De Duitse schlager in Nederland en België

HAZY OSTERWALD SEXTET

°18.2.1922 - +26.02.2012
Hazy Osterwald werd als Rolf Erich Osterwalder in de Zwitserse hoofdstad Bern geboren. Hij is de zoon van deZwitserse voetballer Adolf Osterwalder. Als 8-jarige volgt hij pianoles, maar hij geeft er al na 3 jaar de brui aan! Als hij als 16-jarige het schoolorkest hoort spelen, wordt hij opnieuw door de muziekmicrobe gebeten en koopt hij zich een trompet. Hij schrijft zich in in het conservatorium en op 17-jarige leeftijd heeft hij al de leiding van het schoolorkest. Hij begint zijn carriere in 1941 als muzikant als 2de trompettist in het orkest van Fred Böhlers Big Band en verandert zijn naam in Hazy Osterwald. Zijn muzikale carriere wordt echter onderbroken door zijn militaire dienst, waarna hij in 1944 lid wordt van Reddy Staufers Band. Hij droomt er evenwel van zijn eigen orkest op te richten en op 1 sept. 1944 is het zo ver, met een 8-mans orkest treedt hij op in Bern, met Kitty Ramon als zangeres. Het succes blijft, mede door de naoorlogse situatie beperkt tot Zwitserland en als zijn orkest alsmaar groter en bijgevolg ook duurder wordt, besluit hij het in 1949 te herleiden tot een sextett met Ernst Höllerhagen (°1926-+1956, klarinet), Pierre Cavalli (gitaar), Gil Cuppini, Hazy Osterwald., Sunny Lang (bass) en Francis Burger (piano) als leden.
Salle Pleyel in Parijs, als deelnemers aan het Jazzfestival van Parijs. Dit levert hen o.a. contracten op voor het Amerikaans leger en opent de weg naar het buitenland. In 1955 gaat voor hen de Duitse schlagerpoort open, als ze een contract tekenen voor Polydor, waar Kurt Feltz en Heinz Gietz de succesproducers zijn. Van dan af aan zijn ze niet meer weg te branden uit de Duitse showbusiness. Ook in Frankrijk gaat het hen voor de wind, in 1957 staan ze op de planken van l' Olympia aan de zijde van Gilbert Bécaud en Sacha Distel. In 1958 staan ze er weer op de bühne, maar dit keer hebben ze hun eigen allergrootste hit "Kriminal Tango". Begin 1960 staan ze er ook mee in de Benelux hitparades. Deze compositie van Kurt Feltz, Piero Trombetta en Aldo Locatelli is ook een onvervalste jukeboxhit. The Beatles waren immers nog ver weg en het Hazy Osterwald Sextett kreeg een plaatsje naast andere Duitse schlagergrootheden als Freddy Quinn, Caterina Valente, Peter Kraus en Conny Froboess. In de Salamanders dronk men het Salamanderbier, een Vlaamse versie van het Dortmunder bier dat door de brouwerij Bosteels van Buggenhout ("Kwak"!) , gebrouwen werd en toen furore maakte. Later zou het de weg moeten ruimen voor de Denen Tuborg en Carlsberg. Jan Verbraeken e.a. zongen Vlaamse versies, begeleid door live-orkest. Ook Ralph Bendix eiste met zijn versie een deel van het Duitse succes op. Andere tangos als "Der rote tango" en "Laila" eisten eveneens hun deel op van de tangokoek. In de cafés met juke-box werden de tango en cha-cha-cha gedanst met de bazin of haar dochters.
In 1962 is "Musik ist Trumpf" (die Hazy Osterwald Story) een Europees succes. In de 60-iger jaren volgen dan optredens in de DDR en USSR en in de 70-iger jaren staan ze in de USA op de planken als Hazy Osterwald Jetset.. In de 70-iger jaren maken Curt Prina (piano), Bob Glover, Chris Winter, Peter Meller en Franco Bussmann daar het mooie weer. In de jaren '80 zijn dat Wolfgang, Alfons, Jean, Peter Beil, Monthy, Shirley, Bernie en Heinz Ahrens. Anderen, die deel uitgemaakt hebben van het sextet zijn: Dennis Armitage, Lars Blach en John Ward. Het was een internationaal gezelschap. In 1987 zijn er tal van problemen, o.m. door ziekte en een sterfgeval, maar in 1988 staan het sextet er opnieuw, zodat ze in 1989 hun 45-jarig jubileum kunnen vieren.
N.a.v. zijn 80ste verjaardag ondernam hij een wereldtoernee met het "King of swing" orkest. In 1999 verscheen zijn autobiografie "Kriminal tango - Die Geschichte meines Lebens".
De info komt uit http://home.datacomm.ch/mik/smd/o/osterwald_hazy.html en uit www.weblexikon.de/Hazy_Osterwald.html.
Hazy Osterwald is met Vico Torriani de bekendste Zwitserse schlagervertegenwoordiger. Zijn liefde voor de jazz kon hij echter niet verbergen. In de 70-iger en 80-iger jaren nam de Pepe Lienhard Band de Zwitserse fakkel over.
Hazy Osterwald overleed thuis in Luzern. Hij leed reeds geruime tijd aan de ziekte van Parkinson (bron: Der Spiegel).