De Duitse schlager in Nederland en België

ANDY BORG

°02.11.1960
Andy Borg is het pseudoniem van de in Wenen geboren "Adios Amor"-zanger en in de omgeving van Keulen wonende Andreas Meier. Hij is de laatste ontdekking van de bekende Oostenrijkse tekstschrijver en platenproducer Kurt Feltz. Deze laatste  schreef eind jaren '50, begin jaren '60, de tekst van bekende schlagers, als "Fräulein Wunderbar" voor Peter Alexander,  "Spiel noch einmal für mich Habanero" (1958)en "Tipitipitipso" (1957) voor Caterina Valente, "Heisser sand" (1962) voor Mina en vooral "Kriminal Tango" (1958), een reuzehit voor Ralp Bendix en het Hazy Osterwald Sextet. Later tekende hij met componist Werner Scharfenberger voor de meeste hits van het duo Cindy und Bert en ook de tekst van Freddy Breck's "Rote Rosen" was van zijn hand. In 1982 was het opnieuw raak met het hoger genoemde "Adios Amor". Het nummer was een hit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en haalde verschillende onderscheidingen, zilveren en andere leeuwen, bij het Duitse RTL.
Niettegenstaande de bloeiperiode van de Duitse schlager al een hele tijd voorbij was scoorde dit nummer hoge toppen in Nederland en België en werd net als "Du" een evergreen. Er waren toen naast de originele nog 2 andere bekende versies op de markt, een Nederlandstalige van Corrie Konings en een Franse van Luikenaar Fréderic François.
"Adios amor" kreeg in het Duitstalig taalgebied nog een opvolger(tje) met "Die Fischer von St. Juan", in Nederland bekend in de vertaling van Frank en Mirella als "De vissers van San Juan". Het werd in 1983 hun 2de grootste hit na "De verzonken stad". Dat nummer, oorsponkelijk uit 1979, maar pas in 1981 een hit, was eveneens een vertaling uit het Duits, nl. van "Die versunkene Stadt" van het duo Adam & Eve. Sedert 1996 kennen we Andy Borg als presentator van de "Schlagerparade der Volksmusik" op ARD. Momenteel presenteert hij "Musikantenstadl".
Andy Borg bracht ook nummers uit, die bij ions enkel bekend raakten in de Nederlandse coverversie. Zo is er Luc Steeno's "Ik mis je elke dag (een beetje meer)"(1989),dat een cover is van Andy' s "Ich brauch dich jeden Tag" (1987). Ook Christoff en Lindsay's "Kom in mijn armen" (2013) is schatplichtig aan Andy Borg, nl. als "Weil wir uns lieben" (1983). In datzelfde jaar 1983 hadden Ciska Peeters en Aristakes het hen evenwel al voorgedaan.
Andy Borg heeft 2 kinderen uit zijn eerste huwelijk met ene Sabine. Momenteel is hij met een zekere Birgit gehuwd. Meer over Andy Borg op http://www.musicline.de/de/artist/Borg%2CAndy/morefacts