Rode veldsla?

De consumptie van veldsla gaat in stijgende lijn. Veldsla past dan ook uitstekend in de nieuwe trends bij slasoorten.
Enkele jaren geleden was er de vraag of het niet mogelijk was rode veldsla te ontwikkelen om zo wat variatie in het veldsla aanbod te brengen. Tot nu toe was er enkel variatie in de grootte en vorm (met name de roosjes en de langbladige veldsla). Uiteindelijk bleek rode veldsla genetisch gezien geen haalbare kaart.

Dus ging men op zoek binnen het assortiment van de verschillende slasoorten (Lactuca spp.). Eigenaardig, want veldsla is totaal geen familie van de slasoorten, het is een lid van de Valeriaanfamilie (Valerianaceae).

En toch slaagde men erin een plantje te vinden dat als twee druppels water op veldsla lijkt. Met name binnen de variëteiten van Romeinse sla, bindsla ook wel Cos genoemd. Dit werd gerealiseerd door de firma Enza Zaden. Deze firma introduceerde de rassen Cosni en Ovired.

De teelttechniek en de oogsttechniek kan uitgevoerd worden als bij veldsla. Enige probleem kan de roodkleuring zijn, vooral in de donkerste wintermaanden. Dus moet er aandacht besteed worden aan de zaaidichtheid en afdekmethode in deze periode.

De groene en rode veldsla worden op aparte veldjes gezaaid en het mengen van de groene en de rode 'veldsla' gebeurt na de oogst. Want de groeisnelheid is waarschijnlijk niet helemaal gelijk.
Meer info : leaflet Enza Zaden

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen