Nog meeldauwresistente ui

Gisteren kon u hier al lezen over meeldauwresistent ui.
Het persbericht dat Bejo Zaden/De Groot en Slot vorige week verspreidde heeft blijkbaar anderen er toe aangezet om bekend te maken dat ook zij met meeldauwresistente ajuin bezig zijn. Nickerson-Zwaan verspreidde vandaag het volgende persbericht.

"Na vele jaren van onderzoek en veredelingswerk is Nickerson-Zwaan erin geslaagd om resistentie tegen valse meeldauw (Peronospora destructor) over te brengen in een F1 uienhybride van het type Rijnsburger.
De schimmelziekte valse meeldauw is een zeer groot probleem in de uiensector. Door valse meeldauw kunnen bladeren van de uienplant snel afsterven, waardoor zowel de opbrengst als de kwaliteit van de uien drastisch terugloopt.
De komende jaren zal Nickerson-Zwaan deze resistentie overbrengen in een breder assortiment uienrassen."

Wie is de volgende.....
(Bron : nieuwsbericht op Nickerson-Zwaan)


update : 01/12/2005

PPO: Weinig bekend over duurzaamheid resistentie tegen valse meeldauw

Veel veredelingsbedrijven zetten in op de ontwikkeling van nieuwe uienrassen met resistentie tegen valse meeldauw. Hoelang die resistentie in de praktijk stand kan houden is niet duidelijk. Over de duurzaamheid van de resistentie tegen de schimmelziekte is weinig bekend stelt PPO-AGV in Lelystad.

Onderzoekers gaan er wel van uit dat de ongevoeligheid van uien voor valse meeldauw langer stand kan houden dan een resistentie voor phytophthora in aardappel. Van valse meeldauw is maar één fysio bekend terwijl er voor phytophthora infestans al verschillende worden onderscheiden.

De rol van oösporen bij de geslachtelijke voortplanting is bij valse meeldauw ook anders dan bij phytophthora. De schimmel kan zich daardoor niet zo snel aanpassen aan wijzigende omstandigheden. De kans dat de resistentie doorbroken wordt is daardoor minder groot.

Uit Boerderij via http://www.agriholland.nl/nieuws/nws_43765.html?id=60586

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen