De Duitse schlager in Nederland en België

PETER KRAUS

°18.03.1939
De Duitse Elvis Presley zag in München het levenslicht, als zoon van de regisseur Fred Kraus en zijn vrouw Finny. Einde jaren '50 was hij Duitsland's populairste schlageridool en rock-and-roll zanger. M.a.w. wat Cliff Richard was voor Groot-Brittanië, was Peter Kraus voor Duitsland. Zijn hits vertolkte hij net als Engelse Cliff in verschillende films, gekoppeld aan mooie meisjes, in zijn geval aan de onweerstaanbare Conny Froboess. Zijn eerste filmrol vertolkte hij in Erich Kästner's "Das fliegende Klassezimmer". 
Zijn eerste platen nam hij samen met Jörg Maria Berg op, als "Die James Brothers", eind jaren '50, begin jaren '60, maar hun succes bleef beperkt tot Duitsland. Jörg Maria Berg was één van de leden van het quartet "Die blauen Jungs", dat eveneens onder "Die Montecarlos" optrad. Solo scoorde Peter bij ons in '60 met "Sugar baby".Het grote succes in de Benelux begon pas in het begin van de zestiger jaren, als hij aan Conny gekoppeld werd. Uit hun eerste film "Wenn die Conny mit dem Peter" (1959) dateren "Teenager melody" en Ich möcht' mit dir träumen". In het kader van de "Strijd tussen de Duitse Platenmerken" verschenen de nummers echter op Polydor en Elektrola resp. met Micky Main i.p.v. Conny en Will Brandes i.p.v. Peter Kraus. Uit 1960 herinneren wij ons eveneens "Alle Mädchen wollen küssen", wat bij ons een bescheiden hitje was evneaals zijn opvolger "Caprifischer", een "recyclage" van de gelijknamige hit van Rudi Schurike. Peter maakte nadien 2 weinig succesrijke films zonder Conny, "Alle lieben Peter" en "Melodie und Rythmus" waarna beide platenfirma's de handen in elkaar sloegen. "Va bene", een lied uit zijn tweede film, samen met Conny "Conny und Peter machen Musik" (1960) werd een gigantisch succes in Duitsland, en scoorde samen met "Sag' mir was du denkst" in 1961 enkel in België, niet in Nederland. "Mein neuer Hut (Mon beau chapeau) was bij ons enkel een hit  in de versie van Sacha Distel, niet in de vertaling van Peter. 
Nadien volgden nog films als "Das haben die Mädchen gern" met o.m. Gus Backus en Mina, maar weg was de glansperiode met Conny! In navolging van zijn Amerikaans voorbeeld Elvis schakelde hij over van rock-and-roll, naar het zachtere schlagergenre, "Schwarze Rose, Rose-Marie/Sweety" , "Blue Melodie", "Silver Moon" e.a. luidden de softperiode in, die later met o.a. Roy BlackPeter Maffay en Roland W. hoge toppen zou scheren.  Pittig detail: begin '62 stond Peter met een Nederlandstalig nummer in de Benelux hitparades: "Hou je van mij/Honderdduizend kussen", een draak als jullie het mij vragen!
Tot op heden is Peter Kraus blijven optreden, o.m. samen met zijn zoon Mike, met een knipoog naar vroegere tijden. Peter woont in Zwitserland, aan het meer van Lugano.
Wij zullen ons Peter altijd blijven herinneren, te samen met Conny Froboess, als het onsterfelijke film- en zangkoppel uit het einde der vijftiger jaren, dat film-, muziek- en schlagergeschiedenis schreef in de overgang van de golden fifties naar de sixties en waarvan enkele foto's uit de kauwgomballenbak als stille getuige overblijven …
Ergens eind augustus 2011 kreeg ik van ene Alfons Geurts onderstaande email:
"Geachte,
Als ik uw bijdrage lees, is het als zou Peter Kraus tot het verleden behoren. Niets is minder waar, zelfs vandaag zondag was de 72 jarige Peter Kraus de afsluiter, voor de ARD/SWR show. Deze show heb ik vandaag tweemaal gezien!! Dus is Peter heden nog steeds een grote star!! Peter Kraus is nooit weg geweest, zeker niet van het tv-scherm.
Groeten,
Alfons E.J. Geurts, ex-Voorzitter Belgsche Peter Kraus Fan Club"
Ik moet eerlijk toegeven, de man heeft overschot van gelijk. Je gelooft je eigen ogen niet als je Peter anno 2011 over het podium ziet dartelen, precies of de tijd heeft stil gestaan ... Alfons Geurts was ook in de studio aanwezig in de studio te Brussel bij de enige twee nederlandstalige opnames van Peter, zie hieronder, waarbij o.m. Louis Baret, bij de auteurs vermeld staat.