Aardappelplaag en koperdraad bij tomaten

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag op de lezingen en voordrachten die ik regelmatig geef :

"Wat is er aan van de de bewering dat een stukje koperdraad dat je onderaan de plant dwars door de stam steekt helpt de aardappelplaag voorkomen?"

Mijn antwoord was steeds dat dit eigenlijk geen effect heeft. Ook heel wat moestuinders konden niet de vergelijking maken tussen tomaten met koperdraad in de stengel en zonder zodat zekerheid over de maatregel nooit kon geboden worden.
Tot vorig jaar op een voordracht iemand zei dat hij de vergelijking gemaakt had en dat het wel degelijk effect heeft. Lees zijn bevindingen in dit artikel.

Vandaag kreeg ik een berichtje van Sjef, die  al zestig jaar bezig is met tomaten telen. Een bron van ervaring en autoriteit dus!

Hij schrijft het volgende :

"....60 jaar tomatenteelt. Ik ben nu 73 jaar Jarenlang is het al door mij bewezen door nauwgezette controle's uit te voeren in diverse Volkstuinen en in particulieren tuinen. Het is een fabel koperdraad door de stam van een tomatenstam te steken.
Om ook de laatste gezonde tomaat te kunnen oogsten
kan er voorbehoedend gespoten worden. Succes is
dan voor 100% verzekerd.Groetjes Sjef...."

Dat is dus een totaal andere ervaring! Informatie met zeer grote waarde is dat! Bedankt Sjef! Heb jij ook ervaring met koperdraad en aardappelplaag? Mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen