Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

augustus 2004

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

augustus 2004

31 augustus 2004

Drie generaties in één klas

Morgen begint het nieuwe schooljaar. In de vrije basisschool Heilige Maagd zal in een van de beide eerste leerjaren een wellicht zeldzaam fenomeen te zien zijn: een driegeslacht ! Zowel grootmoeder Lydia, moeder Annouck, die de taak in een duo-baan verdelen, als kersverse leerlinge Maya zitten er in dezelfde klas. Moet Maya nu oma, mama of gewoon juffrouw zeggen ?

 

30 augustus 2004

Uit het politieverslag

De politie meldt dat tijdens het afgelopen weekeinde opnieuw werd getracht om in te breken in een taverne aan het Donkmeer. De eigenaar had gelukkig extra sloten aangebracht, zodat de dieven niet binnengeraakten.

 

30 augustus 2004

De milieu-akkoorden die Berlare tekende

Op de milieubladzijde is de link te vinden naar de site van de Vlaamse overheid met de samenwerkingsakkoorden die de gemeente ondertekende, en een vergelijking met gelijkaardige gemeenten.

 

29 augustus 2004

Dringend bericht aan wie naar Zuid-West-Frankrijk reisde

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu deelt mee dat er een alarm voor hondsdolheid werd afgekondigd in de streek van Bordeaux in Frankrijk. Tussen 2 en 21 augustus heeft een met hondsdolheid besmette hond talrijke contact gehad met personen en honden. Sommige werden gebeten. De Franse overheid bevestigt dat nog niet alle getroffenen gekend zijn en weet dus niet of zij de nodige verzorging kregen. Elke persoon en dier die met dit dier in contact kunnen geweest zijn, dienen zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. Meer informatie en foto's van de hond, die op 21 augustus stierf, zijn te vinden op de site van het Franse ministerie van Volksgezondheid (zie in linker kolom bij Actualités op 27/8).

 

29 augustus 2004

Sport

bullet

Voetbal
SK Berlare won vandaag in de vierde ronde van de Beker van Oost-Vlaanderen met 0-3 bij eerste provincialer SK Terjoden. Terug op weg naar de finale, die de ploeg vorig jaar won ? Een verslag is te vinden op de SK-site.

bullet

Handbal
Zaterdag speelde handbalclub Groot-Berlare tegen Dendermonde 1 (een ploeg die twee reeksen hoger speelt) voor de Beker van Oost-Vlaanderen. Berlare verloor met 28-16.

 

25 augustus 2004

Wat met de religieuze gebouwen in Najaf ?
De gevechten in het Iraakse Najaf doen vragen rijzen over de bescherming van religieuze gebouwen. Volgens het Internationaal Humanitair Recht zijn die inderdaad beschermd, maar niet als ze voor militaire doeleinden worden gebruikt. Zie de uitleg die het Rode Kruis hierover verspreidde.

 

24 augustus 2004

Boven het Vlaamse huisvuilgemiddelde

Vandaag meldde Ovam dat Vlaanderen vorig jaar heel wat minder huisvuil verzamelde. Het gemiddelde bedraagt 534,73kg per inwoner, of bijna 21 minder dan in 2002. Daarvan werd per inwoner 371,4kg via selectieve omhalingen bijeengebracht en zat er 160kg in de grijze huisvuilzak, bij het grof vuil of verkeerdelijk in de PMD-zak. De Donkgemeenten zitten daar nog een kilogram boven en scoren daarmee veel slechter dan de omliggende gemeenten. Meer details.

 

24 augustus 2004

Opnieuw beeld vernield

Vandalen blijven de Beeldenstroom teisteren. Het tweede beeld van Joris Van Peteghem werd het voorbije weekeinde vernield. De hevige geur van rottende vis kon de daders blijkbaar niet tegenhouden. Joris heeft het beeld terug rechtgezet, maar dit keer zonder vis. De tentoonstelling loopt nog tot en met het volgende weekeinde.

