Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Lucien: 45 jaar boswachter

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

Goed nieuwsbrief
Mensen uit Donkgemeenten
Berlare: politiek
Berlare: cultuur
Berlare: sociaal
Berlare: toerisme
Berlare: jeugd
Berlare: milieu
Berlare: onderwijs
Berlare: sport

 

Omhoog

1 december 2007. Tijdens de afsluitende receptie voor hun 30 jaar bestaan, een jaar waarin ze bovendien van de Koning Boudewijnstichting de vermelding "Buiten Gewone Buurt" kregen, zette het buurtcomité onder meer Lucien Van Pottelberg in de kijker. Deze 70'er was tussen 1962 en dit jaar, of samen 45 jaar, boswachter. Hij mag zich nu ereboswachter noemen en kreeg een medaille van Sint-Hubertuskring. "Ze hebben speciaal een moeten maken, want voor 45 jaar hadden ze dat tot nu nooit nodig gehad", wist de gevierde.

"Ja, hoe wordt ge dat ? Wel, bij mij was dat omdat ik ben beginnen verkeren met een meisje uit de Heikantstraat. En dat was de dochter van boswachter. Om hem te helpen stelde de rechter van Aalst voor dat ik ook boswachter zou worden, hoewel ik nog niet de vereiste 25 jaar oud was. Ik moest in Sint-Niklaas een proef gaan afleggen en werd daarna onder ede geplaatst." En hij is het naast zijn gewone dagtaak blijven doen.

"Een boswachter staat onder ede en mag daarom met een wapen op de velden lopen. In zijn gebied heeft hij meer te zeggen dan een politieagent. Het is een beroep dat men niet op papier kan leren. Ik had in mijn schoonvader een goede leermeester. Maar het wordt blijkbaar moeilijker om nog mensen te vinden. Ik ben nu officieel gestopt - ik volg nog wel het bestand op voor een bevriend jager, maar niet meer onder ede en dus zonder wapen - en blijkbaar heeft men niemand om mij op te volgen."

Het Heikantcomité beschreef Lucien als iemand die bijna dag en nacht op de velden rondliep om alles in het oog te houden. Maar Lucien zijn taak bestond uit meer. "De dieren voederen bij voorbeeld. En dat was niet met de 4x4 langs betonbanen, maar met de fiets op zandwegels. En ook niet zomaar het eten gaan afzetten, waardoor de dieren zich ineens dik gaan eten. Ik gaf het eten bijna uit de hand. Het voeder ging in een bak en ik bleef er wat verder verdekt opgesteld bij staan om zo te kunnen zien hoeveel vogels er kwamen eten. Zo bleef ik op de hoogte van het bestand. Maar intussen is er veel veranderd."

Ook het jagen. "Ja, tot het midden van de jaren tachtig waren er hier alleen vrederechters en rechters die kwamen jagen. Die hadden daardoor een jachtterrein van zo'n 650ha. Nu zijn er veel meer, eigenlijk te veel jagers. Een jachtdomein is daardoor ook tot tien keer duurder geworden. Gelukkig hebben ze de minimumgrootte nu verdubbeld tot 40ha." Maar ook de veranderde landbouw heeft de jacht veranderd. "Vroeger stonden er verschillende gewassen op de velden, waardoor de dieren niet alleen meer voedsel maar ook beschutting vonden. Nu staat er bijna overal maïs, en als dat is afgedaan, dan blijven er bijna vliegvelden over, waar de dieren zich niet meer kunnen schuilen. Bovendien worden de velden met die grote machines afgedaan, waardoor de nesten en de eieren mee worden vernield."

En wat met het jagersgedrag ? "Er zijn nu meer klachten, en dat is toch wel de fout van de jagers. Ze moeten 150m van de huizen blijven. Maar waar ik er vroeger voor zorgde dat men van de huizen wegschoot, schiet men nu dikwijls naar de huizen toe, waarbij schroot op de daken valt, en spijtig genoeg ook soms mensen verwondt."

De erkenning vandaag was niet de eerste. Van de Sint-Hubertusvereniging had hij al een medaille gekregen voor 25 en 35 jaar dienst. Voor 45 jaar had de vereniging blijkbaar nog nooit iemand gehad, want men moest er een speciale medaille voor laten maken, had men Lucien laten weten.

 

Lees over het jagen in de Donkgemeenten bij 'Het gebeurde __ jaar geleden'  een reportage uit 1996.

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Verkiezingen 10/06/07

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 01/12/07. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2007 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.