynders
Federaal minister van financiŽn heeft onder meer Sint-Niklaas, Dendermonde en Hamme de toelating gegeven om met CLB verder te gaan. Er is geen sprake van federale belastingen. Over morele bezwaren hoort men ook niets meer.

2-1-04: Zele doet mee - Toch federale belastingen ? 
Tijdens een persconferentie zei de Zeelse CD&V in december dat cross boarder een van de creatieve oplossingen is om aan andere inkomsten te komen. Eind december liet lieten onder meer Dendermonde weten te twijfelen omdat er toch nog sprake zou zijn van een speciale federale beslasting of CBL, waardoor de verwachte opbrengst van zo een project heel wat lager zou uitvallen. 

16-9-03: Hamme is eerst
De gemeenteraad van Hamme beslist deze week als eerste in Vlaanderen om in een cross boarder project te stappen. Dit zal gebeuren samen met Dendermonde en Sint-Niklaas.

(Aanvulling 6-3-03)
Dua doet schrikken
Tijdens een informatievergadering voor burgemeesters en secretarissen, waarop Vlaams minister Dua zichzelf had uitgenodigd, zei ze dat de Vlaamse Regering aan gemeenten die hun rioleringen aan Amerikanen 'verkopen' geen subsidies meer zal geven. Hierdoor moeten deze gemeenten zelf instaan voor de noodzakelijke werken die onder meer nodig zijn om een gescheiden rioleringssysteem uit te werken voor aparte opvang van regen- en afvalwater. Deze houding brengt deze hele problematiek in een heel nieuw perspectief.

(Aanvullingen 11-1-03)

Steeds meer gemeenten blijken de cross border lease formule (CLB) te hebben ontdekt. En ook de Vlaamse regering heeft een standpunt bepaald. Het weekblad Knack wijdde een artikel aan dit onderwerp. Hier enkele conclusies uit het artikel.

Groeiend succes:
Zowat een derde van de 308 Vlaamse steden en gemeenten zou eraan denken een CLB-dossier te starten, of er al mee bezig zijn. Grotere steden doen het alleen, kleinere in samenwerking met andere steden en/of met omliggende gemeenten. In Limburg werken zelfs 40 van de 44 steden en gemeenten samen en rekent men zo op een gezamenlijke winst van Ä60 miljoen of evenveel als de Europese steun na de mijnsluitingen.
De reden voor het succes wordt gezocht in de gebrekkige financiŽle toestand van de steden en gemeenten, al dan niet als gevolg van de kosten voor de politiehervorming, de verlaging van de personenbelasting en de liberalisering van de energiemarkt.

Alle politieke strekkingen
Gemeenten met alle meerderheden van alle mogelijke politieke strekkingen doen mee. OOk in de oppositie er tegen zitten alle mogelijke partijen, maar vooral Agalev. (In december omschreef nationaal VLD-voorzitter De Gucht in een interview met Kanaal 3 CLB als moreel niet verantwoord - nkb)

Vlaamse regering
Minister Van Grembergen had aanvankelijk ethische bezwaren. Er werd beslist om er zich niet principieel tegen te kanten, maar wel goed de wettelijkheid van de contracten te controleren en om het enkel voor rioleringen toe te staan. Als redenering volgt de regering dat steden en gemeenten "de handelingsvrijheid op het vlak van waterbeleid moet behouden".
Naast de beperking in wat in een CBL-akkoord mag, is er ook een beperking op wat met de eventuele winst mag gebeuren: het mag enkel worden gebruikt voor nieuwe investeringen of voor schuldafbouw, niet voor personeelsuitgaven of om belastingverminderingen toe te staan.

Risico's
De Vlaamse administratie Budgettering, Accounting en Financieel Management wijst op de mogelijkheid van een faillissement van de banken die instaan voor de financiering. Er zijn de eventuele fiscale verplichtingen van de gemeenten: BTW en roerende voorheffing zou de eventuele opbrengst tot nul kunnen herleiden. Federaal minister Reynders gaf intussen de opdracht om een dossier samen te stellen voor een eventuele overeenkomst om dat te voorkomen.
Bij het kabinet van Vlaams leefmilieuminister Dua vreest men dat CBL de uitbouw van gescheiden afvoersystemen voor regen- en afvalwater zal verhinderen. Men heeft er ook vragen over onder meer wie opdraait voor de gevolgen van gebrekkig onderhoud.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje VÓrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.