verkiezingen 14-10-2018 Verkiezingen 25 mei 2014 verkiezingen 14-10-2012 verkiezingen 13-6-2010 verkiezingen 7-6-09 verkiezingen 10-6-07 Verkiezingen 8-10-2006 Verkiezingen 13-6-04 Verkiezingen 18-5-03 CD&V nieuwjaar VLD nieuwjaarsreceptie sp.a nieuwjaar vb  nieuwjaar N-VA politieke partijen archief

 14-10-18: uitslagen en reacties

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

Op deze pagina komen de gebeurtenissen op de stemdag, de uitslag (totaal en voorkeurstemmen), de reacties van de partijen en, later, een analyse en de gebeurtenissen tot het begin van deze legislatuur in januari 2019.

De stemdag - Analyse - Reacties - Totaaluitslag - kop- en voorkeurstemmen - provincieraadsverkiezingen

Gebeurtenissen tot de installatie van de nieuwe gemeenteraad

bullet14 november: voorstelling van de nieuwe coalitie: Open Vld en N-VA

De nieuwe Open Vld-N-VA-coalitie is vandaag voorgesteld.
Huidig burgemeester Katja Gabriëls had al op de verkiezingsdag gezegd dat men de absolute meerderheid met slechts 1 zetel op overschot te weinig vond.
Dat N-VA twee zetels haalde en Gemeentebelangen met huidig partner Wim Arbijn maar een, gaf de doorslag. Bovendien denkt Open Vld dat de partij Gemeentebelangen op langere termijn gezien een louter plaatselijke partij blijft. Gabriëls benadrukt dat de voorbije 12 jaar goed met Arbijn is samengewerkt.

Beide partijen geven aan dat er in hun programma veel raakvlakken waren. Dat leidde naar verluidt tot vlotte en positieve onderhandelingen. Men ontkent ook enige invloed van onderhandelingen elders.
N-VA werd kort na de verkiezingen al gevraagd om tot de coalitie toe te treden. Voorzitter Van Boven: "Ik heb eerst het plaatselijke bestuur, maar ook de hogere partijechelons geraadpleegd. Uiteindelijk is het de eerste keer dat de afdeling in het bestuur komt, dus wat hulp was welkom."
De eerste vergadering tussen Katja Gabriëls en de huidige schepenen en de twee N-VA-gekozenen diende vooral om af te tasten: klinkt het, is er voldoende vertrouwen, zou het lukken om zes jaar samen beslissingen te nemen? Toen bleek dat er vertrouwen was, werd gestart met het opmaken van de beleidsnota. Daar werd de nodige tijd voor genomen. Pas toen daarover een akkoord was, begonnen de gesprekken over  de bevoegdheidsverdeling.

De beleidsnota

De nota is 4 pagina's lang en is volgens de beide partijen een evenwichtig akkoord dat rekening houdt met de programma's van beide partijen.

De nota stelt dat 'een sterk beleid voeren, goed besturen op een efficiënte, duurzame, sociale en ethische wijze' hun gemene deler is, en steunt op de raakvlakken in de beide programma's. De stabiele meerderheid moet de garantie zijn voor een adequaat bestuur en om de uitvoering van die programma's mogelijk te maken.

Het akkoord bevat 8 hoofdstukken.

Bij 'investeren' gaat het over 'inspanningen om te investeren in domeinen die de levenskwaliteit ten goede komen', met onder meer het Huis van het Kind, het sportmasterplan voor deelgemeente Berlare, inspanningen om de kwaliteit van culturele infrastructuur op peil te houden, de nodige budgetten voorzien om wegeniswerken, rioleringen, voet- en fietspaden in stand te houden en te verbeteren.

Het hoofdstuk 'Veiligheid' bekijken de partijen in de ruimste betekenis: de politie de nodige middelen voorzien, de brandweerkazerne behouden, veilige schoolomgevingen voorzien, actief promoten van buurtinformatienetwerken, verkeerslessen geven. De geplande camera's moeten de politie helpen. De herinrichting van N447 en oplossingen voor de files op de N445 wil men tot een goed einde brengen.

Onder 'Gezelligheid troef' komt steun aan het verenigingsleven aan bod.

