De Duitse schlager in Nederland en België

LUC VAN HOESSELT

°23.10.1929 - +21.01.2017
Op het internet is meestal heel weinig te vinden over Vlaamse zangers uit de 50-iger en 60-iger jaren. Een aantal websites, zoals die van euromediArts, van Marianne Dupont, trachten hieraan te verhelpen, maar het blijft een heel karwei om aan de nodige info en beelden te geraken. Een andere interessante website is de webblog 78 toeren van Gilbert Ignoul, waar ook allerlei info van « vergeten » Vlaamse vedetten te vinden is. Ondanks de forums op beide websites is er weinig respons op de gestelde vragen. Zouden er dan toch niet zo veel 50-plussers fervente surfers zijn, zoals beweerd wordt of zijn ze te weinig vertrouwd met de nostalgische websites? Uit eigen ervaring moet ik toegeven, dat deze websites ook veel meer Nederlandse dan Vlaamse bezoekers trekken. De Nederlanders zijn natuurlijk met zo veel meer…
Dit alles terzijde, om eigenlijk Marianne Dupont en Norbert (« Liedje voor Mary-Ann ») te bedanken voor de info, die ze mij bezorgden om hier iets te kunnen neerpennen over Luc Van Hoesselt. Luc Van Hoesselt, pseudoniem voor Jules Lambrechts, arriveerde in 1952 in Brugge, waar hij aanvankelijk voor een 3-tal jaar in de omgeving van de O.L.Vrouwkerk ging wonen. Vandaar verhuisde hij naar de Gistelsesteenweg, om na opnieuw 3 jaar, in mijn omgeving te belanden. Hij bouwde een villa op de hoek van de Barrièrestraat en de Emiel Vanderveldestraat. Hij woonde 9 jaar in huisnr. 35 en verkocht de woning aan Rik Depuydt, de Brugse oprichter van « De Streekkrant », die ze omdoopte tot « Puidenest ».
Na 9 jaar vertrok hij naar Antwerpen, om in zijn oude dag opnieuw in Hoesselt te belanden, vanwaar hij afkomstig was. Luc is dus echt van Hoesselt, zoals zijn pseudoniem ons duidelijk maakt. Hij was drukker van beroep en het was door deze beroepswerkzaamheden, dat hij in Brugge terechtkwam, waar zich zijn zangcarrière afspeelde. In zijn Brugse zangersjaren trad hij in verschillende zalen op, met zijn eigen showorkest. In die jaren waren grotere showorkesten trouwens geen rariteit, denk bij vb. maar aan de orkesten van Francis Bay, Willy Rockin' (later Leo Martin), Frank Greven, Jean Jacques, Eddie De Latte, de Skyliners,  e.a. 
In 1958 kwam Luc al aan het hitparadevenster piepen met « Marjolijntje/Het beeld van mijn moeder ». Het werd zijn grootste succes. « Marjolijntje » is ons ook bekend in de versie van Jo Leemans. Luc kwam ook nog met « Bonne nuit ma chérie » in de hitparade. Het is de vertaling van Wynn Hoop's nummer, waarmee hij voor Duitsland deelnam aan het ESC van 1960 in Londen. Het nummer eindigde toen 4de. In februari '62 stond hij zelfs met een Duitstalige opname in de hitparade: « Heimat deine Sterne », met als b-zijde « Du schwarzer Zigeuner ». « Heimat deine Sterne » is oorspronkelijk van Werner Bochmann. Hij zingt het in de film « Quax, de brokkenpiloot » met Heinz Rühmann in de hoofdrol, uit 1942. Ook Rudi Schurike zette het op de plaat. Ik herinner mij deze film van op het internaat, tijdens mijn collegejaren (1962-69) in Izegem. De surveillant was nogal een Heinz Rühmannfan en wij maakten bijgevolg ook kennis met de « Father Brown » films. De b-zijde, de Tsjechische tango van Karel Vacek uit 1932, « Du schwarzer Zigeuner » met Duitse tekst van Fritz Löhner - Beda kennen we o.a. van Vico TorrianiRocco Granata en Karel Gott. Andere Duitstalige opnames van Luc Van Hoesselt zijn nog « Als op Capri de rozentuinen bloeien/Der Südwind, der weht » en Ik ben een gewone jongen/Wenn auf Capri tausend Rosen blüh'n». De b-zijde van "Soldatenmeisje", een Johnny Hoes compositie, "Zilvr' en sterren" is de vertaling van "Heimat Glocken rufen leise", een nummer van W. Franz en S. Olden, waarvoor Johnny Hoes de vertaling schreef. Het valt bovendien op, dat de stem van Luc nogal wat gelijkenis vertoont met die van Rudi Schurike.
De 45 t. platen, « De muur/Diep in jouw hart » en « Geen enkel meisje/Kom terug », die ikzelf bezit, zijn echter Polydoropnames. « De muur/Diep in jouw hart » zijn bovendien composities van de Brugse accordeonist en orkestleider Roger Danneels. Luc Van Hoesselt nam ook op Philips op, o.a. samen met Rina Pia en begeleid door het koor en orkest van Frank Engelen de LP « Diep in mijn hart », met Nederlandse vertalingen van veelal Engelstalige nummers. Luc van Hoesselt, met zijn snor een charmante verschijning voor de dames, zagen we ook regelmatig op TV, o.a. in « De televisie maakt muziek ».
Luc Van Hoesselt maakte in 1963, samen met Bichou, Paul Louka, Chris Wijnen en Jacques Daloux deel uit van de Belgische ploeg, die deelnam aan de « Europabeker voor Zangvoordracht ».
Hieronder vindt de affiche, met takszegel , van « Heimat deine Sterne » en een foto met Norbert, waarbij ze beiden de nieuwe Duitstalige opname « Heimat deine Sterne » keuren. Wij danken showweb euromediArts ervan gebruik te mogen maken voor deze website. Norbert was indertijd hoofdredacteur van het tienertijdschrift  « Pick Up » (in zwart-wit), waarin , naast de buitenlandse zangers aan de Belgische zangers de nodige aandacht geschonken werd. Ook onze Duitse idolen, zoals Peter KrausConnyFreddy QuinnCaterina Valente e.a. kwamen regelmatig aan bod! Een aandachtige lezer, ziet dat Nico Gomez, vader van Raymond van het Groenewoud het orkest dirigeerde bij de opnames van « Heimat deine Sterne » en "Du schwarzer Zigeuner". Nico Gomez is immers de artiestennaam Josef van het Groenewoud. Hij was met zijn orkest trouwens regelmatig op de toenmalige BRT te zien, veelal afwisselend met het orkest van Francis Bay.

Brugge, 26 januari 2016:

Via de Facebookpagina van Norbert verneem ik het overlijden van Luc Van Hoesselt.
Aanvulling: Zijn echtgenote, Trees Decoene, net als ik uit Kuurne afkomstig, was hem al in 2009 voorgegaan. Uit haar en Luc' s overlijdensbericht, leidt ik af, dat ze in 's Gravenwezel overleden zijn. Ze laten 4 kinderen achter, 3 dochters en 1 zoon. Wellicht zijn Luc en zijn echtgenote na hun verblijf in Brugge, dus niet naar Hoesselt getrokken, zoals hoger geschreven, maar naar 's Gravenwezel. Luc werkte immers bij Scaldia Papier in Wilrijk. De komst naar Brugge had waarschijnlijk ook meer met de liefde, als met zijn beroep te maken. Zijn werkgever had hem, na een optreden op de Ijzerbedevaart, begin jaren '60 voor de keuze gesteld: zijn hobby, zingen, of zijn job. Luc koos voor het laatste. Dat optreden op de Ijzerbedevaart, had plaats gevonden door toedoen van zijn vriend en buurman Gerard Vermeersch en was bij zijn werkgever in het verkeerde keelgat geschoten. Op pensioen komen we Luc Van Hoesselt bij Touring reizen en Jet Air, nu TUI, als reisleider tegen.

Info van deze aanvulling, afkomstig uit www.inmemoriam.be en "De Vlaamse Show-Encyclopedie".