Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

maart 2004

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

maart 2004

30 maart 2004:
Mag Ray of Hope toch verder werken ?

Kanaal 3 meldt dat Ray of Hope, dat adopties van kinderen uit andere landen begeleidt, dan toch van minister Byttebier zou mogen verder werken, althans voor een jaar om de resterende dossiers uit te werken. Op de website van de Vlaamse regering is daar alvast niets van gemeld. Eerder dit jaar had de minister ook deze dossiers aan Kind&Gezin overgedragen. Lees hier meer over Ray of Hope.

 

30 maart 2004:

Nieuws uit de Verenigde Arabische Emiraten

Een van de bedoelingen is mensen uit de Donkgemeenten, die verhuisd zijn, op de hoogte te houden van wat hier gebeurt, maar ook om met hun hulp, de Donkgemeenten informatie te brengen over hun nieuwe omgeving. Vandaag kregen we een eerste bijdrage van Jos Hertecant, sinds 1992 als kinderarts actief in de Verenigde Arabische Emiraten. Lees hier.

Eerder kregen we ook al een bijdrage van Filip Rosseel, van uit het Amerikaanse San Diego.

 

Een lijst met andere emigranten uit de Donkgemeenten vind je hier.

 

29 maart 2004:
Uit het politieverslag

Verkeersongeval met gekwetste

Zondagmiddag, omstreeks 15.00 uur, botste motorfietser John M (23 jaar) op de Donklaan tegen de wagen van Martha D (79 jaar), beiden uit Berlare. De motorfietser werd licht gekwetst. Naar verluidt was de vrouw de wagen op de rijbaan aan het draaien en reed de motorfietser haar in de flank aan.


Niet-verzekerde auto in beslag genomen
De politie gaat verder met haar controles op de aanwezigheid van verzekeringspapieren in wagens. En blijft men daarbij wagens aanslaan om zo te vermijden dat wagens nog onverzekerd in het verkeer komen, wat vooral bij ongevallen voor problemen kan zorgen.
Bij een alcoholcontrole, zaterdagavond, geraakte Siegfried G. (49 jaar) uit Gent, zo zijn wagen kwijt. Hij trachtte de controle in Overmere te ontwijken, maar werd spoedig tegengehouden. Niet alleen bleek dat zijn rijbewijs was ingetrokken, maar ook dat de wagen noch ingeschreven, noch verzekerd of geschouwd was. En hij was dronken. Volgens de politie mag hij zich aan een gepeperde rekening verwachten.

 

29 maart 2004:

Een WK-verslag van Ingrid Van Peteghem
Op 20 maart liep de Overmeerse Ingrid Van Peteghem in Brussel het WK cross in Brussel. Hier staat haar verslag.

 

28 maart 2004:

De site is terug !!
Van 11 maart tot vandaag konden, door een technisch probleem bij Scarlet, wijzigingen aan deze site niet op het internet worden gezet. Mensen die de nieuwsbrief ontvangen, kregen enkele extra edities om op de hoogte te blijven. Aan al wie tevergeefs naar deze site kwam, willen we hierbij onze excuses aanbieden. Intussen is al wat nieuws uit deze periode aangevuld. 

 

28 maart 2004:
Sport

Volley

bullet

2de prov heren: JTV Brigand - Assenede: 3-0
Berlare is kampioen !

bullet

1ste landelijke: Orchidee Wetteren - JTV Brigand 1-3

bullet

De ploeg meldt ook de titels van de kadetten meisjes en van de scholieren jongens !

Voetbal:

bullet

2de prov. C: Dendermonde - SK Berlare: 1-3
Volgende week wordt dus wellicht é beslissende wedstrijd, met leider Zele, dat twee punten voor staat, op bezoek in Berlare. De club rekent dan ook op zoveel mogelijk supporters ! (Voor de wielerliefhebbers voorziet men enkele tv-toestellen)

bullet

3de prov: Sint-Amandsberg-SKV Overmere: 1-1

Handbal

Berlare-Oostkamp: 14-21

 

23 maart 2004:

Politie blijft in Overmere en Berlare

Volgende maandag komt de politieraad samen. Op de agenda staat onder meer dat politiezone Berlare-Zele de gebouwen van de federale politie in Overmere en Zele-Kouter overneemt. Vanavond maakte burgemeester Poppe van Zele bekend dat in Zele de politie de Kouter en het Zeelse gemeentehuis inruilt voor een gebouw dat men van het ministerie van Financiën wil overnemen. In Overmere en Berlare behoudt men de huidige lokatie. Het Berlaarse schepencollege zou met dit plan al hebben ingestemd, de politieraad moet het nog goedkeuren.

 

22 maart 2004:
Gemeenteraadsverslag

De gemeenteraadszitting werd grotendeels ingenomen door het debat over een toegevoegd punt: komt de kermis van Overmere nu vooral op het dorpsplein of aan de Molenkouter. Het milieu- en jeugdjaarplan kregen ook nogal wat aandacht.  Voor Festivaria was er slecht nieuws: de containers op het schiereiland aan het speelponton moeten dringend weg, maar er is nog geen alternatieve plaats. Lees hier meer.

 

21 maart 2004:

Wereldwinkel-debat met Karel De Gucht

Het debat met Karel De Gucht lokte zo'n 40-tal geïnteresseerden. Ze hoorden hoe De Gucht, met zijn ervaring uit zijn (eerste ?) Europese Parlementperiode met ontwikkelingssamenwerking, graag inging op enkele suggesties tot samenwerking met Oxfam en andere ontwikkelingsngo's. Lees hier verder.

 

21 maart 2004:

Donkmeer bij Vlaanderen Vakantieland

De VRT is, wellicht op voorspraak van het provinciaal infokantoor, nog niet vergeten dat aan het Donkmeer paling wordt gegeten. Zaterdag, met herhaling vandaag, leidde gids René Vanhove Vlaanderen Vakantieland langs de binnenkort bewandelbare Donkmeerroute en langs de Schelde. Als Overmerenaar vertelde hij graag hoe Berlare bekend stond om zijn aal, die door inwoners werd geproefd om de zuurtegraad te kennen... Uit de uitleg over Nieuwdonk leerden we ook dat daar al overblijfsels uit de tijd van de neanderthalers zijn gevonden. Waar zouden die nu zijn ?

 

21 maart 2004:

Ingrid Van Peteghem 105de
Tijdens het wereldkampioenschap cross, gisteren in Laken, liep Ingrid Van Peteghem, een juniore uit Overmere aangesloten bij VITA, een 105de plaats. Twee van de drie ronden van 2km liep ze rond de 90 ste plaats, maar pech en ook vermoeidheid deden haar nog enkele plaatsen verliezen. Overigens was de eerste Belgische ook pas 70ste. Voor VITA was het al meer dan 15 jaar geleden dat een Overmeerse aan het WK deelnam, voor Overmere was het een primeur. "Uiteraard zeer blij dat ik kon meedoen. Het was alvast een hele ervaring.", zegt Ingrid, die dank zij een zesde plaats in het Belgisch kampioenschap de selectie kreeg. Veel contact met de andere deelneemsters had ze spijtiggenoeg niet. "Aan de Keniaanse en Ethiopische meisjes is niets te doen. Die worden heel professioneel begeleid", zag ze. Ingrid beloofdd om haar impressies voor deze site neer te schrijven.

De volledige uitslag in haar reeks vind je hier.

 

21 maart 2004:
Sport

Voetbal:

bullet
2de prov.: RC Wetteren - SK Berlare: 1-2
Berlare staat nu tweede op twee punten van leider Zele. De thuismatch tegen Zele, op 4 april, lijkt steeds meer de sleutelwedstrijd te worden.
bullet
3de prov.: Heusden - SKV Overmere: 2-3

Volley:

bullet

2de prov: Haasdonk - JTV Brigand: 3-0
De titel is nog niet binnen. Er blijft nog een kans, tijdens de laatste wedstrijd, volgende zaterdag (20 uur) in de sporthal tegen Assenede. Supporters gevraagd !

bullet

1ste landelijke: JTV Brigand - VK Aalst: 3-1

Handbal:

Denderleeuw (2de in de stand) - Berlare: 38-18

 

19 maart 2004:

Ingrid Van Peteghem in wereldkampioenschap cross
Ingrid Van Peteghem, een juniore uit Overmere neemt dit weekeinde deel aan het wereldkampioenschap cross in Brussel. Onlangs werd ze nog in Berlare gevierd als provinciaal kampioene.

 

16 maart 2004:

Uit het politieverslag

Pseudo-vogelpest in Uitbergen

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) stelde in een duiventil aan het Slot in Uitbergen pseudo-vogelpest (de ziekte van Newcastle of een mildere vorm van vogelpest) vast. Rond de haard werd een schutkring ingesteld van 500 meter. Daarbinnen moet alle pluimvee opgesloten blijven en is alle vervoer van pluimvee, zelfs van mest van pluimvee, en het betreden van de hoven verboden. Ook duivenliefhebbers moeten zich deze regels houden. Binnen de 48 uur moeten de dieren worden ingeënt of geslacht. De eigenaars moeten in het gemeentehuis een bewijs afgeven. Pas tien dagen na inenting kan de inspecteur-dierenarts van het FAVV vervoer van dieren of duivenvluchten toelaten. Zonder tegenbericht van het FAVV is de maatregel alvast een maand van kracht.

 

16 maart 2004:
Gemeenteraadsagenda
Op maandag 22 maart (20 uur) is er gemeenteraad. Op de agenda onder meer een regeling voor het parkeren aan de A.De Grauwelaan tijdens schooluren, het het milieujaarplan en het jeugdjaarplan voor 2004, vaststellingen voor de BPA's voor de Gaver (definitief) en voor de Galgenbergstraat (voorlopig), de wijziging van het opstalrecht voor Festivaria op gemeentegrond langs de Festivalhal om materiaalcontainers te plaatsen, en het lastencohier voor de uitbating van het cultuurcafé in Stroming. Het schepencollege zal ook uitleggen waarom het weigerde toelating te geven voor een kansspelinrichting naast dancing Kabarka. 

 

16 maart 2003:

Burgemeester op de tandem
Op zondag 18 april trekken de wereldfietssters Nicole en Ingrid door de Donkgemeenten. Zij vertrekken de dag voordien in Antwerpen. Om wat publiciteit voor hun actie te krijgen, rijden zij in Vlaanderen in elke gemeente die zij passeren met de burgemeester achterop. In Antwerpen met Patrick Janssens en in Berlare met Willy Van Sande. Van Appels-Veer (omstreeks 13.30 uur) gaat het naar het Nieuwdonkdomein, waar samen wordt geluncht. Om 15 uur rijdt 'het fietskonvooi' richting Wichelen. Meefietsen is toegelaten.

 

15 maart 2004:
Debat: eerlijke wereldhandel

Op zondag 21 maart (tussen 11 en 13 uur in Stroming) is er een debat over eerlijke wereldhandel. Oxfam-Wereldwinkel stelt er Karel De Gucht, officieel nog steeds VLD-voorzitter, vragen over onder meer eerlijke grondstofprijzen voor produkten uit ontwikkelingslanden, de landbouwsubsidies, de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden, sociale economie, vrije concurrentie, duurzaam geproduceerde goederen, het Midden-Oostenprobleem en de Belgische (en Europese ?) ontwikkelingshulp. Dit debat past in een reeks waarin alle Vlaamse partijvoorzitters in hun gemeente of stad naar hun standpunt worden gepolst.

Meer informatie over:

- Oxfam-Wereldwinkel

Europese ontwikkelingshulp

- een site over de Belgische ontwikkelingshulp wordt nog gezocht

 

15 maart 2004:
Overmerenaars zorgen voor succesvolle Chaplin-musical
Vrijdag ging in Overijse de musical "Chaplin" in première. Die werd geschreven door het duo  door Bruno Van Heystraeten-Steven Prengels. Steven is van Overmere en maakte er al naam onder meer bij de fanfare en door zijn Boerenkrijgcantate, geschreven voor de 200ste verjaardag. Buiten de gemeente- en zelfs van de landsgrenzen, is hij bekend om zijn regies. In Chaplin, dat het leven verhaalt van deze komiek, overigens de eerste keer dat dit gebeurt, zijn de hoofdrollen voor Stephane Croughs en Hilde Van Wesepoel. Hilde, eveneens uit Overmere, heeft er een dubbelrol: de twee vrouwen die Chaplin heeft gehad. Een 70-tal mensen uit Overmere woonden de première bij en volgens onze gastcorrespondent Wim De Geest hebben ze genoten van de voorstelling. De volgende speeldata zijn 19, 20 en 21 maart om 20u00 en nog een voorstelling op 20 maart om 15 uur. Maar naar verluidt zijn bijna alle tickets al de deur uit. Maar niet getreurd: in het programmaboekje staat dat de produktie op 18 september in Stroming wordt gespeeld.

 

14 maart 2004:
Sport:

Voetbal:

bullet

2de prov: SK Berlare-Tielrode: 2-0
Berlare staat op 2 punten van het leidersduo.

bullet

3de prov SKV Overmere-VC Zwijnaarde: 1-0

Volley:

bullet

2de prov: JTV Brigand - VDK Gent: 3-1
Nog een overwinning en de titel is binnen ! De club roept dan ook supporters op om volgende week of de week nadien, thuis, de ploeg naar de titel te schreeuwen en hopelijk mee te vieren.

bullet

1ste landelijke: VT Rokavo Rollegem Kapelle- JTV Brigand: 3-2

 

12 maart 2004:

Geen toegang

Sinds vanmiddag kan deze site niet worden geopend door een technisch probleem bij Scarlet. Met onze excuses.

 

12 maart 2004:
Première van "Charlie Chaplin"-musical

In Overijse gaat vandaag de musical "Chaplin" in première. De musical over het leven van de legendarische filmacteur is geschreven door Bruno Van Heystraeten en Overmerenaar Steven Prengels. De hoofdrollen zijn voor Stephane Croughs en Hilde Van Wesepoel, eveneens uit Overmere.

 

9 maart 2004:
Uit het politieverslag:

Klaverblad uitgebrand
Vanmorgen brandde in Berlare aan het dorpsplein cafe "Klaverblad" volledig uit. De cafe-uitbaatster werd kort na 5 uur door de rookontwikkeling gewekt. Ze kon niet meer langs de trap naar beneden. Via het slaapkamerraam geraakte ze op het plat dak van een achterbouw. Daar kreeg ze hulp van buren. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet gewond en er was ook geen rookvergiftiging. Zowel de gelagzaal als het privaat gedeelte van de woning werden volledig vernield. De brand zou in de living begonnen zijn, maar de oorzaak was niet meteen duidelijk. Hoewel niets op brandstichting wees, stelde het parket toch een branddeskundige aan.

8 maart 2004
Debat over eerlijke wereldhandel

Vermits nkb informatief wil aanzetten tot debat, krijgen dergelijke initiatieven dan ook extra aandacht.
Op zondag 21 maart (11-13 uur) debatteert Oxfam-Wereldwinkel met Karel De Gucht over 'eerlijke wereldhandel'. Het initiatief kadert in een reeks waarin alle Vlaamse partijvoorzitters in hun woonplaats aan de tand worden gevoeld over hun inspanningen hiervoor in het verleden en over hun intenties in de toekomst. Het debat heeft plaats in de bovenzaal van Stroming.

8 maart 2004:
UIt het politieverslag

Poging tot carjacking
Peter V.D.A. (31 jaar) uit Berlare  werd vrijdagavond in Kalken bijna het slachtoffer van carjacking. Bij de aangifte dacht hij dat het eigenlijk om verkeersagressie ging. Op de Dendermondsesteenweg werd hij door twee voertuigen met Franse nummerplaat klemgereden. Enkele kerels trachtten hem uit zijn wagen te sleuren, maar met enkele rake klappen kon Peter V.D.A. dat verhinderen. Zijn belagers vertrokken toen een andere wagen stopte. De vijf jonge inzittenden wilden Peter helpen. De daders vertrokken richting Overmere. Pas bij de aangifte besefte men dat het waarschijnlijk een poging tot carjacking betrof. Kort ervoor was er in Wetteren een gewapende overval gebeurd. De politie vermoedt dat de daders hadden getracht een andere vluchtauto te bemachtigen.
Inbraak
In het Raapveld in Uitbergen werd zaterdagnamiddag in een woning ingebroken. De bewoners waren niet thuis toen de daders de voordeur openbraken, waarschijnlijk met een schroevendraaier.  Enkel de slaapkamer werd doorzocht. De buit bedroeg €100.

7 maart 2004:
Fonteinwegel in Uitbergen verhard

De gemeente heeft de voorbije week een dolomietverharding aangebracht aan de Fonteinwegel in Uitbergen. De buurt had daar al bijna drie jaar om gevraagd. Eerst was er onzekerheid of bouwpromotor Huyzentruyt voor de verharding zou moeten instaan, daarna werd een belofte van de gemeente steeds maar uitgesteld. Dinsdagavond beloofde schepen Spruyt aan wijkwoordvoerder Ben Vandersnickt dat er in mei een verharding zou komen. Blijkbaar kon het echter nog veel vroeger: de dag nadien was ze al een feit. 

7 maart 2004:
Bevolkingsgegevens 2003

De gegevens en details over de samenstelling van de bevolking van de Donkgemeenten zijn per (deel)gemeente hier al in een ruwe vorm te bekijken. De conclusies komen later nog.

7 maart 2004:
Sport
(met aanvulling om 17.30 uur)
voetbal:SK Berlare-Kallo: 2-1
3de prov. SKV Overmere - Edeboys: 3-1
handbal:
Berlare-GBSK: 20-29
volleybal:
1ste landelijke Hebo Borsbeke/Herzele - JTV Brigand: 0-3

2 maart 2004:
Uit het politieverslag

Diefstal
Zaterdagnamiddag hebben dieven getracht binnen te breken in een huis aan de Dendermondse Steenweg. De bewoners merkten nadien dat de achterdeur beschadigd was, maar niet opengebroken. De dieven stelden zich dan maar tevreden met materiaal uit de garage.

2 maart 2004:
Heemkundig nieuws

Maart lijkt wat een heemkundemaand te zijn. Zowel de kring van Berlare als die van Overmere houden deze maand hun algemene vergadering, er is het tijdschrift van de Overmeerse kring en een gemeentelijke oproep naar informatie over het gemeentelijk erfgoed.

bullet

In Berlare houdt de heem- en oudheidkundige kring algemene vergadering op 11 maart (19.30 uur) in de polyvalente zaal van Stroming,. Gastspreker is Dirk Musschoot, journalist en auteur van onder meer de boeken "De Vlamingen op de Titanic" en "Damiaan, een leven voor de melaatsen". Zijn laatste werk heet "Wij gaan naar Amerika - Vlaamse landverhuizers naar de Nieuwe Wereld 1850-1930". 

bullet

In Overmere doet Diane De Keyzer op 19 maart (20 uur) in de feestzaal (vroegere gemeenteschool) het leven van de meiden in dienst van adel en burgerij uit de doeken. In hun jongste nummer van het tijdschrift staan bijdragen van René Stevens over het turfsteken in het Donkmeer, van Marcel Pieters over het leven tijdens WO2, en André De Meyer brengt een overzicht van 2003.

bullet

De gemeentelijke cultuurdienst wil een aanspreekpunt zijn voor wie mee wil helpen aan het behoud van het gemeentelijk ergoed:  informeren over subsidiekanalen voor onderhoud en restauratie, over diensten zoals de monumentenwacht, over gemeentelijke werking rond dit thema, ... Neem gerust contact op met Leen De Greve van de cultuurdienst via 052-42 42 47 of ccstroming@berlare.be

bullet

nkb informatief tracht ook iets te doen voor de heemkunde. Laat weten wat alle inwoners uit deze gemeente over de verschillende deelgemeenten zouden moeten kennen. Het komt allemaal hier terecht.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.