Mineervlieg, een nieuwe plaag in koolgewassen!

Tot op heden was het schadebeeld van mineervlieg bij koolgewassen mij onbekend. Ook in publicaties over "ziekten en plagen bij koolgewassen" worden ze niet vermeld, zelfs niet in de meest recente.  

Dit jaar dus (in mijn eigen moestuin) voor het eerst de koolmineervlieg waargenomen, met name op spitskool, romanesco, broccoli en spruitkool. Alle koolgewassen dus. Dit vanaf mei tot zowat einde juni. Daarna werd, zonder ingrijpen, geen nieuwe schade meer vastgesteld. Alle schade kwam voor op de buitenste bladeren van de spitskool, zodat er geen enkel probleem was om de spitskool zonder cosmetische schade te oogsten. Bij de broccoli of romanesco is dit eigenlijk ook geen groot probleem want het is enkel de bloeiwijze die gebruikt wordt. Ook op andere plaatsen in mijn regio werd dit fenomeen waargenomen.

kool2_mineergangen kool_mineergangengroene_bloemkool_mineergangen

Mineervlieg is een gekende plaag bij groenten. Zo is de schade bij vruchtgroenten (tomaat, komkommer) onder glas, maar ook bij allerlei bladgroenten (selder, slasoorten) heel bekend. De volwassen mineervlieg legt eitjes in bladeren. Daaruit ontstaan larven die tussen de opperhuid en de onderhuid van het blad gangetjes maken. Enkel het bovenste vliesje van het blad blijft intact. Dit zijn de typische, witte tot doorschijnende mineergangen. Na een tijdje verpoppen deze larven en vallen de poppen op de grond (zie foto's onderaan). Kort daarna verschijnt de nieuwe generatie of overwinteren de poppen tot het volgende seizoen.

Bij vruchtgroenten is de mineervlieg, bij een geringe aantasting, geen probleem. Sporadisch gaat de plant er aan ten onder. De schade is ook niet van directe aard. Het zijn immers de vruchten die we consumeren.

Bij bladgroenten liggen de zaken anders. Wie wil een krop sla of een selderstruik eten/kopen waarvan de bladeren mineergangen vertonen? Als moestuinder kunnen we wel nog proberen de beste blaadjes te recupereren, voor de professional is dit onbegonnen werk.

Berichten uit de vakpers lijken de inburgering van de koolmineervlieg te bevestigen. Voorlopig echter geen plaag om grote zorgen over te maken, toch niet bij de meeste koolgewassen  Misschien wel bij Chinese kool.

In Nederland was de schade bij Chinese kool zeer groot. Omdat dit sterk lijkt op een bladgewas is mineervliegschade hier al snel een catastrofe, getuige dit bericht van Bejo Zaden.

De groei van Chinese kool wordt op veel percelen belemmerd door de mineervlieg. De schade is soms zo ernstig dat omfrezen van het gewas noodzakelijk is.(www.bejo.nl)

Ook het POVLT maakt er melding van

wij zien deze mineerschade op de meeste bloemkool- en spruitkoolvelden waar wij waarnemingen gaan doen. We hebben een aantal exemplaren binnengebracht in Universiteit Gent en uit voorlopige determinaties blijkt het volgens hen om de koolmineervlieg te gaan.

mineervlieg tomaten

Foto : Bemerk dat de larve links begonnen is met boren, dat van daaruit het gangetje geleidelijk aan breder werd.  (meegegroeid met de grootte van de larve).

mineervlieg tomaten

Foto : de pop van de mineervlieg, klaar om op de grond te vallen. Uiteindelijk verpopt de larve en verlaat het blad.

Ook mineervlieg in kolen gezien? Stuur dan een email naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Alvast bedankt!

Reactie van Philippe (België)

Ik dacht al, dat ken ik nog niet,maar nu kan ik er een naam op plakken.Veel schade toebrengen doet het niet maar ik zou toch liever hebben dat ze bij de buurman gingen mineren.Maar zoals je schreef,ze kwamen en ze gingen zonder veel schade aan te richten.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen