De Duitse schlager in Nederland en België

CORRY KONINGS

°8.09.1951
Hoe geraakt een blond kapstertje uit het Nederlandse St. Willibrord, bij Breda in de Duitse schlager? Om 2 redenen: één, ze had een paar grote Nederlandstalige hits, die vertalingen uit het Duits waren en twee, ze heeft een beroemde ex, die tevens haar manager was!
Op 15-jarige leeftijd maakte  ze al deel uit van een groepje « De Mooks » en kort daarna koppelde Pierre Kartner, alias Vader Abraham, haar aan « de Rekels ». Het was het begin van een reeks smartlappen, voor het platenlabel « Elf Provinciën » met als uitschieter in 1970 « Huilen is voor jou te laat ». In '72 verlaat ze de groep en « Hanny »vervangt haar, ze scoren nog één hit: « Mario ».
Op « Philips » gaat ze solo verder en dat levert tussen in de periode 1972-1985 een nieuwe reeks hits op onder de vleugels van manager-echtgenoot Piet Roelen, de latere manager van Helmut Lotti. In die periode neemt ze een paar pareltjes van smartlappen op, als daar zijn: « Elke nacht ben ik eenzaam » en vooral « Waarom mocht dit niet lang duren », een compositie van de overleden André Hazes. Ze scheidde van  in 1985 eerst van Piet en wat later van « Philips » om naar « CNR » over te stappen. Haar grootste hit was in 1982 « Adios Amor », de Nederlandse vertaling van het gelijknamig nummer van de Oostenrijker Andy Borg, in België ook bekend in de Franse versie van Fréderic François. In die liedjeskeuze menen we de managershand van Piet Roelen te mogen ontwaren. Zo ook, bij de Nederlandstalige versie van « La Paloma adé» uit 1977 en op « Elf Provinciën » in het bekende Christian Bruhn arrangement, origineel voor Mireille Mathieu. Later scoorde ook Wendy Van Wanten hiermee via « Tien om te Zien » van VTM, van recyclage gesproken! Ik hoorde recent nog Corry's versie bij de persvoorstelling van  naar het boek « De Kavijaks », het familie-epos van de overleden Heistenaar Jozef Vantorre, dat in de zomer van 2005 op VTM als feuilleton op de buis komt. Er is geen enkele versie van « La Paloma », die zo beklijvend is als die van Corry! Andere vertalingen uit het Duits van Corry zijn: « Hoe je heette, dat ben ik vergeten » uit 1979, naar het origineel van René Carol uit 1953 en « Mooi was die tijd » (1990), een vertaling van Roger Whittaker's « Schön war die Zeit ». Op de LP « Ik krijg een heel apart gevoel van binnen » staan nog andere bekende zaken, zoals een minder geslaagde « De wereld is leeg zonder jou », die niet aan het origineel van Suzy kan tippen en « Angelino », die vertaling van « Du muss bleiben Angelino », een bescheiden hitje uit de Duitse periode van Connie Francis, van het duo Werner Scharfenberger/Fini Busch.
Piet Roelen was in die periode tevens manager en ontdekker van Linda Williams, alias Henriëtte Willems uit Valkenswaard, die in 1980 Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival met « Het is een wonder ».
Corry naam ook een 4-tal nummers in het Duits op: « Addio, Addio », « So schön ist die Welt », « Rosen der Liebe » en « Sha la la ».
Corry heeft  2 kinderen, een dochter, Sharona (°1987) en een zoontje, Joeri (°1994). Na de dood van haar moeder, voorjaar 2005, plant ze  een verhuis naar het zonnige Spanje. In mei 2005 treedt ze in Ahoy, Rotterdam opnieuw op met de (oude) Rekels, n.a.v. het uitbrengen van een nieuwe CD. De cirkel is rond! 
In 2008 ging ze voor een tijdje in het zonnige Benalmadena aan de Spaanse Costa del Sol wonen, waar ze een tapasbar uitbaat. Inmiddels woont ze opnieuw in Nederland, nl. in Berkel-Enschot, een onderdeel van de gemeente Tilburg. Ze staat wel nog regelmatig in België en Nederland op de planken.
Persoonlijk sla ik haar als smatlappenzangeres hoger aan, dan de veel geroemde Mary Bey, de Zangeres zonder Naam. Corry heeft er meer een speciale ietwat klagerige stem voor en brengt de nummers meer recht toe, recht aan, waardoor ze nog meer « uit het leven gegrepen » lijken. Dit is evenwel een zeer persoonlijke mening, waarmee ik de fans van Mary Bey zeker geen onrecht wil aandoen.
Meer « officieel » nieuws vind je op haar website en voor de roddels moet je in de « boekskes » zijn!