Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

december 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

december 2005

30 december 2005

Winterweer in de Donkgemeenten

Vooral voor onze 'buitenlanders': sinds vanmiddag is het erg beginnen sneeuwen in de Donkgemeenten. De wegen lagen er al snel ijsglad bij. Door het strooiwerk konden de hoofdwegen al snel berijdbaar worden gemaakt, maar in kleine zijwegen en op pleinen was het ook 's avonds nog opletten geblazen. Op het Donkmeer was door het vriezen van de voorbije dagen al een flinterdun ijslaagje te zien.

 

30 december 2005

Boerenkrijgstappers schenken €2000 aan het Fonds voor kinderen van bij ons

De nieuwjaarsreceptie van wandelvereniging De Boerenkrijgstappers was de gelegenheid om de opbrengst van de Pa-Gijswandeltocht van september te overhandigen aan het Fonds voor kinderen van bij ons. Dank zij de opkomst van zo'n 1500 wandelaars kon aan deze vereniging die gezinnen steunt met zwaar zieke of gehandicapte kinderen uit de Donkgemeenten, €2000 overhandigen. Het was overigens niet alleen door deze geslaagde wandelorganisatie een heel goed 2005 voor de wandelclub: het ledenaantal steeg tot 108, of 52 meer dan vorig jaar. "2006 wordt echter het jaar van de waarheid", zei voorzitter Norbert Sichien. Hij doelde op het organiseren van twee extra wandeltochten: naast de Pa-Gijs (vierde zondag van september) komt er immers op 22 januari een Scheldebroektocht bij en de derde zaterdag van mei de Donkmeertochten. Hiermee wil de club invullen wat door het stoppen van de Zeelse Zandstuivers mogelijk werd gemaakt. Om meer mensen met de club in contact te laten komen, startte men deze week een website, waarop alle informatie is te vinden.

 

30 december 2005

De Gucht voorzitter van het OVSE

Vanaf 1 januari zit België - en dit voor het eerst - de 'Organisatie voor vrede en samenwerking in Europa' (OVSE) voor. Dat maakt van Karel De Gucht voor een jaar de voorzitter van de met zijn 55 lidstaten de grootste regionale organisatie voor het verbeteren van de wereldveiligheid. Zij strekt van Vancouver tot Vladivostok, waarbij rond één en dezelfde tafel alle Europese, Noord-Amerikaanse en Centraal-Aziatische landen zetelen. De OVSE werkt rond drie thema's: een politiek-militair, een humanitair en een economisch-ecologisch. Het wordt zeker geen gemakkelijk voorzitterschap. De OVSE staat voor de volgende uitdagingen:  interne hervormingen om zich aan te passen aan de huidige politieke werkelijkheid, een actief beleid voeren om de zogenaamde "bevroren conflicten" in Moldavië -Transnistrië, in Nagorno-Karabakh en in Georgië (Zuid-Ossetië en Abchazië) op te lossen; een belangrijke rol spelen bij het definitief vastleggen van het statuut voor Kosovo; en het bevorderen van het respect voor de rechtsstaat en het aanmoedigen van de strijd tegen de internationale misdaad.

 

29 december 2005

Cultuurnominatie voor nkb informatief

In de nieuwe Infogem kan men lezen dat deze site bij de 'cultureel genomineerden 2005' staat, gekozen door de leden van de cultuurraad. Andere genomineerden zijn de film 'Millie en de steen van Ziba' (regisseur Paul Moreels), buurtcomité Heikantstraat, fanfare Sint-Pietersvrienden Uitbergen, Claire Van den Abbeele en Wouter Claeys. Een motivatie staat er niet bij, maar die vernemen we wel bij de uitreiking tijdens de nieuwjaarsreceptie van de cultuurraad op 22 januari. Toch alvast bedankt.

 

27 december 2005

Een westerling in de Arabische Emiraten

Hoe staat de bevolking in de Arabische Emiraten tegenover de westerlingen ? Is er sprake van een godsdienstig reveil in de regio ? Jos Hertecant geeft zijn visie.

 

27 december 2005

"Bewaar het dialect !"

Vanuit de Emiraten is Jos Hertecant heel bezorgd om het teloorgaan van het dialect in Berlare:

"Bij al dat gedoe over het museum wil ik opmerken dat het belangrijkste en meest bedreigde erfgoed van Berlare op dit moment het dialect is. Als er nu geen opnames worden gemaakt , zal het binnenkort niet meer kunnen en zullen de volgende generaties geen idee meer hebben van hoe het klonk. Is daar iemand mee bezig ?" Het idee is zo logisch dat er blijkbaar nog niet is aan gedacht. Of toch ? Jos is alvast bereid een dergelijk project te ondersteunen. Een cultuurproject voor 2006 ?

 

26 december 2005

Hoe vieren onze 'buitenlanders' de eindejaarsfeesten ?

We vroegen vandaag de ons bekende oud-inwoners die nu in het buitenland zitten (en waarvan we het e-mailadres hebben) hoe de eindejaarsfeesten bij hen worden gevierd. Het eerste antwoord is al binnen, vanuit Anglesea in Australië. Lees hier. (27-12: Er is al - pittig - nieuws bijgekomen !)

 

25 december 2005

Veel volk voor kerstvieringen

Zowel de kerstmis als het kerstspel op het Sint-Annaplein kregen veel lof vandaag. Op het Sint-Annaplein was het zelfs heel goed gevuld. En terecht, want de inspanningen die de organisatoren nu al voor de 19de (en niet 18de keer) leveren verdienen die erkenning. Dit jaar was het misschien toch ook de titel die de mensen nieuwsgierig maakten: 'De heilige en de hoer'. Op een subtiele wijze gaf het stuk aan dat mensen nog te veel veroordelen en voortgaan op vooroordelen, maar ook dat men het geluk dikwijls te ver zoekt, en dat velen zelfs geen doel meer in hun leven stellen. Is dat de reden van de verzuring ? De opbrengst van de programmaverkoop gaat dit jaar naar het Fonds voor kinderen van bij ons. Dat gegeven zat ook in het stuk verwerkt, want een gezin met een ziek kind stond toch wat centraal in het verhaal.

 

21 december 2005

Stuur je wensen en voorstellen naar de plaatselijke politici

De politieke partijen zijn wellicht volop bezig met de opmaak van een programma dat ze in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen voorstellen. Geef hen wat hulp en gebruik de nieuwjaarswensen om hen je wensen en voorstellen te sturen. Lees meer.

 

20 december 2005

Meerderheid keurt begroting goed

De gemeenteraad vanavond zorgde voor weinig vuurwerk. Zoals eerder aangegeven verandert er voor 2006 niets aan de belastingen. Wel wordt de retributie voor graf- en urneconcessies, voor asuitstrooiingen (voor mensen van buiten Berlare)  en voor ontgravingen verhoogd. De begroting - met voor € 4 miljoen aan investeringen - kreeg enkel steun van de meerderheidspartij CD&V. VLD vond dat belastingen konden dalen als men enkele projecten (lees: het museum aan het Donkmeer) schrapte. Men had vragen bij de stijging van de investeringen, het dubbele van twee jaar terug. De reactie dat dit deels kwam door ministers die subsidieregelingen plots wijzigen werd weergekaatst met 'Vervotte ?' (Door haar nieuwe subsidieregeling daalde het OCMW-rusthuis in de volgorde van projecten die steun krijgen, waardoor de bouw ervan moet worden uitgesteld en enkele dringende herstellingen nu toch moeten gebeuren, nkb) Sp.a'er Arbijn stemde tegen omdat verschillende punten in de begroting geen sp.a- prioriteiten zijn. Het sociaal beleidsplan (deel 1) - bestempeld door sommigen als een zoveelste plan dat er moet zijn om subsidies van hogere overheden te krijgen - lokte weinig reacties uit, en over de OCMW-begroting was men blij dat het gemeentelijke aandeel zelfs lager zal liggen dan eerder gezegd. Meer.

 

20 december 2005

Fuifzaal nabij terrein SK Berlare

Uit de bespreking van de begroting bleek dat het schepencollege dan toch een cantine-feestzaal wil bouwen aan het terrein van SK Berlare. In de begroting is daarvoor al €500.000 ingeschreven. Daarmee wil men tegemoetkomen aan de nood van de voetbalploeg en gedeeltelijk aan de wens van de jeugdraad. Schepen Vercruyssen voegde er aan toe dat er een communicatieprobleem was met de jeugdraad (zie ook maandag 12 december), die vreesde dat die zaal het alternatief voor het gevraagde jeugdontmoetingscentrum (JOC) zou worden. "Zoals eerder gezegd willen we in 2006 een princiepsbeslissing nemen voor zo een JOC, dat dat tijdens de volgende legislatuur zou worden uitgebouwd." Hij zei nog dat dit gisteren nog met de jeugdraadvoorzitter en een -delegatie was besproken en dat de jeugdraad met dit voorstel zou instemmen. "Deze zaal nabij SK Berlare zal al eerder meer mogelijkheden voor de jeugdraad bieden", werd nog gezegd. Bovendien zou SK Berlare akkoord zijn dat de jeugdraad (en andere organisatoren ? nkb) voor hun activiteiten in de zaal de drank elders aankopen.

 

20 december 2005

Geen racisme tegen Berlaarse Australiër

De racistische rellen van vorig weekeinde brachten 'onze ' Aussie Jo De Smet niet in gevaar.

"Het was eigenlijk allemaal begonnen toen een groep Libanese jongeren 2 surf life savers hadden aangevallen, zonder provocatie.  Ik denk dat de combinatie van alcohol en zonneschijn niet veel heeft geholpen om de hoofden koel te houden. De politie had er wel de handen vol, en ze doen nog altijd controle van wagens en van personen die in de rellen-wijken willen gaan.

Ik heb er hier in Anglesea nog niet veel gemerkt. Dus weinig redenen om jullie druk te maken. Ik denk ook dat Australiërs soms denken dat die dingen (zoals  racisme) enkel in andere landen voorkomen en nooit hier. Wel, ze hebben nu gezien dat ook hier heel wat mensen problemen hebben met mensen van andere afkomst. Maar wij stellen het hier allen goed", besluit Jo zijn verslag.

 

19 december 2005

Uit het politieverslag

bullet

Branden

bullet

Bromfiets uitgebrand
Zaterdag brandde in de Van Tieghemstraat een bromfiets totaal uit. Een vriend van de eigenaar wou nakijken of er nog benzine in de tank zat. Hij deed dit door de aansteker voor de vuldop te houden. De benzinedampen deden daarbij brand ontstaan. Gelukkig werd niemand gewond. De jongeren konden de brand zelf blussen.

bullet

Begin van brand
Gisterenmorgen ontstond bijna brand in een loods van een voormalig veevoederbedrijf aan de Galgenbergstraat. de dag voordien waren er las- en afbraakwerken uitgevoerd. De politie vermoedt dat nadien afval van veevoeder is beginnen smeulen wat tot een sterke rookontwikkeling leidde. De brandweer kon het smeulende goedje snel doven.

 

18 december 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare-SK Lebbeke - : 0-0. Door dit vierde gelijkspel op rij zakt SK naar de vierde plaats, met Brakel en Kemzeke op 2 punten van leider St. Gillis-Waas.

bullet

3de prov.: VVS Stekene - SKVOvermere: 5-3. Aan de rust was het al 3-0. SKVO blijft voorlaatste, met maar 2 punten voorsprong op Moerbeke.

bullet

Handbal

bullet

Dendermonde - Berlare: 22-11.

 

16 december 2005

Nyx wint Eindejaarsquiz

Voor de tweede opeenvolgende keer kon Nyx de Eindejaarsquiz winnen. Met 277 punten hadden ze zes punten meer dan Dré&Co, die de quiz daarvoor zes keer op rij hadden gewonnen. Derde werd Sharon de Killer, met 259. Laatste werden de Snelkokers, met 116 punten.

De quiz bracht een recordaantal van 60 ploegen naar Stroming. De opbrengst gaat naar 'Kom op tegen kanker'.

 

15 december 2005

Belastingen onveranderd

Dinsdag 20 januari (20 uur) bespreekt de gemeenteraad de begroting voor 2006, waarbij het college uitleg geeft over het algemeen en financieel beleid. Tegelijk worden ook de verschillende belastingen bepaald. Volgens het voorstel blijven de meeste ongewijzigd. Er komt wel een aanpassing van het retributiereglement voor de begraafplaatsen en een belasting op de lijkbezorging. Voor het OCMW, politiezone Berlare-Zele, de kerkfabrieken en scholengemeenschap Scheldeland moet de raad advies of goedkeuring verlenen. Verder herneemt de raad de inrichting van de buitenruimte van de buitenschoolse opvang (IBO) in Overmere, zijn er aankopen voor de IBOs en voor het bijna afgewerkte socio-cultureel centrum in Uitbergen (o.a. keuken), zijn de dranghekken rond de Festivalhal aan vernieuwing toe en moet er een opslagbox voor strooizout bijkomen.  Volledige agenda

 

14 december 2005

Politie beboet slechte fietsverlichting

De voorbije weken controleerde de politie vooral bij schoolkinderen of fietsverlichting in orde was. Bij wie dat niet het geval was, kregen de ouders een brief. Vanaf maandag gaat de politie meer repressief optreden en worden boetes aangerekend.

 

Ook dit: op woensdag 21 december komt de politieraad samen (gemeentehuis Berlare, 19.30 uur). Op de agenda staan het aanduiden van een ontwerper voor de verbouwing aan het gebouw in Zele dat tot voor kort aan de belastingdienst behoorde en waar men de politiediensten wil onderbrengen; en de verkoop van een stuk grond achter het politiekantoor aan de Kouter aan de gemeente Zele, die er extra parkeerruimte wil van maken.

 

12 december 2005

Tijdelijke oplossing voor Congolees gezin

Er is een tijdelijke oplossing gevonden voor het gezin van Cedric en Miriam, de twee Congolese kindjes die in Uitbergen school lopen en voor wie opsluiting in een gesloten centrum voor asielzoekers dreigde. Via voetbalploeg SK Lokeren kwam een woning ter beschikking. In Uitbergen hoopt men dat het gezin later alsnog in de Donkgemeenten terecht kan. De kinderen blijven alvast naar de gemeenteschool van Uitbergen gaan. De initiatiefnemers voor de solidariteitsactie krijgen nog steeds voorstellen voor een woning en willen hierbij iedereen danken.

 

12 december 2005

Berlaarse jeugd vraagt ontmoetingscentrum

Met een goed uitgewerkte presentatie zette de jeugdraad vanavond de eis voor een multifunctionele ontmoetingruimte kracht bij. "Het wordt hoog tijd dat er echt werk wordt van gemaakt. Wij rekenen er op dat de jeugdraad daar bij betrokken wordt", zei voorzitter Steven Baeyens. Hij legde uit dat zo een centrum meer moet zijn dan een fuifruimte, waar velen zich nu blind op staren. "Het moet een plaats zijn waar jeugd de kans krijgt elkaar te ontmoeten, waar bestaande en nieuwe initiatieven ademruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Dat wil ook zeggen dat zo een ontmoetingsruimte geen duur gebouw moet zijn, wel aanpasbaar aan de wijzigende noden van de jeugdcultuur." Hij benadrukte dat men geen snelle oplossing wou maar wel een duurzame. De jeugdraad had het dossier duidelijk goed voorbereid en met de nodige argumenten onderbouwd. De talrijk opgekomen politici (burgemeester, alle schepenen, zes raadsleden en nog enkele partijmensen) kregen een voorbeeld van een programma met een nodenonderzoek, oplossing, doelstellingen en mogelijkheden. En met een aanbod om constructief mee te werken. De aanzet om hier nu mee naar buiten te komen was het gerucht dat de gemeentelijke bestuursmeerderheid dacht aan een nieuwe kantine voor het terrein van voetbalploeg SK Berlare, die tegelijk als fuifzaal kan dienen. Dat plan werd tijdens de bijeenkomst alvast niet ontkend of officieel bevestigd. De jeugdraad is alvast zinnens de komende maanden een voorstel te doen.

 

12 december 2005

Verenigingen verhuizen tijdelijk voor Infrastructuurwerken

De werken aan het socio-cultureel centrum in Uitbergen schieten goed op. Het gemeentebestuur verwacht dat de binnenruimte eind januari bruikbaar wordt. Onder meer de fanfare van Uitbergen, die nu in Stroming repeteert, zou dan terug naar de eigen omgeving kunnen, en zo in Stroming plaats laten aan de balletschool. Die moet midden januari het eigen klaslokaal verlaten omdat er werken gebeuren aan de oude gemeenteschoollokalen (Dorp 96). Tijdens die periode zouden het Rode Kruis en de Heem- en Oudheidkundige Kring de garage aan dat gebouw delen, terwijl poppentheater Sloeber zelf een tijdelijke oplossing zoekt.

 

12 december 2005

Berlare Sportief terug van start

Na het overlijden van voorzitter Mark De Bruyne bleek Berlare Sportief, de organisator van onder meer de beroepsrennerswedstrijd in deelgemeente Berlare, op de sukkel. Slechts dank zij de financiële tussenkomst van de gemeente kon de wedstrijd in september toch doorgaan. Enkele maanden later zou de vereniging een nieuwe start kennen. Schepen Spruyt: "Ik vond een aantal mensen bereid om er zich opnieuw achter te zetten. Voorzitter wordt Robert De Sutter." Berlare Sportief smelt samen met de wielerorganisaties van Uitbergen en de Donk, die wel financieel onafhankelijk blijven.

 

12 december 2005

Uit het politieverslag

Woningbrand

Vrijdag omstreeks 18.45 uur brak brand uit in een woning aan de Kloosterlandstraat. Het ontstond door een stuk textiel op een brandend kolenvuur was gelegd. De bewoonster van de woning en geburen hadden het vuur al geblust toen de brandweer toekwam. Er was brandschade in de berging en rook- en waterschade op benedenverdieping. De bewoonster, een astmapatiënte; werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht

Verkeersongevallen met gekwetsten

bullet

Zondagochtend vroeg botsten twee wagens in de Kerkstraat in Overmere. Philemond D.S. (55 jaar) uit Overmere reed richting Lokeren toen hij in de flank werd aangereden door Tinneke V.M. (23 jaar) uit Schoonaarde, die uit de andere richting kwam. Haar voertuig botste daarna nog tegen een electriciteitspaal en tegen de hekstijl van een woning. De dienst 100 voerde Tinneke V.M. met zware hoofdwonden naar het ziekenhuis in Lokeren. Philemond D.S. zou zich laten verzorgen door zijn huisarts. De brandweer diende de brokstukken te verwijderen.

 

bullet

Nog zondagmorgen reed Kris N. (31) uit Uitbergen in de Overheet in een bocht van 90° rechtdoor. Hij belandde met de wagen in de gracht. De bestuurder werd met lichte verwondingen aan het gelaat naar Lokeren gebracht.

 

11 december 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - E. Zele: 1-1. Berlare scoort in de eerste minuut, Zele bijna op het einde en tussenin vooral middenveldvoetbal. Zo is het verslag samen te vatten. Berlare staat nu derde.

bullet

3de prov.: VK Hamme - SKVO: 2-1. Voor derde keer op rij was een gelijkspel de juiste uitslag geweest. SKVO blijft voorlaatste, maar dat men telkens niet echt onderligt moet wel hoop geven voor de toekomst.

bullet

Handbal

bullet

Moeskroen - Berlare: 40-12

 

9 december 2005

Sapinière is niet meer

Deze week zijn de werken beëindigd om het vroegere La Sapinière aan het Donkmeer af te breken. In de tuin zijn ook een aantal bomen verwijderd. In de plaats komt een appartementsgebouw. La Sapinière was een hele tijd zowat het pronkstuk van het toerisme aan het Donkmeer en had naar verluidt ook een 'oorlogsverleden' als trekpleister voor legerofficieren. Maar dit stukje historisch erfgoed heeft er dus letterlijk het bijltje moeten bij neerleggen.

 

9 december 2005

Mobilhomeparking

Sinds enkele weken is een deel van de parking nabij de Festivalhal voorbehouden voor mobilhome-toeristen. Er zijn aan de gewestweg ook pijlen gezet om er naar te verwijzen. Deze 'overnachtingsplaats' werd al een hele tijd gevraagd door de Berlaarse vereniging van mobilhomebezitters.

 

9 december 2005

Ename Expertisecentrum krijgt wereldwijde erkenning

Ename Expertisecentrum, dat de historische sites in Velzeke en Ename uitwerkte, in binnen- en buitenland al verschillende historische sites voor bezoekers toegankelijker maakte, en ook instaat voor het ontwerpdossier voor het bezoekerscentrum 'Over vrijheid en gelijkheid' aan het Donkmeer, kreeg deze week in het Chinese Beijing een werelderkenning voor hun werking. Gelukkig beloofde men al eerder dat men voor Berlare het dossier gratis wil opmaken want met zo een erkenning zullen ze hun prijs wel kunnen verhogen.

 

7 december 2005

Minder werklozen in Donkgemeenten

In de Donkgemeenten zijn 6,25% van de bevolking werkloos. Dat is minder dan het Vlaamse gemiddelde. Dat zie VDAB-consulente Nancy Vercammen vanavond tijdens de bijeenkomst van het sociaal forum, een onderdeel van de voorbereiding van een gemeentelijk lokaal sociaal beleidsplan. Vercammen voegde er aan toe dat de Berlaarse werklozen dan wel ouder zijn dan het Vlaamse gemiddelde en meestal lager geschoold. "Mensen die niet lang naar school zijn geweest, lang bij een lokaal bedrijf hebben gewerkt maar door faling of reorganisatie hun werk verloren. Zij zijn dus wel zeer ervaren, maar met een laag diploma. Voor hen is het daardoor dikwijls zeer moeilijk om nog werk te vinden", besloot zij uit die gegevens. Zij legde nog uit wat de VDAB zoal onderneemt om mensen aan het werk te krijgen of, als ze werken, te evalueren en bij de loopbaanplanning en opleiding bij te staan.

 

Els Van Goethem, de jobfinder van de Werkwinkel die samen met Zele is uitgebouwd, legde uit dat zij en de Werkwinkel werkzoekenden helpen in de veranderde werkwereld, waar niet de bedrijfsleiders maar zelfstandige selectiebureau's of interimkantoren als tussenpersoon optreden. Of waar men vooral via computer op zoek moet. Dit alles maakt dat men niet zomaar mag zeggen dat wie geen werk heeft, er ook geen zoekt. Ook werk zoeken is heel wat complexer geworden, zeker voor oudere werkzoekenden.

 

OCMW-voorzitter Bart Van Malderen zei nog dat de pas echt begonnen werking met dienstenchecks (zie ook OCMW-site bij welkom - thuiszorg) een groot succes blijkt. Het aantal medewerkers is al verdubbeld naar tien en begin volgend jaar worden weer examens georganiseerd om aan de vraag te kunnen voldoen.

 

Gemeentesecretaris Lippens haalde uit een enquête dat mobiliteit als groot probleem wordt ervaren, en verder dat diensten niet goed zijn gekend, er meer overleg nodig is tussen sociale diensten, meer initiatieven voor tewerkstelling nodig zijn, gemeentelijke kinderopvang aan de Donk wordt gevraagd, een oplossing voor sociale woonproblemen zoals de campings, en acties om jongeren van drugs te houden en te brengen.

 

OCMW-secretaris Van der Jeugt had het over de missie en de verschillende stappen naar het eerste en het tweede lokaal sociaal beleidsplan. Het eerste wordt nog deze maand aan gemeente- en OCMW-raad voor goedkeuring voorgelegd.

 

7 december 2005

Gasreuk in nieuwe Gaverwoningen

Zaterdag werd de brandweer opgeroepen omdat de bewoners van de pas ingenomen huizen van Hulp in Woningnood aan de Gaver gasreuk opmerkten. De brandweer diende eerst de Hulp in Woningnood-directrice op te roepen om aan de toevoerklep te kunnen. Er zou naar verluidt iets geweest zijn aan een pomp. De brandweer kreeg nadien een sleutel om alleen in het lokaal van de gasklep te kunnen.

 

6 december 2005

Tom Robinson-wedstrijd

Er is een winnaar van de vrijkaarten voor het optreden van Tom Robinson, op 14 januari in Stroming.
Met dank aan de organisator: vzw Bosquimano.

 

6 december 2005

Tips van de lezers

Lezers van deze site gaan ook elders wel eens iets interessants bekijken. Zo bezocht iemand de verzameling van kerststallen in de Koekelbergbasiliek in Brussel. Deze en andere tips over manifestaties elders die lezers bezochten, staan voortaan bij  'Gluren bij de buren'.
 

5 december 2005

Laatste 'dop'dag

Ook in de Donkgemeenten zijn het deze weken de laatste 'dop'dagen. Werklozen moeten voortaan niet meer gaan stempelen, maar wel nog de stempelkaart bijhouden en bij eventuele controle voorleggen.

 

5 december 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in speelhal
Zaterdagvoormiddag werd ingebroken in de speelhal aan het Donkmeer. De dieven namen voor zo'n €200 mee uit de kassa. Het alarm had de verantwoordelijke van de speelhal verwittigd. Die kon nog enkel vaststellen dat de daders een deur hadden opengebroken. Het gerechtelijke labo deed een sporenonderzoek.

 

4 december 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Ursel - SK Berlare: 1-1. Ondanks het gelijkspel blijft Berlare, met een wedstrijd meer, leider. Het werd een had bevochten gelijkspel, getuige de twee uitgeslotenen.

bullet

3de prov.:

 

3 december 2005

Toneelstuk over Ernest De Regge

Eerder meldden we dat de Ierse schrijver Niall Williams bezig was aan een toneelstuk over de toondichter en koorleider Ernest De Regge, uit Overmere, die in Ierland erkend wordt als een van de voornaamste personen in hun koorgeschiedenis. In het museum in het Ierse Ellis is nog een origineel muziekstuk van hem bewaard.  Williams kreeg de opdracht van het Abbey Theatre in Dublin.

De schrijver liet ons weten dat hij hoopt de tekst in het voorjaar klaar te hebben. De uitvoering - waarvoor hij een groot koor voorziet - verwacht hij wel niet meer in 2006, eerder in 2007. In 2008 zal het 50 jaar geleden zijn dat de toondichter in het Ellis overleed. Misschien een aanleiding om het stuk te brengen ?

 

2 december 2005

Bijna 1000 handtekeningen voor Cedric en Miriam

Tussen vrijdag en donderdag haalde de gemeenteschool van Uitbergen 988 handtekeningen op van mensen die willen dat het Congolese gezin met de kinderen Cedric en Miriam hier kan blijven. De petitie werd gisteren aan burgemeester Van Sande overhandigd die ze naar de minister van Binnenlandse Zaken zal doorsturen. Wat de woning betreft - het gezin moest uit een ongezonde woning en omdat ze nog geen verblijfsvergunning hebben dreigt daardoor een verblijf in een gesloten instelling - er zijn al enkele voorstellen binnen, maar nog geen vaststaande oplossing.

 

2 december 2005

Donkgemeenten filmgemeenten ?
Vorig jaar kwam Urbanus in Berlare filmen, vorige zaterdag was SAM met camera's in Overmere voor de actie tegen racisme op het voetbalterrein, en vandaag meldt een lezer dat de
parking rond Berlare-kerk een hele dag afgesloten was voor opnames van de Canvas-serie Neveneffecten. Het zouden opnames geweest zijn voor twee afleveringen, één in het kerstweekend en één ergens in januari, vermoedelijk de laatste aflevering van het seizoen. Het wordt zeker een (trouw ?)scene uit de tijd dat er nog geen of weinig auto's waren. Ook de kledij van de acteurs wees daarop.  Weet iemand hier meer over ?
 

2 december 2005

Uit het politieverslag

bullet

Verdeling fluo vestjes
Vorig jaar bedeelde de politie in Berlare en Zele met het geld uit het boetefonds, dat nu Verkeersveiligheidsfonds heet, fluovestjes aan de kinderen van het 4de en 5de leerjaar uit de scholen uit beide gemeenten. Dit jaar krijgen alle kinderen uit het 1ste tot het 4de er een. De verdeling gebeurt op 6 december in Zele en op 12 december in Berlare. De politie wil bij deze preventieactie nadien nog volgen of de kinderen de vestjes dragen, zowel te voet als met de fiets. Bij controles aan de scholen wil men kinderen die ze dragen met geschenkjes aanmoedigen.

bullet

Schoorsteenbrand
Gisterenmorgen omstreeks 09:10 u merkten bewoners van een woning aan de Kruisstraat in Overmere een sterke rookontwikkeling op. De brandweer kon de schoorsteenbrand snel blussen. Uiteindelijk was er enkel schade door de rookontwikkeling in huis.

bullet

Niet-verzekerd voertuig in beslag
De voorbije week nam de politie in Zele in de Drieputtenstraat de wagen in beslag van Kenny V.D.B. (21 jaar) uit Berlare. Hij was opgemerkt toen hij de wagen verliet, maar beweerde eerst dat het niet zijn wagen was. Dat bleek gelogen. Hij reed zonder verzekering en had bovendien geen rijbewijs.

 

1 december 2005

Pater Damiaan grootste Belg

De VRT-zoekactie naar de Grootste Belg bracht na heel wat informatieve uitzendingen en acties van allerlei groepen pater Damiaan als winnaar. De Donkgemeenten kozen via deze site begin 2003 en 2004 telkens kardinaal Cardijn als Grootste Vlaming.

 

1 december 2005

SKVO op tv

Ondanks de plotse sneeuw was er toch een voetbalactie tegen het racisme, vorige zaterdag op het veld van SKV Overmere. De beelden zijn intussen uitgezonden in het SAM-programma. Wie het miste kan ze nog altijd downloaden via de site van SKVO. Eens in de site, kijk dan onder 'Nieuws'.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.