Tijd voor winterbloemkool 2008

Dit schrijven van Wil deed mij eraan denken dat het tijd is om winterbloemkool te zaaien. Op de website vind u er alles over in het artikel winterbloemkool kweken. Nu zaaien, in augustus planten en volgend jaar voorjaar oogsten. Het teeltschema staat hier. De moeite waard om uit te proberen, zeker nu de winters zachter lijken te worden. Een goed doorlaatbare grond waar tijdens de winter geen water op blijft en een zacht zeeklimaat zijn belangrijke troeven om deze teelt te doen slagen. Te grote planten zijn ook gevoeliger voor vorstschade tijdens de winter. Wie in open lucht zaait kan deze week wel zaaien. Gebeurt de opkweek onder beschutting, dan wacht je best tot volgende week.

Wil schrijft :

"Toch wil ik ter aanvulling even laten weten dat ik al 18 jaar met veel succes Walchers Winterbloemkool teel. Ik heb al 30 jaar een volkstuin op zeer korte afstand van de Brabantse Bieschbosch dus echt harde winters hebben wij hier niet. Toch neem ik voorzorg, zo wordt de bloemkool altijd door gaas omheind hierover wordt insectengaas gespannen. Mocht er vorst van meer dan 12 gr. verwacht worden dan kan ik vliesdoek rondom het gaas spannen en ook nog over het insectendoek. Ook hevige sneeuwval kan hiermee opgevangen worden. Want die klop ik er zo snelmogelijk af. Half gedooide sneeuw die des nachts weer bevriest is funest. Ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben met een uitval van  een kwart van de planten en ik vind ze inderdaad veel lekkerder dan zomerbloemkool die vaak door temperatuur schommellingen er los kan groeien. Met vriendelijk groet,  Wil"

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen