Hoofd menu:
Agadir Ouarzazate Erfoud Mekns Fs Rabat Casablanca Safi Essaouira Marrakech
Geschiedenis Marokko De islam Economie Klimaat Kunst(ig) Woordenlijst Diverse HOME

Dar el- Beda = Casablanca

Reeds in de 10de eeuw v.C. hebben Berberse vissers zich komen vestigen op de heuvel ten Z van de stad. De vondst van een Romeins galeischip voor de kust bewijst dat de Romeinen rond 15 v.C. deze stad aandeden.
In de 7de eeuw n.C. vestigden Berbers zich in de ganse vruchtbare vlakte en stichten er een eigen koninkrijk en kozen Anfa (heuvel) als hun hoofdstad.
Nadat de stad in 1068 was verwoest werd ze in de 14de eeuw weer opgebouwd, inclusief een medresse waardoor de islamitisering was begonnen.
In 1468 werd de stad door de Portugezen platgebrand en door hen 100 jaar later weer opgebouwd. Na de aardbeving van 1755 verlieten zij de stad.
In 1770 werd de stad en een moskee herbouwd en kreeg de Arabische naam Dar el- Beda (huis van de witte vrouw). Na 1781 werd het gebruik van de Spaanse naam Casa Blanca (wit huis) vrij algemeen.
Na 1912, onder Frans protectoraat, werd de stad en de haven verder uitgebouwd en verfraaid. Getuige hiervan de mooie art deco voorgevels die er nog te zien zijn.
Casablanca werd de economische hoofdstad en is huidig de grootste agglomeratie van Marokko.

De Hassan II moskee

Hassan II moskee
... de minaret
Hassan II moskee

Koning Hassan II gaf opdracht tot de bouw van deze moskee die "in het uiterste Westen van de islamitische wereld een symbolische waarde moet zijn voor Noord- Afrika zoals het Vrijheidsbeeld dat is voor Noord- Amerika".
In 1980 begon de bouw van de moskee op een schiereiland voor de kust.
Ontwerper was de Franse architect Michel Pinceau.
De moskee werd in 1993 voltooid.

minaret van de Hassan II moskee

... toegang en fonteinen
... rituele wassing
voorplein Hassan II moskee

De wanden zijn bedekt met fijn geciseleerde pleisterkalk en mozaekwerk. Het gebouw rust op granieten zuilen met prachtige kapitelen.
Het dak bevat een aantal bewerkte cederhouten koepels. Het geheel omvat een oppervlakte van 20.000 m. De minaret is 200 m hoog en een 35 km ver zichtbare laserstraal geeft de kibla aan.
De gebedsruimte kan 25.000 gelovigen bevatten en op het voorplein kunnen zich nog eens 80.000 pelgrims verzamelen. De helft van de financiering werd gedragen door een nationale heffing.

Casablanca aan zee...

Strand en Corniche van Casablanca
strand Casablanca

Rabat Safi

naar bovenaan

mijn E-mail

Last updated 9.4.2006