De Duitse schlager | in Nederland en België |
---|
TONY SANDLER
HOME | INLEIDING | DE PRÉHISTORIE | VAN A TOT Z | CONTACT |
°18.08.1933
Tony Sandler, pseudoniem voor Lucien Santelé, herinnert mij aan mijn kinderjaren, waarover ik al uitwijdde in de inleiding van deze website. Ik reed immers regelmatig voorbij aan zijn nieuwgebouwde villa op de hoek van de Gouden Rivierlaan en de Parkietenlaan. Naast de voordeur sierden 2 of 3 smeedijzeren muzieknoten de voorgevel. Ik wou ook zanger worden. Ik zocht een aanleiding om er eens aan te bellen. Die kwam er als mijn vriend Martin Domus Dei-lotjes moest verkopen. Ik trok met zijn lotjes per fiets naar de woning van Tony en ja, hij opende de deur en kocht er twee. Het was op een warme zomerdag en ik herinner mij nog dat hij veel borsthaar had … Tony zou niet lang in de Gouden Rivierlaan blijven wonen …
De carrière van de uit Lauwe afkomstige beperkte zich aanvankelijk tot Vlaanderen of zelfs tot West-Vlaanderen. Zo was ik in het begin van de jaren '70 ober in het, inmiddels afgebroken, hotel Terlinck in Koksijde. In de jaren '50 was Tony er opgetreden met de « Solidorshow ». Solidor was (is) een « rubberfabriek » uit Lauwe, die o.a. banden rechapeerde en schoenzolen maakte voor de Izegemse schoenindustrie. Remi Dejans, de patron van Solidor, begeleidde Tony, vooral financieel, bij zijn eerste stappen in de amusementswereld. In 1956 had Tony een hit met « Tango Serenade » en in 1957 met « Ik weet wat je vraagt ». Maar Tony zou niet lang in West-Vlaanderen blijven optreden …
Hij trok begin jaren '60 naar Duitsland. Tony trad in enkele films op, o.a. in « Schick deine Frau nicht nach Italien », (1960) waarin hij een belangrijke rol speelde, naast o.m. Harald Juhnke, Oliver Grimm en Lolita en een aantal Duitse schlagers kweelde., o.a. « Wo immer du auch bist » en « Auf allen Strassen » en "Carina'. In 1960 is Tony ook in de film “Wegen Verführung Minderjähriger” te zien.
Hij zingt er "Kokosnüsse - heiße Küsse" in. In « Geständniss einer Sechzehnjährigen » (1961) zien we hem in een bar eveneens een lied kwelen. Wij vinden hem op 29/8/1961 ook terug op TV in de show « Was ich noch sagen wollte » op SDR aan de zijde van o.a. Paul Kuhn, Fred Bertelmann, Siw Malmkvist en het orkest van Werner Müller. Zo was hij in 1961 ook aanwezig op de « Deutsche Rundfunk-, Fernseh-, und Phonoausstellung » in Berlijn, waar hij samen met andere Belgische vedetten, zoals Jo Leemans, Henk Van Montfoort, Jacques Raymond, Ping Ping, Lieve Olga en Rocco Granata, hoopte door te breken. Alleen hij, Jacques en Rocco slaagden. In 1958 had hij trouwens al een bescheiden hitje gehad met « Am Tag als der Regen kam/ Susi Darlin' », de Duitse vertaling van Gilbert Bécaud 's « Le jour où la pluie viendra » (1957). De bekendste Duitse versie was echter van Dalida. Hij nam op 6 febr. 1960 eveneens deel aan de Schlagerparade in Wiesbaden. De Schlagerparade was de voorloper van de Schlagerfestspiele van Baden-Baden. Tony nam deel met « Oh, wie schön » een nummer van Martin Böttcher. Wyn Hoop won met « Bonne nuit ma chérie », bij ons bekend in de Nederlandstalige versie van Luc Van Hoesselt, vóór « Wir wollen niemals aus einander geh'n » van Heidi Brühl. Wyn Hoop eindigde datzelfde jaar op het ESC in Londen 4de met « Bonne nuit ma chérie ». In 1961 zien we Tony opnieuw op de eerste Schlagerfestspiele in Baden-Baden. Hij eindigt 7de met « In Paraguay ». Het orkest Alfred Hause won toen met « Bailando a dos ». Andere Duitse nummers van Tony zijn: « Du, Du bist schön », « Liebling Du bist wunderbar » (b-zijde van « Oh, wie schön »), « Madeleine von der Martinique », « Und er war noch so schön » (1964), Tränen » (b-zijde van in Paraguay ») en « Oh, Donna Micaëlla », uit de film « Das Rätsel der grünen Spinne ». De b-zijde op deze laatste plaat is het hogergenoemde « Auf allen Strassen » uit « Schick deine Frau nicht nach Italien ». Tony zong ook de Nederlandse versie van Ivo Robic' s « Morgen ». Tot zover het Duitse hoofdstuk uit de carrière van Tony. « Und er war noch so schön » is de Duitse vertaling van “Plaisir d’ amour”, een Franse evergreen uit 1784.
Aan het Duitse hoofdstuk werden nog een Italiaans en vooral een Amerikaans hoodstuk gebreid. Daar kunt u meer over lezen op de website van Tony Sandler zelf of nog beter op de website van showbizzweb, waar de complete Sandlerstory (en nog veel meer) uitgebreid aan bod komt.
En Tony Sandler, die slijt zijn oude dag samen met zijn echtgenote Mimi op zijn ranch in de omgeving van Reno. Ik vermoed nl. dat zijn 3 dochters al het huis uit zijn. .Af en toe wipt hij nog 's over naar zijn geboortestreek, zoals 12 mei 2006 om een concert te geven in de Kortrijkse Stadsschouwburg en 's morgens wat te keuvelen op Radio 2 West-Vlaanderen, over zijn optredens in het toen maffiose Las Vegas aan de zijde van Ralph Young ...
Vermeldenswaard is nog, dat de b-zijde van "Venus", "de Nederlandse vertaling van Peter Kraus' "Va bene" is.
Van zijn Duitse periode is er ook een dubbelCD uitgebracht, waarop bijna al zijn Duitse songs staan en ook van zijn Vlaams oeuvre is er een dubbelaar. Beide dubbelCD' s zijn via itunes te verkrijgen. Door te klikken op de afbeeldingen kom je op de link terecht.