Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Beeldenstroom

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Ken je gemeente
Met pen, computer ...
Officiele cultuur
Met verf, laspost, foto, ...
Op het podium
Met stem en instrument
cultuur: archiefagenda

 

Omhoog
Reacties Beeldenstroom
Birgitta Roelandt 

2009

Beeldenstroom 09: van afkeuring tot bewondering

Nog tot eind september staan tussen Berlare en Wetteren langs het jaagpad aan de Schelde en de Kalkense Vaart zo’n 150 portretten in reuzenformaat. Beeldenstroom is hiermee aan de derde editie toe. En er wordt over gepraat.

Deze Beeldenstroom is opnieuw mogelijk door de culturele samenwerking tussen Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Maar waar men bij de vorige edities beeldende kunst van plaatselijke (amateur)kunstenaars zette, zocht men het nu wat internationaler.

Pieter Vermeersch, een West-Vlaams abstract schilder die al tentoonstelde in New York, Mexico en verschillende Europese landen, werd gevraagd om in samenwerking met plaatselijke mensen een tentoonstelling uit te bouwen. Van enkele foto's van karakteristieke inwoners, gemaakt door 21 fotografen uit de deelnemende gemeenten, werden afdrukken van 2,5 op 3,5m gemaakt in verschillende kleurschakeringen van volledig wit of zwart tot zeer duidelijk maar nog steeds eenkleurig. In totaal staan er nu zo'n 150 foto's die in reeksen of alleen op redelijke afstand van het jaagpad langs Schelde en Kalkense Vaart.

De bedoeling is niet dat de talrijke voorbijgangers of fietsers er stoppen, maar bij het voorbijgaan genieten van natuur en cultuur, van sport en kunst. De foto's zijn in klein formaat te bekijken in zaal 't Veer in Schellebelle. Daarvoor kan men aan gehucht den Aard met de veerboot de Schelde over. In september komt die kleine tentoonstelling naar CC Stroming in Berlare.

Van bewondering tot 'eentonig'

Uit Berlare staat er onder meer een reeks foto's met Cyriel De Bruyne op. "Ja, het doet wel vreemd om je daar zo enkele keren reuzengroot te zien staan. Ik hoorde al dat men me vergeleek met onder meer Jef Geeraerts", gaf hij als reactie. Walter Van Den Berghe, uit Schoonaarde, die er toevallig met de hele familie langsreed vindt het idee wel geslaagd, maar had graag wat meer informatie gezien. Een gezin uit Schellebelle is dan weer minder gecharmeerd: "Eentonig en weinig zin. Zonder is de natuur op zich veel mooier."

2006

(uit 'Nieuws van de dag')

21 augustus

Woensdag eindigde ook de tweede editie van Beeldenstroom, de openluchttentoonstelling langs de Schelde en de Kalkense Vaart. De reacties wijzen op een kwalitatief sterkere editie dan de eerste. Of er een derde komt wordt bepaald tijdens een evaluatievergadering. Er werden drie werken geheel of gedeeltelijk beschadigd, gelukkig minder dan vorig jaar. Kwaad opzet kan onmogelijk volledig worden verhinderd. Voor deelnemende kunstenaars is het steeds een uitdaging om bij de materiaalkeuze rekening te houden met mogelijk vandalisme.

1 juli 2006

Beeldenstroom ingereden

Vanmiddag werd de tweede editie van Beeldenstroom ingereden, een openluchttentoonstelling opgezet door Cultuuroverleg Scheldeland (een culturele samenwerking tussen Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen) langs de Schelde tussen Berlare en Wetteren, en langs de Kalkense Vaart. Dertien kunstenaars (Raymond Coppieters, Daniėl De Clercq, Kris De Plecker, Marleen De Vos, Davy De Winne, Philippe Mahieu, Arie Renneboog, Willy Segers, Anne Steen, Hilde Van De Walle, Matthias Van Durme, Rita Van Hauwermeiren, Jean-Pierre Van Loo) werden door een jury uitgekozen om er een of twee werken te tonen. Het thema is: 'Gedreven'. Het hele traject is ongeveer 20km lang. De werken staan er tot 16 augustus, hopelijk dit keer zonder vernielingen.

