U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

 

oktober 2004

31 oktober 2004

Nieuwe uitbater sporthal (+ aanvulling)

De opvolger van Maria als uitbater van de sporthal wordt dan toch niet Francis Baeyens. Om medische redenen heeft hij afgehaakt. Danny Bauwens, de tweede in de lijst, heeft woensdagavond toegezegd om de taak op zich te nemen.

 

Het afscheidsfeest vanavond bracht heel wat volk naar de sporthal. Petrus en Maria waren duidelijk onder de indruk van de opkomst en van de vele bloemen en geschenken die ze ontvingen. Maar Petrus (69) was duidelijk: "Het is genoeg geweest". Maria (61) zal het duidelijk wel missen: "Maar ik zal hier nog wel regelmatig te zien zijn". Danny, de nieuwe uitbater, beseft dat het niet gemakkelijk zal zijn. Hij belooft alvast om de sportbeoefenaars evengoed te blijven 'soigneren'.

 

31 oktober 2004

Sport

bullet

Volley:

1ste prov. heren: kwb Beveren - jtv brigand b: 3 - 1

bullet

Voetbal

2de prov.: Oudegem - SK Berlare: 2-2. Berlare blijft derde, maar de kloof met leider Kruibeke wordt wel groter.

3de prov.: SKV Overmere - FS Herleving Sint Pauwels: 2-4. Een logische overwinning voor de leider.

 

30 oktober 2004

Winteruur: vergeet niet een uur langer te slapen ...

En overal de klokken aan te passen !

 

30 oktober 2004

Nog meer ontwikkelingshulp

Gisteren werd de check overhandigd met de opbrengst van de actie voor weeshuizen in Ethiopië. Zie meer op de pagina over ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten.

 

30 oktober 2004

Sporthalafscheid

Wie nog iets wil gaan drinken bij 'Maria van de sporthal' moet snel zijn: morgen is het haar laatste dag. De voorbije week lieten de verschillende clubs al hun erkentelijkheid zien, met al dan niet aangekondigde afscheidsfeestjes. In september liet Maria weten er na 22 jaar - ze is er sinds de opening van de sporthal - te willen mee stoppen. Intussen aanvaardde de gemeente Francis Baeyens als nieuwe uitbater.

 

30 oktober 2000

Uit het politieverslag

bullet

Veel niet-werkende fietslichten
Na de preventieve actie aan de scholen in Berlare en Zele, donderdag, krijgen meer dan 100 gezinnen een brief thuis omdat het fietslicht van zoon of dochter niet werkte of niet aanstond. Er komt nog zo een actie na de herstvakantie, maar van dan af zal de politie ook pv's opmaken. De politie rekent op de ouders om het niet zo ver te laten komen.

bullet

Veiligheidsplan

De politie kreeg de goedkeuring van hogerhand over het voorgestelde veiligheidsplan voor 2005-2008. In dat plan werd rekening gehouden met de resultaten van een bevraging bij verschillende instelling, verenigingen en personen uit Berlare en Zele. Dat leidde onder meer tot meer aandacht in het plan voor verkeersveiligheid (tegen 2006 33% minder ongevallen met lichamelijk letsel), inbraken in woningen (nu al 43% minder dan in 2002-2003), drugsproblematiek (en zo ook andere misdrijven verminderen), fiets- en bromfietsdiefstallen (steeds meer voorkomend), sluikstorten en geluidsoverlast. De politie roept verenigingen en individuele inwoners die een bijdrage willen leveren op om zich kenbaar te maken. Meer uitleg komt allicht op de websites van de beide gemeenten.

bullet

Politieraad
De volgende vergadering van de politieraad heeft plaats op 8 november vanaf 20.30uur in het gemeentehuis van Zele. In geheime zitting gebeurt daar
de benoeming tot stagedoend hulpagent, het aanstellen van een inspecteur-wijk en van een inspecteur-interventie, en de bespreking van de stand van zaken in de politiezone.

 

28 oktober 2004

Schermster Melanie Van Dorpe bij 100 eersten in wereldranking (met aanvullingen later)

Een 14de plaats tijdens het Wereldbekertornooi "A" van Ponte de Sor in Portugal, bezorgde schermster Melanie Van Dorpe een 95ste plaats in de Wereldranking bij de junioren, hoewel ze pas tweedejaars-kadet is. Voor het tornooi stond ze 217de. In Portugal haalde ze drie overwinningen. Ze verloor tegen de latere derde, de Amerikaanse Hurley Courtney. Door deze uitslag haalde ze al de helft van de vereiste punten om in maart volgend jaar aan het wereldkampioenschap te kunnen deelnemen.  De uitslagen en klassering van Melanie kunnen worden gevolgd op de site van de Internationale Schermbond (klik op Compétions en dan ofwel op Résultats of op Classement en duidt aan als zoekcriteria: junior, épée, féminin - Belgique) of bij haar club: Gentse Schermgilde Sint-Michiels.

 

27 oktober 2004

Politie controleert fietslichten en autogordel

Na de actie op het parkeren op speciaal gereserveerde plaatsen, wil de politie de fietslichten controleren.  Op 28 en 29 oktober gebeurt dat nog zonder bekeuring - de ouders van jonge fietsers krijgen wel een brief thuis -, in een tweede stap leidt een overtreding wel tot een pv. Tegelijk doet politiezone Berlare-Zele mee aan de campagne van de BIVV ("Gordel niet om, onherroepelijk op de bon"), waarbij op het dragen van de autogordel wordt gelet.

 

26 oktober 2004

Een nieuwe Commissie ?

Morgen stemt het Europese Parlement of het de voorgestelde nieuwe commissie aanvaardt. Na de besprekingen vandaag in de plenaire vergadering en binnen de fracties (korte samenvatting), lijkt dat niet zeker. Wie het resultaat rechtstreeks wil volgen, dat kan vanaf 9 uur via Europe by Satellite: klik op EbS Live, dan op 'continue' en kies dan de taal waarin je het wil horen.

 

25 oktober 2004

Berlare op VRT

Twee keer deze week staan mensen uit Berlare (bijna) centraal in een VRT-programma. Vanavond, in Witte Raven, leidt Guy Van Cauteren een bibliothecaris op tot chef-kok, en donderdag is er op Canvas de eerste aflevering in een tweeluik over Fred De Bruyne.

 

25 oktober 2004

Frank naar Broadway (gewijzigd !)

Frank Van Laecke - moeten we zeker niet meer voorstellen - regisseert binnenkort musicals in Canada en in Amerika. In Vancouver staat hij volgende week in voor 'The Prince of Africa'. Die musical maakte hij dit jaar in Afrika en is bedoeld om een project voor weeskinderen - die aan het stuk meewerken - te steunen. In december brengt hij in het bekende Broadway  de musical 'Santa', een kerststuk dat hij vorige winter in Antwerpen creëerde. Meer info is de volgende dagen in de verschillende media te vinden. Er ook even aan herinneren dat Frank begin volgend jaar in CC Stroming 'Equus' van Peter Shaffer brengt. Hij doet er de regie en speelt ook zelf mee.

 

25 oktober 2004

Uit het politieverslag

bullet

alcoholcontrole
Tijdens extra alcoholcontroles, zaterdagavond en -nacht, betrapte de politie van zone Berlare-Zele in beide gemeenten 5 dronken bestuurders. Hun rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

bullet

Franse druggebuikers
Ook zaterdag verrichtte de politie
controles op plaatsen waar men druggebruik vermoedt. Nabij een dancing aan de Donklaan vond men in drie Franse wagens 3,6 gr weed en pacsons speed voor in totaal 10 gr. De jonge bezitters, van Franse nationaliteit, kunnen in hun thuisland worden vervolgd.

bullet

JZN aangevallen met kettingzaag
Boos omdat de verantwoordelijke van het jeugdhuis Jongeren Zagen Niet in Overmere de dronken 26-jarige S.V. uit Kalken had gevraagd weg te gaan, kwam hij even later terug ... met een kettingzaag. De deur van het jeugdhuis moest er aan geloven, maar gelukkig joeg hij de aanwezigen verder alleen schrik aan. De politie kon hem nadien snel oppakken en aan het parket overlaten. Vermoedelijk wacht hem een serieuze straf.

bullet

Poging tot frituuroverval
De uitbaters van de frituur in Overmere-centrum kregen zondagavond omstreeks 21.45 uur 'bezoek' van een overvaller. Hij dreigde met een luchtdrukpistool en vroeg het geld. Omdat men hem uitlachte, ging de man opnieuw weg. Een buurtonderzoek door de bijgeroepen politiepatrouille leverde geen sporen op. Het onderzoek wordt echter verdergezet.

bullet

Autobestuurder in slaap gevallen
Zaterdagochtend kwam de 20-jarige Tom O. (Wetteren) omstreeks 6 uur met zijn wagen aan de Kerkstraat in Overmere in de tuin van Simona L. terecht. De bestuurder was blijkbaar in slaap gevallen. Er was heel wat schade aan de tuin en aan de wagen, Tom zelf was gelukkig maar licht gewond.

 

24 oktober 2004

Sport

Volley:

Beker van Oost-Vlaanderen (16de finale): JTV Brigand B - Orchidee Wetteren: 3-1

Voetbal:

bullet

2de prov.: SK Berlare - HO Kalken: 1-1. Naar verluidt een snertmatch, die de thuisploeg wel de leidersplaats kost.

bullet

3de prov.: Zaffelare - SKV Overmere: 3-3. De derde uitwedstrijd op rij leverde het eerste punt op.

 

20 oktober 2004

Laat speciale parkeerplaatsen vrij!

De politie gaat de komende twee weken vooral controleren of parkeerplaatsen voor gehandicapten niet door andere bestuurders worden ingenomen, en of men de ruimte aan bushokjes niet gebruikt. Deze actie kadert in een reeks waarbij om de veertien dagen een ander aandachtspunt aan bod komt. Tijdens de vorige veertiendaagse keek men vooral naar gsm-gebruik in de wagen. Daarbij kregen 21 overtreders een bekeuring.

 

18 oktober 2004

Gemeenteraad: felle start zonder vervolg

Even zag het er naar uit dat er ondanks de relatief weinig zeggende agenda toch heel wat animo zou zijn. Maar de felle start kende niet echt een vervolg. De snelheidsbeperking tot 70km/uur in Kamershoek bleek uiteindelijk misschien nog de belangrijkste beslissing. Lees meer.

 

18 oktober 2004

Nog jagersperikelen ...

Ook in de velden langs de Leopolddreef durven jagers blijkbaar nogal eens 'in 't wilde weg' schieten, meldt een andere lezer. Na de gemeenteraad hierover aangesproken, beloofde schepen Spruyt om de jagerverenigingen (de zogenaamde wildbeheerseenheden - WBE) en de  individuele jagers aan te schrijven om hen aan te sporen zich aan de regels te houden.

 

18 oktober 2004

Uitbergse fanfare terug naar finale Belgisch kampioenschap

Fanfare Sint-Pietersvrienden uit Uitbergen  haalde gisteren tijdens de provinciale kampioenschappen in Stroming opnieuw een ticket voor het nationale kampioenschap in de ereklasse. De groep haalde 90% van de punten. Om door te stoten was minstens 80% nodig. De andere groepen die doormogen zijn De Vrije Werklieden (Lebbeke) in de fanfare -eerste reeks, Concertband Dynamic (Dendermonde) in de harmonie-erereeks, Harmonieorkest De Pinte in de harmonie-uitmuntendreeks, Sint-Cecilia (Merelbeke) in de harmonie-eerste reeks, de Gentse Politieharmonie (Gent) in de harmonie-derde reeks, en Brassband Panta Rhei (Gent) in de open categorie-erereeks. De finale heeft plaats in februari in Leuven.

 

17 oktober 2004

Sport

Voetbal:

bullet

Jongste scheidsrechter: SKVO is fier op z'n kersverse arbiter. Lotte Meulewater haalde op haar examen een knappe 93%. Zij wordt de jongste arbiter van België. De SKVO-site meldt (uit beleefdheid ?) echter haar leeftijd niet. Hoe dan ook, zij krijgt als beloning van de voetbalbond een leuke prijs. Lotte geeft de aftrap van de WK-classificatiewedstrijd België - Servië-Montenegro.

bullet

2de prov: Tielrode - SK Berlare: 0-3. Berlare blijft met een punt voorsprong op kop staan. Lees op de SK-site ook de column 'Vuile voetballer' met onder meer een stuk uit een column van Brusselmans over zijn SK-periode.

bullet

3de prov: Hamme - SKV Overmere: 3-2. Opnieuw kon Overmere een voorsprong (1-2) niet aanhouden. Als verzachtende omstandigheden worden een afgekeurde goal en een niet-toegekende penalty aangegeven.

Volley:

1ste prov: JTV Brigand b - Panda's Lokeren: 1 - 3. Een overwinning wordt nu wel heel welkom.

 

17 oktober 2004

Jagersperikelen

Dit weekeinde begon het jachtseizoen en blijkbaar zorgt dat voor hinder. Een lezer meldt ons dat hij vanmorgen, aan zijn visvijver nabij de Aard in Uitbergen-Schellebelle, plots voor een jager met geweer in aanslag stond. Die stond daarbij, volgens onze berichtgever, op privé-grond. "Ze maken omheiningen stuk, beschadigen planten, bezorgen mijn kippen de schrik van hun leven, om van mijn eenden nog te zwijgen. Ik heb schrik om mijn kinderen er te laten wandelen als er jagers lopen. Het zijn net terroristen. Ze schieten op alles wat beweegt. Dit wou ik toch even kwijt. Had ik deze morgen niet gedreigd de politie te bellen, dan hadden ze gewoon voortgedaan." Hij voegt er nog aan toe zeker niet tegen jagers te zijn en hun rol in het natuurbeheer te erkennen. "Maar dan moeten ze zich wel aan de regels houden."

 

17 oktober 2004

Boerenkrijgherdenking: stemmig, maar weinig nieuws

Het vendelzwaaien door Vredon Aalst, de inbreng van koor De Meergalm, de misviering, en de bloemenhulde zorgden voor een stemmige boerenkrijgherdenking rond het museum op het Overmeerse dorpsplein, bijgewoond door een honderdvijftigtal aanwezigen. Burgemeester Van Sande vond dat Overmere zich hiermee de boerenkrijg waardig maakte. Achteraf, tijdens de receptie voor de delegatie uit Hasselt, zei hij nog dat de plannen voor de invulling van het museum aan het Donkmeer wellicht pas begin volgend jaar klaar zijn. Hij bevestigde de bedoeling om het museum een overzicht te laten bieden van de evolutie sinds de Verlichting. (zie ook eerdere berichten) Ook dat de gemeente, 'ondanks de liberalisering van de energiemarkt die de gemeenten veel kost', in de begroting voor 2005 een gemeentelijke inbreng voorzien blijft. De voorzitter van het Hasseltse Boerenkrijgcomité, Frank Clerikx (verbeterd), zei dat het Overmeerse voorbeeld hen steeds aanzet om hun herdenking van het einde van de strijd nog beter te maken. Dit jaar heeft die plaats op 4 december in een schuur naast de herdenkingskapel, waar wellicht in 1798 de slachtoffers werden verzorgd.

 

Zie ook het Boerenkrijggedicht.

 

17 oktober 2004

Eric Suy bij Titaantjes

Vanmorgen was Eric Suy te gast bij Titaantjes, een wat eigenzinnige interviewreeks waarbij elke zondag tussen 9 en 10 een gast het onder meer heeft over hoogtepunt en dieptepunt, de drijfveer en geld verdienen. Suy heeft familiebanden met Overmere en is er ere-voorzitter van de Heem- en Oudheidkundige Kring. De 'buitenwereld' kent hem meer als voormalig adjunct directeur-generaal bij de Verenigde Naties, als voormalig kabinetchef bij Mark Eyskens (buitenlandse zaken) of als professor internationaal recht in Leuven. Het programma is nog te herbeluisteren vanavond om 22 uur of via de website van Radio 1. (klik bij 'Programma's' op Titaantjes).

 

17 oktober 2004

Geen Miss Belgian Beauty

Nele Blanckaert kon blijkbaar niet genoeg kijkers overtuigen om haar tot Miss Belgian Beauty te kiezen. Gisteren, tijdens de finale in Knokke, kreeg de 22-jarige Cynthia Reekmans uit het Limburgse Herk-de-stad het kroontje. Reeckmans is een studente Romaanse Talen aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Eerste eredame werd Vicky Cosyns uit Hamme, de West-Vlaamse Sofie Denoo is tweede eredame.
 

15 oktober 2004

Kijk of luister naar toespraken

In de rubriek 'Onze verkozenen' vindt u nu ook links naar sites waarop toespraken van minister De Gucht en van kamerlid D'hondt (uit Berlare en Zele, verenigd in een kieskanton) te zien of te horen zijn.

 

12 oktober 2004

Boerenkrijg

Vandaag, maar dan in 1798, begon in Overmere de Boerenkrijg. De herdenkingsplechtigheid heeft plaats volgende zondag (vanaf 10.30 uur), bijna traditioneel in aanwezigheid van een delegatie uit Hasselt (waar de strijd in december van hetzelfde jaar werd beslecht).

 

12 oktober 2004

Gemeenteraadsagenda

De agenda voor de gemeenteraad van maandag 18 oktober (20 uur) bevat onder meer de verkoop van het openbare verlichtingsnet aan Imewo, het voorstel tot ondertekening van een 'Scheldecharter' voor meer overleg met de gemeenten langs de Schelde, snelheidsbeperkingen tot 70km/uur in Kamershoek en Heikantstraat, de toetreding tot een burensportdienst Schelde-Durme, de aankoop van dranghekkens.

 

11 oktober 2004

Sport

Volley:

Heren 1ste prov: Hizo Zottegem - JTV Brigand b: 3 - 2. Na deze derde nederlaag op rij rekent men, met de hulp van veel supporters, op een overwinning tegen de buren uit Lokeren, op zaterdag 16/10 vanaf 20 uur in de sporthal in Berlare.

 

11 oktober 2004

Nu ook 'Grootste Nederlander'

Nadat eerder dit jaar al 200 beroemde Nederlanders werden geselecteerd, loopt vanavond op KRO een verdere uitverkiezing tot 10 finalisten. De volgende weken volgen allerlei acties en informatie-activiteiten, met de verkiezing van de Grootste Nederlander midden november als finale. Ook in Duitsland en Finland is het Britse initiatief al gevolgd. In Vlaanderen blijft het (voorlopig ?) beperkt tot wat op deze site is gebeurd (zie Grootste Vlaming).

 

10 oktober 2004

'Kampioen-bloedgever' stopt

Vandaag is bevestigd dat Alfons Cooreman op 7 oktober de laatste keer bloed gaf, dit omwille van de leeftijdsgrens van 65. Met 130 giften is hij in Berlare wellicht diegene met de meeste giften ooit.

 

10 oktober 2004

Sport

Voetbal:

SK Berlare - White Boys: 8-0. Berlare staat aan de leiding na drie weken die tot een 17-0 doelpuntensaldo leidden.

Grembergen - SKV Overmere: 3-2 en dit na een wedstrijd waarin Overmere, tegen tien, twee maal op voorsprong kwam ...

Handbal

Evergem - Berlare: 26-23

 

10 oktober 2004

Steven Prengels laureaat op Filmfestival van Vlaanderen

Steven Prengels uit Overmere werd gisterenavond tijdens de World Soundtrack Awards ceremonie van het Filmfestival van Vlaanderen uitgeroepen tot laureaat van de derde compositiewedstrijd voor jonge Belgische filmcomponisten, een initiatief van Sabam en het Koninklijk Belgisch Filmarchief. Componisten van Belgische nationaliteit, jonger dan 36, kregen als opdracht de filmscore te maken voor de stille (publiciteits)film "Le Réveil Tam Tam" (1906). Via deze wedstrijd wil het filmfestival jong Belgisch muzikaal talent de kans bieden om naam te maken als componist van filmmuziek. Treedt Steven nu in de voetsporen grote componisten als bijvoorbeeld Howard Shore, Ennio Morricone, Elliot Goldenthal en Georges Delerue ?

Steven is dirigent van de Koninklijke Fanfare "De Verenigde Vrienden"  (zie onder 'Dirigent') Overmere en raakte eerder dit jaar in het nieuws met de musical 'Chaplin', die hij mee componeerde. 'Chaplin' was al te zien in Sleidinge en in Berlare, en ook het Capitool in Gent zou geïnteresseerd zijn om het te laten opvoeren.

 

10 oktober 2004

Nog meer Pompoenheksen

Zo'n 280 kinderen en hun (groot)ouders stapten gisterenavond mee in de Halloweenfakkeltocht rond het Donkmeer. Het was al de vierde keer dat deze tocht het Pompoenenfestival inleidt. In het Heksenbos (Eendenkooi) zorgden de heksen van de groep Sneyssens voor enkele verrassingen en bij enkele plaatselijke horecazaken kregen de kinderen een versnapering. Later, terug in de Festivalhal, dansten de kinderen mee met de heksen. Volgens René Stevens, de motor achter dit VVV Donkmeer-initiatief, nemen ook steeds meer gezinnen van buiten de Donkgemeenten deel. Deze namiddag bepaalt men in de hal wie de zwaarste pompoen kweekte, er is animatie en er zijn standjes met ambachten en natuurproducten.

 

9 oktober 2004

Duvels winnen muziekquiz

Winnen de Rode Duivels vanavond niet tegen Spanje, gisteren won alvast Sympathie ver den Duvel de tweede editie van de muziekquiz van PhiNyX. Ze hadden 168 punten op een totaal van 200. Fab 4 eindigde op de tweede stek met 165 punten. De eerste "Berlaarse" ploeg was Los Cocodrillos, met 141 punten op een verdienstelijke achtste plaats. In totaal namen 35 ploegen deel. Daarbij opnieuw veel doorwinterde muziekquizzers die speciaal naar Berlare waren afgezakt, maar ook een flink pak Berlaarse jeugd. De organisatoren zijn tevreden over het verloop en de opkomst, maar zullen zich beraden over de moeilijkheidsgraad. Voor gelegenheidsquizzers is het blijkbaar toch wat schrikken. Het doel blijft zowel muziekkenners als sporadische quizzers een aangename avond te bezorgen.

 

7 oktober 2004

Sportschuur Overmere: later maar goedkoper 

Naar verluidt op vraag van de aannemers zelf wordt een nieuwe openbare aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van een sportschuur in Overmere. Ze hadden vastgesteld dat in het bestek materialen stonden die duur maar niet echt noodzakelijk zijn. Door deze nieuwe procedure starten de werken niet eind oktober, wat met de lopende procedure had gekund, maar wellicht pas in april-maart. Maar dan vermoedelijk wel tegen een lagere prijs.

 

7 oktober 2004

Bloedinzameling

De bloedgevers die zich vandaag in Berlare aanboden, mochten voor de afname op nieuwe, zeg maar ergonomische bedjes liggen. Alvast heel wat comfortabeler. Dat ondervonden 108 mensen tussen 17 en 19.30uur .

 

7 oktober 2004

Pastoorswissel voor Bareldonk

Het bisdom Gent deelde mee dat Marc Van Steen, lid van de pastorale equipe van het dekenaat Zele en pastoor van de Sint-Martinusparochie van Berlare, ook benoemd is tot proost van de kapelanij Bareldonk in Berlare. Hij volgt er E.H. Alfons Berlengée op die eervol ontslag kreeg en op rust gaat.

De Bareldonkparochie werd al langer beheerd door de kerkfabriek van de Sint-Martinusparochie.

 

6 oktober 2004

Uit het politieverslag

Ongeval

Gisterenavond omstreeks kwart na acht, raakte de 38-jarige Ann G uit Berlare licht gewond bij een ongeval op de Gentsesteenweg in Zele. Haar wagen werd zwaar aangereden door een achteropkomende wagen met Nederlandse nummerplaat, bestuurd door de Pool Janus T. (44 jaar). Het bleek dat hij te snel en onder invloed had gereden. De ravage was zo groot dat de brandweer nodig was om de brokstukken te verwijderen.

 

5 oktober 2004

Onrechtstreekse provinciale hulp voor museum

De provincie Oost-Vlaanderen stelt dat in de begroting voor 2003 een bedrag van €92 436 was voorzien voor de uitwerking van een multimediaal museumproject in Berlare. En dat voor de (nog niet goedgekeurde) begroting voor 2005 eenzelfde bedrag wordt voorgesteld. Dat geld gaat naar het Ename Expertisecentrum dat het project aan het uitwerken is. Waarmee duidelijk wordt wie de werkgroep van vrijwilligers, zoals ze tijdens de gemeenteraadszitting werd genoemd, betaalt.

 

5 oktober 2004

Uit het politieverslag

Aangeslagen wagens

De politie blijft wagens die zonder geldige verzekering rijden - soms tijdelijk - in beslag nemen. In het derde trimester van 2004 moesten 23 personenauto’s, 4 lichte vrachtauto’s, 2 motorfietsen en 7 bromfietsen aan de kant. Voor heel 2004 komt de politie al aan 97 voertuigen. De actie werd opgezet omdat blijkt dat vooral bestuurders die zonder verzekering rijden na een ongeval vluchtmisdrijf plegen.

 

3 oktober 2004

Ontwikkelingshulp vanuit de Donkgemeenten

Deze site steunt in de eerste plaats de acties rond Vîrtop, het Roemeense dorpje dat in 1990 door Berlare is 'geadopteerd'. Wat daar is gerealiseerd toont dat een langdurige samenwerking structureel iets kan veranderen. Daarnaast zijn er de initiatieven van de missionarissen van hier en intussen zijn in de Donkgemeenten nog andere ontwikkelingsprojecten opgestart. Een onvolledig overzicht. Aanvullingen zijn welkom.

 

3 oktober 2004

Pompoenfestival

Zaterdag trok een groep pompoenfanaten naar het Belgische kampioenschap in Duisburg bij Tervuren. Door allerlei omstandigheden was de oogst dit jaar niet zo zwaar. De grootste uit de Donkgemeenten woog 163kg. Volgende zondag, in het kader van het pompoenfestival dat zaterdagavond met een heksentocht rond het Donkmeer start, is deze en andere pompoenen te bekijken in de Festivalhal.

 

3 oktober 2004

De Slag van Berlare

Gisteren startte de herdenking van de Slag van Berlare. Negentig jaar geleden kon die het Duitse leger lang genoeg ophouden om het Belgische toe te laten zich achter de IJzer terug trekken. De aanzet werd gegeven met de toneelmonoloog 'Ontploft !' waarbij Begijn Le Bleu met tien verhalen en enkele rekwisieten de sfeer van het (thuis)front weergaf, en met a-capellamuziek van het Britse trio Coope, Boyes en Simpson. Zij brachten onder meer liederen uit de Passchendaele Suite en andere vredesmanifestaties. Vandaag begon het met een misviering in Uitbergen. Aan de brug in Berlare onthulde men de originele lantaarnsokkel van de toen ontplofte brug, waarop een aangepaste lantaarn is geplaatst. De kinderen van John De Bock haalden die enkele jaren terug uit de Schelde. Nadien was er een dodenhulde aan de Sint-Martinuskerk en de opening van een tentoonstelling in Stroming, die tot eind oktober loopt. De huldiging werd bijgewoond door enkele familieleden van toen gesneuvelde Belgische soldaten. Ook al de gemeenten van waaruit de gesneuvelden kwamen waren aangeschreven om er bij te zijn. Herent was het enige dat een bloemstuk liet neerleggen. Woensdag is er nog de filmvoorstelling 'Paths of Glory' (van Stanley Kubrick met Kirk Douglas).  Naar aanleiding van deze herdenking is een krantje uitgegeven met getuigenissen en foto's van wat toen gebeurde. De viering deed alvast meer vlaggen uithangen dan bij voorbeeld 21 juli of 11 november. Daarbij ook enkele leeuwen- en Europese vlaggen. Om de viering in een breder kader te plaatsen ?

 

Cyriel De Bruyne zorgde voor het beeld op de sokkel en ook voor een gedicht. Het is te lezen op een nieuwe web-bladzijde waarop we gedichten over de Donkgemeenten willen verzamelen. Ken je er  ?

 

3 oktober 2004

Sport

Volley

1ste prov. heren: JTV Brigand b - VBC Sint-Laureins A: 1-3

Voetbal

2de prov: Dendermonde -SK Berlare: 0-4. "Op schema", zegt trainer Cluytens.

3de prov: SKV Overmere - Sint-Gillis: 4-1.

 

2 oktober 2004

Geheimzinnige eiergooiers

Vannacht zorgden onbekenden voor 'eieroverlast'. Ze gooiden eieren tegen woongevels of stopten ze in brievenbussen. Wie weet er meer over ?

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.