Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

oktober 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

oktober 2005

30 oktober 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Meerbeke: 5-0. Het puntenverlies van vorige week is blijkbaar goed verwerkt.

bullet

3de prov.: R. Buggenhout - SKV Overmere: 5-1. Opnieuw een zware nederlaag.

bullet

Handbal

Berlare- Dendermonde: 19-29. Een door kwetsuren tot zes spelers herleide thuisploeg hield nog lang stand, kwam zelfs even op voorsprong, maar moest Dendermonde uiteindelijk toch de overwinning laten.

 

30 oktober 2005

Dodelijk ongeval

Volgens Kanaal 3 is de 60-jarige Eugène Clinckspoor uit Berlare gisteren  bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Omstreeks 5.30 uur verloor hij in een bocht van de Blauwhofstraat (aan het Ikaros-standbeeld) de controle over het stuur. De auto ging over kop en kwam tegen een betonnen duiker tot stilstand. De man overleed ter plaatse. Onaangepaste snelheid zou de oorzaak kunnen zijn.

 

29 oktober 2005

Aanslagen in New Delhi: "Zaterdag is inkoopdag"

Vorig weekeinde was Carine De Rouck nog in het Indische New Delhi, waar vandaag bij verschillende aanslagen tientallen doden en gewonden vielen.   "Ik vond Delhi zeker een veilige stad waar je, ook als vrouw, alleen kon rondlopen. En hoewel de religieuze gemeenschappen er nogal gescheiden van elkaar wonen, was er niet echt sprake van spanning. Wel van een groeiend wantrouwen tegenover moslims, een minderheid in Delhi. Dat men de aanslag vandaag hield, was wel om zeker veel slachtoffers te hebben. Zaterdag is er duidelijk de koopdag, en nu zeker in de voorbereiding van het hindoe Diwalifeest van dinsdag. Zoals hier bij kerstmis is dat een feest waarop geschenken worden gegeven en waarbij de winkels allerlei promotieacties houden. Vorige week waren de straten en winkels dan ook overvol."

Carine die eerder ook al in New York en Rotterdam marathons liep, deed er zondag mee aan de Hutch Delhi Half Marathon. Volgens de organisatoren was dit de eerste keer dat in India een prestigieuze marathon werd opgezet waaraan internationale vedetten meededen. Er was tegelijk een inzamelingsactie aan verbonden voor hulporganisaties. Carine: "Dit initiatief paste tevens in een campagne om de Indiërs aan te zetten tot meer bewegen. Ook in andere steden werden al dergelijke loopacties opgezet. Naast de halve marathon waren er wedstrijden over kleinere afstanden: 4 en 7km. In totaal deden meer dan 20.000 mensen mee, van alle leeftijden. Maar niet iedereen in de beste omstandigheden. Ik heb er gezien die op blote voeten liepen, of de afstand gewoon afstapten." Zelf was Carine 555ste op meer dan 4000 deelnemers aan de halve marathon.

 

29 oktober 2005

KSJ'ers doen mee aan wereldrecordpoging jojoën

Twintig 12-plussers van KSJ Berlare deden vandaag mee aan de geslaagde wereldrecordpoging jojoën in Wetteren. Tijdens de 15de provinciale Stuntdag wou men het record van 600 tegelijk jojoënde personen breken. Het nieuwe rekord staat sinds vanmiddag op 861.

 

29 oktober 2005

(Uitgestelde) Ophokverplichting in Donkgemeenten

De voorbije dagen werd, althans in een deel van de gemeente, een brief van het gemeentebestuur verspreid waarin wordt aangekondigd dat vanaf 28 oktober een ophokverplichting geldt voor alle pluimvee en vogels in Berlare, Uitbergen en het grootste deel van Overmere. Intussen maakte het Voedselagentschap bekend dat die verplichting pas op maandag 31 oktober ingaat, om iedereen toe te laten de nodige maatregelen te treffen.

De Donkgemeenten zijn betrokken omdat men binnen een straat van 1km van een rust- en doortrekplaats voor migrerende watervogels ligt. Door de dieren in het hok te houden wil het Voedselagentschap vermijden dat ze in contact komen met (uitwerpselen van) deze wilde vogels. Sinds enige dagen is deze maatregel al in voege voor professionele pluimveebedrijven. Wie wil zien of zijn straat in het gebied ligt waarin de maatregel geldt, kan terecht op de site van het Voedselagentschap.

 

29 oktober 2005

'Sympathie vur den duvel' wint muziekquiz

Zoals vorig jaar haalde 'Sympathie vur den duvel' de overwinning in de muziekquiz, gisteren georganiseerd door door PhiNyx. Zij haalden 161 op 190 punten. Tweede werden, elk met 154 punten, 'Jan, Piet, Joris en Sam Gooris' en 'Vlassenbroek 2000'. Er namen 39 ploegen deel. Er namen naar verluidt een groot aantal bijna professionele quizploegen deel. De organisatoren trachtten wel om ook vragen voor de gelegenheidsploegen te stellen.

 

24 oktober 2005

Grootste Belg

Gekeken naar de nominatie van tien kandidaten voor de titel van grootste Belg ? Er blijken nogal wat namen ook in de lijst te staan die deze site eind 2002 en 2003 bij een Grootste Vlaming-enquete voorlegde. De winnaar hier, twee maal Jozef Cardijn, kan het bij de nationale actie niet meer halen: hij is niet bij de laatste tien.

 

24 oktober 2005

Uit het politieverslag

Schoorsteenbrand

Zaterdag omstreeks 16.20 uur werd in Berlare aan de Turfputstraat een schouwbrand opgemerkt. De brandweer had de brand snel onder controle.  Een metalen plaat bovenin de schoorsteen zou oververhit zijn geraakt waardoor de isolatie van het dak vuur vatte. Er was water- en rookschade in de woning. Gelukkig raakte niemand gewond.

 

Diefstalpoging  in woning

Zondagavond werd een inbraakpoging gemeld in een woning aan de Kerkstraat in Overmere. Dieven waren binnengedrongen via de achterdeur, die nochtans met een driepuntsluiting was afgesloten. Vermoedelijk vluchtten de daders toen de bewoner thuiskwam. Er bleek niets gestolen.

 

Anti-drug- en verkeerscontrole

Op zaterdagavond en -nacht hield de politie gerichte controles naar druggebruik en onveilig verkeersgedrag.

Dat leidde tot het betrappen van een drugsdealer aan het St Annaplein in Berlare. De aandacht van de politie werd getrokken door drie jongeren in het bushokje. Bij een wegrijdende bromfietser vond men een hoeveelheid drugs. De jongeman uit Berlare bekende regelmatig te verkopen aan vrienden, naar zijn zeggen zonder winst te maken. Een meisje dat bij de dealer in het bushokje stond bleek 0,5 gr weed te hebben gekocht. Tegen de jongen werd een pv opgemaakt wegens dealen, tegen het meisje wegens drugsgebruik.

Later diezelfde nacht vond men bij een autocontrole aan het Donkmeer 4 verpakkingen gevuld met marihuana (weed) aan, in totaal een 15 gram, en verder nog een busje met traangas, een verboden wapen. De eigenaar van de wagen, de 22-jarige Grégory J. uit Namen, kreeg een proces-verbaal.

Bij de alcoholcontrole liepen 3 bestuurders tegen de lamp. Hun rijbewijs werd voor 6 uur ingetrokken en zij mogen ook nog een straf verwachten.

23 oktober 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Sint-Gillis-Waas: 0-4. Berlare vergat in de eerste helft de kansen af te maken en kreeg in de tweede helft het deksel op de neus. Staat nu derde.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Verrebroek: 1-0. Een goal kort voor rust besliste de wedstrijd.

 

22 oktober 2005

Witte banden voor Millenniumdoelstellingen

De organisaties die zich voor ontwikkelingshulp inzetten hopen dat Vlaanderen op 22 en 23 oktober wit uitslaat.  Straten en pleinen, voetbalvelden en cinemazalen, kerktorens en gemeentehuizen, overal wil men witte banden hangen, het internationaal symbool van de strijd tegen armoede. Met deze massale actie vraagt de campagne 2015 DE TIJD LOOPT dringend aandacht voor de Millenniumdoelstellingen. Door het realiseren tegen 2015 van acht prioriteiten spraken de landen in de Verenigde Naties in 2000 af om de armoede minstens te halveren en de bevolking in ontwikkelingslanden minstens goed onderwijs en toegang tot degelijke gezondheidszorg te bezorgen. In september dit jaar bevestigden de landen dat nog eens.

 

22 oktober 2005

Bloedtype A+ gezocht

Donderdag is er in Berlare een bloedinzameling. Vooral mensen met bloedtype A+ worden speciaal gevraagd om zich aan te bieden. Je kan terecht in de foyer van Stroming tussen 17 en 19.30 uur.

 

20 oktober 2005

Steven Prengels muciseert voor Dracula en wellicht voor Rembrandt

Steven Prengels, de ere-dirigent bij de Koninklijke Fanfare "De Verenigde Vrienden"  die vorig jaar tijdens het Filmfestival van Gent nog bekroond werd als beste jonge Belgische filmmuziekcomponist, is verantwoordelijk (music director) voor de muziek bij de musical "Dracula". Die wordt in november en december in de Antwerpse stadsschouwburg gespeeld, met Frank Van Laecke als regisseur. Beiden werkten deze zomer al samen voor de musical "Annie", aan het Donkmeer. Steven is wel heel actief bezig. Zo vroeg het Spectra-ensemble hem een nieuwe creatie uit te werken en zijn er plannen voor een "Rembrandt-musical" die vanaf de zomer van 2006 gedurende 7 maanden in de Amsterdamse Carré zal lopen.

 

19 oktober 2005

Donkmeer pleisterplaats voor zeldzame Grote Zilverreiger

De vzw Durme, die een deel van het Donkmeergebied als natuurgebied onderhoudt, merkt sinds enkele dagen een groep Grote Zilverreigers op aan het Donkmeer, zaterdag zelfs 14. Ze foerageren overdag in de plassen rond het Donkmeer en komen in groep slapen in de reigerkolonie boven de Eendenkooi. Volgens het persbericht van de vzw is de Grote zilverreiger een spierwitte reiger die op alle werelddelen voor komt. In West-Europa was deze prachtige vogel de afgelopen decennia echter een bijzonder zeldzame verschijning geworden. Maar door de inrichting van nieuwe natuurgebieden werden terug geschikte leefgebieden gecreëerd en kon de Grote Zilverreiger de afgelopen jaren steeds meer in onze regio worden opgemerkt. De huidige groep aan het Donkmeer in Berlare is de grootste concentratie van deze soort in onze regio die ooit is opgemerkt. Wie meer wil vernemen over vogelobservaties in deze streek, klikt hier.

 

18 oktober 2005

Overmeerse missionaris overleden

Cesar Maes, de missionaris uit Overmere die sinds 1970 in Guatamala verbleef, overleed er deze morgen (0.30 uur in Guatemala) aan kanker. Hij werd 74. In augustus bezocht hij nog zijn familie en vrienden in Overmere, nu blijkt om afscheid te nemen. Hij verkoos ginder te worden begraven. In Overmere is er op 29 oktober (11 uur) een herdenkingsdienst. In Guatemala zette hij zich vooral in voor kleine landbouwcoöperaties. Met de Heem- en Oudheidkundige Kring van Overmere schreef hij een boek over zijn ervaringen ginder.

 

17 oktober 2005

Vuurwerk over museum, Overmeerse kinderopvang en Uitbergse Grote Kouterstraat

De oppositie was vanavond duidelijk voorbereid en geïnspireerd tijdens de gemeenteraadszitting. Het schepencollege kreeg er van langs over het museum 'Over vrijheid en gelijkheid', over de kinderopvangplaats in Overmere en over de steenslag in de Uitbergse Grote Kouterstraat, die op last van de provincie moet worden verwijderd. Telkens was de kostprijs de voornaamste aanleiding.

Voor het museum diende de raad zich uit te spreken over twee loten voor de invulling. Uit aanbestedingen bleek dat de prijs meer dan 20% hoger zou liggen dan geraamd. Voor een lot was met een begrotingswijziging het nodige geld al voorzien, voor het tweede hoopt het schepencollege dat bij een nieuwe aanbesteding een nu al lager maar niet helemaal conform ingediende prijsopgave het zal halen. VLD'er Vande Meirssche kloeg aan dat men eerst had aangekondigd met € 500.000 genoeg te hebben en dat nu al meer dan €740.000 nodig blijkt. Hij riep op om het hele project af te voeren. Minister De Gucht (VLD) vulde aan dat een dergelijk museum in een groter centrum thuishoort. Het voorstel van het schepencollege - dat door een afwezig CD&V-raadslid geen meerderheid had -  haalde het toch omdat er bij de stemming in de VLD-sp.a-oppositie zich steeds iemand onthield.

Een inspectiedossier dat meer groen en speeltuigen bij de buitenschoolse kinderopvangplaatsen eiste, zorgde dan weer voor stoere oppositietaal over de opvangplaats in Overmere. VLD'er Kets kloeg aan dat de gemeente twee jaar terug goede lokalen van de vroegere gemeenteschool ter beschikking stelde van de vrije basisschool, terwijl het zelf oude lokalen van die school renoveerde voor de buitenschoolse opvang. "De meeste van die renovatiekosten had de eigenaar van die lokalen moeten dragen", vond Kets. Daarom stelde de VLD voor om nu de kosten voor de buiteninrichting deels door te spelen aan de eigenaar "temeer omdat de vrije school daar ook gebruik van maakt". Het schepencollege wou vooral nu een princiepsbeslissing over de buiteninrichting omdat anders de subsidies voor het personeel en de werking van de buitenschoolse opvang dreigt verloren te gaan. Men beloofde wel om over de uitwerking van het ontwerp met de eigenaar van de gebouwen te onderhandelen.

Vorige keer had VLD'er Tom Temmerman al geklaagd over de steenslag die op de Grote Kouterstraat was aangebracht. De dienst Natuur van de provincie had blijkbaar dezelfde mening en eist dat die wordt verwijderd. Dat zou €50.000 kosten. Het schepencollege hoopt dat men akkoord gaat met het ter plaatse verbrijzelen, wat vijf keer minder zou kosten. Temmerman wou weten of vooraf was gevraagd of steenslag er wel mocht en wie verantwoordelijk was voor de beslissing. Schepen Spruyt zei dat er al 50 jaar putten met steenslag worden gevuld en dat die werken jaarlijks bij het onderhoud van het wegennet zijn opgenomen. Hij stelde bovendien dat Natuur vooral tegen de in de berm verspreide steenslag was. De oppositie onthield zich omdat men niet tegen het verwijderen was, maar wel tegen de wel dure fout. Sp.a'er Arbijn vroeg om dergelijke situaties in het vervolg onmogelijk te maken.

Meer hier.

 

17 oktober 2005

Vlaamse prijs voor Open Kerk

Zaterdag kreeg Open Kerk, een vereniging die allerlei initiatieven opzet in en rond de Sint-Martinuskerk, in Hoogstraten van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, onder meer bevoegd voor monumenten en landschappen, een prijs van €1250 voor de verfraaiing van de inhoud van de kerk. Open Kerk had een project ingediend om bij de verschillende beelden en schilderijen in de kerk meer informatie op een plexiglasplaatje te plaatsen. Hun project was een van de twintig die dit jaar werden uitgekozen.

 

16 oktober 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Kerksken - SK Berlare: 2-2. Toch blijft Berlare bij het leiderstrio, omdat ook de anderen gelijk speelden.

bullet

3de prov.: Sombeke - SKV Overmere: 4-0. Nochtans speelde de thuisploeg lang met tien spelers.

bullet

Handbal

bullet

beker: Berlare - Don Bosco Gent: 21-36. Berlare was duidelijk niet opgewassen tegen het hoger spelende Don Bosco, dat bovendien op een sterke doelman kon rekenen.

 

16 oktober 2005

Overmere herdenkt boerenkrijg

Met een misviering, de vendelzwaaiers van Vredon (Aalst), een bloemenhulde en een receptie voor de delegatie uit Hasselt herdacht Overmere vanmiddag dat de Boerenkrijg op 12 oktober 1798 begon. Deze namiddag is er nog de Boerenkrijgcross ingericht door de Overmeerse atletiekclub. Aan enkele huizen hing ook nog de boerenkrijgvlag die bij de 200ste herdenking was gekocht.

De Hasseltse vertegenwoordigers waren opnieuw van de partij. Burgemeester Van Sande hoopte dat deze traditie, waarbij inwoners uit de plaats waarin de boerenkrijg begon en eindigde aanwezig zijn bij de herdenking, nog lang zal worden aangehouden. Uit Hasselt was men benieuwd naar de evolutie van het museum. Men wist zelfs dat er al een tentoonstelling was gehouden over hout. En dat die blijkbaar invloed had gehad. "Op de misfolder stond als spreuk: voor houter en heerd", merkte de voorzitter van het Hasseltse Boerenkrijgcomité op. Over het museum kon conservator Dauwe enkel vertellen dat de opening is voorzien voor 2006.

 

16 oktober 2005

Startschot voor verkiezingen ?

Het ziet er naar uit dat nu echt het startsein voor de aanloop naar de volgende verkiezingen wordt gegeven. Van CD&V komt deze week een folder uit waarin Luc Vercruyssen, nu eerste schepen, als lijsttrekker wordt bevestigd. Burgemeester Van Sande komt als lijstduwer op. De plaats heeft minder belang omdat dit keer enkel bij de bepaling van de rangorde van opvolgers lijststemmen een invloed hebben. Bij VLD is het naar verluidt nog niet duidelijk of minister De Gucht lijsttrekker wordt. Bij sp.a en eventueel andere partijen is het nog stil wat lijsten betreft.

 

11 oktober 2005

Agenda gemeenteraad

Maandag komt de gemeenteraad samen. Op de agenda staan onder meer de toewijzing van twee loten voor de inrichting van het bezoekerscentrum 'Rond vrijheid en gelijkheid'. Omdat het laagste bod 20% hoger ligt dan de raming moet de raad ofwel instemmen met dit hogere bedrag of opleggen een nieuwe procedure te starten. De opbrengst van de verkoop van Electrabel-aandelen (Suez-aanbod) zal nog van pas komen. Ook nog: de aankoop van twee pauken voor de academie en een blokhut voor de buitenschoolse opvang in Berlare. Voor alle opvangplaatsen legt de inspectie de inrichting van de buitenruimte met speeltoestellen op. Volledige agenda

 

9 oktober 2005

Kunstenaars gezocht

Zowel voor de tweede editie van Beeldenstroom als voor het Curieus-initiatief 'Kiezen voor kunst' worden deelnemende kunstenaars gezocht. Voor het eerste kan men terecht bij de cultuurdienst van de gemeente, voor het tweede is hier info te vinden.

 

9 oktober 2005

Vernieuwde schoolgebouwen

De vrije basisschool in Overmere nam vandaag officieel de vernieuwde gebouwen in. Dat gebeurde o.m. met een een mis, een stoet en heel wat animatie, zelfs met  en met de verwezenlijking van de dromen van enkele van de leerlingen.

 

9 oktober 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Waarschoot: 1-0. Zuinige overwinning tegen de hekkensluiter, maar Berlare blijft er mee bij de leiders in de reeks. En dat was zeker niet verwacht.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Kieldrecht: 2-1. Mooie zege tegen de tweede in de stand. En een opsteker na twee zware nederlagen.

 

2 oktober 2005

Sport

bullet

Voetbal
bullet

1ste prov.: Ardennen - SK Berlare: 2-3. Een snelle goal, uitlopen tot 1-3, dan toch nog even spannend na een tweede tegendoelpunt.. Vier op vijf en leider !

bullet

3de prov.:

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.