De 'Sociale dimensie' geeft aan dat men met Hulp in Woningnood sociaal verantwoord wonen wil ondersteunen, dat senioren betaalbare huisvesting moeten krijgen en zorgen in zorgcentrum of assistentiewoning. Maar ook dat men bij plotse woningnood wil helpen en initiatieven wil nemen om senioren bij alle mogelijke problemen te helpen. Daarnaast meldt de nota inspanningen om de werkloosheid laag te houden, om mensen met een leefloon te activeren en om bestaande sociale acties zoals Slaatje Praatje, het Sociaal Huis, budgetbeheer en het op stapel staande Huis van het Kind te steunen.

'Groene, landelijke gemeente' omvat de inspanningen die al gepland en bezig zijn voor het natuurbehoud, de omvorming van de Eendenkooi, de werken aan het Boerenkrijgpark en 'de kwaliteitsvolle invulling van onze publieke ruimte'.

Onder 'Duurzaamheid' heeft de nota het onder meer over investeringen in duurzame energie, sensibiliseren en bestraffen van zwerfvuil, een actieve noord-zuidwerking.

Lokaal ondernemerschap komt aan bod onder 'Ondernemen in Berlare'. Daarbij denkt men aan samenwerking met de adviesraad voor lokale economie en middenstand, met VVV Donkmeer en Toerisme Oost-Vlaanderen voor toeristische activiteiten. Het masterplan Donkfront moet een hefboom voor het toerisme worden. De KMO zone Galgenberg wil men verder ontwikkelen en de zone in Overmere wil men snel openstellen.

Als laatste punt komt 'Daadkrachtige dienstverling op het ritme van de digitale transformatie' aan bod. Hierin staat dat het kasteeldossier - met de plannen voor een nieuwbouw - mogelijkheden biedt voor de modernisering en grotere digitalisering van de gemeentediensten en zo van de dienstverlening. Het is het enige echt nieuwe dossier dat op tafel ligt. De meeste andere

Bevoegdheidsverdeling

Gabriëls blijft burgemeester en ook de huidige Open Vld-schepenen blijven op post.
De bevoegdheden zijn wat herschikt.

N-VA begon de onderhandelingen met gematigde verwachtingen wat de 'grote' bevoegdheden betreft. De onderhandelingen verliepen naar verluidt open, vlot en transparant. Men is tevreden met de bevoegdheden die men kreeg. Voorzitter Urbain Van Boven wordt schepen, maar zal deze taak in de loop van de komende zes jaar aan Marc Van Driessche overlaten. Vooraf was gezegd dat de orde zou afhangen van de bevoegdheden die men zou krijgen. N-VA krijgt wel meer bevoegdheden dan Arbijn er nu heeft, met onder meer onderwijs en het nieuwe 'dierenwelzijn'.

Overzicht:

1.       Burgemeester Katja Gabriëls

Politie, Brandweer, Personeel, Communicatie en Financiën en Begroting

2.       Steven Vandersnickt

Openbare werken, Patrimonium, Toerisme, Middenstand, Sport

3.       Gunther Cooreman

Voorzitter BC, Schepen van Welzijn en Sociale Zaken, Senioren en Tewerkstelling

4.       An Van Driessche

Ruimtelijke Ordening en Stedebouw, Ruimtelijke Planning, Burgerlijke Stand, Jeugd

5.       Carine Meyers

Cultuur, Mobiliteit en Huisvesting

6.       Urbain Van Boven

      ICT en digitalisering, Milieu, Plattelandsbeleid en Dierenwelzijn, Kinderopvang, Onderwijs, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking

 

Analyse

bulletmaandag 15 oktober (namiddag)
Meer gekozenen uit Berlare, minder jeugd, evenveel vrouwen

Zoals het er nu naar uitziet (en mijn kennis over de woonplaats van de gekozenen juist is), wonen 16 van de rechtstreeks gekozenen in Berlare, 6 in Overmere en 1 in Uitbergen.  Wellicht zullen alle deelgemeenten wel in het schepencollege worden vertegenwoordigd. Al kan dat ook wijzigen afhankelijk van de coalitie die wordt gevormd.
En wat de vertegenwoordiging van de generaties betreft, de 40-ers maken meer de dienst uit (al ken ik wel niet de leeftijd van alle gekozenen). De jeugd (max. 35-jarigen) heeft er op het eerste zicht geen gekozenen bijgekregen, en het blijft bij één twintiger.
Bij de gekozenen zijn 9 vrouwen: 5 bij Open Vld, 2 bij CD&V, en de enige verkozenen van sp.a/Groen en van VB. Dat is evenveel als in de huidige gemeenteraad.

bulletmaandag 15 oktober (voormiddag)
Coalitievorming wordt een uitdaging

Gisteren was het nog feest, vandaag begint voor sommige partijen het werk. Duidelijk werd dat bij  Open Vld intern nog wat discussiewerk op de tafel ligt. Gaat men met deze nipte absolute meerderheid alleen verder? Of kiest men er (minstens) één partner bij? En wordt dat dan de huidige, of een andere? En hoe groot moet die andere dan zijn, hoe 'gemeenschappelijk' moet hun programma zijn om de volgende zes jaar zonder veel interne problemen door te komen?

Daar komt nog bij dat de meerderheid het de volgende zes jaar met een schepen minder moet doen: 4 ipv 5. Dus niet alleen moet worden afgewogen met welke partner men wil samengaan, wat die kan bieden wat programma betreft, maar ook hoeveel schepenzetels Open Vld wil afstaan. Of zijn er andere zaken die men de partner kan bieden?

Bij Gemeentebelangen rekent men op een vervolg van de samenwerking van de voorbije 12 jaar, maar beseft Wim Arbijn dat de bal bij Open Vld ligt. "Er was geen voorakkoord", herhaalt hij. CD&V lijkt niet vooraf 'nee' te zeggen, maar laat niet in de kaarten kijken over wat men wil aanbieden en krijgen. N-VA was tijdens de campagne nog het meest 'open' wat de kasteel- en gemeentehuisplannen betreft: "Geef ons meer uitleg en dan zien we wel". Dat zou kunnen meespelen. Bij sp.a/Groen verwacht men geen telefoon, maar men weet nooit. En VB is bij voorbaat uitgesloten.

En wat met de twee echt nieuwe partijen, OBU Vooruit en SVV? Tijdens de campagne zeiden de lijsttrekkers dat hun politieke toekomst zou afhangen van het resultaat. Blijven zij er bij of proberen ze toch van buiten de gemeenteraad nog op het beleid te wegen? Wat zeggen de mensen die zich lieten overhalen om deze nieuwe partijen te vervoegen? Is het ook voor hen het einde van hun politieke interesse?  Van SVV kwam hier al enigszins een antwoord op, zie bij Reacties.

VB haalde hier gisteren meer dan 7% van de stemmen, zelfs meer dan 15% voor de provinciale verkiezingen. En dat, het moet gezegd, zonder echt een programma en met kandidaten die nauwelijks zijn gekend. Wat zegt dit over Berlare? Wat doen de andere partijen? Gaan ze mee in het VB-discours of zullen zij trachten om tegen de verkiezingen van 26 mei 2019 aan te tonen dat 'anti-politiek' geen goede toekomst biedt, dat ze zelf het vertrouwen van de burger waard zijn?

bullet

zondag 14 oktober
Open VLD opnieuw absolute meerderheid, met 38% van de stemmen. Katja Gabriëls blijft grootste stemmentrekker, maar boet in


Open Vld heeft met minder dan 40% (een verlies van 10%) van de stemmen toch 12 zetels, en dus net een absolute meerderheid. KatjaGabriëls heeft, hoewel veel minder dan in 2012, het grootste stemmenaantal en blijft dus burgemeester.

De huidige coalitiepartner behield zijn zetel en zou dus misschien weer kunnen worden opgenomen om de meerderheid iets groter te maken. N-VA er bij nemen (al dan niet met Gemeentebelangen) zou de coalitie nog iets groter maken. Belangrijk wordt de invloed van het minder aantal schepenen in het volgende college.
 
CD&V haalt er een zetel bij, N-VA verliest 5% en een zetel. De gesplitste lijst van socialisten haalt samen 2 zetels, en zou samen de derde partij zijn geworden, met uitzicht op een derde zetel. De nieuwe partijen slaagden niet in hun opzet.

Meest opmerkelijk is de sterke groei van Vlaams Belang, dat een zetel haalt, wellicht ten koste van N-VA. Inspelen op anti-politiek blijkt minstens zo nuttig als een programma of het zoeken naar kandidaten. Als ook blijkt dat VB voor de provincie meer dan 15% haalt, is dat een vingerwijziging voor de verkiezingen in mei 2019. En ook Groen haalde provinciaal een goede score, meer dan sp.a.

En nog dit: Er waren 369 blanco stemmen en meer dan 650 kiezers kwamen niet opdagen, dus samen bijna 10% van de kiezers sprak zich niet uit.

Reacties (14, 15 en 16 oktober)

(toegevoegd op 16 oktober)

Namens N-VA geeft voorzitter en lijsttrekker Urbain Van Boven toe ontgoocheld te zijn. "Voor duidelijk werd dat er zoveel partijen bij kwamen en dat het VB opkwam, hadden we op 4 zetels gehoopt, nadien op het behouden van de huidige 3." De provinciale uitslag (17%) gaf echter weer moed. Bovendien bestaat nog de kans dat Open Vld de partij mee in de coalitie neemt. "We wachten op een telefoon. Ook de andere mogelijke kandidaat-partijen zegden me dat ze nog niet werden gecontacteerd. Het is dus afwachten op wat de Open Vld van plan is. Wij vinden alvast dat onze standpunten dicht bij elkaar liggen, maar ook dat we nieuwe ideeën kunnen aanbrengen, iets wat na 12 jaar beleid ook voor Open Vld nuttig zal zijn." De voorzitter is nog volop bezig met de analyse van de uitslag, die in tegenstelling tot de verwachtingen blijkbaar vooral slechter was in deelgemeente Berlare. Wat de VB-uitslag betreft, hij is ervan overtuigd dat dat maar een tijdelijk verschijnsel is, maar tegelijk ook een signaal voor de traditionele partijen. "Uiteindelijk is aan politiek doen ook iets goed willen achterlaten voor de kinderen en kleinkinderen. Daar moeten we, ook met het oog op de volgende verkiezingen, ernstig werk van maken. Dus ook diegenen geruststellen die, wellicht uit vrees, nu voor VB kozen."

(toegevoegd op 15 oktober)

Piet Vandoolaeghe stelt dat SVV geen zetel haalde omdat voormalig schepen Kris Malfliet uiteindelijk niet meedeed, maar ook door het telsysteem Imperiali. Over zijn eigen resultaat is hij nog tevreden: "Ik heb meer stemmen dan de lijsttrekkers van N-VA en sp.a/Groen, toch twee gekende partijen." Hij bestrijdt dat het SVV-programma te negatief was. "De partijen met een soft programma gaan achteruit. Ook Open Vld, zelfs met het grootste burgemeesterverlies in de provincie. CD&V ging vooruit met een voor hen wel redelijk agressieve campagne." De VB-winst jaagt hem schrik aan. "Maar ook hun campagne toont dat partijen moeten durven zeggen waar het om gaat." Over het mogelijke voortbestaan van SVV is hij wat onduidelijk. "Ik wil het wat laten rusten. De andere kandidaten dringen aan om verder te doen. We moeten bekijken hoe het kan. Zoals VB, alles richten op een grotere campagne, die we met meer tijd kunnen voorbereiden? Of regelmatiger duiding geven bij wat politiek gebeurt? We zien wel. Maar ik vermoed dat de andere kandidaten ook zonder mij verder gaan."

Groen ziet de uitslag, en dan vooral de 7,2% bij de provinciale verkiezingen en de persoonlijke resultaten van de Groenkandidaten in het kartel, als het op de kaart zetten van deze nieuw opgerichte afdeling. Voorzitter Stefaan Vermeulen: "Dat was de bedoeling." Uit de reacties van andere partijen over de positieve campagne leert hij dat zijn partij al wordt erkend als een plaatselijke speler. In de kartelovereenkomst is overeengekomen dat er gemeenschappelijke fractiebijeenkomsten komen, waarin wordt bepaald welke standpunten kartelgekozene Cindy Roelandt in de gemeenteraad zal innemen. "Wij zullen haar ondersteunen, bevragen en evalueren." Wat de aanloop naar de verkiezingen in mei betreft: "Wij gaan de afdeling versterken. Of we ook dan zullen samenwerken zal wellicht afhangen van wat de nationale besturen beslissen."

(14 oktober)

Bij Open Vld was het feest, eerst wat gespreid in Chiwawa en in café Fina, dan samen in Pur Boeuf. Katja Gabriëls behield nog een ruime stemmenvoorsprong en kan zich dus voor een derde legislatuur burgemeester noemen. Zij ziet niet waarom men het beleid zou moeten wijzigen. Het verlies wijdt ze grotendeels aan de perceptie die tijdens de campagne tegenover haar en de partij werd gecreëerd. Wel vindt ze het goed dat er een aantal nieuwe, jonge krachten in de gemeenteraad komen, die voor nieuwe impulsen kunnen zorgen en de toekomst helpen voorbereiden. Of er een coalitiepartner komt, en wie, wordt op 15 oktober beslist. Zelf zou ze voor een partner kiezen, maar spreekt zich niet uit voor wie.

Bij Gemeentebelangen, de nieuwe partij van de huidige coalitiepartner, heerste ook tevredenheid. "We hebben de zetel kunnen vrijwaren. Dat was niet evident.", zegt Wim Arbijn. Hij beseft dat hij niet zeker is van een plaats in de coalitie. "Eerst: er was geen voorakkoord. Hoe konden we dat sluiten als we niet zeker waren van een zetel. En ook nu hangt het af van wat Open Vld wil. Of de schepenzetel minder een invloed zal hebben in die keuze? Eigenlijk werken we al twee jaar met een schepen minder (doelend op de problemen die er met schepen Kris Malfliet waren, nkb). Ze weten wel wat ze aan mij hebben: iemand die loyaal is, maar toch ook een aantal punten wil doorduwen. Want wat men ook zegt, men heeft me er niet bijgenomen om me dan ergens in een hoekje te plaatsen. Ik zie deze zetel trouwens als een erkenning voor het werk dat ik al 20 jaar doe."

Voor CD&V, de grootste oppositiepartij, heerst vooral de vreugde over een zetel meer - "We zijn de enige partij uit de huidige gemeenteraad die vooruit gaat" - en over het verkleinen van het verschil met Open Vld. "Wij wensen hen proficiat met de nieuwe absolute meerderheid. Maar tegelijk moet het verlies van meer dan 10% toch een teken zijn van de kiezer dat men iets anders wil", zegt lijsttrekker Steven Baeyens. Of hun manier van oppositie anders wordt? "Wij hebben steeds hetzelfde verhaal verteld en zullen dat blijven doen. En dus verder gaan met een constructieve oppositie. We hebben nu enkele jonge gemotiveerde mensen in de ploeg en daar willen we op verder bouwen." Tussen de lijnen kon worden verstaan dat men ook niet afkerig zou staan over een grote coalitie met Open Vld.

"Door de versplintering zat er voor ons niet meer dan een zetel in", zegt sp.a-voorzitter en lijsttrekker van het sp.a/Groenkartel, Cindy Roelandt. Ze betreurt dat het niet mogelijk bleek om de partijen met een linkse strekking samen te brengen. "Dat had misschien wel een derde linkse zetel opgebracht." En dat er toch opnieuw een absolute meerderheid uit de bus kwam. Dan is er nog het goede resultaat van Vlaams Belang. In de gemeenteraad wil ze aandringen op meer sociaal beleid. "Toch vreemd dat mensen blijkbaar niet beseffen dat men bezig is een hypotheek te leggen op hun toekomst. Maar tegelijk klinkt het bij het kartel: "zonder kandidaten met naambekendheid haalden we toch de zetel binnen, dus door de standpunten waar we voor staan. Daar willen we verder op werken, onder meer door regelmatiger de mensen te bezoeken. We hebben veel gezien en geleerd door de huisbezoeken." 

De stemdag

Het was een zonnige dag, en dat was duidelijk te zien. De sfeer was overal goed, de horecazaken in de omgeving van de stemlokalen bleven lang vol, en ook elders in de gemeente mochten zij vele inwoners verwelkomen om te eten. En ook in en rond de stemlokalen zelf heerste een gemoedelijke stemming. De politie moest nergens echt tussenkomen. Al riep die toch op om indien mogelijk met de fiets te komen. Niet overal zijn immers voldoende parkeerplaatsen voorhanden. Sommige kiezers stelden op 'inwoners Donkgemeenten ...' andere stemlocaties voor, maar die voorstellen hadden vooral oog voor parkeermogelijkheden. En moet ook hier niet meer naar het tegengaan van klimaatverandering worden beoogd?

Toch een aantal kiezers hadden hun oproepbrief niet (meer). Gelukkig konden ze in het gemeentehuis terecht. Anderen gebruikten de mogelijkheid om zich in het gemeentehuis als orgaandonor te melden

Er waren opnieuw wat verhalen te horen.
Zoals over die kiezer die te paard kwam stemmen. Hij maakte zijn paard op de schoolspeelplaats vast aan de WC-container. Het paard kon blijkbaar lezen en deed wat normaal in die container door mensen wordt gedaan. De politie vroeg daarop om het paard te verplaatsen.

Het elektronisch stemmen zelf blijft toch voor verschillende mensen nog een probleem. Of komt het door de angst voor de ernst van het gebeuren: "Op wie moet ik nu toch gaan stemmen?" De 'zitters' in de stembureaus dienden nog verschillende mensen te helpen. Kaart omgekeerd instoppen, de keuze niet bevestigen, de identiteitskaart niet meenemen, of de verkeerde meekrijgen waren andere, steeds weerkerende faitsdivers waar de mensen die de stemming in goede banen moesten leiden dienden mee om te gaan. Maar er waren ook drama's te verwerken. Zoals toen een echtgenote kwam melden dat haar echtgenoot de vorige dag was overleden...

In totaal kwamen zo'n 650 kiezers niet opdagen en er waren ook wat meer blanco stemmen. Nog niet echt alarmeren, hoewel toch al zo'n 10% van de kiezers dat zich niet uitspreekt.

Eens de kiesbureaus dicht, moeten de 'zitters' een rapport opmaken. Dat vraagt toch ook zowat een uur administratief werk, zeker als er in het bureau veel volmachten dienden verwerkt. Blijkbaar was niet duidelijk of ze al die volmachten in een lijst moesten verzamelen. En dan naar het gemeentehuis.

Omstreeks 15.50 kwam de eerste stembureauvoorzitter er toe. De anderen volgden daarna snel, behalve die voorzitter die veel kiezers uit het OCMW-rusthuis had, en dus ook veel volmachten. Hij was er pas omstreeks 17u. De computerverbinding met 'Brussel' zorgde ervoor dat de verwerking niet zo vlot liep als gehoopt. Lang gaf het uitslagenbord na twee verwerkte bureaus aan. Open Vld had dan geen absolute meerderheid, OBU Vooruit had toen uitzicht op een zetel. "Nog veel te vroeg", reageerde Katja Gabriëls, "Het zijn twee bureaus uit Overmere. Ge weet: onze ambitie is de absolute meerderheid." De definitieve uitslag was pas na 18uur gekend. En Gabriëls kreeg wat ze wou. Blijkbaar hadden de aanwezige partijvertegenwoordigers geen opmerkingen: allen tekenden het officieel document.

En dan begon de 'verwerking' door de partijen. De ene was wat blijer dan de andere, de ene moest een tegenslag verwerken, de andere vroeg zich af hoe men het resultaat al dan niet als een 'overwinning' moest beschouwen. "Eerst met de partij gaan praten." Dan ging het naar de locaties waar de achterban was samengekomen om het resultaat te bespreken, om eventueel te vieren. Bij Open Vld gebeurde dat veruit het langst en met het grootste aantal mensen. Bij andere partijen bleek meer dat het de volgende dag te werken was.

Op 'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar' werd de stemdag gevolgd en kon je zelf aangeven hoe het stemmen verloopt, of foto's plaatsen.

Totaaluitslag (zie lager de kop- en voorkeurstemmen, wie gekozen is)

Lijst 2000 2006 2012 2018
aantal stemmen % aantal zetels aantal stemmen % aantal zetels aantal stemmen % aantal zetels  

aantal stemmen

 

 

%

 

aantal zetels
sp.a/Groen                   770 7,1 1
N-VA             1650 15,7 3 1079 10 2
VB       1081 10,44 2   5,7   788 7,3 1
Open Vld             5.180 49,2 14 4171 38,6 12
CD&V 4267 43,61 12       2082 19,8 5 2422 22,4 6
Gemeentebelangen                   764 7,1 1
OBU Vooruit                   381 3,5 0
SVV                   440 4,1 0
CD&V-NV-A       3551 34,30 8            
VLD (PVV) 3916 40,02 10                  
VLD-Vivant       4650 44,91 12            
Vivant 91 0,93 0                  
SP 873 8,92 1                  
sp.a-Spirit-Groen!       1072 10,35 1            
sp.a             1017   1      
Agalev 361 3,69 0                  
BAL 277 2,83 0                  
Anders                        

 

