Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

juli 2004

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

 

31 juli 2004

Marc Geerts wint 21ste Donk-triathlon

Belgisch juniorenkampioen Mark Geerts won vandaag onder ruime belangstelling de 21ste editie van de kwarttriathlon aan het Donkmeer. Hij deed 1u43min14sec over de 1200m zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen. Dat was bijna 1min28sec beter dan Philippe Malcolm, de winnaar van (onder meer) vorig jaar (toen in 1 uur46min55sec), en 1min32sec beter dan Zelenaar Wim Van De Wiele. Eerste uit de Donkgemeenten werd François Bockstaele, die 18de werd in 1 uur49min51 sec. 19de en tweede uit de Donkgemeenten werd Wouter Monchy, op 8sec. Alle tien deelnemers uit de Donkgemeenten kwamen ook aan. In totaal startten er 196 deelnemers, waarvan er 187 de eindmeet haalden, waaronder ook 10 vrouwen. 

Toch nog dit: door de neerslag van vorige week was blijkbaar heel wat vuil in het Donkwater gekomen. Daardoor gaf Volksgezondheid pas gisteren, na nieuwe controles, toelating om het zwemgedeelte te laten doorgaan.

Meer details...

 

31 juli 2004

Gasleiding niet in bebouwde omgeving

Het ongeluk in Ghislenghien deed ook hier heel wat wenkbrauwen fronsen. De tweede grote pijplijn, die van Zeebrugge naar Duitsland leidt, loopt immers door Berlare: van Zele via de waterhoek naar de Schelde. Schepen Spruyt zei vandaag dat bij het begin van de werken herhaaldelijk was bevestigd dat alles veilig zou zijn. "Toch is het maar goed dat de leiding in een gebied ligt waarrond praktisch geen huizen staan, alleen nabij de Quôte staan er enkele op zo'n 100m afstand." De brandweer kreeg alvast de raad bij gaslucht niet zelf te trachten in te grijpen. "Eerst de leiding laten sluiten, en dan wachten tot het nog aanwezige gas weg is", luidt het.

 

30 juli 2004

Donkmeer is er klaar voor

Gisteren en vandaag werd nog druk gewerkt om het Donkmeer klaar te stomen voor de Waterfeesten. De gemeentediensten zorgden voor nog wat extra beplantingen hier en daar en voor de bevlagging. Blijkbaar werden ze allemaal gebruikt, want zelfs voor aan het gemeentehuis was er geen meer over. Heel wat (meer ?) kermisattracties staan sinds gisteren al klaar.
De viswedstrijd vandaag lokte blijkbaar veel belangstellenden: het brugsken leek vol te zitten met jonge vissers. 110 deelnemers werd ons achteraf gemeld. En met het aangekondigde goede weer voor dit weekeinde zal het - ook voortgaand op het aantal mensen dat via het internet zoekt naar het Waterfeestprogramma - ook morgen en overmorgen wel goed zitten, wat het volk betreft.

 

26 juli 2004

Walter Schelfhout bekroond in Italië
Walter Schelfhout, een Aalstenaar die al meer dan dertig jaar in Berlare woont, is zowat de voorloper van het constructivistische werk in België. Hij haalde er verschillende nationale en internationale onderscheidingen mee. De jongste jaren was zijn internationale activiteit wat minder geworden, maar vergeten is hij er nog niet. Onlangs werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan een triënnale in het Italiaanse Ferrara. Met zijn twee ingestuurde werken, modulaire composities, haalde hij een derde prijs. Hier staat nog wat informatie over hem. 

 

26 juli 2004

Uit het politieverslag

bullet

Alcoholcontrole
Bij een alcoholcontrole, zaterdagnacht tussen 18 en 2 uur, werden 76 wagens onderzicht. Zeven bestuurders bleken teveel te hebben gedronken, bij twee zorgde dat voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Twee bestuurders kregen een boete omdat ze hun gordel niet droegen en een voertuig werd in beslaggenomen omdat het niet was verzekerd.

bullet

Politie op de Waterfeesten
De politie is op de Waterfeesten aanwezig met een 'tuimelvoertuig'. In dit voertuig kan je ervaren welk nut het dragen van een autogordel heeft, zowel voor- als achteraan. De wagen is opgesteld op de gemeentelijke parking nabij de festivalhal.

 

26 juli 2004

SK Berlare uit de beker
Gisteren verloor SK Berlare de wedstrijd tegen Lessines, na strafschoppen. Na 90 minuten was het 1-1, bij de penalty's 3-4. Lees hier het verslag en reacties.

 

23 juli 2004

Zwaar onweer

Voor wie gisteren niet in de Donkgemeenten was, gisterenavond was het hier zowat twee uur echt bliksemen en regenen. Vooralsnog is nog niets gemeld over brandweertussenkomsten.

 

22 juli 2004

Fietsverhuurdienst zoekt medewerkers

Sinds deze zomer kan men in het Provinciaal Toerismekantoor aan het Donkmeer fietsen huren of de eigen fietsen laten poetsen. Dat gebeurt in samenwerking met vzw De Sperwer. Deze vzw wil mensen met een handicap bijstaan om beter te integreren in de samenleving. Het fietsproject loopt bijna volledig met mensen uit de Donkgemeenten. Om het project volledig te laten slagen, zoekt de vzw nog enkele mensen die willen komen helpen. Informatie hierover is verkrijgbaar bij Annelies Poppe (09/348.53.34). Bekijk ook eens de bladzijden over het Kinderfonds en over hoe mensen met een handicap integreren.

 

22 juli 2004

Feestprogramma 10 jaar Stroming

Cultureel centrum Stroming start in september het tiende werkjaar. De gemeentelijke cultuurdienst werkte een speciaal feestprogramma uit. Het begint met een feestweekeinde op 16-19 september en omvat verder een aantal hernemingen uit de voorbije jaren en verschillende opmerkelijke nieuwe voorstellingen, in verschillende podiumkunsten. De brochure is klaar en ook op de gemeentelijke cultuurbladzijde is al een en ander te vinden, maar de abonnementen en inschrijvingen zijn pas vanaf 16 augustus mogelijk.

 

22 juli 2004

Uit het politieverslag

Zwaar ongeval met niet-gekeurde wagen

Gisteren gebeurde omstreeks 17.10 uur aan het kruispunt van de Veldekensstraat met de Kortestraat een zwaar ongeval. De 75-jarige fietser Joannes D.M. uit Zele botste op de vrachtwagen bestuurd door de 43-jarige Willem D.K. uit Berlare. De fietser werd levensgevaarlijk gewond naar het ziekenhuis gebracht. Uit de controle van de boordpapieren van de vrachtwagen bleek dat die niet geldig was gekeurd. Het parkiet liet de wagen in beslag nemen en het rijbewijs van de bestuurd intrekken.

 

21 juli 2004

Vlaams regeerakkoord

Je kan het Vlaamse regeerakkoord zelf bekijken. Politics.be is een site waarop heel snel informatie  en reacties over binnenlandse, maar ook steeds meer over internationale politiek te vinden is. Het bouwt op de vrijwillige en onafhankelijke inzet van een aantal jonge mensen. 

 

20 juli 2004
Start nieuw Europees parlement

Op de Europa-nieuwsbladzijde zijn de namen van alle Belgische leden opgenomen, met een link naar de EP-site waar (nog niet alle) cv's en contactadressen zijn vermeld. 

 

19 juli 2004

De eerste werkdag als minister

Morgen start De Gucht zijn eerste dag als minister. Om 9uur legt hij de eed af, waarna de gebruikelijke 'familiefoto's' worden genomen. Om 10.30 start de ministerraad met om 15.30 uur een persconferentie. Misschien wordt dan meer bekendgemaakt over de eventuele nieuwe accenten in het buitenlandbeleid.

 

18 juli 2004

De Gucht minister van buitenlandse zaken
Het kwam voor velen als een verrassing toen vanavond bekend raakte dat Karel De Gucht het VLD-voorzitterschap ruilt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dus ook geen Europees parlement voor hem. De Gucht, eerder al minister van Staat geworden, is niet de eerste minister in de Donkgemeenten. In het begin van de vorig eeuw werd Emile Tibbaut uit Overmere al volksvertegenwoordiger en minister van Staat. De Gucht koos dan toch een functie die hij eventueel met een burgemeesterschap kan combineren.

 

14 juli 2004

Uit het politieverslag

 'Ten Berge': vernieling en inbraak 

In enkele lokalen van de school Ten Berge werden de voorbije dagen de ruiten ingegooid. De politie vond in het secretariaat een portefeuille, met identiteitskaart. KB, de 31-jarige eigenaar uit Berlare, gaf enkele vernielingen en de poging tot inbraak toe. Het alarmsysteem had hem op de vlucht gejaagd. 

 

14 juli 2004

Skateramp achter CC Stroming

Vanmorgen werd de skateramp in elkaar gezet op de parking achter het cultureel centrum. De aankoop stond, eerst als mobiel, maar wegens te duur uiteindelijk als vast model opgenomen in het gemeentelijk jeugdwerkbeleidsplan. (aanvulling) Bovendien zou een KB in voorbereiding zijn met zodanige veiligheidsvoorschriften dat mobiele skaterampen praktisch onmogelijk worden.

