Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

december 2004

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

december 2004

31 december 2004

Donkgemeenten willen rampgebied helpen
De tsunami-overstromingsramp in Zuidoost-Azië is van zo een aard dat niemand er onbewogen kan bij blijven, met welke andere hulpproject men ook bezig is. We zijn ervan overtuigd dat de bevolking van de Donkgemeenten ook een bijdrage wil doen om de mensen in het getroffen gebied bij te staan.

 

Verschillende gezinnen en verenigingen of organisaties hebben wellicht al een storting gedaan op het speciale hulpnummer van vijf hulporganisaties of op een andere manier geholpen.

Hun voorbeeld zou anderen kunnen aanzetten om hetzelfde te doen. Daarom is een speciale bladzijde geopend waarop we de schenkingen kunnen vermelden. Het volstaat ons de gegevens door te mailen. Alvast bedankt voor uw bijdrage aan het getroffen gebied.

 

27 december 2004

Uit het politieverslag

Alcohol- en drugscontrole

De alcoholcontroles tijdens het voorbije kerstweekeinde in Overmere en Uitbergen toonden vier bestuurders die te veel op hadden. Bovenop werd een niet-verzekerde wagen ontdekt. Bij de controles tegen rijden na drugsgebruik, vooral aan de Donklaan,  maakte de politie 7 PVs op wegens drugsbezit, van jointjes tot marihuana, maar telkens in kleine hoeveelheden.  De controles kaderen in de aangekondigde eindejaarscampagne.

 

27 december 2004

Toeristen van bij ons in getroffen gebied ?

Bij de twee Belgische doden die tot nu zijn gekend na de ramp van gisteren in zuid-Azië, was een Oost-Vlaamse vrouw. Enkele tientallen Belgen zijn nog vermist. Hopelijk is daar niemand uit de Donkgemeenten bij.

 

26 december 2004

Kerstspel op Sint-Annaplein blijft boeien

Gisterenavond woonden minstens 400 mensen het 18de kerstspel van de bewoners van het Sint-Annaplein bij. Steeds weer slaagt de buurt erin het kerstverhaal anders te brengen en tegelijk de aandacht te vestigen op de kwalen van onze hedendaagse maatschappij: vervreemding, te grote drang naar steeds meer ten koste van anderen, het groeiend aanzetten tot het zoeken naar een bedreiging die moet worden bestreden. Dat gebeurt zonder grote middelen, maar met veel creativiteit en originaliteit. De buurt zelf vaart wel bij dit jaarlijkse initiatief, het brengt de bewoners samen, met welke achtergrond en zelfs geloofsovertuiging ook. En dat men telkens weer zoveel mensen op kerstdag buiten krijgt, toont dat hun initiatief wordt geapprecieerd.

 

23 december 2004

Toneelstuk over Ernest De Regge

De Overmeerse componist en koorleider, Ernest De Regge die in Ierland grote bekendheid verwierf en er in 1958 stierf bij de instorting van een huis, is er nog niet vergeten. Niall Williams, een befaamd Iers schrijver, werkt er aan een toneelstuk over hem. Hij hoopt het in 2006 te kunnen brengen. Lees meer op de website van Williams. (in het Engels). Meer over De Regge (in het Engels).

 

23 december 2004

Files in de Overheet

De jongste weken zijn er 's avonds files opgemerkt in de Overheet (Berlare). Aanleiding is de ruime kerstversiering die er, en dit al enkele jaren rond deze periode, aan enkele huizen is aangebracht.

 

22 december 2004

Gemeentebegroting met overschot

Het schepencollege legde vanavond een 2005-begroting voor met een overschot van bijna € 302.000. Volgens financieschepen Luc Vercruyssen was dit mogelijk dank zij de Elia-heffing die er dan toch komt, de hogere opbrengst van de personenbelasting door de verhoging die twee jaar geleden werd ingevoerd, en de minderuitgaven voor de politiezone, en de stimulerende bouwpolitiek waardoor meer mensen meer zijn gaan bijdragen. VLD en sp.a stemden tegen omdat ze de belastingverhogingen nog steeds niet nodig vinden en omwille van enkele investeringsplannen waar ze niet mee akkoord zijn. De beslissingen zijn te lezen op de gemeentesite.

 

22 december 2004

Nieuwe trainer voor SKV Overmere

Voetbalclub SKV Overmere heeft een week nadat François Pfaff opstapte, een nieuwe trainer. Luc Criel, voormalig AA Gentspeler, moet proberen de ploeg van de laatste plaats in 3de prov.E te halen.

 

21 december 2004

Reacties op 'Ons belastinggeld'

Er kwam een eerste reactie binnen op dit nieuwe discussiethema. Wat vind jij ?

 

21 december 2004

Onze politici

Er zijn enkele links toegevoegd naar video-uitzendingen waarin Karel De Gucht en Greta D'hondt tussenkomen. Ga verder.

 

19 december 2004

"Ons belastinggeld"

Een artikel waarin de hoge ministerweddes en het misbruik van Visakaarten worden aangeklaagd is de aanzet geworden voor een nieuw discussiethema. Lees hier, en reageer.

 

19 december 2004

Overmere en Vredeseilanden

Enkele jongeren met jeugdhuis JZN en SKV Overmere als basis zetten zich de komende weken in voor Vredeseilanden. Meer hier.

 

19 december 2004

Sport (2)

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: SK Berlare-SK Kalken: 8-0. Met deze monsterscore - en het puntenverlies van het leiders duo wordt Berlare opnieuw leider.

bullet

3de prov.: Sparta Buggenhout-SKV Overmere: 1-1, maar nog niet weg van de laatste plaats...

bullet

Volley

bullet

1ste prov.: Haavok Haasdonk - JTV Brigand b: 3 - 1. Een zelfde scenario als vorige week: eerst 0-1 voor en dan het tempo niet meer kunnen aanhouden.

 

18 december 2004

Begrotingsraad

Op woensdag 22 december (20 uur) bespreekt de gemeenteraad onder meer de begroting voor volgend jaar, de verschillende belastingen die men volgend jaar wil heffen, de subsidies aan de verenigingen, en het advies voor de begroting van de kerkfabrieken, die vanaf volgend jaar moeten samenwerken.

 

18 december 2004

Duizendpoot, nieuwe naam voor Berlaarse basisschool

De Vrije Lagere School aan de Nieuwstraat heet voortaan 'de duizendpoot. Dat werd vandaag, in de rand van de kerstmarkt, bekendgemaakt tijdens de officiële inhuldiging en inzegening van de vernieuwde lokalen aan de voorzijde. De bedenker van de naam, de zesjarige Midas Van Eetvelde, kreeg een passend duizendpootgeschenk.

In de nieuwe lokalen volgen de twee eerste leerjaren les, de taakleraar heeft er een nieuw lokaal, en er is een groter multifunctioneel lokaal. Co-directeur Pierre Geerinck schetste de verbouwgeschiedenis, die al elf jaar geleden begon, nadat een inspecteur had gewezen op het gebrek aan ruimte in de toen meer dan 40 jaar oude lokalen. Lange wachtlijsten en de verhuizing van de eerst aangewezen architect hadden voor die lange periode gezorgd. Het lange wachten gaf de school echter ook tijd om het eigen aandeel (30% of €100.000) deels bijeen te sparen. Maar het sparen houdt niet op. De andere co-directeur, Lutgard D'Heer, legde uit dat men dit jaar nog de speelplaats aanpakt, de schoolbus is aan vernieuwing toe, de kleuterafdeling aan de A. De Grauwelaan heeft nood aan meer overdekte ruimte, en men wil het dossier voor de vernieuwing van de andere oudere gebouwen indienen. Zij hoopt dat men voor deze plannen geen elf jaar zal nodig hebben.

 

18 december 2004

Nieuwe winnaar in Eindejaarsquiz

De Eindejaarsquiz kreeg gisterenavond een nieuwe winnaar. Na zes keer Dré en Co haalde Nyx het, na een spannend verloop. Voor de laatste ronde stonden beide ploegen nog gelijk, uiteindelijk was het verschil twee punten: 260 tegen 258 (op 290). Ook de volgende ploegen stonden dicht bij elkaar: Xaltontaugen (246), Kwisselvallig (245), Bros (238), Stilte aub (237), Handbal Berlare (236), Sober (235), Cymru (234), Hugo's Angels (232). De helft van de opbrengst wordt aan 'Kom op tegen kanker' geschonken.

 

18 december 2004

(Bijna) Berlare op Zuidpool

Een lezer zond ons het volgende berichtje uit De Standaard van 16 december:

VLD-minister Marc Verwilghen, bevoegd voor wetenschappelijk onderzoek, bracht enkele weken geleden een opgemerkt bezoek aan de Zuidpool. Ons land wil er samen met Japan een nieuwe basis openen. Le Soir berichtte gisteren dat de Belgische expeditie, na een tien dagen durend bodemonderzoek, de plaats heeft bepaald waar het Belgisch-Japans onderzoekscentrum komt. Vooral de naam van de expeditie sprong in het oog: Belare 2004, wat staat voor Belgium Antarctic Research Expedition. Laat Berlare nu net de thuisbasis zijn van VLD-minister Karel De Gucht. De twee liberale excellenties zijn - om het eufemistisch uit te drukken - niet echt dikke vrienden.
 

16 december 2004

Speelstraten-actie

Na de geslaagde test vorige zomer wil de gemeente de speelstraten-actie verderzetten. Bewoners uit een straat  in een wijk met overheersend woonkarakter, zonder doorgaand verkeer en doorgaand openbaar vervoer, en waar maximum 50 km/uur mag worden gereden, kunnen een aanvraag indienen om hun straat tijdens de zomervakantie tijdelijk af te sluiten. Voorlopig staat men slechts een straat tegelijk toe. De actie werd opgenomen in het jeugdwerkbeleidsplan. Schepen Verhofstadt: "Speelstraten geven kinderen meer ruimte om te spelen, en bevorderen het sociaal contact in de buurt". Meer informatie is verkrijgbaar bij de dienst Jeugd en Vorming (052-42 77 56)

 

16 december 2004

Uit het politieverslag

Alcohol- en snelheidscontroles

bullet

Sinds het begin van de eindejaarscampagne tegen het sturen onder invloed van alcohol ondergingen in de politiezone Berlare-Zele 183 bestuurders een ademtest. Slechts 8 ervan hadden teveel gedronken en werden daarom geverbaliseerd.

bullet

Sinds september houdt de politie wekelijks snelheidscontroles met een radar. Hierbij zijn 3.357 voertuigen gecontroleerd. Dat leidde tot 249 processen-verbaal, of 7,5 %.

 

15 december 2004

Hulpagenten mogen niet schrijven

Omdat de hulpagenten in politiezone Berlare-Zele pas na de oprichting van de zone zijn aangeworven, mogen ze nergens in de zone bekeuringen uitschrijven. Dat bleek vanavond tijdens de gemeenteraadszitting in Zele. Hulpagenten die al vroeger in een gemeente waren aangeworven, mogen wel in hun gemeente hun taken uitvoeren. Burgemeester Poppe hoopte dat de wetswijziging nog via de programmawet snel kan worden goedgekeurd. Tot dan krijgen de hulpagenten andere taken.

 

14 december 2004

Sport: trainer SKV Overmere weg

Vandaag maakte het bestuur van SKVO bekend dat trainer François Pfaff zijn ontslag heeft aangeboden. De club staat op een gedeelde laatste plaats in 3de prov.E. Hulptrainer Marcel Bracke neemt tijdelijk de taak over. Er wordt naar een nieuwe trainer gezocht.

 

12 december 2004

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: SK Berlare-Doorslaar: 1-0. Berlare blijft zo in het spoor van het leidersduo.

bullet

3de prov.: Daknam - SKV Overmere: 0-0. Overmere blijft, samen met Sombeke aan de staart van de reeks.

bullet

Volley

1ste prov. H: Spectrum Moerbeke - JTV Brigand b: 3 - 1. Bijna een stunt tegen het ambitieuse Moerbeke, want de eerste set werd gewonnen. Brigand kon het tempo echter niet aanhouden.

bullet

Handbal

Berlare-Don Bosco Gent 2: 20-24. De thuisploeg kon de stunt van vorige week tegen Lebbeke, niet herhalen tegen het ambitieuse Don Bosco.

 

12 december 2004

Politieraad

De politieraad voor zone Berlare-Zele bespreekt morgen (gemeentehuis Zele, 19.30 uur) onder meer de begroting voor volgend jaar, met daarbij wat als gemeentelijke dotatie wordt verwacht, en de aankoop van de snelheidsmeter.

 

7 december 2004

Jeugdwerkbeleidsplan goedgekeurd

Het gemeentebestuur kreeg vandaag de bevestiging dat minister Bert Anciaux het gemeentelijk jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007 (JWBP) heeft goedgekeurd. Daardoor krijgt de gemeente de volgende jaren, mits een degelijk jaarverslag, de volgende jaren subsidies voor de ondersteuning van het jeugdwerk. Meer op de gemeentesite (zie bij jeugd en vorming). Een papieren versie kan in de bibliotheek of bij de dienst Jeugd en Vorming worden ingelezen.

 

6 december 2004

Gemeenteraad: vooral verkeersproblemen

Het leek bijna een verkeerscommissie, vanavond tijdens de gemeenteraad. Op de agenda en vooral bij de variapunten stonden verschillende punten die met rijden of parkeren te maken hadden. Maar ook de andere punten zorgden voor weinig animo. En dus was het vlug gedaan. Meer hier.

 

6 december 2004

Pastoor Redant naar Buggenhout

Pastoor Paul Redant, die vorig jaar van Berlare naar Drongen verhuisde, is door de bisschop  tot nieuwe pastoor voor de Sint-Niklaasparochie in Buggenhout benoemd, en zo tot lid van de pastorale equipe van Lebbeke. De aanstelling gebeurt op 30 januari (15 uur).

 

6 december 2004

Ex-Schellebellenaren gezocht

In Schellebelle tracht men al langer een band met vroegere inwoners aan te halen. Heem- en Oudheidkundige Kring 'Rond de stenen linde' nodigt hen jaarlijks uit tijdens de Potjesmarkt en stuurt regelmatig nieuwsbrieven. De kring roept alle ex-Schellebellenaren die in de Donkgemeenten zouden wonen op om hun (e-mail)adres kenbaar te maken bij Daniël De Pauw en zo voortaan ook te worden uitgenodigd. Vermits nkb informatief ook hoopt op adressen van ex-inwoners uit de Donkgemeenten, steunen we  deze oproep graag.

 

5 december 2004

Gemeenteraadsagenda

Omdat er vorige maand geen gemeenteraadszitting was, komen er in december twee. Tijdens de eerste, morgen vanaf 20 uur, staan onder meer de snelheidsbeperking in de Heikantstraat, het ten laste nemen van niet-gesubsidieerde uren in de gemeentelijke academie voor muziek en woord in Berlare-Uitbergen, de uitbreiding van het waterleidingsnet in de Kasteel- en Leopolddreef, en de goedkeuring van de retributie voor werken aan nutsvoorzieningen op de agenda. De tweede zal wellicht vooral dienen om de begroting voor 2005 te bespreken.

 

5 december 2004

Sport

bullet

Voetbal

bullet

2de prov.: Heikant Zele - SK Berlare: 0-3, waardoor Berlare op een punt van een deels nieuwe leidersduo Lochristi en Kruibeke blijft.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Waasmunster: 1-5. Overmere is opnieuw laatste en rekent op supporters bij de zespuntenwedstrijd volgende week in Daknam.

bullet

Volley

bullet

1ste prov. JTV Brigand- SJJ Hemelveerdegem: 2-3. Een wedstrijd voor de provinciale beker.

bullet

Handbal

bullet

Berlare - Elite Lebbeke: 17-15. De eerste overwinning voor Berlare dit seizoen.

 

5 december 2004

Hoe is het in de rest van de wereld ?

Gebaseerd op de gegevens van de International Crisis Group is er voortaan een bladzijde met een maandelijks overzicht van de crisissituaties in de wereld.

 

4 december 2004

Tweede ronde nodig bij plaatselijke VLD-voorzittersverkiezing

Er komt op 8 januari een tweede ronde voor de verkiezing van de plaatselijke VLD-voorzitter. Gunther Cooreman en Luc Vande Meirssche zijn daarbij de kandidaten. Vandaag haalde Cooreman 113 stemmen (47,8%), Vande Meirssche 104 stemmen (44 %) en Piet Vandoolaeghe 19 stemmen (8%). Om een tweede ronde te vermijden had een kandidaat 119 stemmen nodig.

Bij de verkiezing van de 28 bestuursleden had minister Karel De Gucht met 200 stemmen het grootste aantal, voor Cooreman (189) en Vande Meirssche (173) en Julien Wettinck (171).

Met 263 opgekomen kiezers deed 67% van het aantal leden mee. Dat zou veel zijn in vergelijking met andere afdelingen. Volgens plaatselijke mandatarissen was de deelname van De Gucht daar niet vreemd aan. Hij zorgde ook voor de aanwezigheid van de nationale pers.

 

3 december 2004

Pater De Visscher volgend jaar in Berlare

Vanavond brachten Els en Annemie Vernimmen een videoverslag over hun werkvakantie bij pater Leo De Visscher in Kikwit (Congo). Er was ook een rechtstreeks telefoongesprek met de pater waarin deze aankondigde volgend jaar van eind juli (Sint-Annakermis) tot eind september (Berlare-kermis) in zijn geboortedorp te zijn. Meer

 

3 december 2004

Uit het politieverslag

Overvallers opgepakt

De twee minderjarigen die maandagavond in het Vennepark een oudere vrouw sloegen en beroofden, konden worden opgepakt. De jeugdrechter in Dendermonde liet vandaag een van hen in de gesloten instelling in Everberg opsluiten, de andere mocht vrij maar moet zich aan strenge voorwaarden houden.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.