Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

april 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

 

30 april 2005

Cultuurnieuws

bullet

De Donkgemeenten doen opnieuw een poging om het beeld in te halen in de wedstrijd 'Een thuis voor een beeld', dit keer een werk van kunstenares Maen Florin: twee bronzen beelden op betonnen sokkels die als zitbanken kunnen fungeren. De cultuurraad stelt daarvoor een programma samen waarmee men de Radio 2-jury wil overtuigen van de kwaliteiten van deze gemeente. De winnaar is bekend op 24 juni. Bij winst zou het beeld aan het A. Nelenpad komen.

bullet

Vorige week slaagde het Dendermondse Dynamic Symphonic Band er tijdens de provinciale muziekwedstrijd in Stroming (zie ook 25 april) in om van ere -afdeling naar de hoogste superieure-afdeling te promoveren. De 81 muzikanten, met uit Berlare Kirsten Van der Haegen en Charlotte Van Daele, brachten als keuzewerk 'Banja Luka' van Jan De Haan en als verplicht werk ' Volcano' van Jan Van der Roost.

 

30 april 2005

Festivalhal vernieuwd

De werken om de Festivalhal aan het Donkmeer brandveiliger en ook gezelliger te maken zijn beëindigd, meldt de nieuwsbrief van de cultuurdienst. De hal kreeg een verlaagd plafond, een geheel nieuwe verlichting en een brandmuur. Plafond, muren en vloer werden geschilderd. Binnenkort worden tafels en stoelen geleverd. De werken moeten de kans bieden om de zaal nog meer als een bovengemeentelijke evenementenhal te gebruiken en organisatoren aan te trekken.

 

28 april 2005

119 ...

Dat is het aantal mensen dat zich vandaag in Stroming aanbood om bloed te geven. Hoe zit het eigenlijk in de andere deelgemeenten ?

 

25 april 2005

Sint-Pietersvrienden blijft in Ere-afdeling
Tijdens het provinciaal tornooi, gisteren in Stroming,
bevestigde de fanfare de Sint-Pietersvrienden uit Uitbergen haar positie in Ere-afdeling. Om de vier jaar moet een muziekvereniging zich tijdens zo een tornooi opnieuw bewijzen. De fanfare speelde als verplicht werk 'Marteniza' van Piet Swerts, en als keuzewerk 'Ferdividaasje' van Leon Vliex.

 

Sint-Pietersvrienden kreeg intussen ook al de bevestiging dat ze op 17 juli mag deelnemen aan het internationaal concours, zeg maar officieus wereldkampioenschap in het Nederlandse Kerkrade.

 

25 april 2005

Gemeenteraad stelt 30km-zones uit

De gemeenteraad besliste om het punt over de invoering van 30km-zones nabij de scholen uit te stellen. Het schepencollege gaat eerst nagaan of men betaalbare borden kan vinden - eventueel met subsidies van de Vlaamse regering - om de 30km enkel op bepaalde tijdstippen op te leggen. Meer over de gemeenteraad van vanavond.

 

25 april 2005

Sport

bullet

Schermen
Melanie Van Dorpe werd zondag nu ook Belgisch kampioene bij de seniores. Met de ploeg van de
Gentse Sint-Michielsgilde, bestaande uit 2 junioren en 2 kadetten (!), versloeg zij in de finale de Brusselse ploeg Damocles, titelhouder van verleden jaar. In maart werd Melanie als 2dejaarskadet al individueel kampioene bij de junioren.

bullet

Voetbal
Niet alleen voor SK Berlare wordt de laatste competitiewedstrijd belangrijk.
Als De Blauwe Vlam zondag tegen Stars wint, dwingt het de tweede promotie op rij af, en kan zo uitkomen in de hoogste reeks van het Aalsters liefhebbersverbond MTSA. F.C. De Blauwe Vlam heeft als derde in de stand 2 punten minder dan Stars. Bij een overwinnig wordt Blauwe Vlam vice-kampioen en is de promotie binnen. Bovendien wordt de club, de oudste in de Donkgemeenten, dit jaar 40 jaar. De club hoopt zaterdag (15 uur) dan ook op veel aanmoedigingen langs het plein aan de Slotstraat in Uitbergen.

 

24 april 2005

Gemeenteraadsagenda
Morgen maandag (20 uur) komt de gemeenteraad samen. Op de agenda onder meer de rekeningen van 2004, de invoering van een 30km-zone rond de scholen, tonnagebeperking in een deel van de Nieuwstraat, en de jeugd-projectsubsidies.

 

24 april 2005

Landelijke Gilden tonen Berlare

De eigen bevolking opnieuw het eigen dorp leren kennen en tegelijk de waarden van een landelijke omgeving benadrukken, dat kan zowat de achtergrond van het 'Dorp in de kijker'-initiatief van de Landelijke Gilden worden genoemd. Dit jaar is Berlare uitgekozen voor Oost-Vlaanderen. Vandaag was de eerste activiteit, met een Scheldetocht en een erfgoedwandeling langs het plaatselijke groen. Provinciaal voorzitter De Lange  - die in zijn toespraak het belang van duurzame ontwikkeling en van de noodzaak van een samenhangend beleid met inspraak en medewerking van allen, en zeker van de jeugd, bepleitte - en plaatselijk secretaris Frans Bosman waren zeker tevreden met de opkomst en hopen op minstens hetzelfde bij de activiteiten op 20-22 mei en op 16 september. Het Nest-arrangement is al volgeboekt.  Meer informatie (druk op 'deur uit') of via dit e-mailadres.

 

24 april 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: SK Berlare - Heikant Zele: 4-0. Door het verlies van Lochristi is Vrasene, op twee punten, nog de enige die de kampioenstitel zou kunnen wegkapen. Een overwinning volgende week in Doorslaar, de laatste competitiewedstrijd,  zou alle twijfel wegnemen. Een gelijkspel volstaat wellicht ook, gezien het groter aantal gescoorde goals.

bullet

3de prov.; Waasmunster - SKV Overmere: 4-0. De redding was sinds vorige week binnen ...

bullet

Rope-skipping

Vorig weekend werd Liesbet Cornelis met haar vriendinnen bij Siluskip Zele Vlaams en Belgisch ploegenkampioen bij de beloften.

 

24 april 2005

Een 'belle'  voorstelling

Panta Rhei en Joker mogen 'Belle en het beest' bijschrijven op hun lijst van waardevolle producties. De ervaringen met Festivaria en, vooral, de eigen creativiteit zorgen weer voor een prestatie die vele grotere gemeenten én steden de Donkgemeenten kunnen benijden. Hoe van het toch niet zo grote podium in de gemeentelijke feestzaal van Overmere wordt omgetoverd tot dorpsplein, kasteel (met twee verdiepingen) en kasteeltuin, met een herberg letterlijk bovenop, is op zich al een prestatie. De acteurs, zowel jong als oud, tonen wat het plaatselijke toneeltalent kan. En dat belooft ook voor de toekomst. Wie het nog wil bekijken, er is een extra voorstelling op woensdag 27 april, en nog op vrijdag 29 en zaterdag 30 april, telkens om 20 uur. Reserveren: 0474-68 32 55 (tussen 19 en 21 uur). Nog dit: de voorstelling van vandaag was ten voordele van het 'Kinderen van bij ons'.

 

24 april 2005

Nieuwe accenten in het OCMW-beleid

"Een omvangrijk programma, maar je moet veel vragen om iets te bereiken", zei burgemeester Van Sande nadat Bart Van Malderen, de nieuwe OCMW-voorzitter, zijn beleidsplannen aan de OCMW-raad had voorgelegd. Meer  vind je hier.

 

23 april 2005
Een week ... niets

Problemen met software maakten dat we de hele week niets op de site konden zetten. Onze excuses aan ieder die tevergeefs op zoek was naar wat deze week zoal gebeurde. Niet dat er zoveel was, maar toch: een kampioene in het rope-skippen, de beleidsnota van de nieuwe OCMW-voorzitter, een verlenging van 'Belle en het beest' door Joker en Panta Rhei ... We trachten dit weekeinde nog een en ander recht te zetten. En voor wie daarvoor ingeschreven is, er komt wellicht morgen een nieuwe nieuwsbrief.

 

17 april 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: Kruibeke - SK Berlare: 0-1. Door deze overwinning en het gelijkspel van Vrasene staat Berlare nu alleen op kop, met een punt meer dan Lochristie en twee meer dan Vrasene. Heikant en Doorslaar zijn de laatste hinderpalen naar de titel en promotie.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Bazel: 1-0. Overmere is gered en staat nu 12de.

 

17 april 2005

Urbanus in Berlare

Vrijdagavond was er op Eén de aflevering in de Urbanusreeks met de scènes die in Berlare zijn opgenomen. De wasserij waarin hij gegijzeld werd, was die van Dirk Burm aan de Bosstraat. "Twee dagen en een nacht zijn ze hier bezig geweest, voor uiteindelijk maar enkele minuten film", was zijn reactie gisteren.

 

16 april 2005

Sport

bullet

Handbal
Don Bosco2 - Berlare: 34-13

 

11 april 2005

Uitgeweken Schellebellenaars gezocht

De Kring van oud-Schellebellenaars (KOUS) zoekt adressen van mensen die uit die gemeente komen en nu elders wonen. Zoals in Wichelen wil men dezen jaarlijks samenbrengen tijdens de jaarlijkse kermis, en elkaar op de hoogte houden via een ledenblad. Mochten er zo in de Donkgemeenten wonen, meer informatie is te verkrijgen bij De KOUS, p/a Margote 81, 9260 Wichelen (na 19:00 uur: 052 / 42 21 57).
 

Misschien ook een idee voor uitgeweken inwoners uit de Donkgemeenten ?

 

11 april 2005

Sport

bullet

Marathon
Carine De Rouck liep dit weekeinde de marathon van Rotterdam uit in 5 uur22min31sec. Vorig jaar deed ze ook die in New York.

bullet

Volley
De 1ste prov.-ploeg van JTV Brigand won dan wel gisteren met 0-3 van Oudegem, maar dat was niet genoeg om een degradatie te vermijden. De ploeg in 2de zal er heel anders uit zien:
Jurgen Janssens en Kristof Heuninck stoppen, Stefan Vanden Abbeele gaat naar VC Oudegem, Koen Boone zoekt een ploeg in het Antwerpse, en Jelle De Maesschalck en Sven Van Der Linden stappen over naar de ploeg in 1e divisie.

 

10 april 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: SK Berlare - SK Vrasene: 2-2. Door dit gelijkspel van de twee leiders komt Lochristie op 1 punt. Het einde van de competitie wordt heel spannend. Valt voor Berlare de beslissing volgende week, uit in Kruibeke ?

bullet

3de prov.: Meerdonk - SKV Overmere: 6-1. De leider - en sinds vandaag niet meer in te halen - was veel te sterk. Overmere staat nu derde laatste, maar moet de laatste twee wedstrijden tegen de laatsten in de stand spelen. Het wordt ook daar nog spannend.

bullet

Volley

bullet

1ste prov. H: Oudegem - JTV Brigand: begon pas om 18 uur.

 

10 april 2005

Eén speelstraat

Er zou tot hier toe één aanvraag zijn ingediend om tijdens de zomervakantie een speelstraat te mogen inrichten, uit de Matexiwijk aan Berlare-dorp. Wie dat nog zou willen doen, neemt best zo vlug mogelijk contact op met de gemeentelijke jeugddienst.

 

Onlangs zou door de verkeerscommissie de beslissing zijn genomen om 'max. 30km'-zones in te stellen in de omgeving van de scholen en gemeentelijke buitenschoolse kinderopvangplaatsen. Die zones zullen het straatgedeelte onmiddellijk aan de school of opvangplaats omvatten, maar waar nodig ook tot aan de meest door schoolkinderen gebruikte oversteekplaatsen reiken. De politie zal er zeker tijdens de drukste momenten regelmatig controleren.

 

9 april 2005

Nieuwe schepenbevoegdheden

Nogal geruisloos herschikte het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheden, na de opvolging van Camiel Moerman door Jan De Palmenaer. De volledige lijst is te vinden op de gemeentesite (kijk onder Bestuur-schepencollege).

 

Enkele opvallende zaken (gebaseerd op de gemeentesite):

bullet

de nieuwe schepen wordt bevoegd voor 'onderwijs' (eerder bij Franky Verhofstadt), 'sport' (Julien Spruyt), 'Regie Donkmeer' (bestaat die nog ?), 'sociale aangelegenheden', 'volksgezondheid en gezin' (Robert Audenaert)

bullet

staan niet meer op de lijst: 'erediensten' (Van Sande), 'senioren' (Audenaert)

bullet

nieuw:

bullet

'lokale economie' (Moerman) wordt 'middenstand en lokale economie' en gaat naar Luc Vercruyssen

bullet

'Eendenkooi' behoort niet tot toerisme en gaat naar Julien Spruyt

bullet

'tewerkstelling' wordt afgesplitst van 'sociale aangelegenheden' en blijft zo bij Robert Audenaert

bullet

andere verschuivingen:

bullet

Robert Audenaert wordt bevoegd voor 'ruimtelijke ordening' en 'stedenbouw' (Moerman)  

bullet

Francky Verhofstadt krijgt 'toerisme' (Moerman) bij.

 

9 april 2005

Nederlandse 'Annie'

In Nederland loopt sinds gisteren bij Tros een registratie van de audities voor de musical 'Annie'. Voor de opvoeringen van deze musical, vanaf oktober, werden in totaal 10 'Annie's' en 50 weeskinderen gezocht, tussen 8 en 13 jaar oud.  Dat aantal was nodig om te voldoen aan de regels van de arbeidsinspectie om met de musical door het hele land te kunnen trekken. Er deden zo'n 1800 kinderen mee aan de audities. Om zich echt voor te bereiden op de opvoeringen kunnen de Nederlanders in augustus-september naar de voorstellingen op het Donkmeer komen kijken.

 

Voor die 'Donkmeerversie' loopt het intussen storm voor de kaarten, vooral dan voor de middenplaatsen van de 'betere' dagen. Van de paasvakantie werd gebruik gemaakt om het tempo van de repetities op te drijven, vooral dan van de 'weeskinderen'. Voor hen moet Festivaria rekening houden met de examenperiode.

 

Doe jij mee aan 'Annie' en wil je iets kwijt, een anekdote, een speciale gebeurtenis ..., laat het dan weten, dan komt het bij op de speciale bladzijde.

 

8 april 2005

Nieuw CM-ACV-lokaal in Berlare

Vanavond werd aan de E.Hertecantlaan 12 het nieuwe tehuis voor ziekenbond Christelijke Mutualiteiten (CM) en voor de ACV-vakbond geopend. Na jaren eerst een achtergebouw van de parochiezaal, later dat van de Bacob(later Dexia)bank te huren, heeft de CM nu een eigen woonst verworven. Het ACV huurt een deel ervan zodat men toch nog samen de diensten kan aanbieden. Daarbij zal nog meer worden getracht kwaliteit te bieden, hielden de vakbondssecretarissen van beide organisaties de aanwezigen voor. "Ook de kleine problemen van de mensen oplossen gesteund door de middelen van een grote organisatie", noemde Etienne Van Hecke (CM) het, terwijl Piet Callens het omschreef als het evolueren van een werklozenbank naar een steunpunt voor de werknemers. Met dit huis wil men tevens aantonen dat zowel CM als ACV in Berlare willen blijven. Aan E.Hertecantlaan 24 hangen nog steeds het logo en de brievenbus, maar dat is slechts tijdelijk. In de andere deelgemeenten blijft CM nog steeds dagelijks de doktersbriefjes uit de bussen halen om zo snel mogelijk voor de terugbetalingen te zorgen. Als openingsactiviteit houdt men zondag opendeur, met onder meer een fietstocht langs de verschillende deelgemeenten.

 

8 april 2005

Joepie eindigde in Ieper

Vanmiddag is de 21ste Joepie-voettocht van VKSJ in Ieper geëindigd. De zes van KSJ-Berlare hadden op het heuvelachtige parcours over de slachtvelden van WO1 ook regelmatig de wind en vooral gisteren ook regen tegen. "Moe maar gelukkig", zoals dat dan heet, kwamen ze in de vooravond in Berlare terug.

 

7 april 2005

Trager in Heikantstraat

Sinds vandaag is de max. 50km snelheid ingevoerd in de Heikantstraat, tot grote vreugde van het buurtcomité. Die had hier op aangedrongen omdat de straat nu vooral is bewoond door gezinnen met jonge kinderen en omdat snelheidsduivels ze gebruiken die van en naar de Zeelse Heikantwijk rijden. Het is de bedoeling autobestuurders met  preventieve acties van het comité en met snelheidscontroles van de politie aan te zetten om zich aan werkelijk aan deze snelheidsbeperking te houden. "Om van de Heikantstraat terug een leefbare en aangename leefomgeving te maken", zegt het buurtcomité.

 

5 april 2005

De jeugd wandelt

De paasvakantie is voor een deel van de jeugd uit de Donkgemeenten een wandelvakantie geworden.

bullet

Chirojongens uit Berlare trokken er zelfs naar Engeland voor.

bullet

En zes KSJ-jongens en meisjes vertrokken vanmorgen naar Gent, de startplaats voor de tweejaarlijkse driedaagse Joepie-trektocht naar de nog onbekende bestemming X. En ze koppelen er een wedstrijd aan. Onder diegenen die ten laatste donderdagavond 7 april met een mailtje de juiste eindbestemming kunnen doorgeven, wordt een kipmaaltijd verloot. De Kip- en Frietavond heeft plaats op 30 april in de Parochiezaal.

 

4 april 2005

Sport: synchroonschaatsster Valérie Moerman wint in Nederland

Valérie Moerman won met haar twintigtal teamgenoten (junioren) van de The Snowflakes (van de Gentse schaatsclub Kristallijn) vorige zaterdag in het Nederlandse 's Hertogenbosch de Hertogstad Synchronised Skating Competition 2005. Dit is een internationale wedstrijd in het synchroonschaatsen. Ze versloegen daarbij de Italiaanse ploeg, die dit jaar voor het wereldkampioenschap was geselecteerd. De ploeg is al verschillende keren Vlaams en Belgisch kampioen, maar kwam nu voor de eerste keer tegen  buitenlandse ploegen uit. Valérie en de ploeg hopen dit succes volgend seizoen te kunnen verlengen, als de financiën het toelaten ... Nog zeggen dat Valérie eerst soloschaatsster was en als miniem brons haalde in het Belgische B-kampioenschap.

 

4 april 2005

Film en boek

bullet

De voorbije week werd de jeugdfilm "Millie en de steen van Ziba" in de regionale pers gepromoot. Deze film brengt een verhaal met dieren in de hoofdrol. Het is een productie van regisseur Paul Moereels en  echtgenote Miriam Schatteman. De 'sprekende' rollen zijn voor dochter Phyliss, Carry Goossens en Jos Van Geel. Alles werd gedraaid in Berlare (Donkmeer, Eendenkooi en eigen omgeving) en Zele. Meer info.

bullet

En Henri Van Daele schreef een boek over de jeugd van Jan Praet, de beruchte boef die in de 19de eeuw de Gratiebossen tussen Berlare en Zele onveilig maakte. "Jan Praet, van rebel tot rover" wil de historische leefwereld van Jan Praet weergegeven. Over zijn echte jeugd is echter weinig geweten, wat de auteur dan weer de kans gaf zijn fantasie te gebruiken. De auteur signeert zijn nieuwste boek zaterdag 16 april tussen 11 en 12 uur in de Zeelse Standaard Boekhandel.

 

3 april 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: Kallo- SK Berlare: 0-1. Een belangrijke overwinning met het oog op de thuiswedstrijd volgende week tegen co-leider Vrasene.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - VVS Stekene: 1-3. De thuisploeg had naar verluidt heel wat kansen. De ploeg staat nu gedeeld 14de en leeft nog vier weken in spanning: blijven of zakken ?

bullet

Volley

bullet

1ste prov. h: JTV Brigand - Spectrum Moerbeke: 2-3. Spannende wedstrijd waarin een sterk gemotiveerd en goed draaiend JTV op een zucht van wedstrijdwinst strandde. De degradatie lijkt nu wel definitief al is op papier alles nog mogelijk. Volgende week zondag volgt de laatste wedstrijd, de uitderby tegen Oudegem.

 

3 april 2005

Ongeval (gewijzigd)

Gisterennamiddag botsten in de Frankrijkstraat, aan het kruispunt met de Van Tieghemstraat, een motorrijder en een fietser. De 65-jarige fietser overleed ter plaatse. Het parket vroeg in de vooravond nog een reconstructie, die volgens ooggetuigen, door een gebrekkige signalisatie voor wat verkeershinder zorgde.

 

1 april 2005

Nieuwe schepen

Jan De Palmenaer is sinds vandaag de nieuwe schepen, in opvolging van Camiel Moerman. Over zijn bevoegdheden (en eventuele verschuiving van die van de andere schepenen) wordt dinsdag beslist tijdens de bijeenkomst van het college van burgemeester en schepenen. De stemming tijdens de gemeenteraad werd niet bijgewoond door de VLD-oppositie. Die fractie stelde dat te laat was aangekondigd dat deze raadszitting vandaag zou plaatshebben, in volle vakantieperiode. Vier van hun leden hadden al een vakantie geboekt. Zowel burgemeester Van Sande als de fractieleiders van de oppositiepartijen bedankten Camiel Moerman, die als raadslid blijft zetelen, voor zijn bijdrage in de besluitvorming in de gemeente, en wensten de nieuwe schepen veel succes. Van Sande herinnerde er aan dat Moerman al 40 jaar in de gemeenteraad zit, altijd bij de meerderheid. Hier meer.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.