Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

juli 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

 

31 juli 2005

Vietnam-verkenners terug thuis

Severine Rombout en Maarten Keppens zijn sinds gisteren terug thuis na een maand verkennen van zuidelijk Vietnam. De eerste verhalen benadrukken de grote verschillen met hier, maar ook binnen de Vietnamese samenleving; de officiële achterdocht over kontakten met officieel niet-toegelaten katholieke organisaties; de vragen bij de werking van sommige ngo's ... Een ruimer verslag komt er zeker, maar wellicht niet voor september: andere verplichtingen ...

 

28 juli 2005

Nieuwe OCMW-ontvanger

Met een persbericht kondigde de CD&V vandaag aan dat door haar meerderheid in de OCMW-raad de benoeming van Iris Dekeyzer tot ontvanger dinsdag tijdens een extra (gesloten) zitting was aanvaard. Zij begint op 1 augustus. CD&V beklemtoont dat niemand haar kandidatuurstelling had betwist en dat een onafhankelijk bureau haar als enige valabele kandidaat (van 8) had aangeduid. De gouverneur zou trouwens de klacht tegen haar niet-benoeming hebben erkend. Deze partij stelt verder dat deze beslissing noodzakelijk was om de uitbetaling van de lonen, de andere tussenkosten, en het betalen van leveranciers te garanderen, en dat mogelijke alternatieven onwerkbaar bleken. De impasse die was ontstaan omdat de VLD aanvocht dat de echtgenote van de voorzitter deze functie zou krijgen, noemt men een misplaatst politiek spel op de rug van de mensen die van het OCMW afhangen. Dat de OCMW-voorzitter in het vooruitzicht van de geboorte van een tweede kind, eind augustus, nu vaderschapsverlof nam, noemt men het opnemen van een erkend recht waarvoor geen beslissing diende genomen.

 

22 juli 2005

Dinsdag OCMW-ontvanger ?

De benoeming van een nieuwe OCMW-ontvanger dreigt een langlopende soap te worden. Eerder raakte bekend dat voorzitter Bart Van Malderen vaderschapsverlof had genomen. Als voorzitter wordt hij voor twee maanden vervangen door Martha Tackaert en als OCMW-raadslid door Tania Vis. Het was de bedoeling zo opnieuw 5 stemgerechtigde CD&V-stemmen in de OCMW-raad te hebben. Deze CD&V-meerderheid zou zijn echtgenote - die  na de testen door een extern bureau als enige kandidate was overgebleven - kunnen benoemen. Een eerste poging, vorige week, lukte niet. De VLD-oppositie (4 leden) herhaalde de bezwaren over de kans op belangenvermenging. "Wij verwezen verder naar de reacties die wij bij de bevolking hadden opgevangen. Dat man en vrouw twee van de voornaamste taken zouden opnemen, wordt daar niet goed onthaald", zegt VLD-voorzitter Cooreman. Na een schorsing werd de beslissing uitgesteld tot de volgende bijeenkomst, normaal eind augustus. Het CD&V-partijbestuur herhaalde intussen haar steun aan het voorstel om de enige kandidaat te benoemen, en onderzocht of er wettelijk geen bezwaren waren. "Bovendien moet er ten laatste op 1 augustus een ontvanger zijn om geen problemen te hebben voor de werking van het OCMW en vooral, voor de uitbetalingen", aldus CD&V-voorzitter Brynaert. Daarop werd beslist de OCMW-raad volgende dinsdag opnieuw samen te roepen en de benoeming terug voor te leggen.

Maar zelfs als een meerderheid van de raad de benoeming steunt, is het nog niet zeker dat deze kwestie voorbij is. De kandidate diende bij de provinciegouverneur al een bezwaar in tegen de weigering haar te benoemen, en de VLD deed hetzelfde omdat het aanvaarden van het vaderschapsverlof gebeurde 'door een dagelijks-bestuursvergadering waarop Bart Van Malderen aanwezig was'. Volgt de gouverneur de VLD-klacht, dan is het tijdelijk (her)aantreden van Martha Tackaert niet geldig, noch het tijdelijk vervangen van Bart Van Malderen als raadslid, en zo ook het mogelijk benoemen van zijn echtgenote. Deze soap wordt zeker nog vervolgd...

Aanvulling (23-7): De VLD zegt nog dat het al vroeger aandrong om tijdelijke maatregelen te nemen om de continuïteit te verzekeren. Zo kan worden gevraagd dat de provincie tijdelijk iemand stuurt. "De CD&V ging er van uit dat alles wel in orde zou komen. En uiteraard hebben ze liever niet dat iemand van de provincie komt."

 

19 juli 2005

Uit het politieverslag

bullet

Ongevallen
Zondagnamiddag werd in de Brielstraat een jonge fietser aangereden door een personenauto. Het 5-jarig jongetje kwam plots met zijn fietsje vanachter een haag de rijbaan op. Autobestuurder Wesley V.D.B. (23 jaar) uit Wetteren kon het kind niet meer ontwijken. De kwetsuren vielen gelukkig mee. Uit voorzorg bracht de dienst 100 hem over naar het ziekenhuis in Lokeren. 

Gisteren omstreeks 19:30 u kwam bromfietser C. G. (17 jaar) met haar passagier zwaar ten val op het rondpunt aan de Donklaan en Dendermondsesteenweg te Overmere. De bromfiets was op het natte wegdek geslipt. Na verzorging door de dienst 100 en de MUG werden ook zij naar Lokeren gevoerd.

19 juli 2005
Studio Brussel verkent Overmere

Een lezer meldt dat Studio Brussel deze week voor haar rubriek DeLaSol de kans geeft om de mooie kanten van Overmere aan het publiek voor te stellen. Meer op hun website.

19 juli 2005

Uitbergse fanfare: meer dan 80% op 'wereldkampioenschap'

De Uitbergse fanfare nam vorige zondag deel aan het WMC-tornooi, het officieuze wereldkampioenschap in het Nederlandse Kerkrade. De 52 spelende leden hadden de voorbije weken druk geoefend aan het verplichte 'Prevision' en aan het keuzewerk 'Ferdivedaasje'. Het leverde hen alvast 81,25% op en meteen een gouden medaille, die elke groep krijgt die de 80%-kaap overschrijdt. In hun derde Divisiereeks van 9 groepen, moeten er volgende zondag nog drie spelen. "Het was voor de fanfare, met nog tal van heel jonge spelers, een leerrijke ervaring", zegt voorzitter André De Lausnay. Voor de groep is het nu wat kalmer, nadat men de voorbije maanden deelnam aan het provinciaal en nationaal kampioenschap, aan de provinciale selectieproef (waarbij telkens werd gewonnen) en nu dus aan het internationale tornooi in Nederland. Er zijn in augustus wellicht nog de Fedekamfanfaredag in CC Stroming, en in november speelt men op de eigen feesten.

 

16 juli 2005

Reacties over ruimtelijke ordening

We kregen een reactie over het verdwijnen van oude gebouwen langs het Donkmeer, waarvoor appartementsblokken in de plaats komen. Een aanleiding om u in een nieuwe rubriek de kans te geven uw mening te geven over de ruimtelijke ordening in de Donkgemeenten, tegelijk om de mensen te helpen die momenteel aan een gemeentelijk structuurplan werken. Stuur een mailtje. Zoals steeds worden beledigende stukken niet overgenomen.

 

15 juli 2005

Tentoonstelling werk Paul Van Gysegem in Gent

Gisteren opende in het Gentse Patershol een huldetentoonstelling met werk van Paul Van Gysegem, de onlangs 70 geworden beeldhouwer, schilder, etser en jazzmuzikant uit Berlare. Een extra reden om naar de Gentse feesten te gaan. Meer hier.

 

14 juli 2005

Fred De Bruyne meer aanwezig

Het heruitzenden van de Canvas-reportage heeft blijkbaar ook hier de aandacht voor Fred De Bruyne weer opgerakeld. Sinds enkele dagen hangt alvast het bord terug dat jaren aan de vroegere herberg aan de Nieuwstraat was bevestigd, en die zijn ouders nog hebben opengehouden. De huidige eigenaars hadden het eerst ergens in de tuin gelegd, maar vinden het nu toch waardevol om de herinnering aan Fred - naar wie niet ver daar vandaan een straat is genoemd - hoog te houden.

 

11 juli 2005

OCMW-voorzitter met vaderschapsverlof

Naar verluidt neemt Bart Van Malderen twee maand vaderschapsverlof. In die periode - waarin hij in de OCMW-raad wordt vervangen door Tania Vis - is Martha Tackaert waarnemend voorzitter. Deze maatregel is ingegeven door de impasse die ontstond tijdens de raadszitting waarin men de echtgenote van Van Malderen - die bij de selectieprocedure de beste kandidaat bleek - tot OCMW-ontvanger wou benoemen. Omdat hijzelf niet mocht meestemmen kwam men tot een 4-4 resultaat. De vier VLD-raadsleden weigerden te aanvaarden dat Van Malderen en zijn echtgenote twee van de voornaamste functies zouden vervullen. Door het tijdelijk opstappen van de voorzitter zijn er weer 5 geldige CD&V-stemmen beschikbaar. De vorige OCMW-ontvanger, François Moyson, is sinds 1 juli op pensioen.

 

11 juli 2005

11-juliviering

Gisteren hield de Cultuurraad haar 11-juliviering, in de hovingen van het kasteel van Uitbergen. Aanwezigen meldden dat oud-minister Van Grembergen (Spirit) het er onder meer had over de noodzaak om meer bevoegdheden naar de gewesten over te hevelen, maar ook over de nood aan samenwerking. Wie bezorgt een vollediger verslag ?

 

6 juli 2005

Drie speelstraten

Om de jeugd terug de kans te geven om, zoals vroeger, op straat te spelen en om tot meer buurtvorming te komen, kunnen buurten met overheersend woonkarakter, geen doorgaand verkeer en geen doorgaand openbaar vervoer sinds vorig jaar speelstraten worden. Vorig jaar deed een straat mee, dit jaar dienden de Mosseveldstraat, het Molenveld en de Spinnerijstraat een voorstel in. Alledrie werden aanvaard. Tijdens de vakantiemaanden mag er hoogstens 50 worden gereden en kan de buurt zelfs worden afgesloten. Wie volgend jaar eveneens in aanmerking wil komen, moet voor 1 april een aanvraag indienen bij de Dienst Jeugd en Vorming.

 

5 juli 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbrekers gevat
De twee die gisteren in het warenhuis in centrum Berlare waren ingebroken, zijn gevat. Andy V. (23, uit Zele) en Kris D.M. (25, Berlare) werden opgepakt toen zij ergens in Berlare aan het vissen waren. Een buurtbewoner vond hun aanwezigheid verdacht en had de politie verwittigd. Die vond in een rugzak pakjes tabak en sigaretten, scheermesjes, batterijen en aanstekers, die ze dan toch uit het warenhuis hadden kunnen meenemen. Ze bekenden de diefstal. Blijkbaar waren zij al enkele dagen op de dool, verbleven bij vrienden of in een tent. De diefstal gebeurde uit geldnood.

4 juli 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in warenhuis
In de nacht van zondag op maandag merkte de uitbater van het warenhuis in het centrum van Berlare omstreeks 2 uur twee mannen in zijn zaak aan. Ze wilden juist weggaan. De uitbater kon dat nog juist verhinderen. Toen de politie aankwam, bleken ze echter verdwenen. Onderzoek wees uit dat ze vermoedelijk via het straatje achteraan waren binnen geraakt en, om te ontsnappen, de glazen deur vooraan hadden geforceerd. Hun buit, een rugzak vol met sigaretten en een plastiek zak met flessen drank lieten ze achter. Politiepatrouilles leverden geen sporen naar de daders op

 

1 juli 2005 (later toegevoegd)

Fietspoetsdienst: 1 jaar

Vrijdagavond vierde de fietspoetsdienst achter het provinciaal toerismekantoor aan het Donkmeer haar eerste verjaardag. Die dienst werd opgezet door Overmerenaar Franky Van Hee, als ergotherapeut verbonden aan De Sperwer uit Lokeren. Gehandicapten uit de streek zijn er actief om tegen een kleine vergoeding fietsen te kuisen, tweedehandsfietsen op te knappen, verhuurfietsen te onderhouden en aan te passen voor de huurden. Het blijkt een goede gelegenheid om deze mensen de kans te geven om zich in onze maatschappij te integreren, zich echt nuttig te voelen. "En ik kom graag naar de fietspoetsdienst", komt Chris me spontaan zeggen. Zoals enkele van zijn makkers is hij ook heel actief bij het verzorgen van de receptie na de officiële toespraken. Opvallend veel buren waren aanwezig om dit toch wel unieke project zo aan te moedigen. "Dat doet ons zeker even veel plezier", zegt initiatiefnemer Franky. "Het toont dat we met dit project veel meer de andere mensen aanspreken, en zo bijdragen tot een grotere integratie van onze mensen in de samenleving. Bij een opendeurdag komen mensen ook wel af, maar hier worden ze er meer mee geconfronteerd. En de buren zijn er niet alleen vandaag. Regelmatig stapt er eens iemand binnen om goedendag te zeggen, of om bij een of andere taak te helpen."

De dienst zit in een achterlokaaltje dat uitgeeft op het A.Nelenpad. De gemeente beloofde om het aan te passen om zo wat meer ruimte en vooral licht te geven. Binnen kon men met de steun van enkele sponsors al heel wat nuttig materiaal aanbrengen, zoals enkele 'liften' om de te kuisen fietsen op de gepaste hoogte te brengen.

De dienst levert een bijdrage aan het toerisme, want maakte ook het opstarten van de fietsverhuurdienst mogelijk. Het verhuren krijgt een stijgend succes en zet steeds meer mensen aan om de streek en de verschillende uitgestippelde paden te verkennen.

De poetsdienst is open tijdens elke werkdag, de verhuurdienst wordt tijdens het weekend verder opengehouden door de medewerkers van het infokantoor.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.