2004

Sinds 27 juni, en tot 29 augustus 2004, staan langs de Schelde tussen Berlare-brug en Wetteren, en langs de Kalkense Vaart 27 beelden van kunstenaars uit de gemeenten aangesloten bij Cultuuroverleg Scheldeland. Alle hebben ze iets te maken met 'wind'. Beeldenstroom (zie ook op de gemeentesite), zo heet de tentoonstelling, wil plaatselijke kunstenaars een forum geven. Spijtiggenoeg heeft niet iedereen al was het maar de beleefdheid er af te blijven. Na een week waren er al enkele beschadigd.

Heb je (een deel van) de tentoonstelling gezien ? Goed ? Goed initiatief ? Andere voorstellen ?

Hierbij alvast mijn oordeel (uitreksel uit de Nieuwsbrief van 3 juli):

Vorige zondag heb ik een deel van de Beeldenstroom-tentoonstelling bekeken, de beelden tussen de brug in Berlare en Schellebelle-Aard, volgens de nummering van de beelden, de omgekeerde weg, dus. Bijna aan 'mijn' eindpunt hield een echtpaar me tegen. Of ik iets wist van de tentoonstelling ? Ze waren uit Zottegem en kenden dit gedeelte van Oost-Vlaanderen niet zo goed. Omdat ze over de tentoonstelling hadden gelezen, hadden ze zich in Schellebelle eens laten overzetten. Om maar te zeggen dat het initiatief zeker uitstraling krijgt, als men er maar genoeg informatie over verspreidt. "Of de tentoonstelling de moeite waard is ?", wilden deze gelegenheidsbezoekers nog weten. En dat is ze zeker. De beelden zijn niet van Da Vinci's, maar hebben elk hun eigen waarde, om hun creativiteit, hun uitwerking of door de boodschap die ze willen meegeven. 

Op mijn terugweg ontmoette ik Raymond Coppieters, een van de deelnemers aan de tentoonstelling. Hij volgt al jaren tekenen en schilderen en, aangemoedigd door de academie, waagde hij zich ook eens aan een beeld. Het initiatief was dus ook voor de deelnemers zelf een stimulans om eens nog niet betrede paden te proberen. Iets wat ook Brigitte Roelandt op deze site al meldde. Wat hij nadien met het werk zal doen, wist hij nog niet. Om in huis te zetten is zijn 'palmboom' wat te groot. Hoewel, als de gelegenheidsbezoekers niet kunnen nalaten om de werken 'aan te raken', zullen verschillende ervan tegen eind augustus heel wat kleiner zijn. Laat ons hopen van niet.

Dat laatste is dus intussen ijdele hoop gebleken. Wellicht op zaterdag 4 juli - de dagen voordien was de maker elke dag gaan kijken, maar de lokroep van Werchter bleek uiteindelijk sterker -  zijn het beeld 'Windwalker" van Joris Van Peteghem en het "windkerkhof" van Marleen De Vos beschadigd. Dat het om vandalisme ging en niet de storm voor de schade zorgde, is vooral bij Windwalker duidelijk. Het beeld weegt zo'n 100kg en stond met de sokkel 30cm in de grond. Er waren drie mensen nodig om het te plaatsen, en dus wellicht ook zoveel om het af te breken en enkele meters te verplaatsen. De hele voorkant van het beeld is geschonden en de armen zijn stuk. Bovendien zijn de bijhorende pluimen verbrand. Eerder vorige week was het beeld al zijn jas kwijt. Enkele weken werk en al die kosten zijn voor niets geweest. Op een verzekeringstussenkomst moeten de deelnemers naar verluidt niet rekenen. Joris Van Peteghem betreurt het voorval en hoopt dat men toch de andere beelden met rust laat.

Aanvulling 9-8-04: Joris heeft op dezelfde plaats een nieuw beeld geplaatst. 'Uren in de wind' is een paal gevuld met visafval. Hij hoopt dat men er nu afblijft.

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 26/05/09. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.