De Duitse schlager in Nederland en België

RALF BENDIX

°16.08.1924 - +1.09.2014
Deze, net als Fred Bertelmann uit de Ruhrstreek (Dortmund-Wellinghofen) afkomstige zanger, begon zijn carriere als uitbater van het Düsseldorfs kantoor van TWA-Airlines. Ralf Bendix is het pseudoniem voor Dr. Karl Heinz Schwab. Zijn eerste successen, bleven beperkt tot Duitsland en waren vertalingen van hits als « Sie hiess Mary Ann » (="Sixteen tons", van Tenessie Ernie Ford, USA 1956), « Buona sera » (Louis Prima, USA 1958) en « Come Prima » (Marino Marini, Italië 1958).
Ralf Bendix zong in 1960  « Kriminal Tango » hoog in te hitparade. Het was echter vooral de versie van het Orchester Hazy Osterwalddie in België en Nederland scoorde. Het nummer was bij ons ook populair in de verschillende « Salamander »-zalen in de versie van Jan Verbraeken (« Noordzeestrand », »De purpr'en heide ») en Yvonne Henneco, met het orkest van Marcel Hellemans, dat later overgenomen werd door Henk Van Montfoort, de toenmalige echtgenoot van Yvonne Henneco. Begin jaren '70 werd Yvonne uitbaatster van een tearoom op de dijk van Heist-Duinbergen, om later nog in het restaurant « Ter Polders » in Oostkerke (Damme) terecht te komen. Henk Van Montfoort overleed in Brasschaat op 17 september 2002, op 71-jarige leeftijd (°16/05/1931 Alkmaar) aan longkanker. Hij was 3 x gehuwd geweest en laat een zoon en een dochter na.
In het begin van de jaren '60 waren trouwens nog andere tangos in de mode, waarvan men anno 1999 nog nauwelijks het bestaan afweet. Er was natuurlijk de Nederlander Malando, pseudoniem voor Arie Maasland, die met zijn tango-rumba orkest volle zalen trok met o.a. « Ole guapa », maar er waren ook de Duitse formaties Die Regenpfeifer en The Regento Stars, die begin 1960 een reuze juke-box hit scoorden met « Laila ». Ralf Bendix deelde in 1961 mee in het succes van  « Der rote Tango » van Die Regenpfeifer  en The Regento Stars waren in 1963 aan de beurt  met « Oh Donna Clara ». Bruno Majcherek was de leadzanger van The Regento Stars, Peter Lauch die van Die Regenpfeifer.
In 1961 scoorde Ralf in de Duitsland en de Lage Landen zijn grootste  hit  met « Babysitter-Boogie », de Duitse vertaling van het bijna gelijknamig Amerikaans nummer van Buzz Clifford « Baby sittin' boogie », uit hetzelfde jaar. Beide versies stonden samen op dezelfde plaats in de Nederlandse en Belgische hitparades.
Toen Ralf als zanger zijn beste pijlen verschoten had, wiep hij zich op als mentor van de « volkstümliche » zanger Heino, die hij in Düsseldorf ontdekte.
Ralf Bendix overleed in Zwitserland op 90-jarige leeftijd.


Meer over Ralf Bendix op wikipedia.