Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

22-12: Een dag van vrede

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Redactioneel - nieuwsbrief
24-4-04: Vrije meningsuiting !
columns '03
Columns '02

 

Omhoog

Een dag van vrede

"Kerstmis is een dag van vrede." "Hoe ? Ben je katholiek geworden ?" "Kerstmis is een dag voor iedereen. En je gelooft het misschien niet, maar in mijn huis staat een kerststal, een van papier maché. Een mooie hoor ! Je moet eens komen kijken." Een stukje conversatie tussen burgemeester Van Sande en VLD-voorzitter De Gucht uit de gemeenteraadszitting van de voorbije week. Een gesprek tussen twee protagonisten dat eigenlijk aantoont hoe vooroordelen en misverstanden al dan niet gewild onenigheid in stand kunnen houden. En dat gebeurt in Berlare, maar ook in een ruimere context. En juist dat zou van 2003 een jaar vol gevaar kunnen maken.

Ik heb het natuurlijk over Irak en over de mogelijke gevolgen van een oorlog voor de hele wereld. Ik heb het ook over het terrorisme dat een permanente dreiging is geworden voor de wereld. Ik heb het over de problemen in het Midden-Oosten. Ik heb het over de oorlogen in Afrika, omwille van machtswellust, economische belangen of om uit de dagelijkse miserie te geraken. Ik heb het over ...

Kerstmis is een dag van vrede. Maar slechts enkele dagen voordien melden de Amerikanen dat een oorlog bijna onvermijdelijk is geworden en is de voorbereiding al op kruissnelheid. In Engeland vraagt de eerste minister aan de soldaten om klaar te staan. De rest van de wereld weet precies niet goed hoe te reageren. Het algemeen belang, of moet ik zeggen: dat Irak echt een groter gevaar is voor de wereld dan andere landen, is niet echt bewezen. Of zijn het de geraamde overgebleven twintig scudraketten misschien ? Of de eventuele hulp aan het verspreiden van het pokkenvirus, dat, wie het ook gebruikt, bijna onvermijdelijk als een boemerang naar de verspreider zal terugkeren ? Anderzijds als ze niet meedoen dreigen ze Amerika als vriend te verliezen en wat dan, als er in de eigen achtertuin iets gebeurt dat men niet zelf kan oplossen ? Of wat als blijkt dat Irak echt zo machtig is dat het de wereld kan bedreigen ?

In 'The Lord of the Rings" lukt het uiteindelijk om een alliantie op te zetten tegen 'het kwaad', een kwaad dat visueel duidelijk wordt voorgesteld. Tegelijk toont men echter dat 'het goede' misschien ook niet zo goed is. Bij de mensen van Rohan en Gondor is er een duidelijk onderscheid in de levenskwaliteit bij de heren en het volk. De gewone mensen, ook ouderlingen en kinderen, worden zomaar opgevorderd om te vechten. En als Aragorn de koning van Rohan vraagt om mee uit te rijden in een laatste uitval, antwoordt die: "Ja, voor roem en glorie !" "Nee, voor je volk !", reageert Aragorn. In dat boek is de oplossing van het probleem uiteindelijk heel eenvoudig: het goede kan winnen als de hobbit Frodo de ring kan vernietigen. Bij ons is moeilijker om aan te geven wie het kwaad is of wat dat inhoudt. En waar is 'onze' ring en in welke vulkaan kunnen wij die gooien ?

Of gaan we dan toch de richting uit van het boek '1984', waarin de wereldblokken Eurazië, Oostazië en Oceanië telkens met twee tegen de derde ten oorlog trokken en waarbij de bevolking met imponerende beelden werd overtuigd waarom de vroegere vrienden nu vijanden werden ?

Dé vraag is eigenlijk: wat kunnen wij er aan doen ? Kijken naar televisie naar wat de wereldleiders ons willen tonen, en meegaan in hun oproep ? Kritisch niet geloven wat wordt gezegd en het gevaar lopen niet voorbereid te zijn mochten zij toch gelijk hebben ? Misschien naief hopen dat de mens binnenkort toch inziet dat het in ieders belang is er voor te zorgen dat iedereen het op deze wereld beter heeft ?

Kerstmis is een dag van vrede. Misschien brengt die dag nog raad.

Nico

Uw reacties:

Iedereen kan reageren.

Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten  worden geschrapt.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.