Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

november 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

november 2005

30 november 2005

Schade door wegvallen van electriciteit

Gelezen op de site van Zele:

Wanneer elektrische stroomvoorziening niet naar behoren wordt geleverd (bv. stroompanne naar aanleiding van de sneeuwval op 25-26 nov 2005) en inwoners van mening zijn hierdoor schade te hebben opgelopen, dan kan hierover informatie worden ingewonnen bij Imewo op het telefoonnummer 078/35 35 34 of bij de verzekeringsmaatschappij die de brandverzekering beheert.

 

30 november 2005

Geen zwarte verkeerspunten

Gisteren raakte bekend dat de provincie de zware verkeerspunten versneld wil aanpakken. Op de site  van de studiebureaus die de oplossingen moeten aanbrengen, staan de Donkgemeenten niet vermeld. Kies bij projectfiches eerst de prov. Oost-Vlaanderen op de kaart en kijk dan naar de lijst van de gemeenten.

 

29 november 2005

Uitbergse wereldreiziger even in gevangenis

Kris Coppieters (31) uit Uitbergen werd vorig weekeind aangehouden in Birma. Met zijn vriendin is hij bezig aan een wereldreis om op verschillende plaatsen te gaan paraglijden. Vanuit Thailand waren zij per ongeluk de grens met Birma overgestoken en daar in een legerkamp terechtgekomen. De Thaise overheid kon het koppel na enkele uren vrij krijgen.

 

29 november 2005

Uit het politieverslag

bullet

Ongeval
Vanmorgen vroeg botsten
twee auto’s op de Scheldebrug te Berlare. Wellicht door ijsvorming slipte het ene voertuig en kwam dan frontaal in aanrijding met een tegenliggend voertuig, van de Post. Richard D.V. (52 jaar) uit St.-Niklaas werd licht gewond. De andere bestuurder, William V.D.V. (37 jaar) uit Gent, bleef ongedeerd. De beide voertuigen werden totaal vernield.

bullet

Weekeindactie
De politie hield zaterdagnacht een actie. Aandachtspunten waren
verkeersveiligheid, preventie van inbraken in woningen en het druggebruik rond het uitgaanscentrum Donkmeer in Berlare. Hierbij werd de diefstal van een vrachtauto verhinderd - de dieven lieten de wagen achter -; er werden in totaal 115 voertuigen gecontroleerd - waarbij 3 autobestuurders wegens te veel gedronken tegen de lamp liepen (zes uur rijbewijs ingetrokken) -; en men vond 6,5gr speed in de wagen van Lino S. (25 jaar) uit Erpe-Mere. In verschillende wijken werd intensief gepatrouilleerd.  

 

28 november 2005

Sport

bullet

Voetbal
Wegens de sneeuw was er geen competitie. Bij SKV Overmere werden wel opnamen gemaakt voor het programma SAM naar aanleiding van de actie tegen racisme op het voetbalterrein. Het programma wordt woensdagavond uitgezonden.

bullet

Judo
De jongens en meisjes van Kumiuchi waren in Evergem actief en haalden er verschillende gouden en zilveren medailles. Een verslag. (kijk onder verslagen en ga naar helemaal onderaan de bladzijde)

 

28 november 2005

Sneeuw ... en geen electriciteit

Vrijdagavond begon het plots te sneeuwen in Vlaanderen. In de Donkgemeenten zorgde dat voor prachtige beelden, verkeershinder en, zaterdag, voor het uitvallen van de elektriciteit. In Berlare bleef dat tot een uurtje beperkt, in Overmere duurde het naar verluidt tot een stuk in de namiddag.

 

25 november 2005

Restaurants behouden ster

In de nieuwe Michelin-restaurantgids, vandaag uitgebracht, behouden 't Laurierblad en Lijsterbes hun ster.

 

25 november 2005

Gemeenteschool zoekt huis voor asielzoekers

Nadat er familieleden waren vermoord, ontvluchtten Cedric en Miriam enkele jaren geleden Congo, samen met hun moeder en oudere zus. Ze kwamen als asielzoeker in Uitbergen terecht. De twee kinderen gaan er sinds 2003 naar de gemeenteschool. Maar onlangs werd hun woning ongezond verklaard. Ze moeten het ten laatste op 10 december verlaten. Als er tegen dan geen nieuwe woning is gevonden, blijft wellicht alleen een gesloten instelling als oplossing over, want ook hun verblijfsvergunning is - na vijf jaar - nog niet toegewezen. Omdat het gezin intussen al zo sterk is geďntegreerd, wil de school iets doen. Er is een oproep om de OCMW's van Berlare en Herzele (de gemeente waaraan het gezin door 'Brussel' was toegewezen) te helpen bij het zoeken naar een huis. En met een petitiecampagne hopen ze op de medewerking van de burgemeester van Berlare voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Wie een huis te huur weet in Uitbergen of ruime omgeving kan die informatie doorgeven aan Sofie Van Goethem  (Sociale dienst OCMW Berlare - Tel: 09/326.97.21) of aan schooldirecteur Johan Meganck (0474-571527). De directeur kan ook petitielijsten bezorgen.

 

25 november 2005

Overmeerse fanfare eert leden

Zondag is het Sint-Cecilia bij fanfare De Verenigde Vrienden uit Overmere. Dit jaar krijgt dat feest extra luister door de vereremerking van een aantal leden en bestuursmensen. Minister De Gucht en leden van het schepencollege mogen om 14 uur in de gemeentelijke feestzaal eretekens uitreiken aan korpsleden met een langere staat van dienst, met Hubert Vander Stricht (55 jaar muzikant) als uitschieter. Vier bestuursleden mogen zich voortaan erelid noemen: Dirk De Vriendt, Steven Prengels (de vorige dirigent), Robert Audenaert (secretaris) en Wim De Geest. Deze laatste bouwde een drumband uit en geeft na 17 jaaar 'het stokje' door aan Geert De Taey.

 

25 november 2005

Huizen aan de Gaver bijna ingenomen

Vanaf 1 december kunnen de bewoners in de huizen die Hulp in Woningnood aan de Gaver bouwde. Daarmee komt een einde aan een dossier dat reeds heel wat jaren geleden begon. Er was een bestemmingswijziging nodig om een gebied voor openbaar nut in het gewestplan om te vormen tot woongebied, er waren moeilijkheden met aannemers, en er waren opmerkingen van controlediensten op een aantal facturen. Maar nu zou dus alles in orde zijn. Vorige maand werden de huizen aan de huurders toegewezen.

 

25 november 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraakgolf in Zele
De politie werd van gisterenavond tot deze voormiddag opgeroepen voor (pogingen tot) inbraken in winkels en woningen in verschillende straten in Zele. Na de eerste oproepen werden de patrouilles opgedreven en de bestaande buurtinformatienetwerken (BINs) ingeschakeld om verdachte gebeurtenissen te melden.

bullet

Inbraak in Uitbergen
In een huis aan de Grote Kouterstraat ontdekten de eigenaars van een buitenverblijf deze morgen dat er voedingsmiddelen en drank was gestolen.

 

23 november 2005

Zeelse burgemeester verdedigt politieleiding

De uitspraak van de rechter van Dendermonde dat de leiding van politiekorps Berlare-Zele zelf had moeten optreden tegen de twee agenten die vorige week zijn veroordeeld, is zwaar aangekomen (zie 16 november). Vanavond tijdens de gemeenteraad in Zele zei burgemeester Poppe, geďnterpelleerd door oppositiepartij ZDB, dat hij het volste vertrouwen in de korpsleiding behoudt. "Het is een spijtige uitspraak van de rechter en een onterechte aanklacht tegen de korpsleiding die overal goed staat aangeschreven. Ook van de hogere politie-echelons de ik hierover contacteerde blijft de leiding het vertrouwen krijgen." De burgemeester zei nog het dossier te hebben opgevraagd.

 

23 november 2005

SAM filmt bij SKV Overmere

Tv Één komt zaterdagmorgen om 10 uur bij SKV Overmere de preminiemenwedstrijd (-9 jaar) tegen Destelbergen filmen en er enkele 'voetbalvedetten' interviewenn over de actie. Dit gebeurt in het kader van de Black en White-actie tegen het racisme in voetbal-'stadions', die de voetbalbond samen met de SAM-actie opzet. SKVO en de initiatiefnemers rekenen op zoveel mogelijk supporters, voor de spelers en voor de actie, het liefste met een zwarte en witte streep op het gezicht, Vorige week was Overmere ook al in de SAM-actie, met Diane Van Hoorick als SAM van de week.

 

21 november 2005

Gemeenteraad kiest voor Paul Cammermansstraat

bullet

Er stonden maar een klein aantal punten op de gemeenteraadsagenda omdat men wist dat de voorstelling van het gemeentelijk milieubeleidsplan, en van de opmerkingen die instellingen, organisaties, de milieuraad, en burgers tijdens een infovergadering (zie bespreking op 21 september) of schriftelijk hadden ingediend, wel een tijdje zou duren. Hoewel de oppositie aangaf dat het voorstel zonder een echt budget of referentiepunten om het resultaat te meten, vooral een papieren plan zal blijven, werd het unaniem aanvaard. "Een gemeente kan dat allemaal niet alleen uitvoeren. Het plan moet de bevolking aanzetten tot meer milieubewustzijn", aldus burgemeester Van Sande. Dat bleek al onmiddellijk te werken want het plan was nog maar goedgekeurd of schepen Spruyt zette, bewust of onbewust, de verwarming lager...

bullet

De raad gaf ook een naam aan de nieuwe straat in de Kerkveldverkaveling. De cultuurraad had 'Vissershuisstraat' voorgesteld, naar een historisch visserscafé waar nu café Halve Maan is. Andere voorstellen uit die raad waren Halve Maanstraat, Kollebloemstraat en Paul Cammermansstraat. Minister De Gucht, die voor de gemeenteraad aan een Europese vergadering over de wereldhandelconferentie had verzaakt, verkoos de straat naar de bekende Berlaarse toneel-, tv- en filmacteur en -regisseur te noemen. Cammermans overleed twee jaar geleden, enkele maanden nadat hij de Berlaarse cultuurprijs had gekregen. Het voorstel kreeg algemene bijval, ook al omdat de straat in de omgeving ligt van de Fred De Bruynestraat, die andere bekende Berlarenaar. Wel moest De Gucht de vraag verwerken wanneer er een Minister De Guchtstraat komt. "Liefst nog lang mee wachten, want je moet er eerst dood voor zijn !", reageerde hij.

bullet

De volgende gemeenteraad komt er een aanzet tot een sociaal beleidsplan dat moet bijdragen tot een betere leefomgeving voor elke inwoner, waar in die kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Dat plan moet de acties coördineren die zowel door de overheid als door private verenigingen worden opgezet.

bullet

Burgemeester Van Sande vroeg De Gucht wat hij vond van het voortel van Vital Barholere, een Congolees uit Bukavu (Zuid-Kivu en niet Burundi), die in Berlare woont en in september een studiedag opzette over een mogelijke samenwerking. De minister stelde voor eerst in een werkgroep de haalbaarheid na te gaan en beloofde daarbij hulp uit zijn administratie.

 

21 november 2005

SKVO doet mee aan actie tegen racisme

De spelers en supporters van SKV Overmere zijn opgeroepen om volgend weekeind met een zwarte en witte streep op het gezicht naar de wedstrijden te komen. Daarmee doen ze mee aan een actie tegen racisme op de sportterreinen, opgezet door de voetbalbond en door de SAM-actie van de openbare zender, en met de steun van onder meer Kompany, Verheyen, Christiansson en andere spelers uit de eerste klasse.

 

20 november 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Robur - SK Berlare: 0-0. Een gelijkspel tussen de laatste en de eerste. Berlare blijft leider omdat de wedstrijd tussen achtervolgers St.-Gillis-Waas en Ninove werd gestaakt.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Heikant: 0 -1. SKVO en trainer Criel beslisten deze week in onderling overleg uit elkaar te gaan. Direct resultaat gaf dat niet, hoewel Overmere volgens het verslag er heel dicht bij was.

bullet

Handbal

bullet

Middelkerke - Berlare: 30-17

 

19 november 2005

Een belangrijk politiek jaar

Tot oktober 2006, de gemeenteraadsverkiezingen, wordt het politiek heel belangrijk. Daarom start een nieuwe rubriek Verkiezingen 8-10-2006, waarin de voorbereiding naar die verkiezing zoveel mogelijk wordt weergegeven, en nadien een evaluatie van de uitslag.

 

19 november 2005

Wat vond jij van een voorstelling, een tentoonstelling ... in de Donkgemeenten ?

Geef je indrukken over wat je zag in Stroming of elders in de Donkgemeenten. Wij verwerken dat dan in de nieuwe rubriek: Podium-verslagen. Doen ! Het kan anderen aanzetten om er de volgende keer zelf bij te zijn,of juist niet. Een eerste bijdrage kwam van An Van Malderen, die gisteren de voorstelling door Polydans Kompanie bekeek.

 

17 november 2005

Jeugd start verkiezingscampagne

De jeugdraad wil op een neutrale manier een bijdrage leveren aan de gemeenteraadsverkiezingscampagne. Om er voor te zorgen dat de jeugd bij het opmaken van de partijprogramma's niet vergeten wordt, plant de raad een witboek met punten die de jeugdraad voor de jeugd belangrijk vindt. Zodra de partijprogramma's gekend zijn, komt er een brochure waarin de partijen de kans krijgen te antwoorden op specifieke (jeugd)vragen, zodat de jeugd kan vergelijken.  En om de kiezers aan te zetten voor een jeugdvriendelijk beleid te kiezen, wordt wellicht al vanaf de nieuwjaarsreceptie gestart met een bewustmakingsactie, die men wil laten uitmonden in een debat. Voorzitter Steven Baeyens: “De jeugdraad zal nooit een kleur kiezen of een bepaald programma naar voor schuiven. De jeugdraad staat voor het belang van alle jeugd ongeacht de kleur. Dit wil niet zeggen dat we niet kunnen samenwerken om te pleiten voor een kwalitatief jeugdbeleid.”

 

16 november 2005

Politieagenten bestraft

In Het Laatste Nieuws staat vandaag dat twee agenten uit zone Berlare-Zele zijn bestraft met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en met een boete van € 500. Ze hadden over elkaar en elkaars omgeving privé-gegevens opgezocht. De rechter tilde zwaar aan de schending van het beroepsgeheim, en hekelde tegelijk dat er in het korps zelf niet was opgetreden.

 

15 november 2005

Diane Van Hoorick: SAM van de week

Sinds eind augustus loopt bij Radio 2 de 'SAM van de week'-actie, waarbij elke maandag iemand speciaal in het daglicht wordt gesteld die zich in de eigen buurt actief inzet voor sociale acties en voor meer activiteiten met de buurt. Gisteren werd Diane Van Hoorick SAM van de week. Diane is voorzitster van het buurtcomité van de Heikantstraat, een organisatie die 15 jaar geleden ontstond. Door allerlei acties - waarbij Diane steeds tot de meest actieve medewerkers behoorde - kon dit comité de buurt dichter bij elkaar brengen. In juni werd in de straat ook al gefilmd voor het SAM-programma dat sinds zondag op Één loopt. De viering volgende zaterdag (gemeentehuis Overmere) van 15 jaar Heikantstraat krijgt door deze SAM-erkenning voor Diane en de werking nog extra luister. Het gesprek met Diane op Radio 2 kan via de site van de buurt worden herbeluisterd.

 

15 november 2005

Agenda van de gemeenteraad

De gemeenteraad komt op maandag 21 november (20 uur) samen om onder meer het milieubeleidsplan 2005-2009 (zie ook bij 21 september) goed te keuren, advies te verlenen voor de begrotingen van de verschillende kerkfabrieken, en de gemeentelijke vertegenwoordigers voor enkele intercommunales (terug) aan te duiden. De volledige agenda is te lezen op de gemeentesite.

 

13 november 2005

Lief en leed bij Berlaarse politici

Pas vanavond raakte ons dit prettige en droevige nieuws bekend uit het politieke Berlare.

CD&V-raadslid Marleen Zaman en -voorzitter Koen Brynaert kregen er donderdag een dochter bij. Het is hun tweede kindje tijdens deze legislatuur. Dat er in deze gemeenteraad jongere leden zijn is nu wel duidelijk. CD&V-raadslid Bart Van Malderen werd de voorbije jaren ook al twee keer vader, en bij de VLD is Katia Gabriëls 'aan het sparen'.

De NV-A verloor vorige week André Vergeylen (55), eerst bij de Volksunie jaren lang de harde werker als secretaris, voorzitter, uitgever van het tijdschrift ..., de jongste jaren bij NV-A een van de drijvende krachten. Daarnaast stampte hij onder meer de bloeiende verzamelclub De Biekorf uit de grond, die dit weekeinde nog haar jaarlijkse grote ruilactie in de Festivalhal hield.

 

13 november 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Kemzeke: 1-0. Door deze zege, met een goal op het einde van de wedstrijd, wordt SK alleen leider. Ninove kwam niet verder dan een gelijkspel. Nog melden dat op de SK-site nu ook een videoverslag te zien is.

bullet

3de prov.: St.-Gillis-Dendermonde - SKV Overmere: 4-4. Overmere haalde een 3-1 achterstand op.

 

13 november 2004

De zig-zagmuur tussen Israël en het Palestijnse gebied

Vandaag opende in Stroming een tentoonstelling van foto's over de muur die Israël bouwt, naar eigen zeggen 'om zich af te schermen van terroristen uit het Palestijnse gebied'. De foto's, genomen door Maria Fialho, geven een beeld van de gevolgen voor de Palestijnse bevolking. "Een foto-synthese waarbij de foto's eigenlijk geen tekstuitleg behoeven", zei inleider Marc Van Gysegem. De muur is al dikwijls gebruikt om mensen af te scheiden, meestal uit ideologische redenen. Hij roept al wie de tentoonstellingsgang in Stroming doorloopt op om 'je even te laten doordringen van het gevoel'. Wie zo een afscheiding al van dicht bij meemaakte, weet hoe beklemmend dat kan zijn. Nog te bekijken tot 11 december.

 

12 november 2005

Man steekt zichzelf in brand (veranderd)

Een lezer meldde ons een Belgabericht waarin staat dat een man uit Berlare zichzelf  na een echtelijke ruzie deze morgen kort na 4 uur in brand stak. Het echtpaar zou kort ervoor thuis zijn gekomen. Hij overgoot zich met brandversnellers en stak het vuur aan. Toen de politie aankwam was het vuur al uit. De hulpdiensten brachten de man zwaargewond naar Neder-over-Heembeek.

Aanvulling 13&14-11: Volgens Het Nieuwsblad van vandaag gebeurde het drama in Uitbergen en ging de ruzie om een pakje chips. Volgens het politiebericht van maandag is H.S. (41 jaar) 's avonds in het ziekenhuis overleden.

 

11 november 2005

Oproep voor Vîrtop

De oproep in Infogem naar mensen die zich al hebben ingezet voor het Roemeens dorpje Vîrtop, had matig succes. Daarom willen wij die langs deze weg nog herhalen. De actie heeft nood aan voorstellen om de adoptietaak verder uit te werken. Een samenkomst eind december, 15 jaar nadat er meer dan 50 mensen van hier ginder voedsel en kleren gingen uitdelen, blijft een optie.

 

11 november 2005

Vrijwilligers voor Minder Mobielen Centrale

De CP-dienst die instaat voor het vervoer van minder mobiele mensen die naar het ziekenhuis moeten viert volgende week haar tiende verjaardag. Deze dienst rekent op de inzet van vrijwilligers en moet regelmatig een beroep doen op nieuwe mensen. Wie over rijbewijs, telefoon en enkele vrije uurtjes per week heeft, kan zich aanmelden bij het CM-kantoor.

 

10 november 2005

Uit het politieverslag

bullet

Aanrijding met gekwetste
Omstreeks
09:30 uur vanmorgen werd fietster Rosita D. (44) uit Berlare in de Frankrijkstraat t aangereden door de personenauto. Aan het stuur zat Antoine H. (80 jaar) uit Uitbergen. De vrouw werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis van Lokeren gebracht.De autobestuurder was volgens het verslag wellicht  verblind door de laagstaande zon.

bullet

Obus in Zele
Bij opruimingswerken aan de Dommekensstraat in Zele werd tussen het puin een obus gevonden. De ontmijningsdienst van het leger zal het projectiel - dat intussen veilig is ondergebracht - komen ophalen.

bullet

Zwartwerkcontrole bij Zeelse bakkers
Bij een controle op zwartwerk bij Zeelse bakkers werden een werkloze arbeider en twee arbeiders zonder verblijfsvergunning aangetroffen. De bakker wacht een boete, een van de vreemde arbeiders werd onmiddellijk gerepatrieerd, de andere naar een asielcentrum gebracht.

 

7 november 2005

Paling in het Europese Parlement

Nee, geen promotiestunt van het Donkmeer, maar een vraag van een parlementslid, deze week in Straatsburg, over de plannen voor het herstel van het palingbestand in Europa. Dat is blijkbaar sterk verminderd en de Europese Commissie wil dat door een vangbeperking tegengaan. Vermoedelijk zal dat geen gevolgen hebben voor de restaurants aan het Donkmeer.

 

7 november 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in caravan
Gisteren werd gemeld dat dieven hadden ingebroken in een caravan aan het Donkmeer. Ze stalen een TV-toestel, een DVD-speler, een stereoketen, een videorecorder en een 20-tal speelfilms op DVD.

bullet

Val wielertoerist
Zaterdag, rond 15.145, kwam de 58-jarige wielertoerist Raphaël C. op de Scheldedijk in Berlare zwaar ten val nadat hij het wiel van een vooroprijdende wielertoerist had geraakt. Hij diende met de dienst 100 naar het St Blasiusziekenhuis te Dendermonde gebracht. Gelukkig bleef het bij lichte kwetsuren.

bullet

Verkeersongeval met gekwetste
Gisterenavond viel de 53-jarige motorfietster Greta V.G. op het kruispunt van de Kerkstraat met de Begoniastraat in Overmere een motorfietsster nadat ze remde voor een personenauto, bestuurd door Michael C. (29 jaar), die uit de zijstraat kwam. De motorrijdster werd gekwetst aan de schouder en de beide benen.

 

6 november 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Eeklo - SK Berlare: 1 - 1. Eeklo haalde door dit gelijkspel de periodetitel binnen want co-leider Berlare heeft een slechter doelsaldo. De derde leider, Sint-Gillis, haakte af na een nederlaag in Meerbeke.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Bazel: 2-4. Tot 1-1 ging het goed, dan zag Overmere de bezoekers uitlopen.

bullet

Handbal

bullet

Beker van Oost-Vlaanderen: Berlare - Evergem: 14-28. De ploeg uit landelijke was duidelijk te sterk.

 

En voor wie het nog niet mocht weten: Rudy De Geest is de nieuwe uitbater van de cafétaria van de sporthal.

 

5 november 2005

Eendenkooi ook opgehokt

De ophokverplichting geldt ook voor de eendenkooi. Daarom werden, volgens schepen Audenaert, alle vogelkooien aangepast. Voor de eenden werden containers aangebracht en zo geplaatst dat de ruimte tussen twee als overdekte loopruimte kan dienen. De schepen rekent vooral op goede wil van alle pluimveebezitters om er toe bij te dragen dat het huiselijk pluimvee niet in contact kan komen met wild gevogelte.

 

5 november 2005

Stafkaart met alle wandel- en fietsroutes

VVV Donkmeer (als financier) en de gemeente hebben in samenwerking met het Nationaal Geografisch Instituut een folder gemaakt met in stafkaartvorm alle bestaande wandel- (5) en fietsroutes (2) uit de Donkgemeenten, met daarbij, behalve voor die routes waarvoor de provincie meer uitgebreide folders uitgaf, uitleg over wat men er te zien krijgt. De stafkaartfolder komt tegemoet aan het stijgende wandel- en fietstoerisme, ook in de Donkgemeenten. Hij is voor € 4 te koop in het provinciaal toerismekantoor aan het Donkmeer. Schepen voor toerisme, Franky Verhofstadt, zal ook horecazaken aanspreken om hem aan te bieden. Hij kondigde verder een nieuwe VVV-folder aan, wellicht in maart of april volgend jaar. René Vanhove, die de samenstelling coördineerde, zei nog dat de bewegwijzering van de nieuwe Jagerspadroute binnen de twee weken wordt aangebracht. Burgemeester Van Sande loofde de samenwerking die de realisatie mogelijk maakte. Hij had het ook over de noodzakelijke continuďteit in toerismebeleid - "Het provinciaal toerismekantoor speelt daarbij een belangrijke rol" -  en vond dat de horeca aan het Donkmeer nu begrepen heeft dat men de toerist vooral met kwaliteit kan aantrekken. "Het toerisme groeit en de meerwaarde komt altijd ten goede van iemand", aldus Van Sande.

 

5 november 2005

ACW vraagt naar prioriteiten voor gemeente

Er loopt momenteel een bevraging bij leden van aanverwante organisaties naar wat men vindt over het gemeentebeleid en welke prioriteiten men stelt voor na de gemeenteraadsverkiezingen. Er is al een verspreiding van het vragenformulier gebeurd, maar wie nog graag zijn mening geeft, kan er een aanvragen bij René Stevens (Zandbergstraat 17 in Berlare). Het resultaat wordt wellicht tijdens de volgende Rerum Novarumherdenking  (mei 2006) als een beleidsnota bekendgemaakt.

 

4 november 2005

'Oud' nieuws verdwijnt... (voorlopig ?)

Het is dan toch zo ver: de toegelaten ruimte is bijna volledig ingenomen. Daarom zijn we verplicht het nieuws van de dag uit 2002 en 2003 (voorlopig ?) van de site weg te halen. We zoeken naar een manier om dat nieuws nog ter beschikking te stellen.

 

4 november 2005

Uit het politieverslag

bullet

Brand aan tuinhuis

 Aan de Rozenlaan (Berlare) brandde vandaag omstreeks 9 uur een tuinhuis uit. De brand sloeg over naar de nabije woning, waarvan het dak en de zijgevel werden beschadigd, en veroorzaakte ook schade bij een buur. De brandweer kon het vuur snel bedwingen.Niemand geraakte echter gewond. De oorzaak zou een kortsluiting in de elektriciteitsleidingen in het tuinhuis zijn, mogelijks veroorzaakt door een batterijlader die te lang had opgestaan.

bullet

Controle opgedreven brommertjes

De politie testte vorige week in Berlare en Zele met een curvometer de snelheid van bromfietsen. In Berlare werden 14 bromfietsen gecontroleerd. In zes gevallen kreeg de eigenaar een pv omdat de bromfiets te snel kon rijden, bij een is het voertuig voor 30 dagen aangeslagen. Twee eigenaars konden geen geldig verzekeringsbewijs voorleggen en dienden daarom hun bromfiets achter te laten, tot de verzekering in orde is. In Zele werden vijf pv's opgemaakt wegens te snel kunnen rijden en twee bromfietsen voor dertig dagen in de politiegarage geplaatst.

Wegens de grotere kans op zware kwetsuren bij aanrijdingen wil de politie deze actie tegen 'opgefokte' bromfietsen regelmatig herhalen.

 

Nog dit: Kanaal 3 meldde dat gisteren in de Gratiebossen op grondgebied Berlare een vrouw dood is aangetroffen. Het zou om een zelfmoord gaan. Het politieverslag meldde dit feit niet.

 

3 november 2005

Cultuur vernieuwd

Het Berlare:cultuur-hoofdstuk is grondig herwerkt. De bestaande pagina's zijn herschikt in onder meer sectorgerichte delen, met toevoeging van nog onvolledige lijsten van mensen uit de Donkgemeenten die in een of andere culturele activiteit al een en ander hebben verwezenlijkt. Aanvullingen zijn altijd welkom.

 

3 november 2005

Nieuwe wedstrijd

Bosquimano brengt op 18 januari Tom Robinson naar Berlare, voor een eenmalig semi-akoestisch concert in België. Lezers van nkb informatief kunnen 3x2 vrijkaarten winnen, mits het juist antwoorden van twee vragen. Zie hier.

 

2 november 2005

Drie jaar bezig

Vanavond om 23.10 uur, drie jaar terug, was deze site voor het eerst echt op het internet. Sindsdien is die, volgens de Belstat-statistieken, meer dan 130.000 keer bezocht. En zonder technische problemen en moeilijkheden bij de provider hadden dat er vast meer geweest. Er zijn wellicht meer 'bedrijfszekere' oplossingen, maar zonder inkomsten willen we er, behalve onze tijd, ook niet meer uitgaven aan besteden. Het aantal bezoekers en de nu toch al meer dan 70 opnieuw ingeschrevenen voor de nieuwsbrief tonen dat de site aan een behoefte voldoet.

We hopen daar verder te kunnen aan voldoen, het basismotief indachtig: objectief nieuwsfeiten brengen over de Donkgemeenten, aandacht besteden aan wat elders gebeurt met eventuele weerslag op deze gemeenten, de bevolking aanzetten tot discussie en tot het bijdragen van oplossingen - onder meer door de redactionele tekst in de nieuwsbrief -, maar ook de banden versterken tussen de Donkgemeenten onderling en met ex-inwoners. En aanzetten tot solidariteit, zowel met 'hier' als met 'ginder'. Alle mogelijke hulp en tips blijven uiteraard welkom.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.