Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Birgitta Roelandt

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Walter Schelfhout
Paul Van Gysegem
Beeldenstroom

 

Omhoog

Cultuuroverleg Scheldeland, een culturele samenwerking van Berlare, Kalken, Wichelen en Wetteren, zet deze zomer de openluchttentoonstelling Beeldenstroom op. Een selectie van 27 kunstenaars zet beelden langs de Scheldedijken van Berlare, Wetteren en Wichelen en de Kalkense Vaart. Uit de Donkgemeenten koos de jury de voorstellen van Raimond Coppieters, Marcel De Block, Marleen De Vos, Birgitta Roelandt, Joris Van Peteghem en Luc Vervust. Allen werken zij vrij rond het thema 'wind'.

 

Birgitta Roelandt is heel fier met haar selectie. Het wordt het eerste kunstwerk voor deze in Overmere wonende binnenhuisarchitecte, die pas - mede door deze deelname ? - de stap naar een zelfstandig beroep heeft gezet. Haar verhaal.

Mijn eerste kunstwerk

"Beeldenstroom, windproject langs de schelde en de kalkse vaart : Laatste kans om deel te nemen!" Dit las ik enige tijd geleden in het gemeentelijke informatiemagazine.

Het bleek om een open forum te gaan die de gemeenten van cultuuroverleg Scheldeland aan kunstenaars wilden bieden. Nog nooit eerder was ik ingegaan op een dergelijke oproep. Ditmaal dacht ik: wie niet waagt niet wint, en dus stak ik de week daarop 2 projecten ineen. Ik kon ze nog juist op tijd indienen.

Enige tijd later kreeg ik een brief met de vermelding ‘geselecteerd'. Ik voelde me echt fier. Eindelijk wist ik 8 jaar kunstonderwijs naar een reeël project om te zetten. Eerder had ik wel al dingen uitgewerkt zoals bv. standen voor Batibouw, maar uiteindelijk staat je naam dan enkel op het papier van de plannen en facturen. Deze selectie gaf mij een enorme voldoening en de kracht om voort te gaan met de verdere uitbouw van mijn bijberoep als ontwerper.

Wat wil ik voor Beeldenstorm uitwerken ?
Een
‘Windbloemenveld’: een madeliefje, een alom tegenwoordig element in de natuur, opgeblazen tot enorme proporties, uitgebeend tot zijn essentie en terug in zijn vertrouwde omgeving geplaatst. Uiteraard krijgen de verschillende onderdelen een functie in het kader van het thema wind. De bewegende blaadjes brengen het statische tot leven, net zoals de wind beweging brengt.

Mijn inspiratie haal ik uit de wereld rondom mij. Waar anders ? Als je een alledaags voorwerp uit de vertrouwde omgeving haalt en een andere dimensie geeft, krijgt het hierdoor een heel andere betekenis en trekt het de aandacht naar zich toe.

Voor de uitwerking gebruik ik watervaste multiplexplaat, dat op een aluminium structuur wordt bevestigd. Het moeilijkste werden de uitwerking van het draaisysteem, dat op maat moest uitgedokterd worden, en het zelfdragend maken zonder beton te gebruiken. Met een beetje hulp - het technisch inzicht van mijn echtgenoot-bouwkundig ingenieur en de praktische voorstellen van de uitvoerder - kon het werk uiteindelijk toch in productie.  De opstelling, aan de dijk in Uitbergen, is voorzien voor de laatste week van juni (op 27 juni gaat de tentoonstelling open, nk)

‘k Ben echt benieuwd naar de reacties. Hopelijk wordt het hele Beeldenstroomproject een groot succes, iets waar de organisatoren, de deelnemers en de toeschouwers een mooie herinnering aan overhouden.

Birgitta Roelandt

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.