 

11 juli 2004

Een rustige viering met een oproep tot minder zuurtegraad

Er werd gezongen door het 150-tal aanwezigen, er waren de dansen en het vendelzwaaien van Vredon uit Aalst, er waren twee korte toespraken. En er was geen regen. Daarmee is de 11-juliviering in het Boerenkrijgpark in Overmere zowat omschreven. Een rustige bijeenkomst die niet echt de massa aansprak - of vreesden er velen in een regenbui te moeten zitten ?-, en waarin de sprekers vooral wezen op de overdreven zuurtegraad in Vlaanderen.  Cultuurraadvoorzitster Lieve Petrens benadrukte de noodzaak om meer het positieve te willen zien in hoe we leven en in elkaar. Schepen van cultuur, Luc Vercruyssen, zei dat de politiek niet alles kan oplossen. Wel moet de politiek ophouden met van alles te beloven. Zeggen wat mogelijk is en vooral een krachtdadig beleid voeren is hun taak, stelde hij. De schepen riep ieder op om zich meer zelf betrokken te voelen, zelf een bijdrage te leveren en niet achter gemakkelijke slogans te lopen. "Als ieder voor de eigen deur veegt, is de straat schoon", besloot hij.

 

11 juli 2004

11 juli, een dag van herinnering, een dag van begrip voor anderen

Tradities hebben hun waarde, als je ze kan relativeren en in hun juiste context kan plaatsen. Dat geldt ook voor de 11-julivieringen. Het is nodig het verleden te blijven herdenken en er de lessen uit te onthouden: zich herinneren dat Vlamingen door hun afkomst werden achteruitgestoken, maar ook dat die toestand op vreedzame wijze kon worden omgebogen, en niet door hetzelfde te doen met 'de vreemden'. Vandaar de vlag.

 Lees ook de column van vorig jaar.

 .

10 juli 2004

Sport

Triatlon

Uiteindelijk eindigden vier leden van het Beast Sport Team de vermaarde volledige triatlon (2100 vertrekkers) in het Oostenrijkse Klagenfurt:

97ste Manuel Dreser: 9u41min29sec
813ste Bart Gruyaert: 11u38min17sec
922ste Erik Coppens: 11u51min29sec
1568ste Stephane Gerard: 13u56min00sec

 

En in Sint-Martens-Latem deed Daniël Beeckman mee aan een kwarttriatlon. Hij werd 64ste op 160.

 

6 juli 2004

Beeldenstroom: vernielingen

De beelden uit de Beeldenstroom-tentoonstelling langs de Schelde en de Kalkense Vaart zijn nauwelijks een week ongeschonden gebleven. Eerst was er de storm die begin vorige week voor schade zorgde, maar erger is het vandalisme dat wellicht zaterdag beelden beschadigde. Alvast het 'Windkerkhof' van Marleen De Vos en de Windwalker van Joris Van Peteghem zijn vernield. Vooral bij dat laatste kan enkel vrijwillige beschadiging de oorzaak zijn: het beeld van 100kg, waarvan de voet 30cm was ingegraven, lag zo'n 3 meter verder en de bijhorende pluimen werden verbrand. De maker bracht het beschadigde beeld terug naar huis. Voor niets het werk en de kosten. Meer hier. 

 

5 juli 2004

Het onderwijs in Berlare

Wat is de motivatie om je kind naar een school in de eigen gemeente dan wel elders te sturen ? Op deze en andere vragen zouden we graag jullie antwoord kennen. Lees meer in het discussiethema over het onderwijs in Berlare.

 

5 juli 2004

De Werchter-belevenissen ...

De delegatie uit de Donkgemeenten die de voorbije dagen in Werchter rondhing, is terug thuis. De verhalen komen stilaan boven. Een uittreksel:

bullet

Eigenlijk hebben ze elkaar weinig gezien.

bullet

Het weer viel al bij al nogal mee. De regen was zelfs aangenaam ... soms.

bullet

Achteraf waren er enkele met pijnlijke voeten: anderen op gesprongen of er zelf mee in een wat te hete pot gestapt.

bullet

De delegatie heeft blijkbaar de plaatselijke (drank)horeca goed gesponsord.

bullet

Was voorgaande de reden dat iemand in een EHBO-tent wakker werd ?

bullet

En wie er ook rondliep ? Karel De Gucht ! Zeg nu nog dat vijftigers niet jong zijn. 

 

4 juli 2004

Geen titel voor Sofie De Saedelaere 

Wat het resultaat betreft, is het Europese judokampioenschap een beetje een afknapper geworden voor Sofie De Saedelaere. Zeker na de voorbije internationale wedstrijden, waarbij ze 13 van de 16 wedstrijden won. Haar eerste kamp verloor ze door een betwistbare beslissing van de scheidsrechter (arm al dan niet volledig gestrekt) en omdat het meisje dat haar versloeg de volgende wedstrijd verloor, zat er ook geen herkansing in. "Maar Sofie heeft het al verwerkt. Als ze zelf nog wil, dan staan er zeker nog heel mooie judodagen te wachten,", zegt trainer Ronny Nilsen. Hoedanook, de finale halen is zeker een proficiat waard. 

De voorbije drie weken waren bijzonder zwaar: examens aan de sportschool combineren met de voorbereiding voor het kampioenschap. Ook voor de club kan Sofie nog veel betekenen, als voorbeeld voor de andere leden. Kumiuchi Berlare had de voorbije jaren met Lies Sichien en Sven Van Driessche al internationale successen. "Om internationaal succes te behalen is persoonlijke inzet nodig, maar ook de steun van de club, de trainers, de omgeving", aldus de trainer nog.

 

4 juli 2004

Blije brandweer

De jaarlijkse feesten bij de brandweer trokken ondanks het mindere weer heel wat volk. Zondagavond was bijna alles 'op'. De brandweer was dan ook gelukkig met wat zij toch als een erkenning van de bevolking zien. De Spuitersrit trok, ondanks het slechte weer toch een 75 deelnemers, evenveel als de eerste Puitenrit, enkele jaren terug. Foto's en de tombola-uitslag zijn deze week te zien op de brandweersite.

 

4 juli 2004:

Cultuur als vredebrenger ?
Als nieuwe bijdrage bij het discussiepunt over het Midden-Oosten, een korte beschrijving van twee recente acties waarbij cultuur wordt gebruikt om wederzijds begrip en zelfvertrouwen te bevorderen in de regio en zo een bijdrage te leveren voor een duurzame vrede. Wat vind jij er van ?

 

Misschien een aanleiding om ook andere bijdragen over ontwikkelingshulp te lezen ?

 

3 juli 2004

Mensen in het nieuws

In deze nieuwe rubriek komen voortaan berichten over (ex-)inwoners uit de Donkgemeenten die in het (inter-)nationale nieuws komen. Uiteraard is het onmogelijk zelf alle media te volgen, wat medewerking is dus zeker welkom. Alvast bedankt !

 

2 juli 2004

Stationsloket Schoonaarde dicht

Sinds gisteren is het stationsloket in Schoonaarde 'voor onbepaalde tijd' gesloten. Dat staat te lezen op het bericht dat gepensioneerde NMBS-personeelsleden naar Dendermonde doorverwijst. Reizigers die een ticket willen moeten dat op de trein kopen of via de NMBS-site.

 

2 juli 2004

Wie kent dichter Vansevenant ?

Dat vroegen we eind december nadat we op een site twee titels van dichtbundels hadden gevonden, met de vermelding 'uit Berlare'. Jan van Wijk, van de archiefdienst van Terneuzen, meldde ons vandaag dat hij een geromantiseerd autobiografisch jeugdboek "Mama, waar is mijn moeder ?" (556 blz) en 17 andere titels heeft. Vansevenant zou dichter, schrijver, geschiedkundige en volksfilosoof zijn geweest. Heeft nog iemand informatie ?

 

2 juli 2004

Nog een miss ?

De miss-koorts lijkt werkelijk toegeslagen in Berlare. Nu is het Nele Blanquaert die haar kans waagt en, met Herman De Croo als peter, tot de finale van Belgian Beauty doordrong. De finale heeft plaats op 16 oktober in het casino van Knokke. Meer op haar website.

 

1 juli 2004

Waterfeesten
Wie het programma van de Waterfeesten aan het Donkmeer wil zien, moet deze week maar in De Streekkrant kijken. Of klik naar de toerismepagina van deze site.

 

1 juli 2004

Brand in Zele

De brand van een kurkfabriek in het industriepark in Zele bracht de rook niet naar de Donkgemeenten, maar eerder naar Hamme en zo richting Temse. Bevestiging kregen we niet, maar vermoedelijk waren ook Berlaarse brandweermannen actief bij het blussen.

 

1 juli 2004

Emigratie naar Werchter

Sinds gisterenavond is er een ware emigratiegolf van jonge mensen uit de Donkgemeenten bezig. De bestemming is Werchter. Per minibus, wagen en trein trekken ze er naar toe, de ene wat zwaarder beladen dan de andere. Als ambassadeurs voor de Donkgemeenten ?

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.