  2000 2006 2012 2018
aantal ingeschreven kiezers 10.849

11.294

(is cijfer bepaald
op 1 augustus)

  11.838
  aantal % aantal aantal aantal
aantal uitgebrachte stemmen 10,207 94,08 10.826 10.815 11.184
aantal geldige stemmen 9.785 95,87 10.354 10533 10.815
blanco/ongeldig 422 4,13 472 282 369

 

 

Kop- en voorkeurstemmen

 

Het aantal kopstemmen/voorkeurstemmen per partij:                

 

 2012                                                              2018:

Lijst 1: Open Vld:      466/4714               Lijst 6 Open VLD:             485/3686                                                                                                                                                                                            

Lijst 2: N-VA:             568/1082               Lijst 2 N-VA:                      389/690

Lijst 3: VB:                 203/401                 Lijst 5 VB:                           358/430

Lijst 4: sp.a:               175/842                 Lijst 1 sp.a/Groen:              252/518

Lijst 7: CD&V:           230/1852               Lijst 3 CD&V:                     324/2098

                                                                    Lijst Gemeentebelangen:   92/672

                                                                    Lijst OBU Vooruit:               54/327

                                                                    Lijst SVV:                             73/367

                                                                                                                            O: opvolger

Lijst 1: sp.a/Groen 2006 2012 2018
aantal

rechtstreeks gekozen

opvolger
plaats
1  Cindy Roelandt     233

X

 
2  Jan Van Hee     141   1
3  Stefaan Vermeulen     154   2
4   Rita Hanselaer     141   3
5  Fee Van Hee     116   9
6  Etienne Bogaert     133   5
7  Inge Moens   179 122   6
8  Eric Van Bruysssel     116   10
9  Christelle Vanhouwe     113   13
10  Antoine Cabuy     90   18
11  Tina Cabuy     116   11
12  Bruno Verbeken     122   7
13  Nick Van Huyck     117   8
14  Evy Van Cauter     90   19
15  Christophe Van Sinaeys     84   21
16  Mieke De Coster     114   12
17  Geert Van Linter     94   17
18  Jolien Bergman     96   16
19  Maria Cornelis     84   22
20  Marcel Vinck     99   14
21  Hilaire De Meyer   163 98   15
22  Cecile Rouquaert     85   20
23  Anne-Marie Van Cauteren   230 139   4

 

Lijst  2: N-VA 2006 2012 2018
aantal

rechtstreeks gekozen

plaats
1  Urbain Van Boven     221 X  
2  Marie-Christine Vleminckx 416 408 173   1
3  Marc Van Driessche   243 206 X  
4  Manuel Aelbrecht   117 133   3
5  Marleen Windels     101   6
6  Justine Cherretté     93   8
7  Robert Claeys     85   12
8  Marie-José Bracke   128 96   7
9  Conny Willems     86   10
10  Brigitte Lefèvre     72   17
11  Josepha De Ceukelaire     75   15
12  Jean-Pierre Van Hulle     70   17
13  Oliver Moereels     103   5
14  Nico De Vulder     87   9
15  Bart Van Acker     75   16
16  Gaby De Smet     70   18
17  Ingrid Fruythof     85   13
18  Sabine De Rijcke     121   4
19  Carmen Decoodt     69   19
20  Jan Joos  

174

86   11
21  Maarten De Martelaer     80   14
22  Patricia Caels     67   20
23  Albrecht Arbyn   228 191   2

 

Lijst 3: CD&V 2006 2012 2018
aantal rechtstreeks gekozen plaats
1   Steven Baeyens 721 971 1107 X  
2  Marleen Zaman 695 461 495 X  
3  Yves Poppe     605 X  
4  Bert Van De Velde     520 X  
5  Jan De Palmenaer 586 468 393   1
6  Koen Van Eetvelde   303 352   6
7  An Schuddinck   316 294   9
8  Willem Van Steendam   386 422   2
9  Kathleen Adam     357   5
10  Ellen Sergeant     232   12
11  Inge Van Kerckhove     314   7
12  Jan Pieters     297   8
13  Marc Duquet   429 405   3
14  Hilde D'Heer     505 X  
15  Els De Greef   316 282   10
16  Chris Temmerman     167   17
17  Mirella Hulpiau     232   13
18  Christine De Troch     215   14
19  Brigitte Stevens     259   11
20  Rudy De Backer     209   15
21 Gerda Thibau     194   16
22  Arno Buyle     361   4
23 Francky Verhofstadt 927 592 548 X  

 

Lijst 5 : VB 2006 2012 2018
aantal rechtstreeks gekozen plaats
1  Angelique Verdurmen   47 261 X  
2  Christiaan Heekhout     100   1
3 Erik Van Acker 104 97 149   2

 

Lijst 6: Open Vld 2006 2012 2018
aantal

rechtstreeks gekozen

plaats
1  Katja Gabriëls 1006 3165 1876 X  
2  Gunther Cooreman 996 1273 1265 X  
3  Steven Vandersnickt   979 1286 X  
4  An Van Driessche 770 960 955 X  
5  Carine Meyers 786 829 838 X  
6  Kim Haentjens   526 499 X  
7  Denny Wettinck     700 X  
8  Wim Verdonck     479   1
9  Carine Bollaert   544 448   4
10  Pieter Janssens     481   2
11  Freddy Schatteman 776 673 517 X  
12 Gino Callaert     508 X  
13  Ruben De Backer     500 X  
14  Lynn Vanhenden   544 369   8
15  John De Vriese     419   5
16 Tom Van Hauwermeiren   403 345   10
17 Kristl Lion     474   3
18  Marleen Lateir 634 651 375   7
19  André Bayens     279   11
20  Ingrid Rogiers 618 578 366   9
21  Rita Sichien 499 504 412   6
22  Lieve Van Cauteren     543 X  
23  Karel De Gucht 2968 1314 802 X  

 

Lijst  : Gemeentebelangen 2006 2012 2018
aantal

rechtstreeks gekozen

plaats
1  Arbijn Wim 411 501 467 X  
2  Fusia De Both     141   3
3  Luc Nelis 315 385 237   1
4  Geert De Both     142   9
5  Ingeborg De Leye     159   5
6  Stefan Monsecour     137   11
7  Jimmy Sigin   164 135   13
8  Dagmar De Wolf     123   17
9  Mariane De Wael   137 146   7
10  Luc Pauwels     115   21
11  Nicole Vercruyssen     130   15
12  Cindy Van De Winckel     179   2
13  Etienne Sigin 170 183 149   6
14  Kris Gistelynck     164   4
15  Hans De Backer     145   8
16  Katia Vispoel     131   14
17  Georges Van Eeckhaut   161 130   16
18  Naomi Neirynck     118   20
19  Martha Van Houteghem     121   18
20  Viviane De Vriendt     133   13
21  Rudi De Wolf   168 138   10
22  Annie Roggeman     120   19
23  Willy Vertonghen   177 136   12

 

Lijst  : OBU Vooruit 2006 2012 2018
aantal

rechtstreeks gekozen

plaats
1  Nancy Vercammen 319   123    
2  Dirk De Vijlder     42    
3  Mark De Martelaer     52    
4  Marc Kesteleyn   105 55    
5  Patrick Melon     68    
6  Lisa De Martelaer     62    
7  Evelien De Schutter     59    
8  Kris Van Daele     128    
9  Eric Bonnarens   144 53    
10  Nadja De Man     44    
11  Roland De Troch     49    
12  Heidi Delplancke     55    
13  Ria Cnudde     57    
14  Tony De WOlf     45    
15  Christiane Brys     48    
16  Gianni Garré     45    
17  Ginette De Blieck     44    
18  Karel Van De Meerssche     56    
19  Amor Villafuerte     106    

 

Lijst  : SVV 2006 2012 2018
aantal rechtstreeks gekozen plaats
1  Piet Vandoolaeghe 626 403 234    
2  Ilse De Bock     95    
3  Hans Duym     152    
4  Lobke Bruylandt     71    
5  Denny De Maesschalck     83    
6  Chelsey Vispoel     78    
7  Peter Van Driessche     85    
8  Sharon Beeckman     81    
9  Stefaan Bisiada     72    
10  Chantal Wylleman     95    
11  Noël De Coensel     71    
12  Vanessa Vanderpoorten     82    
13  Christophe Vanpé     84    
14  Jolyn Blanckaert     73    
15  Tom Biebaut     77    

Provincieraad

                                            aantal stemmen            gekozen

sp.a:             Inge Moens                            129

CD&V:         Yves Poppe                            976

Open VLD:   Karel De Gucht                    1396

 

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente