Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

juni 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

juni 2005

29 juni 2005

Programma Waterfeesten gekend

De gemeente stelde vandaag het programma voor van de Waterfeesten. De met veel plaatselijke reclame en betaalde advertentieruimte omringde details zijn te vinden in een streekblad. Schepen Verhofstadt stelde dat het toerisme nieuwe impulsen moet krijgen en denkt aan de verfraaiing van de toegang tot het gebied.

De feesten lopen van vrijdag tot zondag, waarbij enkel de laatste dag kaarten moeten gekocht om aan het Donkmeer te komen. Nieuw is de dernycriterium op vrijdagavond (18.30 tot omstreeks 22 uur) waarbij plaatselijke en Vlaamse bekenden - "Waaronder zeker Camiel Spiessensfiguur Chris Van Den Durpel en Lokerenmanager Orlans", zei schepen Spruyt -, wielertoeristen en eliterenners zonder contract het in aparte reeksen tegen elkaar opnemen. Het museum aan het Nelenpad wordt voor het eerst gebruikt voor een echte tentoonstelling, over hout als grondstof. In de Festivalhal loopt de tentoonstelling van schilderwerken over het Donkgebied. Er is op zondag, voor de tweede keer een oldtimer- en modelballonmeeting, een jong talentenpodium, een Koffiekrans met o.m. Gary Hagger, en twee stunts met Jan Bardi.  De viswedstrijd (vr.) kwarttriatlon (za.) zijn intussen vaste traditie, evenals de sinds vorig jaar ruim uitgebreide markt - "Met zo weinig mogelijk eetstandjes om de plaatselijke horeca te beschermen", aldus schepen Verhofstadt -, de Vlaamse zangers van op een zwevend podium en het slotvuurwerk (22.30 uur precies). Extra parkingplaatsen worden nog gezocht, maar zullen wellicht niet gratis ter beschikking staan.

 

29 juni 2005

Brandweer gaat helpen

De Donkgemeenten ontsnapten aan de erge regenval die in omliggende gemeenten voor heel wat schade zorgde. In Zele, Hamme en de Dendermondse deelgemeenten was het veel erger. De brandweer van hier werd opgeroepen om in Dendermonde te gaan helpen.

 

29 juni 2005

Rustige en snelle gemeenteraadszitting

De gemeenteraadszitting, gisteren, was vlug om. Reden - ook van het vroege startuur (19 uur) was de afspraak om voor het eerst tijdens deze legislatuur samen te gaan eten achteraf. "Op onze kosten", benadrukten alle aanwezige raadsleden. Tijdens de zitting was er niet echt veel nieuws te rapen. Camiel Moerman kreeg de titel van ere-schepen.  De werken aan de gebouwen achter het politiekantoor (Dorp 96) zullen wellicht in september klaar zijn en omvatten niet de vernieuwing van de speelplaats (vraag van VLD'er Van Der Haegen). De geplande wegeniswerken in de P.Heirmanshoek, JB Van Der Cruyssenstraat, JB Courtmansstraat, M. D'Hoogestraat en Daal worden in drie loten opgedeeld, en verdeeld over dit en volgend jaar. Er komen in Uitbergen geen borden die op bepaalde uren aangeven dat er een 30km zone is omdat de school er niet aan de gewestweg ligt. Burgemeester Van Sande stelde de VLD voor om het eerst met vaste zoneaanduiding te proberen en eventueel later aan te passen. De meeste commotie was er blijkbaar tijdens de geheime zitting toen bij de aanwerving van een grafdelver blijkbaar iemand 'verkeerd' had gestemd. Omdat beide kandidaten zo evenveel stemmen kregen, werd de job - zoals het reglement het bepaalt - aan de oudste toegewezen.

 

27 juni 2005

Resultaten bevraging

Eind mei, met een herhaling wat later, werd aan al de ontvangers van de nieuwsbrief een vragenlijstje gestuurd. Van die mensen vermoeden wij immers dat zij de site regelmatig bezoeken, en kennen we zeker de adressen. De vragen en een samenvatting van de antwoorden staan hier. Wie nog wil antwoorden, kan dit uiteraard nog. Het vragenbestand staat hier (Word-bestand). En ook inschrijven op de nieuwsbrief is steeds mogelijk, met een simpel mailtje. Die brief zal tijdens juli-augustus wel wat minder regelmatig verschijnen, waarvoor we uw begrip vragen.

 

27 juni 2005

Persconferentie Waterfeesten

De gemeente houdt op woensdag 29 juni een persconferentie over het programma van de Waterfeesten 2005. Tijdens de jongste gemeenteraad raakte definitief bekend dat de gewestweg vanaf dit jaar opnieuw kan worden afgesloten om zo toegangsgeld te kunnen vragen. De VVV Donkmeer staat in voor de organisatie.

 

27 juni 2005

Programma Stroming 2005-2006: opnieuw de moeite !

Het programma voor Stroming voor het nieuwe seizoen is hier al bijna volledig na te kijken. En het moet gezegd: er zit opnieuw heel wat kwaliteit en afwisseling in. En er komen ook meer informatieve luiken, ook over Europa ... Kaarten kunnen besteld vanaf 17 augustus.

 

22 juni 2005

Gemeenteraadsagenda

Op 28 juni, uitzonderlijk een dinsdag en vanaf 19 uur, komt de gemeenteraad samen. Op de agenda staan vooral tijdelijke politiereglementen voor verkeersomleidingen bij de Waterfeesten, straat-barbecues, een vinkenzetting, wielerwedstrijden en kermissen in juli en augustus, en een op de begraafplaatsen. Verder nog onder meer de verlening van de titel van ere-schepen aan Camiel Moerman, episode 3 in de aanduiding van 30km-zones rond de verschillende scholen, een wijziging van het tariefreglement voor de Festivalhal, en een reglement voor de verhuring van muziekinstrumenten in de gemeentelijke academie.

 

22 juni 2005

Uit het politieverslag

bullet

Drugdealer opgepakt
De politie pakte gisteren morgen
P.P. (40 jaar) uit Berlare op wegens drugsdealen. Bij een huiszoeking werden weed en speed aangetroffen. Tijdens het verhoor bekende hij de aankoop en het doorverkopen van vloeibare XTC (GHB) en van XTC in pillenvorm. De onderzoeksrechter in Dendermonde liet hem 's namiddags onder strikte voorwaarden vrij. Hij komt later nog voor de rechtbank.

 

15 juni 2005

Muzieknieuws

bullet

Overmeerse fanfare op eigen zomerfeest
Fanfare De Verenigde Vrienden organiseerde vorige zaterdag een eerste keer Zomerfeesten. In het Boerenkrijgpark speelden zij, ook al voor het eerst, onder hun nieuwe dirigente Els Moeyersoons. Daarna was er barbecue. Wie de fanfare wil zien, kan
dat op 25 juni tijdens  Mosseveldstraatkermis en op 2 juli tijdens het Groot buurtfeest in de Heikantstraat.

bullet

Twee maal The Bridge
Covergroep The Bridge speelt twee keer in de eigen gemeenten. Op 25 juni zijn ze te horen in de Gemeenschapsschool Ten Berge en een week later, op 2 juli, tijdens het motortreffen dat de brandweer voor de tweede keer organiseert.

bullet

Zeelse Brassband naar Valencia
Theo Roels, die voorzitter is van de Zeelse Brassband, meldt dat die band de tweede juli-week op concertreis naar Spanje trekt. De band speelt er in Denia, nabij Valencia, naar verluidt zowat de wereldhoofdstad van de brassbandmuziek. De Zeelse Brassband, die zich in 2001 in het Nederlandse Kerkrade tot wereldkampioen speelde en hier in de superieure hafabrareeks is gerangschikt, oefent elke zondagavond in Stroming.

 

15 juni 2005

De marathonimpressie van nationaal kampioene Veerle D'haese

Veerle D'haese, die op 4 juni nationaal kampioene in de marathon werd, over haar wedstrijd.

 

14 juni 2005

CD&V-voorzitter herkozen

Koen Brynaert is herkozen als voorzitter van het plaatselijke CD&V. De verkiezingen, normaal gepland voor mei, dienden uitgesteld omdat Martha Tackaert zich op het laatste moment nog als kandidaat had aangeboden. Er was naar verluidt een goedkeuring van het arrondissementeel bestuur nodig om de cumulatie met haar functie van OCMW-raadslid toe te laten. Uiteindelijk moest zij met 25 van de 82 uitgebrachte stemmen de duimen leggen tegen Brynaert. Deze reageerde alvast heel tevreden en ziet er een bevestiging in om op de in 2000 ingeslagen weg van verjonging voort te gaan. Hij belooft bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar een sterk vernieuwde lijst . Zijn ambitie is duidelijk: "Nu ook de interne voorzittersverkiezingen achter de rug zijn, staat niets nog de voorbereiding van deze gemeenteraadsverkiezingen in de weg. Ik roep dan ook iedereen op om hieraan mee te werken zodat CD&V in 2006 opnieuw een volstrekte meerderheid haalt.”

 

13 juni 2005

Uit het politieverslag

bullet

Aanrijding met gekwetste

Vanmorgen, omstreeks 08:45 uur was er een ongeval op het kruispunt Nieuwstraat-Dorp. De fietser Roger D.B. (66 jaar - Berlare) botste er met de personenauto bestuurd door Rita W. (57 jaar - Berlare). Roger D.B. werd hierbij licht gewond.

bullet

Weekendcontroles

In de nacht van zaterdag op zondag voerde de politie van de zone Berlare-Zele gecombineerde controles uit op het toepassen van de verkeersregels, met tegelijk een preventieactie tegen inbraak en druggebruik.

Bij de 21 afgenomen ademtesten vond men vier bestuurders die te veel alcohol op hadden. Zij kregen een proces verbaal. Andere overtredingen die tot een pv leidden, waren het niet-dragen van de veiligheidsgordel, niet-werkende verlichting, geen inschrijving van de voertuigen en overdreven snelheid (8 overtredingen). Nabij het uitgaanscentrum aan het Donkmeer ontdekte men een jongere met Franse nationaliteit die drugs bij zich had. De inbraakpreventiepatrouilles merkten niets verdacht op.

 

7 juni 2005

Met een rolstoel op de trein ?

Wie met een rolstoel de trein op wil, moet naar de grotere stations in de buurt. En dan nog verwittigen zij best drie uur op voorhand om zeker te zijn van de nodige hulp. Dat blijkt uit het antwoord dat volksvertegenwoordiger Greta D'hondt (gekozen in kanton Zele, waaronder Berlare) van de minister Van De Lanotte kreeg. Enkel het station van Sint-Niklaas lijkt sinds de renovatie volledig aangepast. In de stations van Aalst of Dendermonde zijn geen liften voorzien of verhoogde perrons, maar tracht men met (vooraf aangevraagd) personeel de mensen met een rolstoel te helpen. In de meeste kleinere stations, zoals Schoonaarde, is er zelfs geen personeel meer. Bij sommige zijn wel parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen voorbehouden. De minister beloofde nog enkele verbeteringen in sommige grotere stations, maar D'hondt stelde dat deze mensen niet altijd gemakkelijk tot daar geraken.

 

6 juni 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraken centrum Berlare

In het centrum van Berlare werd in de nacht van 4 op 5 juni op een drietal plaatsen ingebroken. In een restaurant klommen de dieven over een afsluiting langs de straatzijde en forceerden een achterdeur. De gelagzaal en de woning werden doorzocht en een geldlade met in totaal 100 wisselgeld ontvreemd. In een tuincentrum verwijderden dieven het glas van een poort achteraan. De kassa buit bestond uit de inhoud van de kassa en uit een geldkistje dat in het kantoor stond.

In de naburige school tenslotte doorzochten de daders het lokaal van de directeur. Er was veel wanorde, maar er werd wellicht niets gestolen. Wel werden enkele flesjes frisdrank leeggedronken.

bullet

Ongeval

Zondagmorgen reed de 39-jarige Geert M. omstreeks 6 uur tegen een boom aan de Hogeweg. De bestuurder werd licht gewond, maar diende niet weggevoerd.

 

Ook nog vermelden dat twee jonge Berlaarse autorijders zondagmorgen voor ravage zorgden  in Laarne, bij een race op de gewestweg Gent-Zele na een uitstap in Gent. Een van hen verloor de controle over het stuur en botste tegen een wagen met caravan aan. Bij het ongeluk vielen drie gewonden. De beide 'racers' verloren onmiddellijk hun rijbewijs.

 

6 juni 2005

Sport

bullet

Atletiek:

bullet

Veerle D'haese won zaterdag, op haar 27ste verjaardag, in Eernegem het Belgisch kampioenschap marathon bij de senioren. Haar tijd was 2h53’29’’. Veerle is een echte Berlaarse, maar verblijft momenteel dikwijls in Oostende.

bullet

Lynn De Coninck werd zaterdag in Oudenaarde provinciaal kampioene op de 1500m piste (cadetten ?). Meer gegevens ontbreken voorlopig.
 

4 juni 2005

Verslag gemeenteraad

Een ruimer verslag is klaar.

 

4 juni 2005

Overleden jogger was Emiel Vanhecke

Lees meer in 't Gazetjen, de digitale opvolger van De Gazet van Zele, dat met meer mensen, het nieuws van Zele brengt.

 

2 juni 2005

Gemeenteraad keurt inhoud bezoekerscentrum goed

De CD&V stemde voor, VLD'er Van Der Haegen en sp.a'er Wim Arbijn onthielden zich, en de andere aanwezige VLD'ers stemden tegen. Hiermee keurde de gemeenteraad het voorstel goed voor de inhoud van het bezoekerscentrum 'Rond vrijheid en gelijkheid' - beter bekend als het boerenkrijgmuseum - aan het Donkmeer. De directeur van het ontwerpbureau Monument in Ontwikkeling kwam het voorstel uitleggen. Dat gebeurde met veel meer details dan voor de cultuurraad (zie 12 mei), vooral dan over het ruimtelijke gebruik. Ook het kostenplaatje werd wat duidelijker: het voorstel zou bijna €598.000 kosten. De VLD bleef bij de bezwaren over de kostprijs, waar ook nog personeel, onderhoud en promotie bijkomt. Van Der Haegen erkende wel de wetenschappelijke onderbouw. Dat deed ook Arbijn, maar hij had toch vragen bij de functie van het centrum in een nog niet omschreven totaalplan voor het toerisme aan het Donkmeer. Met deze goedkeuring kan worden gestart met de aanbestedingen voor de praktische uitvoering. Het blijft de bedoeling in juni volgend jaar open te gaan.

De gemeenteraad keurde ook de 30km-zones goed, en het akkoord met VVV Donkmeer voor de organisatie van de Waterfeesten. Meer morgen.

 

2 juni 2005

Patstelling in OCMW

De kans is groot dat er op 1 juli een probleem ontstaat in het beheer van het OCMW. Die dag gaat de huidige ontvanger met pensioen en er is nog geen opvolger benoemd. Het probleem is dat de persoon die veruit als beste uit het examen kwam, de echtgenote is van voorzitter Bart Van Malderen, die zelf pas op 1 april in functie trad. Bij de stemming over de benoeming - waaraan de voorzitter als familielid niet mocht deelnemen - werd het 4-4. De VLD-oppositie vindt het niet goed dat voorzitter en ontvanger familie van elkaar zijn. Er wordt gezocht naar een oplossing, maar praktisch lijkt het onmogelijk nog voor 1 juli een nieuwe ontvanger aan te werven.

 

1 juni 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in chalet
In een chalet aan een visvijver aan de Quote in Berlare werd geprobeerd visgerief te stelen. De daders braken de toegangsdeur open en probeerden met de sleutels die werden gevonden ook in een achterliggende bergplaats te geraken. Dat mislukte echter. De schade bleef hierdoor beperkt tot de beide deuren.

bullet

Wat leren de statistieken al over 2005 ?
bullet

Wat verkeersongevallen betreft waren er tijdens de jongste vijf maanden in zone Berlare-Zele ongeveer evenveel als vorig jaar. Het blijkt wel dat daarbij veel  zwakke weggebruikers betrokken raakten.

bullet

Sinds begin 2005 werden reeds meer dan 400 ademtesten afgenomen. Liefst 56 of 14% gaf een positief resultaat aan, wat heel wat meer is dan tijdens de BOB-campagne tijdens de eindejaarsperiode. Dat komt volgens de politie waarschijnlijk omdat er nu meer gerichte controles zijn dan tijdens de grootschalige controles tijdens de eindejaarscampagne. Nu worden enkel bestuurders die door hun rijgedrag of andere kenmerken “verdacht” zijn een ademtest opgelegd. 36 (64%) van de positief bevonden bestuurders dienden onmiddellijk het rijbewijs af te geven.

bullet

Dit jaar werden al 71 bromfietsen met de curvometer gecontroleerd. 28% bleek in overtreding en 18 eigenaars dienden hun voertuig voor 30 dagen in een politiegarage te laten. Daarna dienden de voertuigen op de reglementaire maximum snelheid te worden afgesteld.

bullet

Sinds half mei beschikt het anonieme politievoertuig over de eigen meetapparatuur. Sindsdien worden op de Zeelse en Berlaarse wegen bijna dagelijks snelheidscontroles uitgevoerd . Een verwittigd man / vrouw is er steeds twee waard !

 

nkb informatief vernam ook nog dat het voorbije weekeinde in de Gratiebossen een jogger overleed. De man werd ontdekt door een andere jogger. Het zou een 51-jarige man zijn die in Zele woonde, maar afkomstig van de Hogeweg in Berlare.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.