www.groentevragen.be : geschiedenis van groenten en groenteteelt.

Op de website www.groentevragen.be wordt ongeveer elke maand  een onderwerp aangraakt dat te maken heeft met de geschiedenis van groenten en groenteteelt in zijn breedste betekenis.

In de maand juni had Willy Van Hoof  het over de naamgeving van selder, dit tot ver na de middeleeuwen eppe genoemd werd. In mei was het over de spraakverwarring tussen cichorei, suikerij, witlo(o)f, capucijnenbaard, andijvie, pissenlit, pisbloem, molsla en paardebloem. Nu kan je er al de tekst van juli lezen op www.groentevragen.be, het gaat over De eerste Mechelse groentemarkt aan de Botermarkt (1871).

De auteur, Willy Van Hoof is de inititiatiefnemer van - en thans lid van de Raad van Bestuur - van het groentemuseum 'tGrom . Hij verricht(te) dan ook heel wat studiewerk voor dit onlangs geopende groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver.
Hij ontving de cultuurprijs 2005 van  deze gemeente voor zijn jarenlange bijdrage aan het heemkundige en culturele leven in onze gemeente, alsook voor het toerisme in Sint-Katelijne-Waver (o.a. de beurs Kortweg, Midzeelhoeve,...).
Willy is ook auteur van heel wat publicaties over de landbouwgeschiedenis en groenten in het bijzonder. Zo verscheen onlangs dit artikel over een publicatie van hem in de krant. : Willy Van Hoof herwerkt boek over Vlaamse landbouwgeschiedenis. Willy was ook archiefonderzoeker voor de publicatie rond 50 j. veilingwezen. Er is ook een brochure over "Composteren, vroeger bij boeren, nu bij burgers", een bijdrage in een publicatie over de Eerste Wereldoorlog hier met aandacht voor het bestaan van groenteteelt in de regio toen. Ook een eigen studie over de "Mechelse serre" die verscheen in een NLs-VL tijdschrift.

Er staan nog een aantal publicaties op stapel.
-een studie over de gebruiksvoorwerpen in de Mechelse regio in de groenteteeltsector ( is nog verkrijgbaar bij de heemkring " Erf en Heem").
- een studie over de "staartploeg" in Vlaanderen
- een studie over uitwijking van Hollanders en Vlamingen, begin van de 16de eeuw naar Denemarken. Zij gaven daar het ontstaan van de Deense groenteteelt . Dit onderzoek loopt i.s.m. een Deense historica.

Je kan Willy Van Hoof contacteren via het mailadres op zijn website.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen