Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

augustus 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

Overname door andere media mag, maar met bronvermelding.

 

augustus 2005

31 augustus 2005

Uit het politieverslag

Gisteren kreeg nkb informatief ook het bericht over de aanhouding van iemand uit Berlare na een bekentenis over het misbruiken van een neef. Dat was niet opgenomen omdat we vonden dat de weinige beschikbare gegevens voldoende waren om iedereen die een 13-jarige neef heeft 'verdacht' te maken. Vermits het feit nu toch in andere media is vermeld - Berlare kwam daardoor toch eens op de internetbladzijde van de kranten -, komen we er toch op terug. Maar dan vooral om er op te wijzen dat de politie dergelijke voorvallen ernstig neemt en tracht op te lossen, en niet om te helpen een sfeer van wantrouwen te creëren.

 

30 augustus 2005

30km-zones aan de scholen

Vanaf donderdag is de omgeving rond de verschillende scholen 30km-zones. Bij scholen die aan een gewest- of provinciale weg liggen is dat enkel tijdens bepaalde uren (let op de borden). Om die nieuwe situatie aan te kondigen is er op 1 september aan alle scholen een bijzondere inhuldigingsplechtigheid. Daarbij worden niet alleen de 30km-borden in gebruik genomen, maar ook de speciale 'potloodborden' waarmee de politie bestuurders wil wijzen op de aanwezigheid van een schoolpoort. De potloodborden werden betaald met het geld van het boetefonds. De schoolkinderen kunnen deelnemen aan een ballonwedstrijd. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de opendeurdag van de technische dienst (Bollewerkstraat) op 24 september, die trouwens in het teken van verkeersveiligheid zal staan.

De inhuldiging gebeurt in Uitbergen (Kleine Kouterstraat) om 9 uur, in Overmere (Schoolstraat) om 9.45 uur, aan de Donk om 10.30 uur, aan de A. De Grauwelaan om 11.15 uur, aan de Nieuwstraat om 13.30 uur, en aan de Galgenbergstraat om 14.15 uur.

 

29 augustus 2005

Uit het politieverslag

Verkeersongevallen met gekwetsten

bullet

Om omstreeks 4.30 uur tijdens de nacht van zaterdag op zondag reed een autobestuurd de Donklaan te Berlare reed op 27-8-2005 om 04:30 uur een 43-jarige autobestuurder een geparkeerde wagen en enkele boompjes aan. Beide voertuigen waren zwaar beschadigd en dienden weggetakeld. De bestuurder, die licht gewond was, legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd voor 6 uur ingetrokken

bullet

En zondag verloor motorrijder Dirk T. (48) uit Gent kort na de middag  in de Molenstraat in Overmere de controle over het stuur. Hij belandde in een aanpalende weide. De man liep verschillende inwendige kwetsuren op. De MUG van het ASZ Aalst en de ambulanciers van de dienst 100 dienden de eerste zorgen toe. 

Inbraak in school
Vandaag werd vastgesteld dat tijdens de bijna afgelopen schoolvakantie in de Gemeenschapsschool “Ten Berge” (Galgenbergstraat Berlare) een computer werd gestolen.  Bij het begin van de vakantie was de loper voor de deuren van de lokalen verdwenen. Men vermoedt dat beide zaken met elkaar verband houden.

29 augustus 2005

Thomas Ongena tweede in Heikant-wielerwedstrijd

Het buurtcomité van de Heikantstraat bestaat intussen al 15 jaar. Het tweede jaar al startte men met een P-Gijswielerwedstrijd als afsluiter van de Overmere-kermisweek. Met de hulp van Wim De Geest konden we een verslag maken van de 14de editie, van vorige zaterdag.

Met 47 deelnemers aan de start werd het terug een gezellige kermiskoers. Reeds vroeg ontsnapten enkele renners en bepaalden zo al vlug het verdere verloop van de wedstrijd. Luc De Moor, geen onbekende in de Heikantstraat, haalde het van Berlarenaar Thomas Ongena en Nico Strynckx. Zoals in het verleden kon het Buurtcomité voor de organisatie rekenen op de medewerking van Berlare Sportief en op de steun van de gemeentebesturen van Berlare en Zele. Een fotoverslag wordt eerstdaags gepubliceerd www.heikantstraat.be.

Ook nog even vermelden dat het Buurtcomité op 11 september voor de tweede keer een BSSTTRFFN organiseert, een rondrit voor motorrijders. Meer informatie op hun site.

23 augustus 2005

'Annie': een choreografie van mensen en gebouwen

Met 'Annie' kan Festivaria het publiek weer doen genieten. Dat blijkt uit de reacties. Dat was deze keer zeker niet gemakkelijk want het verhaal is wel mooi en zoet, maar is niet echt gemakkelijk als spektakel te brengen. Festivaria en de aangezochte medewerkers haalden er echter alles uit. En tot nu toe onder een regenvrije hemel. Meer.

 

21 augustus 2005

Film van Paul Cammermans

Vanavond brengt VTM de film 'Gaston en Leo in Hongkong'. Deze werd nog geregisseerd door Berlarenaar Paul Cammermans., die in 1999 enkele maanden voor zijn overlijden de eerste Berlaarse Cultuurprijs kreeg. Paul trok in de jaren vijftig naar Brussel en speelde er bij de KVS. Later speelde en regisseerde hij voor de NIR (eerste naam voor de Belgische radio en televisie), en haalde veel succes in Nederland, maar ook in Frankrijk waar hij onder meer enkele 'Arsène Lupin'-films mee regisseerde. Zijn film 'Het gezin van Paemel' won verschillende prijzen. Zijn laatste grote televisierol was die van de 'Canadees' in de VRT-reeks 'Klein Londen, Klein Berlijn'. 'Dirk Van Haemerskerke' was een jeugdfeuilleton dat hij voor de BRT regisseerde.

 

21 augustus 2005

Ivan Poppe leidt ook tweede 'Belle op aarde'-kunstevenement

Voor de tweede keer is Berlarenaar Ivan Poppe algemeen coördinator voor het kunst-evenement 'Belle op aarde'. In augustus en september is Schellebelle het decor voor tal van kunstactiviteiten met tentoonstellingen, poezie, muziek (onder meer optredens van De Elegasten). De ambities zijn duidelijk gegroeid. Dit jaar aanvaardden Jef Vermassen en Margriet Hermans het peter- en meterschap. Info en kalender.

 

21 augustus 2005

Vrijkaarten

Carine Bauwens en Geert Vandenberghe hebben elk 2 vrijkaarten gewonnen voor het kunstfestival op 3 september in het teken van het woord. Wie nog kaarten wil, kan die bestellen bij Bosquimano.

 

21 augustus 2005

Lynn De Coninck tweede in 1500m

Op maandag 15 augustus werd Lynn De Coninck in Merksem tweede in de 1500m tijdens het kampioenschap van Vlaanderen voor cadetten en scholieren. Het werd een tactische wedstrijd waarbij vooral de plaats en niet de tijd belangrijk was. Ze liep zelfs twaalf seconden boven haar persoonlijk record. Om te mogen deelnemen had Lynn - die eerder al provinciaal kampioen werd - wel de vereiste limiettijd gelopen.

 

20 augustus 2005

Eerste 'spadesteek' voor sporthal

Vanmiddag werd met een graafmachine - en nadien met de spade voor een persfotograaf die de schepen echt aan het werk wou zien - de aanzet gegeven voor de bouw van een sporthal in Overmere. Het gebouw komt naast het voetbalterrein van SKVO Overmere en zou volgens de planning rond deze periode volgend jaar klaar moeten zijn. "Er zullen er zeggen dat dit voor de verkiezingen is, dat is inderdaad graag meegenomen", zei schepen Spruyt (openbare werken). Burgemeester Van Sande gaf aan dat de schepen zes jaar geleden met het plan voor de dag kwam en sindsdien koppig heeft volgehouden om  het te realiseren "ondanks de reacties over de kostprijs". Het gebouw zal een groter speelterrein en meer kleed- en wasruimtes omvatten dan de sporthal in Berlare. Voor de atletiek- en de petanqueclub zijn er al aparte vergader-, kleed- en wasruimtes voorzien, en het is de bedoeling later ook voor de zogenaamde gevechtssporten nog een stuk aan te bouwen. Verder komen er nu ook al een cafetaria, bergruimtes, sanitair en enkele vergaderlokalen. Een vaste tribune staat niet op de plannen.

 

20 augustus 2005

Protestactie op Overmeerse kermis

De regen is zeker een gespreksonderwerp tijdens de kermis in Overmere, maar zonder twijfel zal de protestactie van café Den Boerenkrijg voor nog meer verhitte gesprekken zorgen. Op het moment dat de kerkklokken vanmiddag de start van de kermis inluidden, liet de eigenaar van dat café een wit zeil over zijn zaak neer. Het leek bijna op de kunstwerken van de Roemeen Christo. Hij heeft echter geen kunstwerk voor ogen, wel een protestactie omdat de kermis niet meer op het dorpsplein, maar in het Boerenkrijgpark plaats vindt. Dat maakt hij duidelijk met een tekst op het zeil, gericht naar de schepenen voor feestelijkheden (Francky Verhofstadt), voor openbare werken (Julien Spruyt), en naar de CD&V in het algemeen. Hen wordt een verkeerde herinrichting van het kerkplein; het verlies van parkeerplaatsen; en, door de toelating om een feesttent te mogen plaatsen, oneerlijke concurrentie verweten. Uit protest blijft Den Boerenkrijg drie kermisdagen zo staan, en dus ook ontoegankelijk.

 

19 augustus 2005

'Annie' bijt op de nagels

De medewerkers aan de openluchtproductie 'Annie' bijten wellicht op de tanden. Niet alleen omdat het vanavond de officieel eerste opvoering is, maar vooral: wat weer wordt het de komende dagen ? De weerberichten beloven weinig goeds, maar wie weet is het ergste hier al voorbij. Voor een verslag is het wachten op dinsdag (maandagvoorstelling). Of is er iemand die vroeger naar een voorstelling ging en de indrukken kwijt wil ? De medewerkers mogen ook nog altijd hun verhaal brengen.

 

19 augustus 2005

Tussendoor ...

Wie er wil bijzijn tijdens media-evenementen in de streek, morgen zijn er twee mogelijkheden in de streek:

bullet

in Wichelen trouwt zangeres Kim'Kay om 15 uur

bullet

in Destelbergen (12 uur - chiroplein) wordt morgennamiddag het resultaat gefilmd van de Fata Morgana-opdrachten. Men zoekt 15000 mensen in flower-powerkleren.

 

19 augustus 2005

Hond bijt kind (met aanvulling)

Het VRT-radionieuws meldde vanmorgen dat in Overmere een golden retriever gisteren een negenjarige jongen een oor heeft afgebeten. Het dier had de kop door de stijlen van een poort gestoken en het kind gegrepen dat langs het huis liep. De jongen kon zich bevrijden en stelt het relatief goed.

Vanmiddag toonde het tv-journaal de 9-jarige Lenny Vlaeminck, in het ziekenhuis al goed bekomen van de gebeurtenis en van de operatie aan het oor.

Het politieverslag meldt dat het omstreeks kwart voor vier gebeurde aan de Schoolstraat. De eigenaars waren niet thuis en beloofden maatregelen om er voor te zorgen dat het dier niet meer door het hek zou kunnen. De retriever was wel agressief want de bijgeroepen politie kon niet op de hof om het afgebeten stuk oor te zoeken.

 

19 augustus 2005

Geoffrey Maes opnieuw wereldkampioen

Kanaal 3 maakte bekend dat Geoffrey Maes (Overmere) het voorbije weekeinde in het Canadese Toronto voor de tweede keer op rij wereldkampioen is geworden in mountainbiken bij de masters in de categorie dertigplussers. Voor een andere Waaslander, die die titel in een andere categorie won, leidde dat tot een buurtfeest. Hier wist blijkbaar niemand van deze overwinning. Of toch ?

 

17 augustus 2005

Uitslag VMD-tornooi in Overmere

Vorige maandag had het derde VMD-minivoetbaltornooi plaats. Een verslagje.

Het was een meer dan geslaagd tornooi. Tjörven De Brul, speler bij Zulte-Waregem en nieuwbakken inwoner van Overmere, hield zijn belofte en kwam langs. De organisatie dankt alle teamcaptains, spelers, sponsors en het talrijk opgekomen publiek.

De uitslag:

1) Squadra Overmere
2) Touzot
3) BSC Tuinhuis
4) P'kes
5) Zondag reserven SKVO
6) Dolfijntje
7) Fiat Garage Verheyden
8) café Den Baron

 

16 augustus 2005

Zoekfunctie werkt weer !

Om een of andere reden werkt de zoekfunctie weer op de Zoekpagina. Kan nuttig zijn als je wil nagaan waar iemand of iets op deze site is vermeld.

 

16 augustus 2005

Uit het politieverslag

bullet

Woningbrand
Vorige v
rijdag ontstond in de late namiddag brand in de keuken van een woning aan de Kerkstraat in Overmere, vermoedelijk door een gebrekkige aansluiting van het gas op het kookvuur. De bewoners waren niet thuis. De brandweer had de brand snel onder controle. Niemand werd gekwetst en de schade bleef beperkt tot de keuken.

bullet

Inbraak in taverne
Tijdens de nacht van 12 op 13 augustus werd ingebroken  in een taverne aan de Donklaan. De daders waren vermoedelijk via een raam op de bovenverdieping binnengeraakt. Ze namen ongeveer €1150 mee.

 

15 augustus 2005

Dodentochtresultaten

Enkele lezers bezorgden informatie over de resultaten van deelnemers uit de Donkgemeenten. Mochten er niet vermeld zijn, dan wordt de lijst graag aangevuld.

 

  Naam  aankomstuur Naam  aankomstuur
   Anne-Marie Baeten 15:36  Nicole Jacobs 17:19
   Erwin Bruyneel 19:03  Norbert Janssens 15:16
   Frans Buyse 13:02  Johan Meganck 12:48
   Peter Christians 19:21  Jos Permentier 08:19
   Griet De Backer 20:43  Bart Putteman 19:02
   Herman De Backer 16:57  Johan Roels 16:43
   Kathy De Bock 19:02  Peter Roggeman 19:16
   Lucien De Meyer 16:21  Norbert Sichien 13:24
   Sabine De Rijcke 17:07  Marc Van Driessche 16:35
   Sabien De Smet 19:16  Jacques Vanhenden 19:02
   Hans De Thaey 11:43  Robert Van Hoeke 16:05
   Antoine De Vos 19:52  Lieven Van Hoeke 16:15
   Johan De Wilde 14:04  Sofie Van Moere 20:50
   Julien De Wilde 12:59  Marleen Van Rossem 14:48
   Hilde D'heer 16:57  Francky Verhofstadt 16:43
   Kris Galle 18:22  Georges Wierinck 17:51
   Hans Geerinck 15:00

 

Bij de mensen die het niet haalden behoort Danny Van Driessche. Na 70km werd de pijn aan de voeten te hevig. Voor volgend jaar wil hij zich degelijk voorbereiden, nu was hij er zonder enige training aan begonnen.  Reacties van andere deelnemers zijn nog altijd welkom.

 

14 augustus 2005

Wie stapte de Dodentocht ?

Gisteren stapten 5476 de 36ste Dodentocht uit, of 63,71% van de 8621 ingeschrevenen. Dat zou volgens de organisatoren het tweede hoogste percentage zijn, wat er wellicht  op wijst dat de deelnemers zich beter voorbereiden, maar ook dat het een zware opdracht blijft. Bij de stappers waren er verschillende uit de Donkgemeenten. Voorlopig weten we alleen dat Kathy De Bock de eindmeet haalde. Wie weet van anderen ?

 

13 augustus 2005

De functies van onze mandatarissen

Het Staatsblad van gisteren (zie onder Staatsblad,  open het aangegeven blad en geef -indien dit niet het blad van 2005-08-12 is, deze datum onderaan je scherm als zoekcriterium op, selecteer Editie 1en dan Beeld van de volledige publicatie. De namen zijn alfabetisch gerangschikt.) bevatte een lijst met van zo'n 700 mandatarissen de verschillende functies die zij (al dan niet bezoldigd) uitoefenen. Van verschillende kan men zich toch afvragen waar zij de tijd halen om al die vergaderingen bij te wonen, laat staan ze inhoudelijk voor te bereiden. Ook enkele inwoners uit de Donkgemeenten gaven hun taken op.

 

12 augustus 2005

Twee kledinginzamelingen...

Met hoogstens twee dagen verschil zaten er twee aankondigingen voor een kledinginzameling in de bus. De eerste kwam van de ontwikkelingshulp-ngo Vlaams Internationaal Centrum (VIC) - dat ook kledingcontainers op het DDS-containerpark staan heeft en in de Donkgemeenten wordt vertegenwoordigd door André Vergeylen, Paul Jacobs en Marie-Christine Vleminckx -, het andere van het privé-bedrijf Vlaams Kleding Inzameldepot (VKI) - met iemand uit Wichelen als contactpersoon. Het VIC steunde met de opbrengst van eerdere inzamelingen projecten bij de Koerden in Noord-Irak en in Kosovo, en wil nu een VIC-project in de Indische deelstaat Andra-Pradesh de kans geven om vrouwen met kleinschalige werkgelegenheidsinitiatieven onafhankelijker te maken. Het VKI zegt de opgehaalde kleren in het tweedehandscircuit te willen brengen en zo iets te doen aan het milieu.

Probleem is dat beide inzamelingen op donderdag 18 oktober zijn gepland en de organisaties uit besparingsredenen geen eigen inzamelzakken hebben. Beide organisaties vragen wel om of het oproepbriefje op de zak te kleven of op een andere manier duidelijk te maken dat de kleren voor hen zijn bedoeld. Wie zeker wil zijn dat de opbrengst naar het Indische project gaat, kan de kleren ook zelf bij hoger genoemde personen brengen.

 

7 augustus 2005

Langer vuurwerk (aanvulling om 21 uur)

Regenbuien zorgden voor een half uur oponthoud in het programma van de Waterfeesten. Om 20u. werd alles gewoon verder gezet. "En het vuurwerk wordt met vijf minuten verlengd", meldt schepen Verhofstadt, bevoegd voor het toerisme. "Waardoor het na twee vuurwerken aan de kust het derde grootste van het land is. En in een veel mooiere omgeving."

Voor de onderbreking had Jan Bardi zijn twee stunts met succes volbracht. Het publiek werkte goed mee bij de poging om een woord te vormen met de letters die onder de aanwezigen waren verspreid. En de boottocht die hij geblinddoekt over het meer wou doen, verliep zoals gepland. Voor het 'vliegend podium' zijn alle aangekondigde artiesten intussen al aangekomen, is gemeld.

Wat de opkomst betreft, die zal door het mindere weer en misschien ook wel door het opnieuw vragen van toegangsgeld, wat lager liggen dan vorig jaar. Verhofstadt denkt toch dat het verhoopte aantal van 10.000 wordt bereikt. "Alle officiële en privé uitgebate parkings staan vol." Hij vermoedt dan ook dat de formule volgend jaar wordt hernomen: de gemeente als verantwoordelijke, VVV Donkmeer als praktische organisator. Wat het toegangsgeld betreft, de afspraken met de horeca werden nageleefd: alle personeel kon gratis binnen en wie met het bewijs van een restaurantmaaltijd voor 16 uur het afgesloten domein verliet, kreeg het toegangsgeld terug. Naar verluidt waren er dan ook geen incidenten.

 

7 augustus 2005

Deelnemers aan triatlon (met aanvulling 17-8)

De Waterfeesten mochten, op een kleine bui na, tot nu (17 uur) vooral op een mild zonnetje rekenen. Voorbij zijn al (vrijdag) de viswedstrijd (78 deelnemers) en de dernywedstrijd; zaterdag de opening van de tentoonstelling in het nieuwe museum, of eigenlijk bezoekerscentrum, de triatlon, en de disco-avond in de Festivalhal. Voor vandaag staan onder meer nog het optreden van Jan Bardi, van verschillende Vlaamse zangvedetten, en uiteraard het vuurwerk op het programma.

De uitslag van de triatlon hebben we nog niet, maar uit de Donkgemeenten stonden op de deelnemerslijst: Daniël Beeckman, Davy Blancquaert, François Bockstaele, Erwin Boone, Ben De Bock, Kristoff De Gucht, Bart De Schepper, Wouter Dierinck, Joris Ducquet, Wim Malin, Wouter Monchy, Geert Van Der Bruggen en Geert Van Peteghem. Onder de 221 ingeschrevenen verder nog uit zowat heel Oost-Vlaanderen, maar ook uit West-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en zelfs uit het Limburgse Heusden en uit het Waalse Lessines.

Aanvulling: Op de website van GLS Sport vonden we dat Frederik De Vreese de triatlon won. Op bijna twee minuten was Pieter Vanhee tweede. Wouter Monchy, uit Berlare, was derde. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Kathleen Meire.

 

6 augustus 2005

Eerste echte tentoonstelling in 'Donk'-museum

Vanmorgen was het dan, eindelijk, zover: meer dan twee jaar nadat de ruwbouw van het museum aan het Donkmeer (A. Nelenpad) werd gezet, opende de eerste echte tentoonstelling. De  Open Monumentendag van 11 september, met 'Hout-Grondstof-Stof tot nadenken' als onderwerp, gaf de aanzet. Op initiatief van Cultuurraad-voorzitster Lieve Petrens en met de hulp van een hele schare medewerkers en artiesten verzamelde men uit binnen- en het (verre) buitenland allerlei kunstwerken maar ook gebruiks- en religieuze voorwerpen die uit hout zijn vervaardigd. De werken, onder meer ook van Paul Van Gysegem, Pieter De Bruyne, staan in de nog niet volledig afgewerkte museumruimte verspreid. Tussenin zijn ook enkele films te zien, een over een klompenmakerij en een op dvd overgebrachte 8mm-film over een Berlaars houtbedrijf. "Bedoeling van de tentoonstelling is de relatie te tonen tussen functionaliteit en esthetiek", zei inleider Marc Van Gysegem. Een brochure geeft meer uitleg over de meeste stukken. De tentoonstelling is nog tot 11 september gratis te bezoeken, van woensdag tot zondag tussen 14 en 18 uur (bij de Festivaria-opvoeringen tot 20.30).

Hoewel het niet de officiële opening was van het museum werd ook kort ingegaan op de moeilijke ontstaansgeschiedenis. "Deze tentoonstelling wil de kans geven om het gebouw goed te bekijken, om de oogkleppen af te doen en niet meer stil te blijven staan bij de plaats van het museum of bij de kostprijs. Het wil de kans geven fier te zijn op dit gebouw", gaf Lieve Petrens als stof tot nadenken mee. Burgemeester Van Sande, die zijn in 1981 gestarte droom nu bijna voltooid ziet, hield het bij: "De bevolking van Berlare beseft nog niet goed de betekenis van deze site met naast het museum de Festivalhal, het Festivaria-gebeuren, de provinciale toeristische dienst die van Aalst naar hier werd overgebracht, en het natuureducatief centrum. Het belang is nochtans groot voor de plaatselijke horeca en de vele toeleveringsbedrijven. Toerisme verbonden met kunst is immers de voornaamste industrie die we in deze gemeente hebben." Hij herhaalde dat men tegen juli volgend jaar de inrichting als museum 'Voor vrijheid en gelijkheid' wil klaar te hebben, met de evolutie van de democratie sinds de Verlichting over de Franse Revolutie, met de boerenkrijg, tot vandaag. Over de ontstaansgeschiedenis, zie ook hier.

 

5 augustus 2005

"Ontwikkelingssamenwerking moet zorgen voor goede infrastructuren"

Dat was zowat de conclusie van de gespreksavond over ontwikkelingshulp, de opening van de tentoonstelling van werken die plaatselijke kunstenaars ten voordele van het missiewerk van pater De Visscher verkopen. Voormalig staatssecretaris voor ontwikkelingshulp, Eddy Boutmans (Groen !), pater Delabbie en Els en Annemie Vernimmen (die vorig jaar een maand bij de Berlaarse pater verbleven) beantwoordden de vragen van moderator Steven Baeyens.

De media kregen er van langs omdat zij zich te veel op het spectaculaire richten en niet genoeg de langetermijnnoodzaak van hulp belichten. Boutmans bracht ook de Milleniumverklaring en -doelstellingen aan , die de lidstaten van de Verenigde Naties overeenkwamen om tegen 2015 de grootste armoede te halveren, en waarover ook al niet veel wordt gezegd. (meer hierover vind je hier: site Belgische inspanningen - site Europese bijdrage - site Verenigde Naties) De pater kon uit zijn ervaring in Congo meegeven dat er nog een grote mentaliteitsverandering nodig is om te kunnen afstappen van de oude clangebruiken en van de almacht van de ouderen, die verbeteringen dikwijls tegenhouden. Hij had het ook over de grote verstedelijking, terwijl op het platte land zoveel mogelijkheden liggen om voedsel te produceren. Annemie en Els beaamden dat in Congo nog weinig gestructureerd verloopt, maar hadden ook lof voor de vindingrijkheid en inspanningen van de Congolezen om te overleven. Allen waren het eens dat de structuren beter moeten worden. Boutmans gaf hierbij aan dat instanties als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de zwakke landen in het verleden nog verzwakten door hen investeringen voor export op te leggen, dikwijls ten nadele van onder meer onderwijs. Maar dat verandert nu wel, onder meer door de Milleniumdoelstellingen. Zonder het echt goed te keuren, haalden de sprekers ook voorbeelden aan van lokale bestuursmensen die trachten 'bij te verdienen' omdat hun normale loon te laag is en dikwijls zelfs maanden niet wordt uitbetaald. Pater Dellabie zei ook nog dat de eerste taak van de missionarissen was te gaan missioneren. "We zegden de plaatselijke bevolking dat ze niet zoals de blanken moesten worden, maar meer mens. Onder meer dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat alle mensen, ook alle kinderen, rechten hebben." Pas dan kwam de hulp, omdat de missionarissen, door er langere tijd te wonen, de echte noden leerden kennen en er trachtten iets aan te doen.

Namens organisator 'Open Kerk', kon Leo Segerinck meedelen dat het fonds dat vorig jaar was opgericht in de hoop dat velen een regelmatige bijdrage voor het werk van pater De Visscher zouden storten, al bijna €4500 bevatte. De pater, pas terug uit Congo (tot midden oktober), bedankte de aanwezigen en allen die hem de voorbije jaren al hebben gesteund en hem zo aanzetten om verder te doen. Burgemeester Van Sande mocht de tentoonstelling openen. De initiatiefnemers hopen dat tegen zondagavond de meeste werken een koper vinden. De werken omvatten heel wat kunstrichtingen en stijlen.

 

5 augustus 2005

Toch volk naar derbykoers

"Met beter weer had het hier vol gestaan". Wellicht had schepen Spruyt, de initiatiefnemer voor de eerste dernykoers aan het Donkmeer, gelijk met deze bewering. Want zelfs bij het wisselvallige en soms zelfs natte weer van vanavond, waren nog redelijk wat mensen afgekomen om de dernywedstrijden te bekijken. De eerste, met de plaatselijke en andere prominenten, werd gewonnen door schepen Verhofstadt, voor Daniël Van Damme en vader en zoon Orlans. De lachende reactie van de Sporting Lokeren-manager: "De eerste is een politicus, maar die weten altijd wel wat te regelen". Er waren ook nog wedstrijden voor leden van de plaatselijke wielertoeristenclubs - gewonnen door William De Backer na een spannende strijd tussen twee Puitenrijders en twee van het Overmeerse 't Veloken - en voor eliterenners zonder contract. Deze laatsten reden eerst een in twee reeksen om uit te maken wie in de finale en wie in de troosting tegen elkaar moest uitkomen. Waarmee de wedstrijd voor spektakel zorgde van ongeveer 18.30 tot 22 uur.

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.