Hoofd menu:
Agadir Ouarzazate Erfoud Meknès Fès Rabat Casablanca Safi Essaouira Marrakech
Geschiedenis Marokko De islam Economie Klimaat Kunst(ig) Woordenlijst Diverse HOME

De kust rond Essaouira

kust Essaouira Deze brede strook land is nog vrij ongerept. Regelmatige in zee glijdende rotspartijen zijn een goede voedingsbodem voor de mossel- en oester kwekerijen.
Langs de kustweg zijn grote riante villa verkavelingen, dit zowel voor Marokkaanse als Europese rijken.
Tot op heden trachtte de Marokkaanse overheid hier buitenlandse industrialisatie aan te trekken onder zéér gunstige belastingsvoorwaarden.
De brede en lange stranden komen meer en meer in aanmerking voor de verdere uitbouw van het strandtoerisme.
In het gebied tussen Essaouira en Agadir, dat staatseigendom is, staan wel 20 miljoen arganiabomen: bekend om hun zéér rijke olie waarvan de vruchten zelfs door geiten erg geliefd zijn... ze klimmen er gewoon in om te eten van deze lekkernij!

Het toeristische Essaouira

De stad ligt op een schiereiland waar onophoudelijk passaatwinden waaien, wat maakt dat Essaouira een meer gematigd klimaat heeft.
In 1764 besloot de toenmalige Alaouïeten- sultan van de toenmalige stad Mogador, die later de Arabische naam kreeg van Essaouira (het beeld), een nieuwe stad te bouwen: het moest een vestingstad worden met een haven als vlootbasis.
Een Franse gevangene, ingenieur Théodore Cornut, ontwierp de stad op basis van rechte en brede straten, omringt door wallen.
Op deze wallen staan een indrukwekkende reeks kanonnen... Orson Welles koos dit decor voor de verfilming van Othello naar het werk van William Shakespeare.
De prachtige vissershaven ligt aan de voet van de wallen. Hier worden veel trailers voor de visvangst gebouwd en verbouwd.
Elke dag heerst er een levendige verkoop, en consumptie, van verse vis en schaaldieren.

haven Essaouira haven Essaouira
visafslag Essaouira fort Essaouira

De medina

medina Essaouira ... gemaakt uit thyja wortelhout In de medina staan in de smalle straatjes vele in wit en blauw geschilderde huizen die doen denken aan Griekenland...
In de ochtend krioelt het hier van straatverkopers en 's avonds van artiesten.
Ook artisanaal heeft Essaouira heel wat te bieden: de vele juweliers verwerken uitsluitend zilver.
Zéér bekend zijn de vele voorwerpen die door houtbewerkers worden vervaardigd: het betreft hier allerhande voorwerpen gemaakt uit het wortelhout van de thyja bomen en ingelegd met citroenboom-, ebbe- en notenhout, vaak verder versierd met paarlemoer, koper en zilverdraad.

Safi Marrakech

naar bovenaan

mijn E-mail

Last updated 9.4.2006