 

23 augustus 2004

Uit het politieverslag

Inbraak in warenhuis

De inbraakgolf lijkt voort te gaan. Tijdens het voorbije weekend, wellicht tijdens de nacht van zaterdag op zondag, werd de Ami in het dorpscentrum van Berlare het doelwit. De dieven knipten de scharnieren van een houten achterpoort af en stalen sigaretten die aan de kassa's liggen.    

 

21 augustus 2004

Kermis in Overmere

Vandaag start de kermis in de boerenkrijggemeente. Op vraag van de standhouders zijn alle attracties toch in de Molenstraat geplaatst, met enkele in het Boerenkrijgpark. Enkelen dreigden naar verluidt zelfs niet te komen als op hun vraag niet zou worden ingegaan. Ze vonden het commercieel en voor de veiligheid niet goed om de attracties voor de kleinste kinderen op het dorpsplein te zetten. Dat laatste was een compromisvoorstel nadat enkele maanden terug  bewoners van Overmere en de oppositie er op hadden aangedrongen om ook het (vernieuwde) dorpsplein  bij het kermisgebeuren te blijven betrekken. Grote struikelsteen was de moeilijkheid om het centrum verkeersvrij te maken. Vooral voor het vrachtwagenverkeer is er blijkbaar geen alternatieve route mogelijk.

 

21 augustus 2004

Weekoverzicht

bullet

16-8: Vanaf vandaag kan je abonnementen nemen voor het programma in cultureel centrum Stroming.

bullet

15-8: het concert onder de Berlaarse bomen en de barbecue in Uitbergen zorgden voor extra inkomsten voor de respectievelijke fanfares (van op de cultuurbladzijde kan je naar hun websites). Voor beide was het tevens een gelegenheid om hun nieuwe voorzitter voor te stellen.

bullet

14-8: de deelnemers aan de Dodentocht komen stilaan binnen. Op de officiële Dodentochtsite kan je nagaan wie er aan begon en de wat aankomsttijd van de 'overlevenden' was. De namenlijsten kunnen per deelgemeente worden opgevraagd.

 

20 augustus 2004

Weer op weg ...

Een computer is iets nuttigs, als het werkt. Dat ondervonden we de voorbije dagen opnieuw. De achterstand wordt dit weekeinde weggewerkt. Onder meer met een exclusief interview met astronaut Frank De Winne !

 

20 augustus 2004

Uit het politieverslag

bullet

Inbraken in horecazaken

Twee naast elkaar gelegen horecazaken aaan de Brielstraat, vlak aan het Donkmeer, kregen deze week ongewenst bezoek. De dieven stalen vooral etenswaren en snoep. Enkel kauwgomautomaten werden opengebroken om er de munten uit te halen.

bullet

Inbraak in Gemeenschapsschool

In Gemeenschapsschool “Ten berge”, aan de Galgenbergstraat in Berlare namen dieven woensdagnacht uit de computerklas een volledige PC en een processor mee. Ze konden binnen nadat ze een raam hadden ingegooid.

bullet

Inbraak in werfkeet

Uit een barak op een bouwwerf in de Fred De Bruynestraat in Berlare, tenslotte, haalden dieven drie boormachines weg

 

13 augustus 2004

Brandje na onweer

Het onweer dat kort na half twee uitbrak, zorgde voor een brandje in een huis aan de E.Hertecantlaan. In nummer 48, waar een bedrijf is gevestigd dat onder meer menukaarten en ander publiciteitsmateriaal maakt, zorgde de brand vooral voor veel rook. Omdat men niet zeker was dat er geen giftige stoffen vrijkwamen, ging de brandweer binnen met persluchttoestellen. De brand zelf kon snel worden gedoofd.

 

12 augustus 2004

Nieuwe EU-Commissievoorzitter stelt team voor

Eerder dan verwacht stelde José Manuel Barroso, de nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie, zijn voorstel voor de samenstelling en de bevoegdheden van de nieuwe Commissie voor. Lees meer bij Europa-nieuws.

 

11 augustus 2004

OCMW-maatregelen tegen de warmte

De bewoners van het OCMW-rusthuis hebben het de voorbije dagen ook warm gehad. Om hen voor erger te behoeden nam de directie enkele maatregelen:

bullet

extra lichte en ruime kledij (laten) aandoen (onderjurken worden eens uitgelaten)

bullet

de bewoners met extra frisdrankrondes regelmatig aansporen om te drinken, en daar ook toezicht op houden

bullet

bewoners die dat wensen, buiten in de schaduw laten zitten en aansporen om samen op de meest koele plaatsen te gaan zitten

bullet

de maaltijden en tussendoortjes  aanpassen: vb ‘s avonds een koud schoteltje of in de namiddag milkshake of een ijsje.

bullet

overdag en zeker 's nachts de kamers en gangen zoveel mogelijk verluchten

bullet

de overgordijnen sluiten en waar mogelijk ventilators plaatsen

bullet

‘s avonds een extra wasbeurt geven

 

Het personeel mag als werkkledij bermuda’s ipv lange broeken dragen en T-shirts i.p.v. hemden. Er is voor hen extra water voorzien.

 

9 augustus 2004

Nieuw beeld

Joris Van Peteghem, wiens bijdrage tot de Beeldenstroomtentoonstelling was vernietigd, zette dit weekeinde op dezelfde plaats een nieuw beeld. De titel, 'Uren in de wind', laat al iets vermoeden over het werk. Hij hoopt dat men er nu afblijft... Foto's kan je zien via de link te vinden op de cultuurbladzijde.

 

8 augustus 2004

Reactie over Beeldenstroom

De voorbije dagen werd op het internet regelmatig gezocht naar Beeldenstroom, de tentoonstelling langs de Schelde. Vandaag kwam een reactie binnen van Lieve uit Buggenhout, die de tocht had gemaakt.

 

8 augustus 2004

Zonnepanelen voor Nicaragua

De benefietnamiddag voor een zonnepanelen- en bosbouwproject voor een dorpje in Nicaragua, vandaag in Stroming, bracht genoeg op om te worden gerealiseerd: meer dan € 2000 werd opgehaald. De kostprijs voor de zonnepanelen, die goedkopere energie moeten opwekken om water op te pompen, wordt op € 1300 geraamd. Initiatiefnemers Griet Van Beveren en Bart Praet waren dan ook meer dan tevreden met het resultaat. Zij beloofden ons op de hoogte te houden over wat ginder gebeurt. De aanwezigen kregen informatie over het project - onder meer via een filmpje ginder opgenomen -, ze konden meedoen aan een salsa-les, en inlichtingen inwinnen over Nicaragua en andere derdewereldorganisaties. Zie ook de pagina over ontwikkelingshulp.

Aanvulling op 21-8: Uiteindelijk werd op 8 augustus meer dan €3600 ingezameld, en met wat sponsors daarbuiten schonken, zelfs meer dan €4500. Dit geeft de kans om in een naburig dorp een tweede gelijkaardig project op te starten.

 

8 augustus 2004

SK Berlare bekert verder

SK Berlare plaatste zich, met een doelpunt in de laatste minuten, voor de volgende ronde in de Beker van Oost-Vlaanderen, dat het vorig jaar won. Tegen Hofstade werd het 3-2. Voor een verslag, zie de SK-site.

 

Onze Berlarenaar in de hoogste voetbalklasse, Yves Vanderstraeten, haalde met Lierse een gelijkspel tegen Standard.

 

8 augustus 2004

Oproep: goede vakantietips

De vakantie is voor de meeste mensen nu (bijna) voorbij. Het moment om te evalueren. Wie stuurt goede en minder goede ervaringen over reizen naar het buitenland ? Je helpt er anderen uit de Donkgemeenten mee bij het plannen van de volgende vakantie.

 

7 augustus 2004

Oproep: Dodentocht

Volgende week is het opnieuw Dodentocht. Traditioneel nemen ook inwoners uit de Donkgemeenten deel. Gaston De Wael was er zelfs zeker 15 keer bij. Laat je weten of je meedoet ? En wie is bereid om een verslag uit te brengen van zijn/haar belevenissen ?

 

6 augustus 2004

De Elegasten in Schellebelle

Morgen start in Schellebelle Belle-op-aarde, een poëzie, muziek en kunsthappening met allerlei activiteiten op verschillende locaties. Een van de initiatiefnemers is Ivan Poppe en ook andere leden van de Elegasten verlenen hun medewerking. Zie ook op de cultuurbladzijde.

 

2 augustus 2004

Berlaarse gewonden in Ghislenghien: een getuigenverslag

Vanmiddag  kon men via Radio 2 al het relaas horen van  Marc en Gerd, die vrijdag gewond raakten bij de gasontploffing in Ghislenghien. Voor wie dat miste, kan hun verhaal op deze site lezen.

 

2 augustus 2004

Eendenkooi niet gratis

Tijdens de Waterfeesten was de Eendenkooi dit keer niet gratis te bezoeken. Daar kwamen toch wat klachten op van mensen die er zoals de vorige jaren naar toe wilden. Als reden wordt gegeven dat het gemeentebestuur - dit jaar met het evenementenbureau Bevas de officiële organisator van de feesten - niet de vereiste beslissing had genomen om de toegang vrij te maken. Bij de VVV zegt men dat zij vroeger als organisator voor de vrije doorgang aan de gemeente een bijdrage betaalde. Nu was de VVV geen organisator maar een van de voornaamste financiers van de feesten.

 

1 augustus 2004

Berlaarse gewonden bij gasontploffing Ghislenghien

Nog niet officieel bevestigde berichten melden dat twee mensen uit Berlare vrijdag gewond zijn geraakt bij de gasontploffing in Ghislenghien. Zij waren er aan het vloeren in een van de vernielde bedrijven. Zij kregen de eerste zorgen toegediend in La Louvière en mochten nadien naar huis. 

 

1 augustus 2004

Goed weer voor Waterfeest (20 uur)

Was er niet echt een stroom van wagens die via Berlare naar het Donkmeer reden, er was toch heel wat volk op de Waterfeesten. De parking aan de Klappel stond barstensvol. Meer reclame gemaakt die kant van de Donkgemeenten ? De politie had het zelfs - en wellicht wat overdreven dit keer - over zo'n 30.000, omstreeks 19 uur. Dat was ook het moment waarop de eerste zanger - Kurt Lottigeers - de lucht inging om vanaf het vliegend podium twee nummertjes te zingen. 

Tot dan was het meeste volk te vinden tussen de marktstandjes, die nu tot aan het toeristisch infokantoor waren opgesteld. Met het goede en niet echt te hete weer, hadden vooral de drankkraampjes veel te doen. En wie op een terrasje wou zitten, had geluk nodig: alles zat goed vol. Langs het A.Nelenpad was niets te doen dit jaar, zelfs niet in het toekomstige museum.

In het gelegenheidssecretariaat van het evenementenbureau dat voor de VVV de feesten organiseerde, was Sam Gooris goed op tijd. Hij vroeg de agenten die hem tot daar hadden begeleid honderduit over de omgeving, de feesten en ... de politiehervorming. En voor wie de Pfaff-saga volgt, zijn hond heeft 14 kleintjes. "Neen, ik zoek geen belangstellenden".

 

Voor wie nog niet is vertrokken, het vuurwerk begint om 22.30 uur. Een aantal zangers en zangeressen zijn intussen al van het podium af. Dana Winner komt op het laatste.

 

1 augustus 2004

Fluxys filmde in Berlare

Ooggetuigen bevestigden dat Fluxys, de maatschappij die de grote aardgasleidingen beheert, tijdens de laatste juniweek is komen filmen langs de grote leiding die door Berlare loopt. Voor de video die de gemeentebesturen moet informeren over de veiligheidsmaatregelen die moeten worden getroffen ?

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.