Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

OCMW-beleidsplan 2005-2006

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Religie in de Donkgemeenten
ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten
Verbrand in Ghislenghien
Rechtbankjury
OCMW
Kinderwelzijn
leeftijdspiramide
Lokale Werkwinkel

 

Omhoog

21 april 2005

Nieuwe accenten in het OCMW-beleid

Enkele weken na zijn indiensttreding als OCMW-voorzitter stelde Bart Van Malderen tijdens de OCMW-raadbijeenkomst zijn beleidsintenties voor de volgende twee jaar voor. "Geen revolutie, want continuļteit is belangrijk, maar toch wel enkele accentverschuivingen", vatte hij het programma met vijf hoofdstukken samen. Hij voegde er op het einde aan toe dat intenties niet noodzakelijk inhouden dat alles kan worden gerealiseerd, maar dat men er wel hard zal voor werken. Hierbij enkele van de verschuivingen in vergelijking met de huidige toestand.

Sociaal beleid
Wat sociaal beleid betreft, begint de nieuwe voorzitter al onmiddellijk met enkele nieuwigheden. Volgende maand worden alle plaatselijke actoren in het sociale leven samengeroepen voor de startvergadering voor de opmaak van een Lokaal Sociaal Beleidsplan, nog een initiatief van toen Mieke Vogels minister was. Een stuurgroep met politici en ambtenaren van gemeente en OCMW zullen het plan dan voorbereiden en in november aan de actoren voorleggen. In december hoopt de voorzitter het aan de OCMW-raad te kunnen voorleggen. Met dat plan wil men de bepalingen van het decreet uitvoeren en meer werken aan de doorverwijsfunctie: de mensen begeleiden naar instanties die kunnen helpen.

De OCMW-raad mocht al onmiddellijk de tweede nieuwigheid opstarten: een dienstenbedrijf. Dat bedrijf zal beginnen met een poetsdienst waarbij de klanten betalen met dienstenchecks. Er komt geen vermenging met de al bestaande OCMW-poetsdienst.

De dienst schuldbemiddeling gaat meer preventieve infoacties voeren om te vermijden dat mensen in financiėle problemen komen. De voorzitter denkt ook aan een verbetering van de crisiswoning, die in geval van nood kan wordt gebruikt, en aan beter sociale verhuurwoningen. Voor dat laatste wil men privaat eigenaars aanzetten om sociale huurwoningen te zetten of te verbeteren, .

Nog nieuw wordt het tewerkstellingsproject waarbij men, zoals in Beveren, mensen die een leefloon ontvangen bij plaatelijke zelfstandigen zou tewerkstellen. Die werkgevers zouden daar de eerste zes maanden niet moeten voor betalen, nadien een stijgende bijdrage.

Rusthuizen en serviceflats
De bouw van het rusthuis wil men zo snel mogelijk beginnen. Minister Vervotte is gevraagd de toestand ter plaatse te komen bekijken. De voorzitter hoopt steun over de partijgrenzen te krijgen om op alle beleidsniveaus het dossier te kunnen versnellen. Intussen werkt men verder aan het dossier om, zodra de subsidie is goedgekeurd, zo onmiddellijk te kunnen beginnen met de uitvoering. En aan de bestaande rusthuizen worden de nodige instandhoudingswerken gedaan. De serviceflats, intussen ook al zo'n tien jaar oud, krijgen een opfrisbeurt en in De Zilverberk wordt de gemeenschapsruimte vergroot.

Ouderenwoningen in Overmere
Het OCMW wil eigen woningen zetten om bejaarde koppels te laten wonen. Men rekent op een samenwerking met Hulp in Woningnood, dat uitzoekt hoe men de grond voor de serviceflats in Overmere kan aankopen. De uitvoering hoopt men in 2006-2007 te realiseren.

Financieel beleid
Zo veel mogelijk realiseren met de beschikbare middelen, is het motto. Nieuwe projecten moeten kostendekkend zijn.

Communicatie
De voorzitter belooft een persbericht na elke raadszitting en bij belangrijke gebeurtenissen, de aanstelling van een communicatieverantwoordelijke, een vernieuwing van de gegevens in de info-brochure, en een regelmatig aanpassen van de website, die ook meer on-line functies zou krijgen.
 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.