Hoofd menu:
Agadir Ouarzazate Erfoud Meknès Fès Rabat Casablanca Safi Essaouira Marrakech
Geschiedenis Marokko De islam Economie Klimaat Kunst(ig) Woordenlijst Diverse HOME

Door de hoge Atlas

de rijweg door de wadi ZizDe weg naar Meknès loopt door de hoge Atlas en gedeeltelijk volgt ze het dal van de wadi Ziz.
De stad Er Rachidia, op de kruising van de karavaanroutes naar de Dades en de Tafilalet, kreeg in 1979 zijn nieuwe naam. Dit in gedachte van de Alaouïten sultan Moulay- Rachid.
Op een 20 km van de stad bevindt zich het grote stuwmeer Hassan- Al- Dakhil dat de voor kort soms verwoestende wadi Ziz reguleert.
Na een regennacht in de hoge Atlas is de Ziz (tijdelijk!) een snelstromende rivier: door het hoge ijzeroxide gehalte ziet het water dan ook "roestbruin". In de zomer neemt de Ziz maar een klein gedeelte van de bedding in beslag, reden dat men dan ook de rijweg gewoon door de bedding legt... in de winter echter kunnen deze wegen volledig afgesneden zijn!
Berbervrouwen nemen de gelegenheid te baat om zichzelf en hun kledij te wassen in dit water dat overigens prima bruikbaar is voor huishoudelijk gebruik en tevens drinkbaar is... gewoon het 'roestzand' laten bezinken!

De kloof van de Ziz in de hoge Atlas
Ziz kloof in de hoge Atlas

meisje met henna in het haar...Via de tunnel van Foum Zabel, in 1930 door soldaten van het vreemdelingenlegioen gegraven, vervolgen we de kronkelige weg door de hoge Atlas.
Mooie ksour en kasba's liggen in deze Ziz- kloof (Berbers voor 'gazellenkloof')... en hier ontmoet je de échte Berbers van de Atlas: door het ruwe klimaat getekende gezichten, in hun typische kledij...

De stad Midelt ligt aan de voet van de Jebel Ayachi, met zijn 3737 m hoogte, de hoogste berg van de Atlas. De stad leeft van de tapijtenhandel en de fruitteelt.

Vóór Meknès komen we in het stadje Ifrane: het is een modern kuuroord op 1650 m hoogte. De stad heeft een volledig Europese sfeer... je merkt het aan de westerse bouwwijze; voor het eerst zie je weer een puntdak met rode pannen.
Ifrane is tevens een druk bezochte wintersportplaats!

Hier komen we vrij plots uit de zo typische Berberstreek: meteen een Moors aandoende bouwstijl en een grotere economische bedrijvigheid.

Cactusvijg
Einde Berberstreek, Moorse invloed
Cactusvijg
Moorse invloed

De heilige stad Moulay Idriss

Ten N van Meknès ligt op twee rotsachtige heuvels Moulay Idriss, ook genoemd: "de stad (het Mekka) van de armen".
Moslims die niet over de nodige middelen (geld of gezondheid) beschikken om eens in hun leven de reis naar Mekka te maken kunnen naar Moulay Idriss op pelgrimstocht gaan.
ronde minaret in Moulay IdrissVoornamelijk in de maanden augustus en september komen hier duizenden pelgrims.
De zaouïa van Moulay Idriss is het centrum van de heilige wijk, niet toegankelijk voor niet- islamieten.
Hier bevindt zich het mausoleum van Idriss I, de meest vereerde heilige van Marokko.
In de oude medresse bevindt zich een moderne ronde minaret, de enige in Marokko, versierd met groene mozaïeken die soera's uit de koran weergeven.

Moulay Idriss... "het Mekka der armen"
Moulay Idriss

De "verboden wijk" in Moulay Idriss
Pelgrims in Moulay Idriss
Moulay Idriss
Moulay Idriss

Volubilis

vloermozaïek 'de 12 werken van Hercules'Nabij Moulay Idriss liggen de overblijfselen van de stad die gesticht is in de pré- Romeinse tijd. Destijds was Volubilis een van de hoofdsteden van Juba II in Mauretania en zeer welvarend. Eind 3de eeuw namen Berberstammen de stad onder bezetting tot in de 8ste eeuw. In 789 werd Idriss I benoemd tot imam van de stad.
Tijdens de aardbeving van 1755 werd de stad volledig verwoest.
Naast de basiliek, het forum en de triomfboog zijn het voornamelijk de mozaïekvloeren van de woningen die zéér mooi zijn en nog in goede staat.
Wegens het aanwezige stof zijn de rijke kleurschakeringen niet zo goed te zien: een weinig water over een stukje vloer laat echter de rijkdom oplichten...

Volubilis: "de basiliek"
... "de triomfboog"
Volubilis
Volubilis

Meknès

... een 'guerrab'Deze stad is prachtig gelegen op een heuvel aan de wadi Bou Fekrane in de vruchtbare vlakte van de Saïs.
Het was de hoofdstad van Moulay Ismaïl, een tijdgenoot van Lodewijk XIV.
Moulay Ismaïl, de sultan van de Alaouïten dynastie, liet in 1672 de oude Mariniden- kasba en een deel van de oude stad afbreken en richtte de stadsmuur met omringende poorten op.
Bovendien een aantal moskeeën, kasba's, voorraadschuren en paardenstallen.
Door de aardbeving van 1755 kende Meknès een groot verval.
Rond 1920, onder Frans protectoraat, werden het oude deel en de moderne stad herbouwd.

Meknès met omwalling
Mausoleum van Moulay Ismaïl
Meknes
Moulay Ismaïl

Het Mausoleum van Moulay Ismaïl:
het plafond is van prachtig bewerkt cederhout en in de graftombe van hem en zijn vrouw staan twee grote klokken. Deze waren een geschenk van de zonnekoning Lodewijk XIV. Het 'zonnesymbool' is op diverse plaatsen terug te vinden in de versieringen.
De voorraadschuren:
hierin bevond zich een volume aan voedsel dat voldoende moest zijn voor de ganse stad en dit voor een periode van 20 jaar!... meters dikke muren en een doordacht ventilatiesysteem zorgde voor een afdoende bescherming.
De paardenstallen:
deze ruimte was voldoende groot voor de 12.000 paarden van de sultan!

Moulay Ismaïl: voorraadschuur
Moulay Ismaïl: paardenstallen
voorraadschuur van Moulay Ismaïl
paardenstallen van Moulay Ismaïl

De omwalling van Meknès is 40 km lang en drie muren breed. Ze omvat drie monumentale poorten:
Bab Berdaïne, gebouwd in de 17de eeuw, in opdracht van Moulay Ismaïl. Naast de poort staan twee vierkanten bastions versierd met groene faience tegels. Binnen de poort (N ingang van de medina) staat de Berdaine moskee.
Bab el- Khemis is de belangrijkste toegangspoort tot de stad en de mellach, eveneens uit de 17de eeuw.
Tenslotte Bab Mansour, een van de mooiste poorten van Marokko. Ook deze is gebouwd in opdracht van Moulay Ismaïl en wel door een christen architect die tot de islam was bekeerd. De zigzag doorgang door de poort was een extra barrière voor de aanvallers van de stad!

Bab Berdaine
Bab Mansour
Bab Berdaine
Bab Mansour

Erfoud Fès

naar bovenaan

mijn E-mail

Last updated 10.4.2006