Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

mei 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

 

31 mei 2005

Frankrijk stemt 'non'

De uitslag van het Franse referendum - en van de beslissingen van andere EU-lidstaten over het grondwettelijk verdrag - heeft ook op de Donkgemeenten een invloed. Zie hier wat er daarover allemaal al is gezegd. We voegden er ook een niet vertaald overzicht bij van uitspraken uit EU-lidstaten en andere landen, dat de informatiedienst van het Europees Parlement maakte. 

 

30 mei 2005

Oud-schepen Paul Baeyens overleden

Vrijdag overleed Leopold (Paul) Baeyens. Paul was ere-voorzitter van wat nu de sp.a is. Hij zat van 1947 tot 1982 voor de socialistische partij in de gemeenteraad, waarin hij van 1952 tot de fusie schepen was. Daarnaast was hij ook muzikaal actief, als speler, dirigent en bestuurslid bij fanfare Volharding, of met zijn accordeon bij feestjes. De begrafenisplechtigheid heeft nu zaterdag plaats (10 uur).

 

29 mei 2005

Sport

bullet

20 km van Brussel
Met 45 waren ze dit keer uit de Donkgemeente. En met verschillende goede resultaten - al mag elke deelnemer het al een prestatie noemen, vooral bij de warmte van vandaag. Voor Achiel Clement werd het een echte triomftocht. Vorig jaar was hij derde op zeven uit zijn leeftijdsgroep (+60), dit keer was hij de snelste. Kurt De Jonge was, als 262ste en 12de  van zijn leeftijd, de beste vertegenwoordiger. De volledige uitslag van de deelnemers van deze gemeente namen we hier over.

bullet

SK Berlare viert ...
de titels bij de eerste ploeg en bij de scholieren. Na een ontvangst in het gemeentehuis was er een feest in Stroming. Intussen kent men ook de tegenstanders van volgend jaar. Zie op de SK-site.

bullet

De Blauwe Vlam viert...
De oudste voetbalclub uit de Donkgemeenten vierde zaterdag haar 40ste verjaardag. Ook zij werden op het gemeentehuis ontvangen.

 

29 mei 2005

Nieuwe rubriek: gluren bij de buren

Nee, we gaan u niet vertellen wat Marc, Rosette en Rosanne allemaal doen. Wel proberen we de adressen te groeperen van web sites uit buurgemeenten of van andere interessante plaatsen. Om te vergelijken met wat hier in de Donkgemeenten gebeurt, en zo te zien waar men hier goed staat of om ideeën op te doen. Suggesties zijn altijd welkom.

 

28 mei 2005

Museum en Waterfeesten op gemeenteraad
De gemeenteraad komt samen op donderdag 2 juni (20 uur). Op de agenda staan onder meer de goedkeuring van het ontwerpdossier voor het bezoekerscentrum (museum) aan het Donkmeer (zie ook 12 mei), een overeenkomst met VVV Donkmeer voor de organisatie van de Waterfeesten, een kwaliteitshandboek voor de buitenschoolse opvang, het dringend herstel van de top van de woning Dorp 101 (naast de bibliotheek), de 30km-zones en de statuten voor cultuuroverleg Scheldeland.

 

26 mei 2005

Vervotte: "Nieuw rusthuis nodig"

Het gemeentelijke ACW en de CD&V nodigden Vlaams minister Inge Vervotte uit voor een werkbezoek aan het rusthuis in Overmere. Ze toonden haar de noodzaak om dit meer dan 150 jaar oude rusthuis te vervangen om de bewoners toe te laten in vandaag algemeen aanvaarde voorwaarden te kunnen verblijven. De minister erkende de noodzaak zowel voor de bewoners als voor het personeel. Ze had ook lof voor de inspanningen van het personeel. Of er een snelle oplossing komt is nog af te wachten. De minister stelde dat hard wordt gewerkt aan een oplossing om de wachtlijst in het toekennen van subsidies op te lossen, maar "kan geen wonderen doen". Vervotte was dezelfde dag ook in Zele. Daar verspreidde het OCMW achteraf het bericht dat voor hun nieuwe rusthuis de werken in 2006 nog zouden kunnen starten.

 

25 mei 2005

Walter Schelfhout: bekroningen

Walter Schelfhout werd benoemd tot 'Academicien Correspondant' bij de Italiaanse internationaal vermaarde Academia Internazionale "Greci-Marino" voor letteren, kunst en wetenschap. Als reden wordt het hoge professionalisme op artistiek domein vermeld. En in het Italiaanse Ferrara won Schelfhout een tweede prijs in de Art Howard 2005 voor schilderkunst, grafiek, beeldhouwen en fotografie. Hij nam er deel met twee modulaire composities.

 

23 mei 2005

Lynn Van Der Stricht naar Europese Jeugdolympiade ?

Lynn Van Der Stricht van atletiekkern Overmere eindigde zaterdag,als 2e jaar scholiere, 2e tijdens de Vlaamse kampioenschappen alle categorieën in Kessel-Lo. Tijdens de reeksen liep zij een nieuw persoonlijk record: 56"57, tevens de beste seizoensprestatie bij de scholieren. In de finale werd het 57"10, eveneens een schitterende tijd bij een zeer felle tegenwind tijdens de laatste 150m. Met deze prestatie stelt zij zich aan als de grootste kandidate voor het enige beschikbare ticket voor de Europese jeugd olympische feesten (EYOF), dit jaar in Italië. De selectie wordt op 5 juni gemaakt.
 

20 mei 2005

Gemeentelijk structuurplan: eind 2006?

Als onderdeel van de 'Dorp in de kijker'-activiteiten organiseerde de Landelijke Gilden vanavond een info-avond over het gemeentelijk structuurplan en over de plannen voor de bescherming tegen overstromingen in het Scheldebekken. Het voornaamste nieuws was dat het structuurplan wellicht niet voor eind 2006 - en dus na de verkiezingen - voor de gemeenteraad komt, en dat het niet de bedoeling is in de Donkgemeenten een bijkomend overstromingsgebied in te richten.

Lees verder.

 

16 mei 2005

Daalkermis profiteert van het goede weer

"De weergoden waren met ons", zei voorzitter Hugo Vercruyssen van de Puiterijders  vanavond. De eerste druppels begonnen te vallen juist na het einde van de Puitenworp. Al de activiteiten van Daalkermis, de enige overgebleven echte wijkkermis in deelgemeente Berlare als men de kermis op het Sint-Annaplein als een grotere kermis erkent, konden in een warm tot zeer warm weertje verlopen, en dus op een redelijke opkomst rekenen.

 

16 mei 2005

Sport

bullet

Wielrennen
Marc Baeyens uit Bambrugge won vandaag de wielerwedstrijd voor elite zonder contract, ingericht door de Puiterijders (22ste Grote Prijs Luc Vercruyssen).  Van de 39 ingeschrevenen kwamen er maar zeven aan. De anderen werden uit de wedstrijd gezet omdat hun achterstand te groot was geworden. Uit de Donkgemeenten waren ingeschreven: Gert De Vos en Marc Bracke (Berlare) en Tom Van Kerckhove (Overmere).
 

12 mei 2005

'Museum' krijgt gunstig advies

De cultuurraad gaf vanavond met een grote meerderheid een gunstig advies over de inhoud van wat voortaan blijkbaar het Thematisch Streekbezoekerscentrum 'Vrijheid en Gelijkheid' heet - of het museum langs het A.Nelenpad aan het Donkmeer. Burgemeester Van Sande gaf de algemene vergadering een idee over die inhoud. Met computers, overblijfselen uit de inhoud van het vroegere Boerenkrijgmuseum, en zelfs met een echte (nagemaakte) guillotine wil men de bezoekers een overzicht geven van hoe de westerse wereld - en vooral de democratie - sinds de 18de eeuw tot nu is geëvolueerd. Een team van wetenschappers, samengebracht door de vzw Monument in Ontwikkeling (en betaald door de provincie, nkb), vertrok daarbij van de stellingen van de filosofen Locke, Hobbes, de Montesquieu en Rousseau. Het centrum moet het laatste deel worden in een geschiedkundig overzicht in Oost-Vlaanderen, waarvan de eerdere eeuwen in Velzeke en Ename worden uitgebeeld. Het pedagogische aspect wordt onder meer gebracht door mensen uit de 'verschillende standen' in verschillende perioden digitaal aan het woord te laten. De boerenkrijg komt aan bod, onder andere omdat men de gebeurtenissen in Overmere en in andere gemeenten op de computers kan oproepen. Een deel van de teksten zou men, naast het Nederlands, ook in het Frans, Engels en Duits weergeven. Vragen over de kostprijs konden niet worden beantwoord, ook al "omdat de gemeenteraad daarover moet beslissen en niet de cultuurraad". Verschillende aanwezigen wilden zich hiervoor onthouden, maar konden door het voorstel om een gesplitste stemming te houden uiteindelijk toch hun goedkeuring aan het cultureel aspect van dit project bevestigen.  Er waren verder opmerkingen over het gebrek aan inspraak bij de uitbouw van de inhoud, over de zeer beperkte communicatie over het centrum en over het gemis aan betrokkenheid van de plaatselijke bevolking voor dit project dat de oorsprong en evolutie van de democratie wil weergeven. Als hierna ook de gemeenteraad zich positief uitspreek, wellicht in juni, kan men beginnen met de aanbestedingen. Het zou de bedoeling zijn het centrum in juni volgend jaar te openen. In augustus wil de cultuurraad er wel al een tentoonstelling opzetten over de invloed van hout in ons historisch erfgoed. Deze  tentoonstelling zou zeker tot de volgende Open Monumentendag lopen, die dit jaar in het teken van 'hout' staat.

Over 'de geschiedenis' van dat centrum, meer hier.

 

12 mei 2005

Uit het politieverslag

Nog drugsvangsten

De politie van Berlare-Zele blijft drugdealers oppakken. Dinsdag werd de 23-jarige R.V.A uit Berlare voorgeleid. Hij mocht weer vrij, maar slechts onder bepaalde voorwaarden. Hij bekende de verkoop van anderhalve liter vloeibare XTC (GHB). Op 29 april werd, zoals eerder gemeld, een bende opgerold en ook de week daarvoor kon men een bende van vier, waarvan twee jongeren uit Zele, aanhouden. Al deze dealers waren in de Donkgemeenten actief.

 

9 mei 2005

Acties voor Mark Verhofstadt

De jongste maanden werden al verschillende acties opgezet om A.L.S.-patiënt Mark Verhofstadt te helpen om een mogelijks levensreddende behandeling te laten ondergaan in China. Bosquimano liet weten dat de opbrengst van de quiz op 1 april, €1800, volledig naar Mark gaan.

 

4 mei 2005

Jeugd fuift alcoholvrij

De Mega-finale, vanavond in Stroming, bracht zo'n 280 kinderen uit de zesde leerjaren uit de Donkgemeenten en Zele samen. Ze kregen eerst een toneelstuk te zien waarin werd getoond hoe en waarom men best 'neen' kan zeggen tegen verslavende middelen. Daarna was er een fuif, uiteraard zonder alcohol. De plaatselijke politie, die de voorbije maanden in de verschillende klassen was langs geweest om informatie te geven over verschillende drugs (ook alcohol en tabak), danste ijverig mee en werkte zo verder aan het beeld van 'de politie, je vriend'. De jeugdraadleden - allen op de ene of andere wijze verbonden aan jeugdverenigingen uit de Donkgemeenten - hielpen bij de praktische uitwerking.

 

2 mei 2005

Uit het politieverslag

bullet

Grootscheeps drugsnetwerk opgerold
Dit weekeinde rolde de plaatselijke politie, bijgestaan door de Federale Politie een grootscheeps drugsnetwerk op, waarbij de hoofdrolspelers werden aangehouden. Het netwerk verdeelde weed, speed en cocaïne in de streek van Zele en Berlare en in omliggende gemeenten. Uitgebreid vooronderzoek leidde vrijdag in de vroege ochtend tot zes simultane huiszoekingen bij de verdachten, woonachtig in Zele, Berlare, Lokeren, Dendermonde en Wichelen. Daarbij vond men een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen. De verdachten K.B. (34 jaar - Zele), A.C. (34 jaar - Zele), S.P. (22 jaar - Berlare), R.D.W. (44 jaar - Dendermonde), D.D.S. (31 jaar - Wichelen) en L.V.D.A (37 jaar - Lokeren) werden bij de onderzoeksrechter in Dendermonde voorgeleid  en aangehouden. Verdachte N.D.G. (22 jaar - Berlare) werd onder voorwaarden vrijgelaten. Zondag pakte de politie een 7de verdachte op, G.V. (30 jaar - Lokeren), die eveneens werd aangehouden.

bullet

Dronken cafébezoeker met auto van drinkebroer aan de haal
De interventieploeg van de politiezone Berlare / Zele kreeg zaterdagnacht om 01:05 uur melding van een bizarre autodiefstal. Een duidelijk dronken man afkomstig uit Wetteren meldde vanuit een  café in Uitbergen dat zijn auto gestolen was. Vrij snel bleek dat een even dronken drinkebroer van het “slachtoffer” met de auto was weggereden. De man was een behoefte gaan doen in een nabij bos en kwam doodleuk te voet terug: hij was met de auto van zijn kompaan in een gracht gesukkeld. Hij kreeg een proces-verbaal wegens dronken sturen en voor het veroorzaken van een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De wagen werd door de politie teruggevonden. 

bullet

Hardleerse bestuurder speelt auto kwijt
Zondagavond betrapte de politie tijdens een controle aan de Donklaan de 56-jarige A.V.C. uit Berlare dronken achter het stuur. De nacht ervoor was hij, met dezelfde wagen, voor hetzelfde aan de Gentsesteenweg tegengehouden, en werd zijn rijbewijs ingetrokken. Voor de tweede overtreding liet de procureur de wagen in beslag nemen.

 

2 mei 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

De Blauwe Vlam is er niet in geslaagd gisteren te winnen. Met twee gekwetste spelers nog voor de wedstrijd begon, en ook nog het verlies van kapitein Hans De Beule na vijf minuten, kon de ploeg geen echte vuist maken tegen Stars dat met 0-3 won. De enige kans op promotie dit jaar is het stoppen van een ploeg uit de hoogste MTSA-reeks.

 

1 mei 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov. Berlare kampioen ! De 1-2 overwinning op het plein van Doorslaar, was al voldoende en de nederlaag van Vrasene bij Kruibeke maakte het succes compleet. SK Berlare speelt volgend seizoen in 1ste prov. Op de SK site staan al foto's van de viering.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Daknam: 5-1. De misstap van vorige week werd ruimschoots goedgemaakt tegen de voorlaatste. De eerste tien minuten van de tweede helft maakte de thuisploeg vier goals.

bullet

Handbal

bullet

Groot-Bijgaarden - Berlare: 43-7. Door communie- en andere toestanden kon Berlare maar met 7 spelers spelen, waaronder twee voor het eerst aan een wedstrijd deelnamen. De uitslag is dan ook iets om snel te vergeten.

 

1 mei 2005

Sport

bullet

Voetbal
16:40 Radio  Tros FM meldt dat SK Berlare wellicht kampioen is: het staat 0-1 voor op Doorslaar, terwijl concurrent Vrasene 1-0 achter staat bij Kruibeke.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.