De moestuin gaat van lente naar zomer.
Mei is zowat de meest intensieve maand in de moestuin. Althans wat planten en zaaien betreft. Het is voor onze groentetuin ook de sprong van het voorjaar naar de zomer.
Voorjaar
Voorjaarsgroenten die al een tijdje geleden gezaaid en geplant en komen tegen eind deze maand soms al aan oogsten toe. Spinazie en slasoorten bijvoorbeeld.
Heel wat vroeger dan normaal zullen dit jaar in mei al de eerste aardbeien uit de open lucht geplukt worden. De asperges hebben zowat een groeispurt ingezet en veel kwekers stellen zich de vraag of ze dit jaar wel mogen doorgaan tot 24 juni, om de plant niet te veel uit te putten. Ook de rabarber is nu op zijn best om te oogsten.
Voor enkele voorjaarsteelten zoals spinazie, erwten en radijs zijn de eerste dagen van mei zowat de uiterste dagen om er nog aan te beginnen, dit jaar zeker.
Zomer
Half mei is ook het startschot voor de teelt van zomergroenten. Na 15 mei wordt de kans op nachtvorst wel heel klein.
Vanaf dan kunnen we met een gerust gevoel de vorstgevoelige teelten zoals tomaten, pompoenen, courgettes, augurken, vollegrondskomkommers, bladselder, knolselder en bonen starten.
Mei is ook de plantmaand voor heel wat koolgewassen. Spitskool kan nu nog steeds en sluitkool en spruitkool worden vanaf deze maand geplant. Toch zeker deze waarvan je al in het najaar wil gebruik maken. Wil je ook laat in de winter nog spruiten of wil je sluitkool lang bewaren dan plant je deze pas einde mei tot half juni ten laatste. Late savooikool kan ook nog tot half juli, na de vroege aardappelen bijvoorbeeld.
Bloemkool en broccoli kunnen nu doorlopend geplant worden tot begin augustus. Hou eventueel rekening met het feit dat de zomerteelt van bloemkool niet zo goed lukt op droogtegevoelige en lichte gronden. Ook de uitvliegperiode van de koolvlieg is een referentie. Tijdens de maand mei vliegt heel wat meer koolvlieg rond (eerste generatie) dan half juni (overgang tussen de eerste en tweede generatie). Althans, zo is dat bij normale klimaatsomstandigheden, misschien dat het dit jaar allemaal wat vroeger komt.
Mei is ook de maand om de bewaarwortelen te zaaien (winterwortelen), met de busselwortelen kan je doorgaan tot half augustus. Witloofwortelen worden nu gezaaid. Ook pastinaak kan je nu zaaien.
Prei. Zomerprei wordt nu geplant. Voor de herfstprei is er ook in juni nog tijd. Prei die je na de winter wil oogsten kan je planten tot einde juli.
In de kas worden nu de laatste restjes geoogst van de voorjaarsteelten zoals sla, spinazie, voorjaars bloemkool, broccoli radijsjes. Want er is dringend plaats nodig voor tomaten, komkommers, paprika's en meloenen.
Enkele de typische najaarsgroenten zoals andijvie, suikerbrood, veldsla, radicchio en ook wel knovenkel daar wachten we nog even mee, tenzij je over plangoed beschikt dat warm opgekweekt werd (met deze warme aprilmaand minder een probleem) Je kan vanaf mei wel beginnen met het plantgoed van de vroegste teelten ervan op te kweken (met uitzondering van veldsla)
Wat nog in mei?
Snijbiet zaaien en planten, suikermaïs zaaien, schorseneer zaaien, rode biet zaaien tot einde juli, koolrabi planten,....
Weinig wat niet kan gezaaid worden of geplant in mei. De klimaatcondities zijn ideaal voor zowat alle groenten.
Laat u echter niet verleiden om té veel te poten of te zaaien. Dit zou op een bepaald moment tot overproductie leiden. Hou nog wat achter de hand voor juni, juli en ook augustus. Om nog veel later in het jaar te kunnen oogsten.