Voorzaaien uien voorkomt valse meeldauw.

Een paar weken nadat Jacques uit Dendermonde ons een interessante tip over Ajuin zaaien en verplanten bezorgde viel mijn oog op deze onderzoeksresultaten. Zeker als je weet dat dit jaar, wegens de weeromstandigheden, heel veel tuinders last hebben van aantasting door valse meeldauw bij ajuin is er dus een reden te meer om de tip van Jacques uit te probleren.

Ook telers die plantajuin gebruiken hebben minder last van de valse meeldauw omdat de bol al voldoende ontwikkeld is vooraleer er aantasting optreedt.

Uit de professionele vakpers (Bejo Zaden)

De laatste jaren starten steeds meer uientelers hun teelt met plantmateriaal. Bij een plantenkwekerij worden de uien in december of januari opgekweekt, afhankelijk van de kluitmaat. In maart planten de telers deze kluitjes uit op hun percelen.

Gebruik van plantmateriaal maakt het mogelijk om eerder in het seizoen, vlak ná de plantuien,  een kwaliteitsui te oogsten. Meeldauwaantastingen blijven grotendeels achterwege, omdat de ui bijna oogstrijp is wanneer de schimmel invalt. Bovendien kan al snel na het uitplanten het onkruid bestreden worden met een krabbeleg en bovendien is het uitgangsmateriaal altijd ‘schoon’. 

De plantenkweker zaait tussen de 5 en 8 zaden op een kluitje en er gaan 100.000 kluitjes op een hectare. Minder zaden verzaaien heeft geen zin, de uien krijgen dan dikkere nekken en zijn daardoor later oogstrijp. Ook neemt de opbrengst sterk af. Op de foto’s ziet is het product zichtbaar vanaf planten tot een bijna oogstrijp stadium. Voor meer informatie staat ons verkoopteam voor u klaar.

 





In deze nieuwsbrief kwamen al regelmatig preventiemaatregelen voor valse meeldauw ter sprake.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen